2012. szeptember 20., csütörtök

Az MLSZ nem szurkolóbarát az utóbbi időben!

A címben arról olvashattok, hogy az MLSZ nem túl szurkoló barát, nézzük a részleteket, miért is mondjuk ezt. Első sorban úgy gondoljuk, hogy a jegyárak, melyet megszabnak abszolút nem szurkolói barát árak, ne belőlünk gazdagodjanak meg. Míg a jegyárak úgymond magasak, a stadion nem telik meg. Nem szeretnék túlságosan visszamenni, mert szinte minden mérkőzésre igaz, nézzük meg az utolsó három hazai mérkőzésünket Írország, Izrael és Hollandia ellen. 

Nem rejtünk véka alá, mi a fociclub.hu is ott szoktunk lenni a mérkőzéseken és megvesszük a jegyeket. Az ír válogatottat pár nappal az Európa Bajnokság előtt fogadtuk és a jegyek 2000, 3000, 4000, 5000 és 7000 forintba kerültek. Nos, nézzük meg, milyen viszonylatok vannak az országban, politikába véletlenül sem szeretnénk bele menni, de egy 4000-5000 forintos jegy megvásárlása sokaknak gondot okoz, gondoljunk csak abba bele mennyi is a minimálbér. Tegyük hozzá, hogy a 2000 forintos jegyekből kevés van, kapu mögött dühöngő, az gyorsan elfogy, a többség a 4,5,7 ezres jegyek. Aki kint volt a mérkőzésen láthatta, hogy mennyi ember volt kint és mennyi szabad hely volt, főleg a drágább középső szektorokban. Ebből is látszik, hogy az emberek kíváncsiak, kimennének, de nem minden áron, vannak pénzkeretek. A cél nem a meggazdagodás kéne, hogy legyen, hanem szurkolói barát árak felállítása és a teleház elérése...

Boncolgassuk azt a témát, hogy honnan érkeznek a szurkolók. A stadionban helyet foglaló nézőknek a fele, de az is lehet, hogy sokkal nagyobb aránya nem Budapesten lakik, hanem vidéken. Aki helyben van, kisétál, odamegy villamossal, metróval és a jegyárral együtt nem nagyon van plusz költsége. Míg aki Debrecenből, Pécsről, Győrből, Szegedről, vagy netán Kaposvárról és ezen városok környékéről érkezik jóval nagyobb költséggel kell, hogy számoljon. Érkezzen az ország bármely pontjáról, az autók nem ingyen mennek, tudjuk milyen benzin árak vannak. A magunk példáját hozom fel, mi 200 km-ről megyünk fel a meccsekre általában öt személy, ki kell tölteni a helyeket, mivel a benzin ár osztódik. Az autó fogyasztása kiválónak mondható és így is 2000 forint még pluszban az út, nem feledve azt, hogy autópálya matricát is kell venni és akkor erre még rájön a jegyár.

Ugorjunk az Izrael elleni mérkőzésre a jegyárak hasonlóak voltak, 2000, 3000, 4000 és 7000. A különbség annyi volt, hogy az 5000 forintos jegyárat eltörölték ebbe a dologba most ne menjünk bele, hanem térjünk át a nemrégiben lejátszott Hollandia elleni mérkőzésre

A legolcsóbb jegy, mely a dühöngőbe szólt a kapu mögé 3500 forintba kerül, jelezvén 1500 forinttal volt drágább, mint az előző mérkőzéseken. Rendben van Hollandia erősebb csapat, sokan kíváncsiak, lehet picit emelni, de amit az MLSZ csinált az mondhatni pofátlanság volt. A további jegyárak 4500, 6000, 8000, 9000, majd pedig következtek a középső jegyárak, ugyanis ezek még nem azok voltak. Ezt követte a 12000, 15000, 18000 jegyek a VIP szektorba pedig 30 ezer, de ez minket szurkolókat nem érint, csak tájékoztatásul megjegyeztem. Nos, az a szektor, ahol mi 3000 forintért ültünk az előző két mérkőzésen most 9000 forint volt és ez egy egészen szélső szektor. A mérkőzésre a jegyek rendkívül gyorsan elfogytak, még a  8000 és 9000 forintos jegyek is, viszont aki kint volt láthatta, a stadion közepe szinte "üres" volt, ez persze némi túlzás, de alig ültek ott emberek. Sikerült elérni azt, hogy Hollandia ellen nem telt meg 26 ezer férőhely, holott pár évvel ezelőtt 40 ezren is megfordultak a stadionban, meg még annál is többen. Ha szurkolói barát jegyárak vannak, akkor most is megtelt volna, sőt túljelentkezés állt volna elő. 

