2015. szeptember 22., kedd

Lewandowski mesterötössel végezte ki a Wolfsburgot

Futballtörténelem íródott a szemünk előtt, Robert Lewandowski csereként beállva kilenc perc alatt végezte ki a Wolfsburgot, s szerzett mesterötöst. A Bayern München továbbra is hibátlan, a félidő után jött a henger, mely megállíthatatlan volt...! 

Bayern München - Wolfsburg 5-1 (0-1)
Helyszín: Allianz Aréna 75000 néző; Vezette: Tobias Stieler
Gólszerzők: Lewandowski (51., 52., 55., 57., 60.) ill. Caligiuri (26.)
Sárga: Vidal (82.) ill. Caligiuri (26.), Rodriguez (74.)

Bayern München: Neuer - Lahm, Boateng, Alaba, Bernat (Martinez 46.) - Alcantara (Lewandowski 46.), Alonso (Kimmich 78.), Vidal - Douglas Costa, Götze, Müller. Vezetőedző: Guardiola

Wolfsburg: Benaglio - Rodriguez, Dante, Naldo, Trasch - Luiz Gustavo (Arnold 59.), Guilavogui, Draxler, Kruse (Schürrle 78.), Caligiuri - Dost (Bendtner 78.). Vezetősedző: Hecking

A Bundesiga idei kiírásának eddigi legnagyobb rangadójának indult, ám végül sima Bayern vereség lett belőle. A Robbent és Riberyt is nélkülözni kényszerülő rekordbajnok nem kezdte jól a meccset, ugyanis Caligiuri  révén a vendégek szereztek gólt, mondhatni a semmiből. Hiábavaló volt a nagy hazai nyomás, az első valamirevaló lehetőséget a 31. percben jegyezhettük fel Douglas Costa azonban nem tudott túljárni Benaglio eszén. A meccs végeredményét és az egész képét döntően befolyásolta a 39. perc eseménye, valószínűleg semmi nem így történik ahogy, amennyiben Guilavogui 55 méterről eleresztett lövése kapufa helyett a hálóban köt ki, avagy  a kifutó Neuer kis híján úgy járt, mint honfitársa a katalánok kapuját védő Ter Stegen. 

A félidőben Guardiola vért itatott lengyel csatárával, vagy nem is tudjuk, egy biztos, Lewandowski beállítása zseniális húzásnak bizonyult. Jött, látott és 9 perc 15 másodperc alatt mesterötöst ért el, mely futballtörténelmi tett, erre még soha senki nem volt képes ilyen szinten, ráadásul csereként egy ilyen rangadón. Ahelyett, hogy egyesével leírjuk a gólokat, beszéljenek inkább a képsorok, ugyanis nem akármilyen találatokról van szó, egyik sem volt csúnya, de az ötödik, kifejezetten szép, ott lehet a szezon legnagyobb góljai között.

A Lewandowski-show után pedig jöhetett a tötyögés, a Wolfsburg nem igazán tudott mit kezdeni a kialakult helyzettel, örültek, hogy éltek. Kis híján a mesterhatos is meglett, ám a gólvonalról egy védő még tisztázni tudott, a labda a kapuvédőn már átjutott. A találkozót egy kissé fölé suhanó Müller bomba zárta, a Bayern erődemonstrációt tartott, s feladta a leckét a Dortmundnak. Utóbbi szerdán lép pályára a Hoffenheim ellenében, s veheti vissza helyét a tabella élén, ehhez azonban legalább hárommal kell nyernie Tuchel tanítványainak. 

Őszi Ádám

Angol Ligakupa: Csúcsrangadóval jön a 3. forduló! - előzetes

Szépen szűkül az Angol Ligakupa 2015/2016-os mezőnye, a kiírás kedden, illetve szerdán a 3. fordulóhoz érkezik, a tét a nyolcaddöntőbe jutás lesz. Nem volt minden élvonalbeli csapat számára kedvező a sorsolás, avagy csúcsrangadót hoz a szerdai játéknap, avagy jöhet a North London Derby! 

Angol Ligakupa, a 3. forduló mezőnye:
Premier League csapatok: 20
Championship csapatok: 10
Liga 1 csapatok: 1
Liga 2 csapatok: 1

A Chelsea és a Liverpool meglehetősen jó sorsolást kapott, harmad, illetve negyedosztályú ellenfelük nem jelenthet akadályt, persze láttunk már csodát lehetőséget érző kiscsapattól. Öt ízben is Premier League csapatok párharcát láthatjuk, míg a legjobban várt találkozó a North London Derby, avagy a Tottenham és az Arsenal összecsapása. Számukra nem volt kegyes a sorsolás.

Nyolc ízben is előfordul, hogy élvonalbeli csapat másodosztályú klubbal küzd meg, s egy olyan párharc alakult ki, melyben másodosztályú gárdák csapnak össze. A televízióban mindkét nap két mérkőzést láthatunk, pikánsnak ígérkezik a birminghami derby.

