2015. november 19., csütörtök

SZ-P-M, avagy a labdarúgás képlete és a Tottenham

A londoni székhelyű Tottenham hosszú évek óta jól teljesít, szezonról szezonra ott van a felsőházban, ám az igazi áttörés a nagyok gyűrűjében még nem jött össze, a csapat rendre lemarad a Bajnokok Ligája indulást érő helyekről.   

Manchester United, Manchester City, Arsenal, Chelsea, Liverpool öt klubcsapat, mely alaphangon pályázik a Bajnokok Ligája indulásra a szezon elején. Igen ám, de csak négyen kvalifikálhatják magukat, így alaphangon egy valaki lemarad a nagyok közül is, nemhogy még valaki más férjen oda a mézes bödön közelébe. Ezzel próbálkozik a Tottenham évről évre, ám az áttörés elmarad.

SZ-P-M, avagy a labdarúgás képlete
Mindennek megvan a maga mozgatórugója és a folyamata, illetve motiváció nélkül nem lehet létezni. Egy nagy körforgás az egész labdarúgás, vannak szegmensek, melyek megvannak egymás nélkül, ám nagy egészet csak együtt tudnak alkotni. Ahol ez a nagy egész összeáll, az a klub sikerre van ítélve. Három fő dolgot kell itt megjegyezni, az első a szakmaiság (SZ), gondol itt az ember szakmai tudásra, melyet a szakemberek hoznak magukkal, illetve a másik rész a játékosok, akik ezt kamatoztatják a pályán. Ez maga a futball, ám futball nincsen...

Sajnos, vagy nem sajnos a mai modern futball párosul a pénzzel (P). Ahogy Puskás Ferenc mondta - "Ki pénz kis foci, nagy pénz nagy foci!" - s a képlet milyen igaz. Egy játékos számára mi a fontos!? A motiváció (M), melynek két szegmense van, egyik a pénz, az anyagi haszon, sokakat ez motivál, másokat pedig a szakmaiság, melynek csúcsa a klubfutballban a Bajnokok Ligája. Egy sorozat, mely a legjobb klubokat gyűjti össze, a legjobb klubok pedig a legjobb játékosokat foglalják magukba. Szakmaiság nincsen pénz nélkül, ahogyan a motiváció két szegmense is a pénzre épül. Ezen három szegmens alkotja a nagy kerek egészet.

A Tottenham, egy áttörésre váró klub
A Spurs nem tartozik a legtehetősebb klubok közé, de jóval az átlag felett járnak anyagiak tekintetében, ám pechükre Angliában sok a rivális, a tehetősebb klub. Ahogyan azt az imént leírtuk, a dolgok mozgatórugója a pénz. Nem leigazolni nehéz egy sztárjátékost, hanem megtartani, s fizetni a bérét. Ez sokkalta nagyobb összeg egy szerződés időtartama alatt, mint maga az átigazolási díj. A játékosokat a fizetéssel és a szakmaisággal lehet megfogni, nos itt van a probléma. A Spurs évről évre csak az Europa Ligába tudja kvalifikálni magát, az elitről lemaradnak, s fizetések tekintetében is van egy határ ahol meg kell húzni a nadrágszíjat. Remek játékosok alkotják jelenleg a csapat keretét, ám valami plusz két kiemelkedő kulcsjátékos még mindig hiányzik. Elérni ellehet az elit szintet, ám fenntartani..., az a nehéz feladat. Gareth Bale, Luka Modric, Berbatov, három néz az utóbbi időből akik tényleg a klasszis kategóriába sorolhatóak, s nem volt lehetőség a megtartásukra. A Spurs kiszolgáltatott a sztárklubok által. 

Hogy lesz-e áttörés!? 
Ezt nem tudhatjuk, a klubvezetés azonban ezen dolgozik, most éppen az egyik legnagyobb angol tehetség Dele Alli kezét próbálják megkérni újra. Játékosuknak 2020-ig szóló szerződése van, ám produktuma sokak figyelmét felkeltette, nem csak a Spursnél, hanem a válogatottban is. A klubvezetés ezért jobb feltételekkel, bizonyára magasabb fizetéssel ellátott szerződést kíván kötni. Alli egy korszakos játékosa lehet az angol labdarúgásnak sokak szerint, megtartása kulcsmomentum lehet a jövő csapatát nézve...! 

Őszi Ádám

Dortmund: Célkeresztben két téli igazolás!

