2015. április 29., szerda

Három klub számára véget ér a Premier League

Immáron a finisbe fordultunk, ez már a végjáték, avagy mindössze négy forduló van hátra a Premier League 2014-2015-ös kiírásából. Ahogy minden esztendőben ezúttal is három csapat búcsúzik a világ egyik ha nem a legjobb bajnokságától, s csúszik le a Championshipbe. Nézzük ki hogyan áll, s milyen esélyekkel vág neki a végjátéknak.  

A kört egyszer szeretnénk bezárni, a 12. helyen álló Crystal Palace már nincsen veszélyben, 42 pontjával 12 egységnyire van a kiesőzónától, ám a mögötte helyet foglaló csapatok közül még bárki kieshet. Viszonylagos nyugalomban érezheti magát a West Brom, annak ellenére, hogy négyből három meccset idegenben vívnak, s hármat sztárcsapattal játszanak. Így előzetesen nem sok pont néz ki, ám a Newcastle elleni meccs nagyon fontos lesz. A Szarkák a Premier League legrosszabb sorozatát tudják felmutatni, a csapat zsinórban hét vereséget tudhat magáénak, ám sorsolásuk több riváliséval szemben megnyugtatónak mondható. Sorsuk a saját kezükben van, három kiesési rangadót is játszanak, ezek igazi hat pontos meccsek lesznek. Egy győzelemmel már meglehet a bennmaradás, de lehet hogy a jelenlegi pontszám is elég hozzá.

West Brom: Manchester United (i), Newcastle (i), Chelsea (o), Arsenal (i)
Newcastle: Leichester (i), West Brom (o), QPR (i), West Ham (o)

Nagyon nehéz dolga van a Hull City legénységének, ugyanis három sztárcsapat ellen is pályára lépnek még, sok jóra pedig nem számíthatnak. Hétfőn igaz elcsípték a Liverpoolt, s könnyen lehet, hogy a végjátékban ez bennmaradást fog érni, esetükben a Burnley elleni meccs két forduló múlva sorsdöntő lesz. Az Aston Villa  három stabil középcsapattal játszik majd, s a jelenlegi sereghajtó ellen zár, biztosan pontokat kell szerezni, a jelenlegi két pontos előny biztosan nem tart ki önmagában.

Hull City: Arsenal (o), Burnley (o), Tottenham (i), Manchester United (o)
Aston Villa: Everton (o), West Ham (o), Southampton (i), Burnley (o)

A Leicester City sorsolása remek, a csapat ráadásul még öt meccset vív, ebből négyet pedig hazai környezetben. Négy meccses győzelmi sorozatot tud felmutatni a csapat, mely pár hete még csont nélkül volt sereghajtó. Sorsuk a saját kezükben, három kiesési rangadó vár még a csapatra.

Leichester: Chelsea (o), Newcastle (o), Southampton (o), Sunderland (i), QPR (o)

A három jelenlegi kieső a Sunderland, a QPR és a Burnley. Közülük a Sunderland még öt meccset játszhat, ám a csapat sorsolása nem egyszerű, három nagyon erős gárda idegenben, gyakorlatilag a Leichester elleni kiesési rangadót így előre láthatóan ha nem nyerik meg, esélyük sem lesz a bennmaradásra. Persze meglepetés pontok és győzelmek bármikor érkezhetnek. A QPR felkötheti a nadrágot, utolsó két meccsét gyakorlatilag ha nem nyeri meg, akkor biztos kieső, sőt még úgy sem biztos hogy bennmarad, így a Liverpool-City kettőstől nagyon fontos lenne pontot csenni valahogyan...! Jelen állás szerint a legnehezebb helyzetben a Burley van, ám a csapat sorsolása jó, nincsen benne sztárcsapat, igaz háromszor mennek idegenbe. 

Sunderland: Southampton (o), Everton (i), Leichester (o), Arsenal (i), Chelsea (i)
QPR: Liverpool (i), Manchester City (i), Newcastle (o), Leichester (i)
Burnley: West Ham (i), Hull City (i), Stoke (o), Aston Villa (i)

Őszi Ádám

Újabb fekete nap a Millwall történetében

A Millwall FC neve bizonyára minden futballt ismerő, szerető fanatikus számára ismerősen cseng (ha nem, akkor gond van, nézz utána). Az angol klub és a futballtörténelem szorosan összefonódik, igaz nem a pályán elért eredmények, hanem a futballhuliganizmus révén. Az együttes történetében sok fekete nap, hányattatás fellelhető, kedden pedig egy újabb ilyen került a kronológiai könyvbe, a csapat ugyanis kiesett a másodosztályból. 

Anglia a futballhuliganizmus bölcsője, azon belül pedig a Millwall szurkolói voltak egykoron a leghírhedtebbek, számos utcai és lelátói balhé fűződik a nevükhöz, film, dokumentumfilm és könyv is készült róluk ( A beépített huligán című írást ajánlom mindenki számára - szerk.)! 

Az együttes az 1940-es években Anglia tíz legnépszerűbb együttese között volt, a háború után pedig roppant nehéz volt számukra az újrakezdés. Története során mindössze két szezont töltött az élvonalban (1988-89 és 89-99) a Millwall, s azóta a másodosztály és a harmadosztály között ingázik. Az ezredforduló tájékán olyan nehéz anyagi helyzetben volt a klub, hogy kis híján megszűnt, csődeljárást is folyattak ellene, ám végül megmenekült. A Premier Leagueben még soha nem szerepelt.

Ami a közelmúltat illet, a csapat a 2005-2006-os szezonban kiesett a másodosztályból, s négy szezonon keresztül a harmadik ligában szerepelt, majd kiharcolta a feljutást és a 2010-2011-es évad óta a Championship mezőnyét erősítették. Az utóbbi két évben rendre a kiesés ellen harcolt a klub, a végzet pedig most utolérte a The Lionst, mely egy fordulóval a bajnokság vége előtt vált biztos kiesővé, így jövőre a harmadik vonal várja a futballtörténelem legismertebb legsikertelenebb klubját.  
Kedd este meccs nélkül esett ki a Millwall, a Rotherham ugyanis nyert a Reading ellen, így négy pontra nőtt a felek közti különbség, mely így már behozhatatlan egy meccs alatt.

Őszi Ádám