Ez oda vezet, hogy azok az emberek, akik szeretik a labdarúgást szép lassan elszoknak a stadionoktól, és nem mennek ki a mérkőzésekre. A fiatalokat be kéne csábítani a stadionba, de egy iskolás, vagy egy pályakezdő hogyan fizesse ki ezeket a jegyárakat. Ehhez szeretném hozzátenni a Debrecen és a Videoton Európa Liga selejtezőit. Igaz, hogy csak egy albán meg belga csapat, illetve szlovák, belga és török volt az ellenfél, de középre oldalra, be lehetett jutni 810 forintért. Igen jól hallják ennyi pénzért.

A másik, amit szeretnék még megemlíteni, az-az, hogy van két vidéki stadionunk Székesfehérváron és Győrben, ahova csakúgy ellehetne vinni a mérkőzéseket nem csak szökő évente egy-egy alkalommal. A következő mondatommal nem a Pestieket szeretném megsérteni, de ha a vidék fel tud menni Pestre meccsre, mert, érdekli és ott akar lenni, akkor a Pesti szurkoló is le tud menni Győrbe, vagy pedig Székesfehérvárra.

A végén pedig szeretném kiemelni, hogy van remek kezdeményezése is az MLSZ-ek, ez a családi és gyerek szektorok, ám ez úgy vélem nem kap megfelelő és elég nagy figyelmet. Ezeket a dolgokat jobban kellene hangoztatni, illetve reklámozni. Ha már ennyi pénzt elkérnek a szurkolóktól legalább valamennyit fordítsanak vissza rájuk.

Mondandómat pedig azzal zárnám, hogy Borbély Zoltán, a Magyar Labdarúgó Szövetség szóvivője elárulta, hogy a törökök ellen csökkentenek a jegyárakon. kíváncsian várjuk, hogy mit jelent ez és milyen mértékű csökkenésről van szó, mert ha megfelelő, akkor biztos vagyok benne, hogy 38 ezer ember kilátogat és megtölti a Puskás Ferenc Stadiont.

Ez a mi véleményünk, mindenkinek lehet saját véleménye, lehet mások másként látják a dolgokat, viszont mi most úgy gondoltuk ezt leírjuk, hiszen szólásszabadság van. 

Megkérnék mindenkit, ha eljutottak idáig a cikk végéig és elolvasták, akkor facebookon nyomjanak rá a MEGOSZTÁS gombra, had jussanak el ezek a gondolatok minél több emberhez, és bízzunk benne, hogy azon emberekhez is eljut, akik diktálják a feltételeket.

Szerző: Őszi Ádám

Javítottak a Puskás Stadion állapotán, a törökök ellen 38 ezren ülhetnek a lelátón

Három éve annak, hogy biztonsági okokból lezárták a Puskás Ferenc Stadion felső karéját. Azóta minden mérkőzésen üresen állt, ám most ismét megnyitják, mivel javítottak az állapotán. Így október 16-án 38 ezer néző tekintheti majd meg a válogatott törökök elleni mérkőzését. 

Az üzemeltető Nemzeti Sportközpontok (NSK) a mai napon adott ki közleményt, mely szerint az év eleji heves viharok tovább rontottak a felső karéj alsó részének állapotát, így halaszthatatlanná vált annak kijavítása. Így a hibákat kijavították, fordítottak rá, hiszen már biztossá vált, hogy válogatottunk 2016-ig a Puskás Stadionban játssza hazai mérkőzéseit. Természetesen pár vidéki kitérővel egybekötve, míg négy esztendő múlva elkészül az új nemzeti stadion, melynek befogadó képesség 65 ezer fő lesz majd. A Puskás Stadion pedig nem kerül dózer alá, hanem felújítják és atlétikai létesítmény lesz belőle.