A Borussia Dortmund nem tartozik a tehetős klubok közé, aligha lehet egy lapon emlegetni a Manchester City, vagy éppen a Paris Saint-Germain csapatával. Az említett klubok játékospolitikája merőben eltér. Utóbbi ontja az eurómilliókat kész sztárjátékosokért, míg előbbi tehetségeket vesz meg "aprópénzért", s neveli őket sztárjátékossá. Ezen elv Jürgen Klopp távozásával, s Thomas Tuchel érkezésével sem távozott, a BVB vezérkara számára már meg is vannak a téli kiszemeltek. 

Az egyik téli kiszemelt a lengyel élvonalban szereplő Cracovia irányítója, a mindössze 18 esztendős Bartosz Kapustka. Fiatal kora ellenére már most vezéregyénisége klubjának, teljesítménye tükrében pedig nem csoda, hogy a kérők sorban állnak az ajtó előtt. Az Atletico Madrid, a Chelsea és a Red Bulls Salzburg is szívesen tudná csapatában az irányítót, akinek a transfermarkt.de álltal megszabott piaci értéke a transzfer tekintetében nem mérvadó, ugyanis 450 ezer euró többszöröse kell ahhoz, hogy valaki elvigye őt. A Cracovia szempontjából több kérő több pénzt jelenthet, lehet licitálni, ugyanis a klub és Kapustka között 2018 nyaráig szóló kontraktus van. Háromszoros válogatott labdarúgóról van szó, a lengyel foci nagy ígéretének tartják. Az irányvonal pedig nem újkeletű, elég ha csak Robert Lewandowski, vagy éppen Jakub Błaszczykowski nevét említjük a BVB révén.

A másik kiszemelt a francia Stade Rennes profija, most már mondhatjuk ezt, ugyanis az érdeklődésre való tekintettel a klub azonnal profi szerződést kínált a 18 esztendős saját nevelésű labdarúgó Ousmane Dembélé számára, elkerülvén, hogy valaki aprópénzért nevelési költség gyanánt gyűjtse be a francia labdarúgás egyik legnagyobb ígéretét. Közel sem beszélhetünk felnőtt szinten olyan rutinos labdarúgóról, mint a korabeli Kapustka esetében, ám a szélső kvalitásai sokakat lenyűgöz. A felnőttek között edz, s tagja a korosztályos francia nemzeti csapatnak. 

Őszi Ádám

MU-Barca-Cheslea! - Átigazolási háromszög

Januárban ha nem is olyan nagyban, de átalakulnak a klubcsapatok keretei. A nyárihoz képest sokkalta kisebb játékosmozgásra lehet számítani, ám azzal, hogy a télen lejár az FC Barcelona átigazolási embargója a katalán klub fejest ugrik a vízbe. A Telegraph szerint Enrique is pályázik egy a Premier Leagueben szereplő védőre, a bökkenő csupán annyi, hogy a Manchester United és a Chelsea is sorban áll. 

Átigazolási háromszög, avagy az imént említett három klub egyaránt keretében szeretné tudni az Everton kulcsemberét, az angol válogatott védőt, aki nem más, mint John Stones. A mindössze 21 esztendős középső védő a Barnsley együttesében nevelkedett, s mutatkozott be a felnőttek között, míg nem a liverpooli csapat 2013 telén lecsapott rá. Utólag pedig mondhatjuk, hogy az érte kifizetett 3,5 millió euró aprópénz volt, az sincsen kizárva, hogy ezt az összeget most megtízszerezheti az Everton.

John Stones kirobbanthatatlan csapata kezdőjéből, fiatal kora ellenére roppant rutinosan mozog a pályán. Olyan labdarúgókkal szokták egy lapon emlegetni a nevét, mint Marquinhos (PSG), illetve Varane (Real Madrid).

A nívós német szakportál a transfermarkt.de legutóbbi becslése alkalmával 25 millió eurós piaci árat ragasztott az angol védő nyakába, mely párosul egy 2019 nyaráig szóló kontraktussal, az Everton tehát jól bebiztosította magát.

A hírek szerint a Manchester United érdeklődése eltörpül Jose Mourinho akarata mellett, a pletykák szerint a Chelsea már három ajánlatot tett, az Everton pedig mindháromra nemet mondott. Télen a piacnyitás után érkezhet a negyedik "csomag", igen ám, de a legfrissebb hírek szerint az FC Barcelona is szeretne beleszólni a történetbe.

Őszi Ádám