Kedd:
20:45 Aston Villa - Birmingham (II.) (Digi Sport 1)
20:45 Fulham (II.) - Stoke City
20:45 Hull City - Swansea City
20:45 Leicester City - West Ham United
20:45 Middlesbrough (II.) - Wolverhampton (II.)
20:45 Preston (II.) - Bournemouth
20:45 Sunderland AFC - Manchester City (Digi Sport 2)
21:00 Reading (II.) - Everton

Szerda:
20:45 Crystal Palace - Charlton Athletic (II.)
20:45 Manchester United - Ipswich (II.)
20:45 Newcastle United - Sheffield Wednesday (II.)
20:45 Tottenham  Arsenal  (Digi Sport 2)
20:45 Walsall (III.) - Chelsea
20:45 Norwich City - West Bromwich
21:00 Liverpool - Carlisle (IV.)
21:00 Milton Keynes Dons (II.) - Southampton

Őszi Ádám

Bundesliga: Csúcsrangadó a hétközi fordulóban! - előzetes

A futball száguldó cirkuszában nincsen megállás, hétvége után hét közben is bajnoki fordulót rendeznek a német élvonalbeli labdarúgó-bajnokságban (Bundesligában). A mezőny a 6. karikához érkezett, s csúcsrangadót láthat a közönség, avagy egyik riválisától megtéphet a Borussia Dortmund győzelem esetén. Nézzük mi vár ránk kedden és szerdán.  

Mindkét játéknapon egységesen este 20:00-kor kezdődnek a mérkőzések, így a televízió csak egy-egy talákozót tud adni, igaz így is palettára kerül a liga jelenlegi három legerősebb csapata a Dortmund-Bayern-Wolfsburg trió. Utóbbi pont egymás ellenében mérettetik meg. Ez lesz az idei igény eddigi legnagyobb rangadója, ugye a BVB és a Bayern még nem találkozott egymással.

A Dortmund és a Bayern München még hibátlan, míg a Wolfsburg bár harmadik a tabellán, de két meglepő idegenbéli döntetlen már becsúszott, így négy pontos hátrány alakult ki az élmenőkkel szemben. Ezt most lehet csökkenteni, vagy éppen növelni. Két eshetőség van, a Wolfsburg vagy nagyon lemarad, vagy pedig nyer, illetve pontot szerez kedd este Münchenben. Utóbbi esetében egy Dortmund győzelem szerdán Hoffenheimben azt jelenthetné, hogy Tuchel csapata meglóghat egy picit. Apropó, ha már Dortmund, a csapat ezidáig hibátlan és nem csak a bajnokságban, idei 11 tétmeccse közül mindet megnyerte, támadójátéka pedig lenyűgöző. Nem lesz tehát könnyű dolga a  Szalai Ádámot az utóbbi időben nélkülöző Hoffenheimnek.

Ami pedig a további mérkőzéseket illeti, az újonc és egyben remekül rajtoló Ingolstadt az eddig felemás arcot mutató Hamburgot fogadja. A szintén újonc Darmstadt pedig a rajton bukó, azóta legyőzőre nem találó Werder Brement "vendégeli" meg. Dárdai Pál csapata a Hertha BSC az ötödik helyen álló Kölnt fogadja.

Az élen álló triót a Schalke 04 követi, mely most az Eintracht Frankfurt legyőzésével menetelhet tovább. igen ám, de a Frankfurt is jó szezonrajtot tudhat magáénak, az első fordulós vereség óta nem tudták legyőzni. A Köln és a Stuttgart ketten együtt tízet kapott tőlük. 

A két győzelemmel nyitó, majd zsinórban három vereséget beszedő Leverkusen (igaz ebben benne van a Dortmund és a Bayern) A Mainz ellenében térhet vissza a helyes útra, míg a hét  első napján edzőváltáson áteső tavalyi bronzérmes Mönchengladbach  az Augsburg ellenében szerezné meg első bajnoki pontjait. A szintén pont nélkül álló Stutthart Hannoverbe  látogat, utóbbi sem áll jobban egy egységgel, mondhatni kiesési rangadóm ez azonban öt forduló elteltével még korai.

Kedd:
20:00 Bayern München - Wolfsburg (Europsort 2)
20:00 Ingolstadt - Hamburger SV
20:00 Hertha BSC - 1. FC Köln
20:00 Darmstadt - Werder Bremen

Szerda:
20:00 Schalke 04 - Eintracht Frankfurt
20:00 Bayer Leverkusen - Mainz
20:00 Mönchengladbach - Augsburg
20:00 Hannover 96 - VfB Stuttgart
20:00 Hoffenheim - Borussia Dortmund (Europsort 2)

Őszi Ádám

Valahol Európában: Török, szerb, román, osztrák és svájci bajnoki körkép

Már az előző szezonok során is hódított népszerű összefoglaló, heti cikk-járatunk, a Valahol Európában. Sorozatunk címét Radványi Géza azonos című 1947-es filmsikerétől kölcsönöztük. A minden hét elején három részben megjelenő írásunk célja az olyan európai ligák aktuális állásának, illetve nagy csapatainak eredményeinek bemutatása, amelyek nem csak nálunk itthon, hanem máshol se kapnak akkora hangsúlyt a sportsajtóban. Természetesen, ameddig kérés nem lesz rá, itt sem a San marinói első osztállyal fogunk foglalkozni, hanem inkább az elit, és a magyar NB1 közé ékelődött bajnokságokról fog szó esni. Ezen írásban a  török, a szerb, a román, az osztrák és a svájci bajnokságot vesszük górcső alá. 

