2015. június 4., csütörtök

Copa America (felkészülés): Mexikó és Ecuador is ikszelt

Itt van a kertek alatt a Copa America rajtja, jövő héten ilyenkor a szervezők már az utolsó simításokat végzik majd a pénteki rajt előtt. A csapatok gőzerővel készülnek, a kapitányok utazó kereteket szűkítenek, a FociClub.hu pedig minden történésről beszámol majd. A felkészülési eredmények mellett minden csapatról készítünk bemutatót. Megtekinthető lesz az egész torna menetrendje, bemutatjuk a rendező országot és a helyszíneket, illetve egy kis történelmi visszatekintőt is tartunk. Nem utolsó sorban pedig esélylatolgatásba is bocsátkozunk, s egy meglepetésvendég is megszólal majd exkluzív módon egyenesen Uruguayból. 

Míg a csapatok többsége egyelőre edzéseken vesz részt, s alakítja a taktikát, addig Mexikóm már második felkészülési mérkőzését játszotta az éjjel, míg Ecuadorés Peru is megkezdte a felkészülési mérkőzések sorát.

Peru - Mexikó 1-1 (0-0)
G: Farfan (62.) ill. Valenzuela (76.)
Kiállítás: Requena (79.) ill. -

A szintén a tornára készülő Peru  nemzeti csapata nagyobb falatnak bizonyult, mint pár napja Guatemala. Mindkét edző rengeteg cserével és változtatással játszott. Ez persze természetes, hiszen itt első sorban nem az eredmény ami számít. A mérkőzés első találatát Peru szerezte a 62. percben, a gólszerző Farfan volt a Schalke 04 támadója. A bekapott gólra válaszolt Mexikó, Valenzuela egalizált a 76. percben. A mérkőzésen több gól nem, azonban egy kiállítás született, avagy az 52. percben pályára lépő Requena a 79. percre duplán besárgult. Peru az elkövetkezendő napokban nem játszik meccset, míg Mexikó a brazilokkal mérkőzik meg vasárnap.

Panama - Ecuador 1-1 (0-0)
G: R. Torres (63.-büntető) ill. F. Martinez (50.)
Kiállítás: Godoy (81.) ill. -

Ecuador számára túl nagy falat volt Panama nemzeti csapata, avagy Martinez vezető gólja az 50. percben végül csak egy döntetlent ért, ugyanis Román Torres szűk negyed órával később böntetőböl egalizált. A játékosok ezen a mérkőzésen is forogtak, mindkét edző próbálgatta saját elképzelését. Felkészülési meccs ide vagy oda, Godoy  nem sajnálata a kontinenstornára készülő ellenfelet a 81. percben, a játékvezető pedig nem sajnálta a pirosat a belépőért. A két csapatnak ez csak az első felvonása volt, vasárnap Ecuadorban mérkőznek meg egymással.

Copa America résztvevők már lejátszott felkészülési mérkőzései:
Mexikó - Guatemala 3-0 (Herrera 2, Corona)

További felkészülési mérkőzések az elkövetkezendő napokban:
Szombat 00:00 Chile - Salvador
Szombat  23:00 Uruguay - Guatemala
Szombat  23:15 Kolumbia - Costa Rica
Vasárnap 01:00 Argentína - Bolívia
Vasárnap 01:15 Paraguay - Honduras
Vasárnap 22:00 Brazília - Mexikó
Vasárnap 23:00 Ecuador - Panama

Őszi Ádám

MLS: Hazai sikerek, vendég együttesnek még pont sem jutott

Három mérkőzéssel folytatódott az MLS küzdelemsorozata, a DC United, a Philadelphia és a Montreal is otthon tartotta a három pontot, avagy a vendég csapatok számára nem sok babér termett. 

D.C. United - Chicago Fire 3-1 (0-1)
G: Arrietta (61., 69.), Doyle (75.) ill. Accam (28.)