Az (NSK) tájékoztatása szerint a statisztikai szakvélemény előírásai alapján megerősítették a korrodált tartószerkezeti részeket és elvégezték a szükséges állagmegóvási munkálatokat. Az utóbbi években csupán 26 ezer néző befogadására képes létesítmény így 12 ezer férőhellyel bővült, mivel a felső karéj alsó része újra használható. Ez azt jelenti, hogy a törökök ellen akár 38 ezer néző szurkolhat majd a nemzeti csapatnak.

Borbély Zoltán, a Magyar Labdarúgó Szövetség szóvivője jelezte, hogy nagyon örül a bővítésnek és reméli megtelik majd stadion a törökök elleni vb-selejtezőn. Azt is kiemelte, hogy a jegyárak kedvezőbbek lesznek, mint a legutóbbi hollandok elleni meccsen. Ezzel a dologról nemsokára egy másik cikkben részletesen foglalkozunk. A mérkőzésre a jegyeket jövő kedden kezdik árusítani.

Szerző: Őszi Ádám 

Pályán a Videoton, Huszti az Európa Ligában folytathatja a remeklést - beharangozó

Mint minden esztendőben a Bajnokok Ligája nyitányát követően elrajtol a második számú kupasorozat az Európa Liga. A mai napon 24 mérkőzéssel veszi kezdetét a sorozat 12 csoportban. Ami számunkra a legfontosabb, az a Videoton szereplése, hiszen a magyar bajnoki ezüstérmes bejutott a csoportkörbe és a Sporting, Basel, Genk trióval kell megküzdenie a továbbjutásért. A Sousa legénység ma Belgiumban lép pályára az ellen a Genk ellen, melynek kapuját Köteles László védi majd. A magyar csapat élvezni szeretné a játékot, és azt hogy eljutottak ideig. Nincsenek célok, nem raknak nyomást a csapatra, ezt nyilatkozta a tréner Paulo Sousa. Persze titkon még a továbbjutásban is reménykednek mind a vezetők, játékosok és szurkolók. 

Megkezdi a szereplését a Liverpool csapata, mely mostanság nem brillírozik, ha tovább akarnak menni akkor a Yong Boys elleni siker kötelező. A csoport másik meccsén igazi rangadót játszik majd egymással az Udinese és az Anzhi együttese. A hazai pályán játszó olasz csapat igen csak hullámvölgyben van, az Anzhi viszont igen szárnyra kapott mostanság, nem lenne meglepetés egy vendég siker. Ami még magyar szempontból fontos lehet, hogy a Liverpool csapatába nevezték Gulácsi Pétert a cserepadra.

A címvédő Atletico Madrid az izraeli Haloel Tel-Aviv vendégeként kezdi meg a szereplését, számukra a csoportelsősség könnyen elérhetőnek tűnik. A "C" csoportban remek mérkőzésnek ígérkezik a Fenerbahce-Marseille találkozó. Mind a két fél remek formában van, a török közönség fantasztikus, a francia csapat pedig remek rajtot vett hazája bajnokságában, hiszen öt meccsből ötöt nyertek és hibátlanul vezetik a pontvadászatot.

Sokat várnak a Newcastle United csapatától a klub vezetői, ám ha ránézünk a csoportra ez nem lesz olyan könnyű, minden esetre az első akadály a Marítimo együttese lesz. Ismét egy magyar érdekeltségű csapat a Stuttgart, mely remélhetőleg Hajnal Tamással a soraiban fogja rohamozni a Steaua Bucaresti kapuját. A PSV  az ukrán Dnipor otthonában, míg a Napoli otthon a CSZKA Mooszkvát kiverő AIK Stockholm ellen kezdi meg szereplését

Az Internazionale csapata a "H" csoportban foglal helyet, és egyből egy csoportrangadóval kezdenek. Hazai pályán fogadják az orosz Rubin Kazany együttesét. Az "I" csoport két legerősebb csapata a Lyon és a tavalyi döntős Bilbao együttese, mely nem egymással mérkőzik meg az első körben, hanem a csoport papíron két gyengébb csapatával. Ebben a csoportban szerepel a Lencse Lászlót foglalkoztató izraeli bajnok Shmona együttese, mely a baszk csapat otthonában próbál szerencsét ma. Reméljük Lencse jó teljesítményt nyújt és beveszi ellenfele hálóját.

