2015. március 31., kedd

Roberto Firmino Madridba tart

A német Kicker és a spanyol AS egyöntetűen arról ír, hogy a nyáron Madridba teheti át a székhelyét Roberto Firmino a Hoffenheim brazil válogatott támadója. 

Szalai Ádám csapattársa remek szezont fut, klubcsapatában 28 mérkőzésen 8 gólt és 9 gólpasszt jegyez, míg a Selecao keretébe is meghívót kapott, s bemutatkozhatott, sőt mi több Chile ellen megszerezte első találatát, mely egyben győzelmet is ért a Dunga csapat számára. 

Firmino még csak 23 esztendős, első európai klubja a Hoffenheim, a német csapat 2011-ben 4 millió eurót fizetett az akkor még futballtérképen nem is jegyzett labdarúgóért a brazil Tombanse csapatának. Azóta ára igen csak felsrófolódott, jelenleg a német transfermarkit.de 25 millió euróra taksálja, mely egy 2017 nyaráig szóló kontraktussal párosul. 

A hírek szerint Diego Simeone és az Atletico Madrid már a szezon kezdete óra figyeli a brazil mozdulatait, aki meggyőzte az argentin szakembert, s a hírek szerint már meg is kezdték a transzfer előkészítését, maga Firmino pedig nyitott a megállapodásra. Igen ám, de lehet lesz klub, mely belekontárkodik az üzletbe, a Manchester United is élénk érdeklődést mutat, s mellette számos klubvezető noteszében ott található a felirat: Firmino!

Őszi Ádám

Csapat nélkül maradt a vb-stadion! - a kutyának sem kell...

Döntést hozott az EC Bahia vezetősége, mely a szurkolókra hivatkozva közölte, nem fogadja el új otthonának a 600 millió realért felépített Fonte Nova Stadiont, mely helyszíne volt a nyári brazíliai világbajnokságnak. Az aréna a kutyának sem kell...

A létesítmény  51 ezer néző befogadására alkalmas, ultramodern, ám a brazil élvonaltól a tavalyi szezon végén búcsúzó EC Bahia szurkolói régi otthonukat követelték, a klubvezetés pedig engedett a nyomásnak, s jelezte, nem fogadja el otthonául a Salvador de Bahia tengerpartjának közelében fekvő létesítményt, s visszaköltözik a csapat eredeti otthonába a Pituacu Arénába. 

A döntés tehát végleges, úgy fest, hogy jó ideig nem láthat futballmérkőzést a Fonte Nova Stadion hatalmas betonszerkezete, melynek fenntartása nem éppen öt forintba kerül. Megérte vajon felépíteni a stadiont, mely jelen állás szerint az enyészeté és a szabad levegőé lesz, ha pedig futballmérkőzést akarnak benne rendezni, akkor a Selacaot kell a városba hozni. Persze koncertek és egyéb rendezvények lebonyolítására alkalmas az aréna, ám kérdés van-e rá igény, kihasználható-e. Nem biztos, hogy kellően átgondolta ezt a létesítményberuházást a brazil kormány, holott emberek halnak éhen, milliók élnek nyomorban az országban... az egészségügyre és az iskolákra pedig nincsen pénz...

A politikai és társadalmi részt azonban nem kívánjuk taglalni, hasonlítsuk össze az EC Bahia két lehetőségét, mely közül a szurkolók a régi mellett tartottak ki. Először lássuk az új modern arénát, majd pedig az eredeti otthont.



Őszi Ádám

Ki lesz az új holland kapitány!? - Öt név a tarsolyban

Könnyen elképzelhető, hogy már nem sokáig mondhatja magát az holland szövetségi kapitányának Guus Hiddink. A törökök elleni újabb kudarc az utolsó, vagy éppen az utolsó előtti csepp lehetett a pohárban, a sajtó pedig már a lehetséges utódokról ír. 

Luis Van Gaal vezérletével közel állt a világbajnoki cím megszerzéséhez a holland nemezti csapat, ám Brazíliában végül be kellett érniük a bronzéremmel. A sikeredző felállt a padról, s a klubfutball, azon belül pedig az Old Trafford mellett tette le a voksot. Utódja az a Guus Hiddink lett, aki az ezredforduló előtt egyszer már irányította a nemzeti csapatot.

A lendület, a játék és a szisztéma megtört, Hiddink irányítása alatt egyelőre nem találja önmagát a jó játékerőből álló csapat. Az eredménysor katasztrofális, a selejtezősorozatban pedig nem áll jól a csapat szénája.

Hiddink irányítása alatt 7 mérkőzést játszott a csapat, s mindössze két győzelem van az eredménysorban. Ami a selejtezőcsoportban elfoglalt helyet illeti, a megszerzett 7 pont mellé, csupán a harmadik hely dukál, Izland 5, míg Csehország 6 ponttal jár Robbenék előtt, így az egyenes ágon történő kvalifikáció veszélybe került.

