2014. július 12., szombat

VB 2014: Csalódott csapatok küzdelme a bronzért! - előzetes

Két szomorú nemzet, két szomorú válogatott, avagy az otthon csúnyán beégő Brazília és a tizenegyesekkel kieső Hollandia csatáját hozza szombat este a bronzmérkőzés. Egy plusz összecsapás, egy remeknek ígérkező párosítás, ám a csapatok számára ez már inkább csak nyűg. Nézzük meg ki hogyan tekint a bronzmeccsre, milyen előjelekkel várhatja az összecsapást, végül pedig mélyedjünk el a történelmi múltban. 

Bronzmeccs
Brazília - Hollandia 22:00 (m1)
Brazíliaváros, Estádio Nacional de Brasília
Játékvezető: Dzsamel Hajmúdi (algériai)

Brazília: A tét számukra sokkal nagyobb, ugyanis ki kell engesztelniük a közönséget, mely hatalmasat csalódott a németek elleni mérkőzés során. Ez nem lesz könnyű, ugyanis a csapat oszlopa Neymar továbbra is harcképtelen, ezzel pedig a Selecao előre játéka szinte teljesen meghalt, nincsen benne ötlet, sem átütőerő. Jó hír azonban, hogy a védelem ismételten egyben lehet, ugyanis Thiago Silva visszatérhet a kezdőbe, miután letöltötte eltiltását, ezzel legalább hátul rendben lehetnek a brazilok. A nagy kérdés továbbra is az, hogy lesz-e aki magára vállalja az irányító szerepét és összefogja a csapatot, pár napja ez senkinek sem sikerült, a vége pedig csúfos kudarc lett.  

Hollandia: Mind Robben, mind pedig a kapitány Van Gaal arról beszélt az argentinok elleni vereséget követően, hogy számukra a bronzmérkőzés már nem fontos, csupán formalitás, ez nem is csoda, ugyanis ennek a generációnak jó pár tagja többször megélt már hasonló kudarcokat, valahogy mindig az utolsó előtti, vagy éppen az utolsó lépést rontották el. Persze senki ne higgye azt, hogy az Oranje ma feltartott kézzel fut majd ki a pályára, de a lendület és a morál nem lesz ugyan az mint eddig. Az is elképzelhető, hogy olyan játékosok kapnak majd lehetőséget, akik eddig csupán epizódszereplők voltak a torna során.

Egymás ellen: Nem az első és minden bizonnyal nem is az utolsó találkozása lesz ez a csapatoknak. Ami a múltat illeti, a világbajnokságok történetében négy alkalommal találkoztak a felek, először 1974-ben a csoportküzdelmek során, akkor az Oranje könnyed 2-0-ás győzelmet aratott. Ezt követően húsz esztendőt kell ugranunk az időben, a helyszín az Egyesült Államok, a megálló pedig a negyeddöntő, melyet 3-2-re a brazilok nyertek. Hiába lőtt tehát gólt Bergkamp és Winter, a túloldalon Romário, Bebeto és Branco is eredményes tudott lenni. A két csapat négy évre rá ismételten összeakadt egymással, atét a döntőbe jutás volt és ismételten a Dél-amerikaiak örülhettek. A rendes játékidő 1-1-es döntetlent hozott, Ronaldo szerzett vezetést, míg három perccel a vége előtt Kluivert mentette döntetlenre az összecsapást. Végül a büntetők döntöttek, Cocu és De Bore is rontott. Legutóbb Dél-Afrikában találkoztak tétmérkőzés keretein belül és bizonyára sokan emlékeznek rá, hogy a negyeddöntő jelentette a Selecao számára a végállomást. Robinho góljával még vezettek a brazilok, ám Sneijder duplája fordítást és továbbjutást ért. Ezt leszámítva jó pár barátságos mérkőzésen is túl vannak már, legutóbb 2011-ben játszottak, akkor pedig 0-0 lett a végeredmény.

Arrow