Elérkeztünk a "J" csoporthoz, mely roppant erősnek tűnik, mivel itt szerepel a Panathinaikosz, Tottenham, Lazio trió és mellettük az esélytelenek nyugalmával a szlovén Maribor együttese.  Az első csoportrangadót a Tottenham és a Lazio vívja egymással Londonban. A legjobb formában a Lazio csapata van a trióból, három remek győzelemmel indította az olasz bajnokságot és a védelme eddig remekül szerepel, csak úgy mint a támadójáték.

A Bayer Leverkusen otthon fogadja a Metalist Harkiv együttesét, sokan úgy vélik, hogy a német csapat bicskája könnyen bele törhet ukrán ellenfelébe. A csoport mások meccsén osztrák-norvég párharcot rendeznek.

Végezetül pedig az utolsó csoport, mely a magyar szív számára ismét nagyon kedves. Az "L" csoportban szerepel a Huszti Szabolcsot is foglalkoztató Hannover csapata, melyre rangadó vár nem is akár milyen. Az ellenfél idegenben a holland Twente együttese, mely hibátlanul vezeti hazája bajnokságát. Reményeink szerint folytatódik a Huszti show, melyet a magyar játékos az utóbbi hetekben már bemutatott. Szabolcs mindent kiadhat magából, hiszen a fellebbezést nem fogadta el a német szövetség, így hétvégn a bajnokságban biztosan nem szerepelhet. A csoport másik meccsén spanyol-svéd párharcot rendeznek.

Európa Liga, csoportkör, 1. forduló


A csoport:
Young Boys (svájci)-FC Liverpool (angol) 19 óra
Udinese (olasz)-Anzsi Mahacskala (orosz) 19 óra
B csoport:
Hapoel Tel-Aviv (izraeli)-Atlético Madrid (spanyol) 19 óra
Plzen (cseh)-Académica (portugál) 19 óra
C csoport:
AEL Limasszol (ciprusi)-Borussia Mönchengladbach (német) 19 óra
Fenerbahce (török)-Olympique Marseille (francia) 19 óra
D csoport:
Marítimo (portugál)-Newcastle United (angol) 19 óra
Girondins Bordeaux (francia)-FC Bruges (belga) 19 óra
E csoport:
VfB Stuttgart (német)-Steaua Bucuresti (román) 19 óra
FC Köbenhavn (dán)-Molde (norvég) 19 óra
F csoport:
Dnyipro (ukrán)-PSV Eindhoven (holland) 19 óra
Napoli (olasz)-AIK Solna (svéd) 19 óra
G csoport:
Genk (belga)-VIDEOTON FC 21:05 óra
Sporting Lisboa (portugál)-FC Basel (svájci) 21:05 óra
H csoport:
Internazionale (olasz)-Rubin Kazany (orosz) 21:05 óra
Partizan Beograd (szerb)-Neftci (azeri) 21:05 óra
I csoport:
Olympique Lyon (francia)-Sparta Praha (cseh) 21:05 óra
Athletic Bilbao (spanyol)-Hapoel Kiryat Shmona (izraeli) 21:05 óra
J csoport:
Maribor (szlovén)-Panathinaikosz (görög) 21:05 óra
Tottenham Hotspur (angol)-Lazio (olasz) 21:05 óra
K csoport:
Rapid Wien (osztrák)-Rosenborg (norvég) 21:05 óra
Bayer Leverkusen (német)-Metaliszt Harkiv (ukrán) 21:05 óra
L csoport:
Levante (spanyol)-Helsingborg (svéd) 21:05 óra
Twente (holland)-Hannover 96 (német) 21:05 óra

Szerző: Őszi Ádám