2013. december 12., csütörtök

Európa Liga: A végső összecsapások - előzetes

A Bajnokok Ligája 2013/2014-es csoportküzdelmei tegnap véget éstek, és ezáltal az is kiderült, mely csapatok folytathatják az Európa Ligában. Csütörtök este a mezőny teljessé válik majd, azt követően, hogy mind a 12 csoport első és második helyezettjének kiléte kiderül. A 24 továbbjutó csapathoz csatlakozik a 8 Bajnokok Ligája búcsúzó, a mezőny pedig így válik teljessé 32 tagúvá. Nézzük mire számíthatunk ma. 

A csoport:
19:00 Valencia - Kuban
19:00 St. Gallen - Swansea
A csoportból már továbbjutott és csoportelső a valencia, így számára a Kuban elleni meccs tét nélkül bír. Az oroszoknak még fontos a meccs, ugyanis a Swansea ellen oda-vissza 1-1-es döntetlent játszottak, így ha kikapna a walesi csapat a Gallen együttesétől az oroszok pedig nyernének, akkor a gólkülönbség döntene. Sok esélye nincsen az oroszoknak, de a matematikai esély is esély.

B csoport:
19:00 Ludogorets - Dinamo Zagerb
19:00 PSV - Odessa
A Ludogorets csoportelsőssége biztos, míg a Dinamo Zagreb búcsúja is, ezzel a találkozó tét nélkülivé válik, míg a PSV és az Odessa egyaránt hét pontotg yüjtött eddig, a döntés ma egymás ellenében születik majd meg.

C csoport
19:00 Salzburg - Esbjerg 
19:00 Standarad Liege - Elfsborg
A 'C' jelű kvartettben minden kérdés eldőlt, továbbjutott a Salzburg és az Esbjerg, mely egymással játszik. Több gólos vereség esetén a Salzburg csoportelsőssége veszélybe kerülhet, ám erre kicsi az esély.

D csoport
19:00 Waregem  - Rubin Kazany
19:00 Maribor - Wigan
A Rubin Kazany biztos első, míg a Waregem jelenleg második és a továbbjutásért küzd. Esélyel pályázik még a továbbjutásra a Wigan, ám az angol második ligás csapatnak immáron nem saját kezében van a sorsa.

E csoport
19:00 Fiorentina - Dnipro
19:00 Pandurii - Ferreira
Már csak a csoportelsősség a kérdés, a Fiorentina és a Dnipro pedig egymás ellen dönthet ez ügyben ma este Firenzében. A másik meccs úgymond teljesen érdektelen.

F csoport
19:00 Frankfurt - APOEL
19:00 Maccabi Tel Aviv - Boredeaux
A Frankfurt azt az APOEL-t fogadja, mely egy Maccabi vereség esetén még reménykedhet, ehhez azonban nyerni kell a németek otthonában. Paulo Sousa csapatának elég egy pont a biztos továbbjutáshoz, ezt a Bordeaux ellen kellene otthon kivívni. Az APOEL és a Maccabi egymás elleni mérlege két 0-0-ás döntetlen

G csoport
21:05 Thun - Genk
21:05 Dinamo Kijev - Rapid Wien
A Genk csoportelső, míg a Thun már semmire sem esélyes. A csoport második helyéről a Dinamo és a Rapid ma esti meccse dönt, az ukránoknak elég a döntetlen.

H csoport
21:05 Freiburg - Sevilla
21:05 Estoril - Liberec
Ezt nevezik kusza csoportnak! A variánsok száma elég sok, mindkét meccs eredménye nagyon fontos, akár három hat pontos csapat is lehet a végén, akkor pedig jöhet a matekozás. Érdemes ezt a csoportot figyelni.

I csoport
21:05 Guimares - Lyon
21:05 Betis - Rijeka
A Lyon már biztos továbbjutó, ám ahhoz hogy biztos csoportelső legyen meg kell verni a Guimares csapatát, melynek helyzete reménytelen, ugyanis hiába érné utol a Betis gárdáját, az egymás elleni mérleg a spanyolok mellett szól. A Betis is a csoportelsősségért küzd, ellenfele a Rijeka lesz.

