2013. november 7., csütörtök

Európa Liga: Továbblépett a Spurs, nagyot lépett az Anzhi

Csütörtökön az Európa Ligáé volt a főszerep a nemzetközi kupákban, a második rangú európai kupasorozatban ezúttal a csoportküzdelem negyedik fordulójához érkezett. A ‘K’, és ‘L’ jelű kvartettben pedig ádáz küzdelem zajlott a továbbjutásért, illetve az életben maradásért. Kinek így, kinek pedig úgy sikerült, nézzük az eredményeket és a csoportok alakulását.  

Európa Liga csoportkör; 4. forduló:

K csoport:
Tottenham - Sheriff Tiraspol 2-1 (0-0)
G: Lamela (60.), Defoe (67.-büntető) ill. Isa (72.)
Ahogyan arra számítani lehetett, negyedik mérkőzését is megnyerte a Spurs, mely négy fordulót követően makulátlan mérleggel vezeti a tabellát és továbbjutott. A Sheriff meglehetősen jól tartotta magát, jól védekezett a vendég együttes és bizony olykor veszélyes kontratámadásokat vezetett. A gól nélküli első félidőt követően előbb Lamela szerezte meg a vezetést, majd Defoe volt eredményes büntetőből. A vendégeknek az erejéből csupán a szépítésre futotta, ám ez is megsüvegelendő teljesítmény a Tittenham otthonában.

Tromsö - Anzhi 0-1 (0-0)
G: - ill. Mkrtchyan (90+4.)
Nagy lépést tett az Anzhi is a továbbjutás felé, mely immáron több pontot gyűjtött az Európa Ligában, mint az orosz bajnokságban. Mindvégig jobban játszottak a dagesztániak, a hazaiak csupán egy ízben találták el Pomazan kapuját, igaz a vendégek sem jeleskedtek a pontos célzás terén, kísérletből azonban akadt bőven. A csattanó a végére maradt, Mkrtchyan a hosszabbítás negyedik percében talált a kapuba, ez pedig döntően befolyásolja a csoport további menetelét.

A K-csoport állása:
1. Tottenham 4 4 0 0 0 9-1 12 pont
2. Anzhi 4 0 2 1 2-2 7 pont
3. Sheriff Tiraspol 4 0 2 2 2-5 2 pont
4. Tromsö 4 0 1 3 1-6 1 pont

L csoport:
Maccabi Haifa - PAOK 0-0 (0-0)
Igen csak unalmas mérkőzést játszott egymással a Haifa és a PAOK. A játéktéren a mezőnyjáték és a kemény faultok domináltak, mintsem a kapuralövések, melyekkel mindkét gárda igen skótul bánt. A döntetlen a görögöknek jó, az izraeli csapatnak győzni kellett volna.  

AZ Alkmaar - Shaktar Karagandy 1-0 (0-0)
G: Ortiz (55.) ill. -
Borzasztóan lefocizta ellenfelét a holland AZ, mely ennek ellenére csupán egy gólos győzelmet könyvelhetett el, azonban ezzel a csoport élére állt megelőzve a remiző görögöket. Mind mezőnyben, mind lövések tekintetében óriási volt a különbség, azonban az év meglepetéscsapatának hálóőre Pakatilov fogott mint az zöld festék. Egy ízben azonban nem sikerült hárítania, az 55. percben Ortiz talált a hálóba, ez pedig döntőnek bizonyult.

Az L-csoport állása:
1. AZ Alkmar 4 2 2 0 4-2 8 pont
2. PAOK 4 2 2 0 6-4 8 pont
3. Maccabi Haifa 4 0 2 2 4-6 2 pont
4. Shakhtar Karagandy 4 0 2 2 4-6 2 pont

Őszi Ádám

Elhagyta klubját az aranylabdás brazil világbajnok

Ismételten elérkezett egy pillanat, mikor egy legendás labdarúgó akaszthatja szögre a stoplist. Igaz Rivaldo csupán csapatától való távozását jelentette be, ez azonban előre vetíti a visszavonulásának bejelentését. 

Hiába, az idő vaskereke nem áll meg, a brazil sztár pedig immáron 42 esztendős. A hírt Twitter-üzenetben tárta a világ elé a korábbi Barca legenda, aki 1999-ben a katalán klub játékosaként kapta meg a legnagyobb elismerést, melyet egy labdarúgó kaphat, az aranylabdát.

Rivaldo a São Caetano csapatát erősítette a brazil második vonalban és a kiesés elkerülése ellen küzdött társaival, azonban ezt a harcot már az ikon nélkül vívja meg a klub és a társak. A klasszis azzal indokolta döntését, hogy nem tud felépülni térdsérüléséből

Őszi Ádám

Diego Costa meghívott kapott - íme a spanyol keret pár meglepetéssel

Keretet hirdetett Vicente del Bosque spanyol szövetségi kapitány. Ahogyan arra számítani lehetett, Diego Costa az Atletico Madrid brazil-spanyol sztárja is meghívót kapott, így nemsokára már csak spanyolként emlegethetjük. Igaz két barátságos meccs jön, abból pedig már a brazil válogatottban is jutott neki. 

A világ jelenlegi ura, mely mind kontinensünket, mind pedig a világot uralja címek tekintetében két mérkőzést játszik majd. Előbb Egyenlítői Guine lesz az ellenfél, ő ellenük debütálhat Costa, majd három nappal később 19-én Dél-Afrika, a legutóbbi világesemény házigazdája lesz a kihívó.