Minden országnak, minden pontvadászatnak megvannak a legnagyobb és legeredményesebb, legnépszerűbb klubjai. Ezen klubok nevét kiemeljük, illetve azokét is, melyben magyar légiósok szerepelnek.

Törökország – Super Lig 5. forduló:
Istanbul Basaksehir - Akhisar Belediyespor 2:0
Mersin Idman Yurdu - Osmanlispor 0:4
Rizespor - Antalyaspor 5:1
Sivasspor - Konyaspor 0:0
Eskisehirspor - Kasimpasa 0:3
Trabzonspor - Galatasaray 0:1
Gaziantepspor - Kayserispor 1:0
Fenerbahce - Bursaspor 2:1
Genclerbirligi - Besiktas 1:1

Továbbra is veretlen a Rizespor csapata, mely ezúttal az Eto'o-val felálló Antalyasport küldte haza egy ötössel, ám tabellán elfoglalt helyezése csupán a negyedik  a döntetlenek végett. A Futács Márkót is foglalkoztató Mersim újabb szép pofonba szaladt bele, s továbbra is sereghajtó, a magyar légiós kezdőként egy félidőt kapott. Dzsudzsák Balázs túl van első törökországi rangadóján, a Fenerbahce otthonában ha szűken is, de alulmaradt csapata. Balázs végigjátszotta a meccset, s a 65. percben besárgult. A Besiktas pontokat hullajtott a Genclerbirligi otthonában, ezáltal pedig a Fener növelni tudta előnyét három pontra az élen. A Galatasaray rangadót nyert, ráadásul idegenben, ez volt a Trabzonspor első veresége. Folytatódott ezzel a zárkózás a rossz rajt után.

Szerbia – Super Liga 10. forduló:
Jagodina - Crvena Zvezda 0:3
Spartak Zlatibor Voda - Borac Cacak 0:0
Vojvodina - Rad Belgrád 1:2
Javor - Cukaricki 0:0
Novi Pazar - OFK Belgrád 1:0
Metalac - Radnik Surdulica 2:2
Mladost Lucani - Vozdovac 0:0
Partizan - Radnicki Nis 0:0

Déli szomszédunkban a Crvena Zvezda újfent tovább növelte előnyét, ugyanis a másodiktól egészen a hetedik helyezettig senki nem tudott nyerni, sok volt a döntetlen, de akadt, aki vereségbe szaladt bele. Ilyen volt a Vojvodina. Ezúttal döntetlenre futotta csupán a meglepetéscsapatnak a Javornak is, s újfent pontokat hullajtott a Partizan, melynek hátránya az ősi riválissal szemben immáron tíz pontra duzzadt. A Czvena Zvezda idegenben nyert magabiztosan, s immáron hat pontos előnnyel áll az élen.

Románia – Liga 1 11. forduló:
Voluntari - ACS Poli Timisoara 0:0
Pandurii - Targu Mures 2:0
CSMS Iasi - Viitorul Constanta 0:0
CFR Cluj - Astra Giurgiu 1:1
Petrolul Ploiesti - CS U Craiova 0:1
Botosani - Dinamo Bukarest 1:1
Steaua Bukarest - Concordia Chiajna 3:1

Tizenegy forduló után is van nyeretlen csapat a román élvonalban, a Voluntari ezúttal is csak döntetlent tudott kihozni soros mérkőzéséből, a szezon során immáron ötödször. A múlt heti fiaskó után a címvédő Steaua nyerni tudott, s  a riválisok botlását kihasználva csökkentette hátrányát. A Constanta Bőle Lukács csapatával ikszelt. A magyar középpályás ezúttal sem volt a keretben, sérüléssel küszködik. Az éllovas Astra a CFR Cluj otthonába látogatott, s csak egy pontot tudott elcsenni. 

Ausztria – Bundesliga 9. forduló:
Sturm Graz - Austria Wien 2:0
Wolfsberger - Salzburg 1:1
Ried - Altach 2:0
Grödig - Mattersburg 1:1
Rapid Wien - Admira 2:0

Rangadót nyert a Rapid Wien, mely a forduló előtt még ééllovas Admira legyőzésével visszavette vezető helyét a tabellán. A közvetlen üldözők közól senki nem tudott nyerni, a címvédő Salzburg a sereghajtó Wolsberger otthonában ikszelt, míg a Mattersburg a Grödig ellenében. 

Svájc – Super League

Svájcban nem rendeztek bajnoki fordulót a hétvégén.

Őszi Ádám