2014. december 17., szerda

Klubvilágbajnokság: Afrikai győzelem a helyosztón

Az erőviszonyoknak megfelelően az afrikai Szétif nyerte az ötödik helyért rendezett helyosztót az ausztrál Sydney Wanderers ellenében, ám a vártnál sokkalta nehezebben. A felek között csupán a tizenegyespárbaj döntött. 

ES Szétif  - Western Sydney Wanderers 2-2 (0-1) - büntetőkkel 5-4
G: Mullen (50.-öngól), Ziaya (57.) ill. Castelen (5.), Saba (89.)

Mezőnyben mindvégig roppant kiegyenlített volt a találkozó, ezt mutatja az 50-50 százalékos labdabirtoklás. A győzelemért azonban többet tettek az afrikai csapat játékosai, ezt jelzi a dupla annyi kapuralövési kísérlet, mint a túloldalon. A mérkőzés egy Castelen góllal kezdődött, ezzel meglepetésre a Sydney vezetett, s a Szétif csupán az 50. percben tudott egalizálni Mullen öngólja révén. Az 57. percban aztán már az előny is megvolt, Ziaya találata révén. Úgy festett, hogy zsebben az ötödik hely, azonban a végét elaludta az afrikai csapat, Saba pedig egy perccel a rendes játékidő vége előtt a kapuba talált. A hosszabbítás kétszer tizenöt perce nem hozott döntőst, így büntetőpárbaj következhetett, melyet csakúgy mint a mérkőzést a Szétif kezdett rosszabbul, ám a legvégén az algériai klub örülhetett, ugyanis míg náluk hárman rontottak, a túloldalon négyen.

Nyolcaddöntő:
Magreb Tétuan (marokkói) -  Auckland City (új-zélandi) 0-0 - büntetőkkel 3-4

Negyeddöntők:
December 13.: Auckland City (új-zélandi) -  ES Szétif (algériai) 1-0 
December 13.: Cruz Azul (mexikói) -  Western Sydney Wanderers (ausztrál) 3-1

Elődöntők:
December 16.: Cruz Azul (mexikói) – Real Madrid (spanyol) 0-4
December 17.: Auckland City (új-zélandi) – San Lorenzo (argentin)

Az 5. helyért:
December 17.: ES Szétif (algériai) - Western Sydney Wanderers (ausztrál) 2-2 - büntetőkkel 5-4

Bronzmeccs:
December 20.: második elődöntő vesztese - Cruz Azul

Döntő:
December 20.: második elődöntő győztese - Real Madrid

Őszi Ádám

Guardiola történelmet írt a Bayern München élén

Josep Guardiola rekordokat halmozott az FC Barcelona kispadján, munkásságát mindenki csodálta. Sokan azonban úgy vélekedtek, hogy más klubnál, más bajnokságban, illetve rendszerben nem lesz sikeres, nem tud újdonságot felmutatni. Nos, a spanyol erre rácáfolt, s a Bayern München élén megmutatta zsenialitását, azt, hogy nem egyoldalú edző. 

Guardiola lett minden idők legsikeresebben bemutatkozó edzője a német élvonalban, még soha senki nem tudott 50 mérkőzést követően ilyen mérleget felmutatni, mint a spanyol szakember, aki kétség kívül a szakma egyik legjobbja, a modern kori labdarúgás forradalmára.

Kedd este a Freiburg elleni összecsapás volt Guardiola 50. mérkőzése a Bayern München kispadján. Robbenék 2:0-ás győzelemmel abszolválták a találkozót. A mérleg már-már hihetetlen, 42 győzelem mellett mindössze 6 döntetlen és 2 vereség "csúfítja" az eredménysort, mely meccsenkénti  2,64-es pontátlagot jelent. A gólkülönbség is lenyűgöző, 133 rúgott gól mellé párosul 26 kapott, tehát majdnem két meccsenként kap csak gólt a csapat. Ez az idei szezonban nem állja meg a helyét, ugyanis 16 forduló alatt mindössze három alkalommal kapitulált Neuer, illetve a Bayern München védelme.

Rekord a javából...

Őszi Ádám

Klubvilágbajnokság: Négyet hintett, döntős a Real Madrid - videóval

Nem kegyelmezett a Cruz Azulnak a Real Madrid, Ancelotti legénysége könnyed sikerrel jutott a FIFA Klubvilágbajnokság döntőjébe. Ronaldo ezúttal nem volt eredményes, a gólpasszokat osztogatta a társaknak. 

Cruz Azul - Real Madrid 0-4 (0-2)
G: - ill. Ramos (15.), Benzema (36.), Bale (50.), Isco (72.)

A Real Madrid kezdőcsapata és a cserék: Casillas - Marcelo, Ramos (Varane 64.), Pepe, Carvajal - Kroos (Khedira 73.), Illarramendi, Bale, Isco (Jesé 76.), Ronaldo - Benzema.

Ha az eredményre tekint az ember, sima madridi győzelmet konstatál, ám a Cruz Azul megpróbálta a legjobbját nyújtani, s bár a gól nem jött össze, a mérkőzés egészét figyelembe véve nem vallott szégyent a mexikói csapat, mely mind mezőnyben, mind pedig kísérletek tekintetében felvette a versenyt Európa jelenlegi koronázott királyával. 

Az első találatra nem kellett sokat várni, egy Kroos szabadrúgást követően Ramos csúsztatott bele remekül a labdába, a játékszert pedig a háló állította meg. Bő fél óra elteltével aztán már kettővel mentek a madridiak, Carvajal ment el remekül a szélen és emelte vissza a labdát az érkező Benzemának, aki közelről a kapuba stukkolt. Két minutummal később aztán Ramos szabálytalanságát követően tizenegyest ítélt a játékvezető, ám Torrado nem tudott tuljárni Casillas eszén, aki hétvégét követően újfent büntetőt hárított. 

A fordulást követően jöttek Ronaldo gólpasszai. Az 50. percben Ronaldo a szélről ívelt a kapu elé, a labda pontosan Bale fejére szállt, aki könnyedén bólintott a kapuba védőjétől elszakadva. A 72. percben aztán Isco állította be a végeredményt, Ronaldo tálalt vissza a szélről, a spanyol befűzte magát két védő között és a kapuba lőtt tizenötről. Győzelmével a Real Madrid döntőt, míg a Cruz a bronzmeccsre készülhet.

Nyolcaddöntő:
Magreb Tétuan (marokkói) – Auckland City (új-zélandi) 0-0  büntetőkkel 3-4

Negyeddöntők:
December 13.: Auckland City (új-zélandi) – ES Szétif (algériai) 1-0 
December 13.: Cruz Azul (mexikói) – Western Sydney Wanderers (ausztrál) 3-1

Elődöntők:
December 16.: Cruz Azul (mexikói) – Real Madrid (spanyol) 0-4
December 17.: Auckland City (új-zélandi) – San Lorenzo (argentin)

Az 5. helyért:
December 17.: ES Szétif (algériai) – Western Sydney Wanderers (ausztrál)

Bronzmeccs:
December 20.: második elődöntő vesztese – Cruz Azul

Döntő:
December 20.: második elődöntő győztese – Real Madrid

Őszi Ádám