Természetesen kimaradók is vannak, illetve olyan játékosok, akik továbbra sem kapnak lehetőséget. Utóbbiak táborát erősíti De Gea a Manchester United hálóőre, előbbiekhez pedig az a Fernando Torres aki igen jól muzsikál az utóbbi hetekben. Nem kapott meghívót Soldado és Xavi sem, azonban ott van a szezon során eddig remekló Koke. A védelemben pedig ezúttal egy Barca játékos sem kapott meghívót.

Íme a spanyol válogatott kerete:

Kapusok: Iker Casillas (Real Madrid), Víctor Valdés (FC Barcelona), Pepe Reina (Napoli).

Védők: Álvaro Arbeloa (Real Madrid), Raúl Albiol (Napoli), Sergio Ramos (Real Madrid), Alberto Moreno (Sevilla), Juanfran Torres (Atlético Madrid), Inigo Martínez (Real Sociedad), Nacho Monreal (Arsenal).

Középpályások: Javi Martínez (Bayern München), Sergio Busquets (FC Barcelona), Xabi Alonso (Real Madrid), Koke (Atlético Madrid), Andrés Iniesta (FC Barcelona), Santi Cazorla (Arsenal), Cesc Fábregas (FC Barcelona), Jesús Navas (Manchester City), Juan Mata (Chelsea).

Támadók: Álvaro Negredo (Manchester City), Diego Costa (Atlético Madrid), Pedro Rodríguez (FC Barcelona), David Villa (Atletico Madrid).

Őszi Ádám

Európa Liga: Továbbjut a Dnipro és a Fiorentina, betliző Frankfurt

Csütörtökön az Európa Ligáé volt a főszerep a nemzetközi kupákban, a második rangú európai kupasorozatban ezúttal a csoportküzdelem negyedik fordulójához érkezett. Az 'E', és 'F' jelű kvartettben pedig ádáz küzdelem zajlott a továbbjutásért, illetve az életben maradásért. Kinek így, kinek pedig úgy sikerült, nézzük az eredményeket és a csoportok alakulását. 

Európa Liga csoportkör; 4. forduló:

E csoport:
Pandurii - Fiorentina 1-2 (1-0)
G: De Oliveira (32.) ill. Matos (86.), Valero (90+2.)
A vártnál sokkal nehezebb mérkőzés várt a Fiorentina számára, mely az utóbbi hetekben igen csak szép eredményeket ért el hazája bajnokságában. A Pandurii mezőnyben felvette a versenyt, azonban kapura a vendégek voltak sokkal veszélyesebbek és körülbelül kétszer annyi helyzetet dolgoztak ki, ám ennek ellenére a román csapat szerzett veztést a 32. percben, melyet úgy tűnt, hogy sikerül megőrizniük. A végén aztán pillanatok alatt omlott össze a hazaiak álma, előbb Matos egyenlített négy perccel a vége előtt, míg a hosszabbításban Valero szerezte meg a három pontot és a biztos továbbjutást a violáknak.

Dnipro - Pacos Ferreira 2-0 (1-0)
G: Nascimento (44.), Konopljanka (66.) ill. -
A Fiorentina mellett a csoport másik továbbjutója az ukrán bajnokaspiráns Dnipro lett, mely magabiztos játékot bemutatva verte a portugál Pacost. Ezzel pedig megvan a csoport két továbbjutójának kiléte, nem született meglepetés, a kárdás már csak annyi, ki lesz az első és ki a második.

Az E-csoport állása:
1. Fiorentina 4 4 0 0 10-2 12 pont
2. Dnipro 4 3 0 1 6-2 9 pont
3. Pandurii 4 0 1 3 2-7 1 pont
4. Pacos Ferreira 4 0 1 3 1-8 1 pont

F csoport:
Maccabi Tel Aviv - Frankfurt 4-2 (3-0)
G: Zehavi (14., 90+4.), Itzhaki (30., 35.) ill. Lakic (63.), Meier (67.-büntető)
Egészen a mai napig még gólt sem kapott a Frankfurt, aki ma bepótolta ezt igen hamar, ugyanis Paulo Sousa izraeli csapata, mely igen passzív játékot mutatott be az eddigi meccseken bő fél óra alatt három gólos előnyre tett szert. Ekkor aligha hitte volna egy Maccabi szurkoló is, hogy a végén még izgulniuk kell. A második félidőben Lakic, majy pár perccel később Meier volt eredményes, így újra nyitott lett a mérkőzés, mely egészen az utolsó pillanatig nagy izgalmakat tartogatott. A végén aztán jött Zehavi és duplájával keretbe foglalta a meccset. A csoportban ezáltal még semmi sem dőlt el.

APOEL - Bordeaux 2-1(1-1)
G: Alexandrou (14.), Morais (55.) ill. Sane (45+2.)
Kiállítva: Budimir (50.) ill. N'Guemo (50.)
A harmadik fordulóban úgy tűnt, feltámad a remény és romjaiból feltámadhat a Bordeaux, azonban a ciprusi csapat válaszolt a francia földön elszenvedett 2-1-es vereségre és ugyan ilyen arányban múlta felül ellenfelét. A vezetést gyorsan megszerezték a hazaiak, a félidő ráadásában, azonban egyenlíteni tudott a Bordeaux. A második félidő két kiállítással kezdődött, mindkét csapat egyel megfogyatkozott. A kialakult helyzetet és a nagyobb játékteret gyorsan gólra váltották a hazaiak, akik ezt az előnyt már nem engedték ki kezükból.

Az F-csoport állása:
1. Frankfurt 4 3 0 1 10-4 9 pont
2. Maccabi Tel Aviv 4 2 1 1 7-5 7 pont
3. APOEL 4 1 1 2 3-6 4 pont 
4. Bordeaux 4 1 0 3 4-8 3 pont 

Őszi Ádám