2014. július 1., kedd

Európa Liga: Örülhet a máltai döntetlennek a Fradi, meddig van még lejjebb?

Lejátszotta első selejtezőmérkőzését a Ferencváros labdarúgócsapata és bizony az idegenben kiharcolt döntetlen a Thomas Doll legénységére nézve hízelgő. Ezt is megértük, máltai csapat ellen sem mehet biztosra egy a magyar bajnokság megnyerésére készülő csapat. 

A vezetőedző Thomas Doll öt új szerzeménynek is szerepet adott a kezdőben és bizony a csapat nem muzsikált túl összeszokottan. Tizenöt percnyi játék után könnyen vezetést szerezhettek volna a hazaiak, ám Mifsud büntetőt hibázott, lövése a bal kapufa mellett hagyta el a játékterez. A játék többnyire mezőnyben folyt, borzasztó csapongóan és sok hibával bővelkedően. Helyzet akadt mindkét oldalon, ám gólt csupán a hazaiak tudtak szerezni a villámgyors nigériai Ohawuchi révén, aki Barbetti passzát követően talált a kapuba, megszerezve ezzel a vezetést csapatának a 39. percben. A gólból még fel sem ocsudtak a Fradi játékosai, Mifsud kis híján megduplázta csapata előnyét, ám szerencsére pontatlanul célzott.

A második félidő szintén hazai helyzettel kezdődött, a gólszerző Ohawuchi  kerülte meg védőjét és tüzelt, Dibusz bravúrosan hárítani tudott. Igazán nagy FTC lehetőséget fel sem tudtunk jegyezni, ellenben Mifsud ismételten fickándozott, kicselezte Dibuszt, ám lövését Mateos fejjel hárítani tudta. A 77. percben aztán jött az egyenlítő találat egy szabadrúgás utáni kipattanóra az új szerzemény Napela csapott le, a labda pedig a hálóban hevert. Azt, hogy nem vereséggel utazik haza a Fradi, a kapufának köszönhetjük, Mifsud ugyanis a kapuvasat forgácsolta meg a 88. percben.

Visszavágó július 10-én, jövő csütörtökön a Puskás Ferenc Stadionban, a látottak alapján nem számíthatunk egyszerű mérkőzésre. 

Sliema Wanderers - FTC 1-1 (1-0)
G: Ohawuchi (39.), ill. Nalepa (77.)

Arrow

Olasz válogatott: Íme az öt kapitányjelölt!

Kapitány kerestetik az Azzurri élére. Az Olasz Labdarúgó Szövetség (FIGC) augusztusban nevezi majd meg azt a szakembert, aki a 2016-os EB-re vezetheti a csapatot. A sajtó már össze is gyűjtötte a jelöltek listáját, melyen öt kiváló olasz szakember szerepel. 

Cesare Prandelli mellett lemondott a szövetség elnöke is Giancarlo Abete, akinek utódját szintén az augusztus 11-i ülésen nevezik majd meg. A jelöltek között akadnak olyan edzők, akik jelenleg szabadúszóként tevékenykednek, ám olyan szakemberek neve is olvasható, akik komoly munkát végeznek klubcsapatuknál. Ez persze nem zárja ki azt, hogy az Azzurri élére kerüljenek.

Antonio Conte: A 44 esztendős szakember eddig csupán klubcsapatot irányított. Jelenleg a regnáló bajnok Juventus vezetőedzője, mellyel remek eredményeket ért el. A csapat kispadjára 2011-ben ült le, s azóta mindhárom évadban bajnok lett a csapattal, egy ízben kupagyőzelmet, kétszer pedig szuperkupa diadalt is ünnepelhetett. Az "Öreg Hölgy" hosszútávon tervez vele, ám az út sokszor kifürkészhetetlen...

Carlo Ancelotti: Az 55 esztendős szakember ahol megfordult, ott serlegeket, diadalokat hagyott maga után, számtalan európai sztárklub élén láthattuk már, egy igazi zseni. Jelenleg a Real Madrid vezetőedzője, a csapat pedig vele tervezi a folytatást. Ancelotti számára új kihívás lenne a válogatott, ugyanis eddig még nemzeti válogatott kispadján nem ült.