Újabb, immáron nyolcadik győzelmét zsebelte be a DC United csapata, mely egyre magabiztosabban vezeti a keleti konferenciát. a találkozó nagy hazai lehetőséggel indult, ám Busch bravúrosan hárítani tudott. A 20, percben aztán a Fire is megszerezhette volna a vezetést, ám egy lassú labda elcsorgott a kapu előtt, s a kapufa tövénél hagyta el a játékteret, az érkező játékosok egytől egyig lemaradtak. A 27. percben aztán harsant a síp, egy hazai védő kezén halt el egy beadás, a játékvezető pedig a büntetőpontra mutatott. Larentowicz azonban kihagyta a tizenegyest, avagy Dykstra és a kapufa együttesen hárított. A kihagyott lehetőség ellenére a vendégek szereztek vezetést, egy perccel később egy kiváló centerezés végén Accam passzolt a kapuba. A fordulást követően aztán a kocka is fordult, a 61. percben Arrietta előbb egy szögletet követően csúsztatott a kapuba, majd nemsokkal utána duplázni tudott, így az utolsó húsz percre fordulva már a Chicago volt hátrányban. A 75. percben Doyle pontot tett a három pont sorsára, ám előtte Dykstra egy hatalmas védéssel őrizte meg a hazaiak előnyét. A DC United jelenleg hét ponttal vezeti konferenciáját, míg a Fire jelen állás szerint hetedik, már nem rájátszást érő helyen tanyázik.

Philadelphia - Columbus Crew 3-0 (1-0)
G: Sapong (41.), Nogueira (52.), Le Toux (58.) ill. -

A két együttes roppant kiegyenlített mérkőzést vívott egymással, ám a hazai csapat sokkalta hatékonyabban értékesítette lehetőségeit. Az első félidő hajrájára fordulva Sapong szerzett vezetést a hazaiaknak, ezzel hathatós alaphangot adva a folytatásnak. A fordulást követően aztán gyorsan pontot tett a meccs végére a Philadelphia, az 52. percben Nogueira duplázta meg az előnyt, majd az hat minutummal később Le Toux is feliratkozott a góllövők közé. Ezen a napon a góllövőlista éllovasa a tíz gólos Kamara sem tudott segíteni csapatán

Montreal Impact - Vancouver Whitecaps 2-1 (1-0)
G: McInerney (14.), Piatti (83.) ill. Morales (79.-büntető)

Szépen kapaszkodik a Montreal Impact, mely legutóbbi négy mérkőzéséből hármat behúzott. Ezúttal a nyugati konferencia második helyezettje a Whitecaps távozott pont nélkül. McInerney  révén hamar vezetést szerzett a kanadai csapat, melyre csak igen késve tudtak válaszolni a vendégek. A 79. percben Moreno büntetőből szépített, ám sokáig nem érezhette magának az egy pontot a Vancouver, négy perccel később Piatti döntött, s alakította ki a végeredményt.

A folytatásban:
jún. 6. 03:00 Houston Dynamo - New York Red Bulls
jún. 7. 01:00 Philadelphia - New York City
jún. 7. 01:00 D.C. United - Toronto FC
jún. 7. 01:30 Columbus Crew - Montreal Impact
jún. 7. 02:30 Sporting Kansas - Seattle Sounders
jún. 7. 02:30 Chicago Fire - Orlando City
jún. 7. 04:30 L. A. Galaxy - Vancouver Whitecaps
jún. 7. 04:30 Portland Timbers - New England
jún. 7. 23:00 Real Salt Lake - Colorado Rapids (Eurosport 2)
jún. 8. 01:00 San Jose Earthquakes - FC Dallas (Eurosport 2)

A góllövőlista élmezőnye:
1. Kamara (Columbus Crew)   10 gól
2. Wondolowski (San Jose Earthquakes)  8 gól
3. Dempsey (Seattle Sounders)  7 gól
4. Martins (Seattle Sounders), Rivero (Vancouver Whitecaps), Branes (Houston Dynamo), Németh Krisztián (Sporting Kansas City), Barnes (Houston Dynamo), Kaká (Orlando City)  6 gól
9. Perez (FC Dallas), Altidore (Toronto FC), Wright-Phillips (New York Red Bulls), Giovinco (Toronto FC), Davies (New England Revolution), Bruin (Houston Dynamo), Arrieta (DC United) – 5 gól

Végezetül pedig a bajnoki tabella:


Őszi Ádám

U20-as vb: Bunda!!! - Mi értelme ennek így?

