2015. december 15., kedd

Elvérzőben a Galatasaray

Hétfő este csúcsrangadót rendeztek a török élvonalban, a listavezető Besiktas fogadta a címvédő Galatasarayt. A fekete-fehérek nyerni tudtak, ezzel pedig elég mély sebet ejtettek fő riválisukon. Nézzük hogyan áll a török Super Lig, mit érdemes tudni a nagyobb csapatokról. 

Besiktas - Galatasaray 2-1 (0-0)
Helyszín: Atatürk Olimpiyat: 25801 néző; Vezette: M. Kalkavan
Gólszerzők: Mario Gomez (56.), Tore (74.) ill. Sneijder (54.)

Tavaly ádáz küzdelem zajlott a török bajnoki címért, a három nagyágyú a Besiktas, a Galatasaray és a Fenerbahce között. A végjátékban akkor a Besiktas szállt ki, s végül a Fener és a Galata közt három pont döntött utóbbi javára. Idén azonban úgy fest, hogy hamarabb leszűkül a versenyfutás, a címvédő Galatasaray ugyanis elvérzőben van, s hullámvölgyet él át.

Besiktas
Eltelt 15 forduló, lassan féltávhoz érkezik a török élvonalbeli labdarúgó-bajnokság, melyet jelenleg Senol Günes csapata vezet. A Besiktas az egyetlen gárda a mezőnyben, mely még nem szenvedett vereséget idegenben, s messze a legjobb mutatókkal rendelkezik ebben a mutatóban. Hazai pályán azonban már akadtak problémák, így a csapat előnye csupán egy pontos a Fenerbahce ellenében. Emellett kiemelendő, hogy igaz hazai pályán, de mindkét ősi riválisát legyőzte, a Fenerbahce után hétvégén a Galatasaray is meghajolt az Atatürk Olimpiyat gyepén. A Besiktas legutóbb a 2008/2009-es szezonban tudott bajnok lenni. Házi gólkirály: Mario Gomez - 11 gól

Fenrbahce
A tavalyi ezüstérmes immáron kilenc mérkőzés óta nem talált legyőzőre. Vitor Pereira csapata egy ponttal áll a Besiktas mögött, mely tíz fordulóval ezelőtt legyőzte a Fenert, mely hazai környezetben ezidáig veretlen. Erős a csapat kerete, jól alkalmazhatja a portugál tréner a rotációt, így az is előfordul, hogy például Van Persie csak a padon kap helyet. Ez persze a csatár teljesítményére is utal. Nincsen ezidáig kiemelkedő góllövője a csapatnak, a gólok eloszlanak. Házi gólkirály: Nani - 6 gól

Galatasaray
A remek szezonkezdet után igen mély hullámvölgybe került a címvédő, mely legutóbbi hat bajnokijából csupán egyet tudott megnyerni ezáltal pedig hatalmas hátrányra tett szert főbb riválisaival szemben. Az éllovas Besiktas kilenc ponttal megy, ez pedig már több mint kellemetlen. Mondani sem kell, hogy Mustafa Denizli alatt meginogott a kispad. Kijelenthető a derbin elszenvedett vereség után, hogy elvérzőben van a címvédő. Persze sok van még hátra, ám Snejidertől és társaitól ennél sokkal több kell a címvédéshez. Házi gólkirály: Podolski és Yilmaz - 7-7 gól

Trabzonspor & Bursaspor
Az utóbbi esztendőkben igen jól szereplő, a nemzetközi porondon is sikereket elérő Trabzonspor igen csak leengedett, s csupán az alsóházban foglal helyet a csapat, míg a 2009/2010-es szezon bajnoka, a Dzsudzsák Balázst is foglalkoztató Bursaspor jelenleg a kiesés elől menekül, előnye pedig csipán két pont. 

Emellett pedig még érdemes megemlíteni a góllövőlista éllovasát, aki nem más, mit Samuel Eto'o az FC Barcelona korábbi kameruni kiválósága, aki jelen pillanatban a Antalyasport erősíti. 

Őszi Ádám

Eb 2016: Újabb magyar örömhír

Az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) kijelölte, nyilvánosságra hozta annak a 18 sípmesternek a nevét, akik jövőre részt vehetnek a franciaországi kontinenstornán. Ez önmagában nem örömhír, ám az az, hogy Kassai Viktor neve is szerepel a keretben. 

Jövő nyáron 51 mérkőzést rendeznek Franciaországban, ezt követően pedig valaki felül Európa trónjára. Immáron tudjuk annak a 18 játékvezetőnek a nevét, akik a sípot fúják majd, ám, hogy mennyi feladatot kap, s hogy mekkorát, azt még nem sejthetjük. Egy nemzetből csupán egy játékvezető vehet részt a kontinenstornán csapatával.

A játékvezetői keret számára sűrű lesz a menetrend jövő nyárig. Több tanfolyamot, összetartáson és felmérésen kell majd részt venniük. 

Íme a 18 fős játékvezetői keret:
Kassai Viktor (magyar)
Jonas Eriksson (svéd)
Ovidiu Hategan (román)
Szergej Karaszjov (orosz)
Pavel Královec (cseh)
Björn Kuipers (holland)
Szymon Marciniak (lengyel)
Martin Atkinson (angol)
Felix Brych (német)
Cüneyt Cakir (török)
Mark Clattenburg (angol)
William Collum (skót)
Milorad Mazics (szerb)
Svein Moen (norvég)
Nicola Rizzoli (olasz)
Damir Skomina (szlovén)
Clément Turpin (francia)
Carlos Velasco Carballo (spanyol)

Őszi Ádám