2014. június 5., csütörtök

Felkészülés: Uruguay ezúttal sem hibázott

Második felkészülési mérkőzését is győzelemmel abszolválta a Luis Suárez nélkül hangolódó uruguayi válogatott, mely ezúttal Szlovénia legjobbjaival küzdött meg. A mérkőzés képét nézve ez a mérkőzés remekül szolgálta a felkészülést, ugyanis nyugati szomszédeink nem feltett kézzel érkeztek és jópárszor megnehezítették Dél-amerikai ellenfelük dolgát. 

Uruguay - Szlovénia 2-0 (1-0)
G: Cavani (37.), Stuani (76.)

Felvették a kesztyűt a szlovénok, akik több ízben is veszélyeztették Muslera kapuját, ám ezen az estén, éjjelen nem sikerült gólt szerezniük. Ellenben a legutóbbi világbajnokság elődöntőse, mely előbb Forlan és Cavani összjátéka révén utóbbinak a találatával szerezte meg a vezetést, majd a második félidőre  szünetet követően csereként érkező Espanyol támadó Stuani vette be a Handanovic mögött elterülő kaput.

Észak-Írország után így tehát a szlovén akadályt is legyűrte Tabarez mester alakulata, mely egyik mérkőzésen sem kapott gólt.

Őszi Ádám

Felkészülés: Három gólos argentin siker

Túl van első felkészülési mérkőzésén a Lionel Messivel a soraiban világbajnoki címről álmodozó argentin labdarúgó-válogatott, mely az éj leple alatt könnyed győzelmet aratott Trinidad és Tobago felett. 

Argentina - Trinidad és Tobago 3-0 (1-0)
G: Palacio (45+1.), Mascherano (51.), M. Rodriguez (64.)

Ahogyan arra számítani lehetett, az argentin csapat kapujához szegezte ellenfelét, a pálya felbillent, ám jól tartotta magát Trinidad, mely az első félidő hosszabbításában kapitulált először. Egy elfektetett kapus és egy középre passzolt labda, majd egy hatalmas mentés Marshall révén egy méterről, az érkező Lionel Messi elől. A szögletből azonban gól lett, Di Mardia beadását Palacio juttatta a kapuba. A második játékrészben aztán egy bombaerős szabadrúgás a kapufán csattant, a kipattanó pedig Mascherano lábát találta meg, aki elképesztő reflexmozdulattal belsőzött a kapuba. A végeredményről aztán Maxi Rodriguez gondoskodott a 64. percben. A csereként pályára lépő egykori Atletico Madrid sztár palacio zseniális módon befutott és megmentett, majd visszagurított labdáját belsőzte a kapuba. Ez egy megyőző teljesítmény volt, a gólok száma akár dupla ennyi is lehetett volna, ám jegyezzük meg, hogy a világbajnokságon ennél csak nehezebb csapatok jönnek majd szembe.

Őszi Ádám

Felkészülés: 4 gól, 2 piros és meglepő angol iksz!

A Peru elleni könnyed három gólos sikert ezúttal nem tudta megismételni a világbajnokságra készülő Angol válogatott, melynek erejéből ezúttal csupán egy döntetlenre futotta Ecuador legjobbjai ellenében. 

Ecuador - Anglia 2-2 (1-1)
G: Enner Valencia (8.), Arroyo (70.) ill. Rooney (29.), Lambert (51.)

Nem kellett sokat várni az első találatra, az ecuadori támadó Enner Valencia remekül fejelt a kapuba a 8. minutumban Ayovi beadását követően. A gólvonalt védő Foster talajba gyökerezett lábbal kísérte végig az esetet. Rooney révén aztán sikerült egyenlíteni az első játékrészben, a United támadója valahogy csak begyötörte a játékszert egy méterről. Nem volt könnyű szülés azt azért tegyük hozzá. A félidőt követően aztán érkezett Lambert a Liverpool újonnan igazolt támadója, aki Barkley szólója után nem állogatta a labdát, hanem megütötte és meg is lett az eredménye, laposan a fű alatt suhant a laszti a kapuba. A végeredményt Arroyo állította be, aki éppen két perccel korábban lépett pályára, az ecuadori kapitány remek cserét húzott, hatalmas bombagólnak lehettünk szemtanúi. A 79. percben aztán nem bírtak magukkal a kis kakasok, a Uniteds ztárja Valencia és a pool kiválósága Sterling páros kiállítással vonulhatott az öltözőbe.

