2012. november 17., szombat

Arsenal-Tottenham: A történelem ismételte önmagát, hét gól és hazai győzelem...

Azt követően, hogy a tavalyi szezonban az Ágyúsok hazai pályán kiütéses győzelmet arattak a nagy londoni rivális ellen (5-2) a Spurs szeretett volna visszavágni. Egyik csapat sem élete legjobb szezonját futja eddig, hiszen hetedik és nyolcadik pozícióból várták a felek a derbit, jó mérkőzésre volt kilátás. 

Ahogyan az várható is volt a csapatok nem kerteltek, egyből egymásnak rontottak, az első pillanattól látszott, hogy mindkét fél a három pontért lép ma pályára. Gyorsan megszületett a találkozó első gólja, Adebayor révén már a 10. percben a vendégeknél volt az előny. Ekkor még a togói csatár pozitív hősnek tűnt, ám nyolc perccel később már negatív szerepkörben tetszelgett, hiszen Cazorla elleni csúnya belépője egyből piros lapot ért Howard Webb játékvezetőnél. Ezzel hamar megfogyatkoztak a vendégek és 72 percen keresztül emberhátrányba kényszerültek. Az Arsenal nem tétlenkedett és magához vette a játék irányítását, mely gólokban nyilvánult meg. Előbb Walcott beadását követően Mertesacker bólintott Lloris kapujába a 24. percben, majd pedig fokozatosan egyre nagyobbodott a nyomás, mely a labdabirtokláson és a kapura lövési mutatón is meglátszott. Amikor már lassacskán a szünetre készülődtek a felek érkezett Podolski és némileg szerencsés módon de megszerezte a vezetést. Nem úszta meg a Spurs ennyivel, a nyári szerzemény Giroud állította be a félidei végeredményt, Cazorla átadását követően talált a kapuba (3-1).

Soha rosszabb félidőt, persze a Tottenham fanatikusai ezt megcáfolnák, ám Ágyús illetve semleges szemmel remek derbi bontakozott ki. Nehéz dolga van ilyenkor egy edzőnek a félidőben, hiszen két gólos hátrányban és megfogyatkozva kell lelkesítenie játékosait.

A szünetben két helyen is változtatott a vendégek trénere, Naughton és Walker helyére Dampsey és Dawson érkezett. A találkozó képe nem változott, a hazaiak uralták a játékot és a gól sem maradt el, hiszen a  60. percben Podolski előkészítő szerepkörben jeleskedett, a gólt pedig Cazorla szerezte (4-1). Nem sokszor találta el Szczesny kapuját a Spurs, de ha már eltalálta akkor gól is lett. A vendégek második kaput találó lövése Bale révén szépítést ért az Emirates Stadionban (4-2). A walesi játékos vérszemet kapott és két perccel később ismét próbálkozott, ám nem talált kaput. A végeredményt a 90. percben Walcott állította be Oxlade passzát követően, ezzel a történelem ismételte önmagát, csak úgy mint tavaly, idén is egy 5-2-es pofonba futott bele a Spurs az Emiratesben. Ezzel a győzelemmel Wenger csapata közelebb lopózott az élmezőnyhöz, a Spurs továbbra sem találja önmagát.

Arsenal - Tottenham 5-2 (3-1)
Gól: Mertesacker, Podolsi, Giroud, Cazorla, Walcott ill. Adebayor, Bale

Őszi Ádám