Igen vegyes érzelmű délelőtt, U20-as mérkőzés áll a magyar futballtársadalom háta mögött, avagy válogatottunk tisztességgel helytállt Brazília ellen, ám a játékvezetői nyomást nem lehetett elviselni. Szubjektív gondolatmenet következik a FociClub.hu főszerkesztőjétől. 

A brazil és a magyar futball jelenje, elmúlt évtizedei egy lapon sem említhetőek, ez pedig igaz az utánpótlásra is. Így nem volt kérdés, hogy a mai mérkőzésen melyik csapat volt a találkozó toronymagasa favoritja. A két válogatott megmérettetett egymással, avagy szerelmi háromszög alakult ki a meccsen. Mi szerettünk volna focizni és nyerni, a játékvezető pedig szerette a brazilokat, így szemernyi esélyt sem hagyott a magyar csapatnak, s mikor már minden kötél szakadt, a semmiből befújt egy kamutizenegyest.

Egy szaúd-arábiai "sípmester" nyomában, avagy sajnos nem a labdarúgás, hanem a játékvezetés döntött és dominált a két csapat mérkőzésén, avagy a brazilok elődeik által kiharcolt tekintélyükkel gyakorlatilag megnyerték a mérkőzést.

Az már az első percekben kiderült, hogy érdekes felfogásban vezet a sporttárs, akit inkább nem is említenék nevén. Nem volt figyelmeztetés, tucatszabálytalanságokra adott sárgát mindkét oldalon, s a szabálykönyvet oly komolyan vette, hogy az 5. percben Tamás Krisztián részére sárgát ítélt egy elrúgott labda végett. Butaság ez tény és a szabály az szabály, csakhogy tíz játékvezetőből ha egy betartja ezt. Ezen buta megnyilvánulás pedig a 15. percben csúcsosodott, Tamás egy tényleg sárgát érő belépő révén máris a pályán kívül találta magát. A játékvezető nem figyelmeztetett, nem volt angolos stílus, gyorsan belenyúlt a meccsbe. Ekkor vezettünk, lenyeltük, elfogadtuk, s koncentráltunk a feladatra, avagy kibekkelni a meccset, s lehetőleg kontrákból veszélyt kialakítani. 

Az egyiknek szabad a másiknak nem!? Aki látta a mérkőzést az tudja, hogy Forgács kapufáját követően Sallait buktatták a büntetőterületen belül, a síp azonban néma maradt...! Pedig ha 2-0 lett volna az állás...! Ezt követően aztán egyre jobban kibukott a bili, avagy minden apró magyar szabálytalanságot lefújt a bíró, míg a brazilok még könyökölhettek is, a spori tudomást sem vett róla, hogy Kalmár a földön fekszik, támadhattak a "kis kedvencei".

A magyar csapat hősiesen védekezett, a brazilok pedig látván a játékvezető "udvarlását" még rá is tettek egy lapáttal, s kicsit dobálták magukat. Így tettek a 85. percben a büntetőnél is, kiváló színészi teljesítmény, s a bíró el is döntötte a meccset. Nem sikerült másodszor áttörni a magyar falat, valamit tenni kellett, büntetőnél pedig nincsen hatásosabb a vége előtt pár perccel.

Nem elég tehát, hogy emberhátrányban játszott a magyar nemzeti csapat, még egy külső erő, a játékvezető is nagyon látványosan segítette a nevükből élő brazil csapatot. Igen a nevükből élőt, ugyanis semmi különöset nem mutatott a Selecao...! Kimondhatjuk, nem érdemeltek győzelmet.

Hogy mi értelme így? - Hát semmi! Így, ilyen hozzáállással és játékvezetéssel nem lehet futballozni. Sokszor elfogultak vagyunk, ám ezen a mérkőzésen nagyon kilógott a lóláb...

Őszi Ádám