J csoport
21:05 Lazio - Trabzonspor
21:05 Apollon - Legia Warszawa
Csakis a csoportelsősség a kétdés, ezt pedig a Lazio és a Trabzon egymás közt döntheti el. Az olaszoknak csak a győzelem a jó. A másik meccs érdemtelennek mondható, a lengyel gárda az egyedüli csapat, mely még nem lőtt gólt.

K csoport
21:05 Tottenham - Anzhi
21:05 Sheriff Tiraspol - Tromsö
Semmi kérdés nincsen! A Spurs csoporteslő, míg az Anzhi második, a felek egymással küzdenek, de már nem cserélhetnek helyet.  

L csoport
21:05 PAOK - AZ Alkmaar
21:05 Maccabi Haifa - Shaktar Karagandy 
Csakis a csoportelsősség a tét, a PAOK és az AZ Alkmaar egymás ellen döntheti el, ki a jobb és ki lesz az elspő, illetve a második. Jó meccsnek ígérkezik...

Őszi Ádám

Mit nézhet ma egy sportbarát a TV-ben! - Sportműsorújság

Ha csütörtök, akkor Európa Liga, szokott elhangzani a mondás, természetesen ha nincsen holtszezon. A csapatok a csoportküzdelmek utolsó felvonásához érkeztek, nézzük mivel kedveskednek a sportadók a labdarúgás szerelmeseinek. Öt mérkőzés is képernyőre kerül, így lesz miből válogatni. 

Vannak azonban akik nem a labdarúgást, vagy nem csupán azt kedvelik, számukra egy rakás egyéb sportközvetítés vár. Főszerepben ezúttal is a kézilabda vb-vel, melyen ismét pályára lép ma a magyar válogatott, az ellenfél Románia lesz, a forró hangulat és a jó meccs szinte garantált. A jégkorong szerelmesei az Eurosport csatornájára hagyatkozhatnak, míg a kosár, illetve az NBA kedvelői éjjel találhatnak nyugalomra. Az Úszó EB-t se feledjük...

Labdarúgás
18:40 Fiorentina - Dnipro (DigiSport 1)
18:55 PSV - Odessa (DigiSport 2)
20:55 Freiburg - Sevilla (Story4)
21:00 Trabzonspor - Lazio (DigiSport 1)
21:00 Dinamo Kijev - Rapid Wien (DigiSport 2)

Egyéb sportok
14:45 Ausztrália - Csehország [kézilabda] (Sport 2)
16:15 Oroszország - Nagy-Britannia [jégkorong] (Eurosport 2)
16:30 Úszás, Európa Bajnokság (Eurosport)
17:00 Németország - Tunézia [kézilabda] (Sport 2)
19:00 Magyarország - Románia [kézilabda] (Sport 1)
20:30 Szlovákia - Csehország [jégkorong] (Eurosport 2)
02:00 NBA, Brooklyn Nets - Los Angeles Clippers (Sport 1)

Őszi Ádám

Bajnokok Ligája: Íme a nyolcaddöntő párosítása! - (Szerkesztőségi sorsolás)

A Bajnokok Ligája nyolcaddöntőjének hivatalos sorsolására december 16-án, 12 órakor kerül sor az UEFA központjában Nyonban. Türelmetlenek voltunk és kíváncsiságunk odáig vezetett, hogy tartottunk egy szerkesztőségi sorsolást. Nézzük, nálunk milyen párosítások jöttek össze.

A csapatokat az első ás második kalapból húztuk ki, aszerint, hogy csoportelsők, vagy másodikok lettek és figyelembe vettük a szabályokat, mely szerint egy azonos nemzetből érkező csapat nem kerülhet össze egymással, illetve egy csoportból érkező csapatok sem. A pályaválasztói jogot is kihúztuk, mely szerint melyik együttes kezdi hazai pályán a küzdelmet.