Roberto Mancini: A 49 esztendős szakember hazájában már letette a névjegyét, trófeát nyert a Fiorentina és a Lazio trénereként, az Inter csapatával pedig egy csodálatos korszakot tudhat magáénak. Ezt követően elhagyta az országot és bajnok csapatot hagyott maga mögött Manchesterben. Jelenleg munkanélküli, ugyanis a Galatasaray egy szezon után felbontotta szerződését. Nemzeti csapatot még ő sem irányított.

Luciano Spalletti: Az 55 esztendős tréner négy éven át az AS Roma csapatát irányította, majd Oroszországba a Zenit csapatához szerződött, ahol eleinte szép sikereket ért el, ám 2014-ben menesztették, így jelenleg szabadúszóként tölti mindennapjait. Válogatott kispadján még ő sem ült.

Massimiliano Allegri: Végül pedig az AC Milan nemrégiben menesztett 46 esztendős trénere, aki szintén munkanélküli jelen pillanatban, válogatott kispadján még ő sem ült, ám egyszer mindennek eljöhet az ideje.

Arrow

Witsel: "Nagyon csalódottak leszünk, ha..."

A belga labdarúgó válogatottat titkon a torna favoritjaként nevezték meg a világbajnokság kezdete előtt és bár mindhárom csoportmeccsét megnyerte a csapat, a mutatott teljesítménnyel akadtak gondok. A legnagyobb sztár Eden Hazard igen szürkén muzsikál, a szurkolók pedig többet várnának. 

Kedd este USA ellen lépnek pályára a "Vörös Ördögök" és bizony a közvélemény, a szurkolók és a játékosok is egyöntetűen azt állítják, a kiesés kudarc lenne - "Azt gondolom, világos a helyzet. Ha nem jutunk tovább a negyeddöntőbe, akkor az kudarc lesz a számunkra, mert nagyszerű csapatunk van nagyszerű játékosokkal, és megvan a kvalitásunk ahhoz, hogy a nyolc közé kerüljünk. Nagyon csalódottak leszünk, ha nem jutunk tovább." - mondta Axel Witsel a hivatalos sajtótájékoztatón, majd kitért a sok kritikát kapó csapattársra - "Mindannyian bízunk Edenben, mindenki ismeri a kvalitásait! Mindig döntő fontosságú akar lenni, és biztos vagyok abban, hogy látni fogjuk a nagy Eden Hazard-t."

Ígéretek terén tehát nincsen probléma, a cél is megvan fogalmazva, ám az amerikai válogatott nem egy gyönge csapat, ne feledjük, Németország, Portugália és Ghána mellett szerepelt egy csoportban és jutott tovább.

Arrow

Londonban folytathatja az elnyűhetetlen francia válogatott középpályás

Remekül teljesít a brazíliai világbajnokságon Mathieu Valbuena a Marseille 29 esztendős középpályása. Az alacsony termetű, roppant mozgékony és elnyűhetetlen játékosért Londonból érkezhet ajánlat, méghozzá a West Ham United csapatától. 

Nem az első angol csapat a West Ham, melynek átigazolási tervei között felmerül Valbuena neve, korábban a Liverpool és a szintén londoni székhelyű Arsenal háza táján is hallani lehetett róla, míg török honból a Fenerbahce érdeklődött, ám őket teljes mértékben kitárták a nemzetközi porondról, így aligha vonzó most egy az ereje tejében lévő játékos számára a klub.

A hírek szerint a West Ham egy 10 millió eurós ajánlatot készül tenni a francia csapatnak, mely 2006-ban igazolta le Valbuenat. Az elnyűhetetlen jelzővel illetett játékos azóta 325 tétmérkőzésen öltötte magára az OM címeres mezét.

Arrow

Real Madrid: Casillas és López is távozhat, megvan a két új kapusjelölt! - sajtóhír

Bombahírként robbant spanyol földön és természetesen világszerte is az Antena 3 rádióadó bejelentése, mely szerint olyan információ jutottak a birtokukba, mely gyökeres valózásokról "dalol" a Real Madrid háza táján. A hírt teljes mértékben sajtóhírként kéretik kezelni, ám nem elfelejtendő opcióként! 