Őszi Ádám

Felkészülés: Történelmi olasz égés, létezik ilyen!?

Folytatta borzasztó szériáját az olasz labdarúgó-válogatott, mely történelmi eredményt ért el Luxemburg ellenében. Nem éppen egy pozitív nagy arányú győzelemről beszélünk, hanem egy elképesztő döntetlenről, ami után tátva maradt a futballvilág szája, még ha csak egy felkészülési meccsről is beszélünk. Mi lesz véletek olaszok a vb-n?  

Olaszország - Luxemburg 1-1 (1-0)
G: Marchisio (9.) ill. Chanot (85.)

Gyorsan megszerezték a mérkőzésen a vezetést az olaszok, Balotelli remekül kevergetett a jobb szélen, majd egy zseniális labdát varázsolt az érkező Marchisio fejére, aki nem hibázott. A gólt követően aztán leültek Prendelli tanítványai és azt sem lehet mondani, hogy mezőnyben felül múlták volna ellenfelüket. Az igazi hideg zuhany a 85. percben jött egy szögletet követően érkezett Chanot  a Kortrijk játékosa és fejjel egalizált. Az eredmény nem változott, az olasz csapat történelmi kudarcot élt át.

Nincsen valami jó passzban a csapat, ugyanis utóbbi hét meccséből egyet sem tudott megnyerni...
Döntetlen: Dénia, Örményország, Németország, Nigéria, Írország és Luxemburg ellen.
Vereség: Spanyolország ellen.

Őszi Ádám

Felkészülés: Hollandia esélyt sem hagyott

Ghána után a Bale nélkül felálló walesi válogatott sem jelentett gondot Louis van Gaal világbajnokságra felkészülő "narancsai" számára. A Robben vezette Oranje eséjt sem kínált és kapott gól nélkül magabiztosan nyert. 

Hollandia - Wales 2-0 (1-0)
G: Robben (32.), Lens (76.) ill. -

Nem játszott akkora mezőnyfölényben a holland válogatott, ám sokkalta több helyzetet alakítottak ki, a támadófutballjáról híres Oranje védelme és középpályás szűrése az egész meccsen kiválóan működött. Az első találatot Robben szerezte a 32. percben, miután Robin van Persie éles szögből megkísérelt lövése a Bayern sztárja elé pattant, aki kegyetlenül a kapuba bombázott. A mérkőzés végeredményét a csereként pályára lépő Lens állította be, aki ezzel meghálálta a kapitány bizalmát. Tegyük hozzá, hogy nem volt nehéz dolga, ugyanis Robben hagyta faképnél az ellenfeleket és tálalt az üresen érkező társ elé, akinek csak be kellett passzolnia a labdát.

A két együttes története során hatodik alkalommal találkozott és eddig a hollandok mérlege makulátlan, a gólarány 17-3.

Őszi Ádám

Felkészülés: Algéria szárnyal

Igen meggyőző teljesítményt nyúlt Algéria labdarúgó-válogatottja a világbajnokságra való felkészülés során, az afrikaiak, immáron második európai ellenfelüket gyűrték le, jelen esetben a magyarokkal ismételten egy selejtezőkvartettbe kerülő Romániát, mely igen szép skalpnak számít, lévén nem egy gyenge válogatottról van szó. 

Algéria - Románia 2-1 (1-1)
G: Bentaleb (22.), Soudani (66.) ill. Chipciu (28.)

A találkozó első gólját a Tottenham ifjú, mindössze 19 esztendős középpályása Nabil Bentaleb szerezte, akitől nagyon sokat várnak hazájában, most, illetve a jövőre nézve is, ikonikus alakja lehet az algír futballnak. A 22. percben szerzett vezető találatra a Steaua kiválósága Chipciu még válaszolni tudott, ám a második játékrészben érkezett Soudani  a Dinamo Zagreb játékosa, és csapata javára döntötte a meccset. Ezzel Algéria az örmények után a románokat is megverte és hangolódott a júni 12-án kezdődő brazíliai világbajnokságra.

Őszi Ádám