Csoportelsők:
Manchester United, Real Madrid, PSG, Bayern München, Chelsea, Dortmund, Atletico Madrid, Barcelona

Csoportmásodikok: 
Leverkusen, Galatasaray, Olympiakos, Manchester City, Schalke, Arsenal, Zenit, AC Milan

Bajnokok Ligája, a nyolcaddöntő párosítása: (Nem valós! szerkesztőségi sorsolás)
Olympiakos - Chelsea
Milan - PSG 
Dortmund - Zenit
Bayern München - Galatasaray
Manchester United - Schalke 04
Manchester City - Atletico Madrid 
Barcelona - Arsenal
Leverkusen - Real Madrid

Őszi Ádám

Klub-vb: marokkói győzelem a nyitányon

Kedd este megkezdődött a klubvilágbajnokság, melynek első meccsén a marokkói Raja Casablanca és az új-zélandi Auckland City mérte össze tudását. 

A találkozó egyértelmű esélyese az afrikai együttes volt, ám a szigetlakók nem érkeztek feltett kézzel és bizony méltó ellenfélnek bizonyultak. Az első találatot a Raja szerezte a 39. percben, mikor is Mouhssine Iajour, a csapat marokkói válogatott támadója rezgette meg a hálót. A második félidőben aztán visszajött a meccsbe az Auckland, mely a Fidzsi-szigeteki Roy Krishna találatával egyenlített. Sokáig úgy tűnt, hogy hosszabbításba torkollik a mérkőzés, ám a 92. percben jött Abdelilah Hafidi, a  Raja 21 esztendős tehetsége és továbblőtte csapatát a következő körbe.

A Raja Casablanca ellenfele a Monterrey lesz az elődöntőbe jutásért, ahol az Atletico-MG várja ellenfelét, míg a másik ágon Marcello Lippi kínai csapata, a Guangzhou mérkőzik meg az Al Ahly csapatával. A győztes a Bayern München ellenfele lesz.

Klub-vb, Agadir
Raja Casablanca (marokkói)–Auckland City (új-zélandi) 2–1 (1-0)
G: Iajour (39.), Hafidi (90+2.), ill. Krishna (64.)

Őszi Ádám

Bajnokok Ligája: Íme a nyolcaddöntő mezőnye

Szerda este véget értek a 2013/2014-es Bajnokok Ligája kiírásának csoportküzdelmei, ezáltal pedig kialakult a nyolcaddöntő mezőnye. Emellett arra is fény derült, mely együttesek folytathatják a második számú kupasorozatban az Európa Ligában, míg nyolc együttes számára véget ért az idei nemzetközi kupaszezon. 

Nagy fontossággal bírt a csoportelsősség megszerzése, ugyanis a másodikok csakis nehéz ellenfélre számíthatnak majd a sorsolás során. Persze lehet erre, mondani, hogy itt már nincsen könnyű párharc, de lássuk be, nagy különbség van még mindig a mezőny egyik és másik fele közt.


Íme a csoportelsők névsora: 
Manchester United, Real Madrid, PSG, Bayern München, Chelsea, Dortmund, Atletico Madrid, Barcelona

Csoportmásodikok: 
Leverkusen, Galatasaray, Olympiakos, Manchester City, Schalke, Arsenal, Zenit, AC Milan

A sorsolást december 16-án, 12 órától tartják az UEFA központjában Nyonban, melyet a Sport 1 és az  Eurosport egyaránt élőben közvetít majd. A félreértések elkerülése végett, a jelenlegi szakaszban azonos ország béli csapatok nem kerülhetnek össze, így például nem lehet Chelsea-Arsenal meccs, illetve azonos csoportból továbbjutó gárdák sem, így nem ismétlődhet meg a Barcelona-Milan párharc. Egyenlőre! Hiszen a negyeddöntőben ezek a gátak felszabadulnak. A

Ami egyértelmű, hogy minden első kalapos gárda elkerülné a Manchester City, Arsenal kettőst, mely azért kijelenthetjük, hogy kiemelkedik.

Az Európa Ligában folytatják:
Shakhtar Donetsk, Juventus, Benfica, Viktoria Plzen, FC Basel, Napoli, FC Porto, Ajax

Akik számára véget ért a nemzetközi kupaszezon:
Real Sociedad, Köbenhavn, Anderlecht, CSZKA Moszkva, Steaua Bukarest, Austria Wien, Celtic

Őszi Ádám