Selejtezőmeccsek:
Csehország - Hollandia 2-1
Hollandia - Kazahsztán 3-1
Izland - Hollandia 2-0
Hollandia - Lettország 6-0
Hollandia - Törökország 1-1

Barátságos meccsek:
Olaszország - Hollandia 2-0
Hollandia - Mexikó 2-3

Kedd este Hiddink állásának szempontjából döntő fontosságú mérkőzést játszik a holland csapat, az ellenfél Spanyolország lesz. Amennyiben a mutatott játék és az eredmény kettőse hiányérzetet kelt a vezetőségben, könnyen lehet, hogy a trénernek fel kell állnia.

Hogy ki lehet az utód!? A holland sajtó már foglalkozik a kérdéssel, s öt név van a talomban, a szakmában, vagy éppen a labdarúgó pályán elismert nevek.

Danny Blind: A Manchester Unitedben futballozó Daley Blind édesapja, aki jelenleg is a válogatottnál dolgozik segítóként, s Van Gaal regnálása alatt is így tett, így igen csak képben van a válogatott dolgait illetően.

Ronald Koeman: A korábbi magyar kapitány Erwin Koeman testvére számos helyen megfordult edzői karrierje során, jelen állás szerint a Southampton vezetőedzője, ám ki tudja, hogy a hazai hívószóra miként reagálna. Holland csapatok mellett spanyol, portugál és angol csapatot is irányított már, a nemezti csapatnál kezdte edzői karrierjét segítőként, ám kapitány még nem volt.

Frank de Boer: A fiatal (44) edző segítőként dolgozott már a nemzeti csapatnál, ám 2010 óta csakis az Ajax sikereire koncentrál, ez pedig a klub eredménysorán meg is látszik négy szezon, négy bajnoki cím. Idén az arany nagy valószínűséggel ezüst színűre vált, könnyen lehet, hogy eljött a váltás ideje...

Frank Rijkaard: Edzői pályafutását holland szövetségi kapitányként kezdte meg, 22 mérkőzésen irányította a nemzeti csapatot 8 győzelem mellett 12 döntetlent és 2 vereséget tudott felmutatni. Nevét azonban az FC Barcelona sikeredzőjeként jegyzeték meg a legtöbben. Leo Messi az ő irányítása alatt mutatkozott be a Nou Camp közönségének, s Ronaldinho is a keze alatt élte aranykorát. Ezt követően a Galatasaray kispadján ült, majd Szaúd-Arábia szövetségi kapitánya volt. Immáron 2013 óta nem volt edzői munkája.  

Clarence Seedorf: Inkább a pályán nyújtott teljesítménye miatt elismert, fejest ugrott a mélyvízibe, elvállalta az AC Milan kispadját és bele is bukott. Rutintalan edző, ám Hollandiában hatalmas népszerűségnek örvend. Jelen állás szerint munkanélküli.

Őszi Ádám

Király Gábor hazatér! - "2-3 év a a magyar első osztályban..."

A szezon végén egy korszak lezárul, 19 esztendőnyi légiósodás után hazatér a magyar válogatott hálóőr Király Gábor. A rutinos kapuvédő ezt a német sport Bildnek adott interjújában ismerte el, s arról is beszélt, hol fejezi be pályafutását a tervei szerint. 

"A nyáron lejár a megállapodásom a Fulhammel, utána valószínűleg hazatérek Szombathelyre. Ott minden bizonnyal két-három évet még tudnék védeni a magyar első osztályban." - mondta a görögök ellen a magyar válogatott kapuját védő 38 esztendős kapus a Bild munkatársának.

Király Gábor a Haladásban nevelkedett, s a szombathelyi klub volt pályafutása első profi klubja, melynek kapuját fiatal titánként védte, míg nem lecsapott rá 1997-ben a német Hertha BSC. A berlini klub ikonikus alakjává nőtte ki magát, ez volt karrierje tán legemlékezetesebb, legsikeresebb időszaka, ám a Crystal Palace és az 1860 München gólvonalán is remekül helytállt, az együttesek korszakos egyénisége volt. Pályafutása során emellett megfordult a West Ham, a Leverkusen, az Aston Villa és a Burnley csapatában is, jelenleg pedig a Fulham sikereiért harcol. Mostanra pedig már azt is tudjuk, hogy csak a szezon végéig, hiszen a jelszó kiadva, miszerint irány Magyarország!

A szurkolói kártyával rendelkező fanatikusok tehát hétről hétre élőben figyelhetik majd a válogatott kapuvédő megmozdulásait az NB I-ben, a rendszer ellenes szurkolóknak pedig marad a színes doboz a falon...

Őszi Ádám