A pletyka szerint könnyen elképzelhető, hogy egyik kapuvédőjét sem tartja meg a királyi gárda, így a nyár folyamán Iker Casillas és Diego López is klubot válthat. 

Emellett arról is beszéltek, hogy ki lehet a két utód. Az egyik kiszemelt a klub saját nevelésű hálóőre Kiko Casilla, aki az Espanyol kapuját védi, míg a másik kapuvédő szintén spanyol honban munkálkodik Keylor Navas személyében. A Levante kapuvédője még mindig versenyben van csapatával a brazíliai világbajnokságon, Costa Rica kapuját védi, nem is akár hogyan...

Arrow 

Rakitic: "Nem azért jöttem a Barcelonához, hogy..."

A katalán fővárosban az FC Barcelona háza táján zajlanak a dolgok, a csapat elindult egy rögös úton, melynek végállomása egy új keret, egy mondhatni új csapat lesz a 2014/2015-ös szezonban. A hétfői nap folyamán megérkezett a klubhoz Ivan Rakitic, aki kijelentette, ne úgy kezeljék őt, mint egy pótlóember. Burkoltan célzott rá, hogy nem Xavi, vagy Cesc pótléknak jött. Ezt követően pedig érzelmesen beszélt a sevillai évekről és köszönetet mondott a klub elnökének és sportigazgatójának. 

"Nem azért jöttem a Barcelonához, hogy bárkit is pótoljak! Ivan Rakitic maradok, aki mindent kiad, és hű marad önmagához." - mondta a 26 esztendős középpályás, aki vezére volt az előző szezonban az Európa Liga győzelmet aratő Sevillának.

"Soha nem gondoltam, hogy ilyen fájdalmas lesz beszélni. Felkészültem rá, de inkább szívemből szeretek beszélni. Meg kívánom említeni del Nidót, azt, ahogyan bánt velem, illetve Monchit , akivel életre szóló barátok vagyunk. Szeretnék köszönetet mondani az összes edzőnek mindazokért, amit tanítottak nekem, illetve a csapattársaimnak. A Sevilla és a város mindig a szívemben lesz. Tavaly elmentek játékosok, de én maradtam, mert nagy eredményeket akartam elérni. Most eljött az én pillanatom is."

Ivan Rakitic 2011-ben a Schalke 04 csapatából szerződött Sevillába, mindössze 2,5 millió euró ellenében. Az eltelt idő alatt 149 alkalommal öltötte magára a Sevilla mezét tétmérkőzésen, ez idő alatt pedig 32 gólja mellett 41 gólpasszt osztott ki. 

Arrow

Lemondott a kapitány, visszavonult a csapatkapitány

Nigéria hétfőn Franciaország ellenében búcsúzott a világbajnokságtól, a mérkőzést követően pedig a sikeredző Stephen Keshi ia lemondott, melyet a csapatkapitány Joseph Yobo visszavonulása követett. Új korszak kezdődik a nigériai fociban.

"Itt az idő visszatérni a családomhoz, illetve friss kihívások után nézni. Jó időszakon vagyunk túl, minden pillanatát élveztem. Megtiszteltetés volt irányítani a Szuper Sasokat, ugyanakkor itt az idő az elköszönésre." - olvasható a FIFA.com-on Keshi nyilatkozata.

Az 52 esztendős tréner 1994-ben még játékosként nyert Afrikai Nemzetek Kupáját, majd 2011-ben ült le hazája válogatottjának kispadjára, ahol sikeredzőként írta be magát a történelembe, ugyanis tavaly elhódították az Afrikai Nemzetek Kupáját, idén pedig a világbajnokságon a legjobb tizenhatig meneteltek.

Van még egy nagy leköszönő, a csapatkapitány Joseph Yobo tekintetében. A 33 esztendős védőnek a tegnapi volt a jubileumi századik és egyben az utolsó fellépése a Szuper Sasok mezében, a stafétát átadja a fiataloknak. A rutinos játékosnak ez volt a harmadik világbajnoksága.

Arrow