2015. január 9., péntek

Aranylabda: A Beyern sportigazgatója is megszólalt

Itt van a nyakunkon a Zürichben megrendezésre kerülő Aranylabda-gála, a nap amikor eldől, hogy melyik labdarúgó kapja meg a nívós elismerést, a szakma legjobbjának járó díjat. Az esemény közeledtével Matthias Sammer, a Bayern München sportigazgatója is kinyilvánította véleményét. 

"Ha most, a világbajnoki cím és a Világbajnokságon mutatott játéka után nem nyer Neuer, akkor nem tudom, mikor fog. A kérdés az, hogy a kapus a csapat részét képezi-e. Ha igen, akkor csak egyetlen játékos érdemli meg az Aranylabdát, és az Manuel." - nyilatkozta Sammer a sajtó emberének.

Mint ismeretes immáron csupán hárman vannak versenyben, a német kapuvédő mellett Lionel Messi és Cristiano Ronaldo neve tetszeleg a listán. Az argentint idén többnyire esélytelennek tartják, a legtöbb megkérdezett szerint CR7 és Neuer között dől majd el a cím sorsa. Nemsokára megtudjuk...

Őszi Ádám

Mbaye immáron nem az Intert erősíti

Kölcsönadta szenegáli tehetségét az Internazionale, így Ibrahima Mbaye az Atalanta játékosaként bizonyíthatja rátermettségét a kék-feketék mezére

Mbaye személyében egy fiatal, mindössze 20 esztendős bal oldali védőről beszélünk, a jövő az övé lehet az Internél, ám előbb rutint és tapasztalatot kell szereznie, erre pedig tökéletes lehetőséget nyújt az Atalanta, mely csakúgy mint a milánóiak a Serie A-ban szerepelnek.

Nagy a konkurencia, avagy posztján a 26 esztendős Danilo D'Ambrosio a favorit jelenleg, a csapatba kerülésért pedig Jonathan is harcra száll, így azt sem mondhatjuk, hogy Mbaye lett volna D'Ambrosio fix cseréje. A kölcsönszerződés a szezon végéig szól.

A szenegáli a csapatba kerülésért honfitársával a tízszeres válogatott Boukary Draméval küzd majd meg az Atalantában.

Őszi Ádám

Victor Valdes elkötelezte magát, megvan új klubja - hivatalos

Aláírt és immáron túl van az első hivatalos edzéseken is Victor Valdes a Manchester United legújabb szerzeménye, David De Gea új riválisa. A transzfer minden bizonnyal  Anders Lindegaard távozását vonja magával. 

Mint ismeretes Victor Valdes távozni készült az FC Barcelona csapatától, ám karrierjét súlyos sérülés törte meg, így az AS Monaco lemondott szerződtetéséről. A 32 esztendős kapuvédő szerződése lejárt a katalánoknál, így szabadon igazolható játékosként készülhetett a visszatérésre. Noha jó ideje a Manchester United keretével tréningezett, most lett csak hivatalos az aláírás. Valdes új szerződése 18 hónapra szól, a 2015/2016-os szezon végéig. 

Ami a Vörös Ördögöknél a kapus sorrendet illeti, De Gea keudő helye valószínűleg nincsen veszélyben, azonban Anders Lindegaard egy hellyel hátrébb csúszott a rangsorban, ez pedig a portás távozását sejteti.

Victor Valdes eddigi karrierjét a Barca berkein belül töltötte, a katalánok saját nevelésű játékosa, a United pályafutásának a második klubja. 

Victor Valdes eddigi karrierje:
FC Barcelona 528 mérkőzés - 235 kapott gól nélkül (Kapott gólok száma: 437)

Őszi Ádám

Két remek igazolást húzott be a Salzburg

Bár Kevin Kampl elvesztése nagyon fájhat a Red Bull Salzbugnak, az élet nem áll meg az osztrák egyeduralkodónál, Gulácsiék két kiváló labdarúgóval erősítették meg keretüket. 

Eddig sem volt gond a Salzburg támadószekciójával, a friss igazolásokat követően pedig egészen bombasztikusnak mondható a csapat ezen része, ugyanis sikerült megegyezni a Sturm Graz vezetőivel, így Marco Djuricin a Red Bull mezét öltheti magára a nemsokára rajtoló bajnokság második felvonásában. A 22 esztendős gólfelelős elképesztő szezont mutatott eddig, a bajnokságban 11 gólig jutott, ezzel pedig harmadik a góllövőlistán, míg összességében minden sorozatot figyelembe véve 21 mérkőzésen 17-szer volt eredményes az egykori Hertha játékos. Djuricin 2018 nyaráig szóló kontraktust kötött új klubjával, mely a piaci értékének dupláját, azaz 2,5 millió eurót fizetett a Sturmnak.

A másik új szerzemény igen messziről érkezett, Takumi Minamino a japán pontvadászatban tette le a névjegyét, a mindössze 19 esztendős szélső 82 mérkőzést tud felmutatni a Cerezo Osaka színeiben. Az utánpótlás válogatott reménység 800 ezer euró ellenében érkezett Európába, klubcsapata nagy meglepetésre kiesett hazája pontvadászatából.

Őszi Ádám

Válogatott középpályást igazolhat a Fiorentina

Úgy fest, hogy szűk egy esztendőt követően elhagyja a kínai Guangzhou Evergrande csapatát Alessandro Diamanti, aki Marcelo Lippi hívószavára hagyta el Európát. Bajnokságot nyert, ám a sikeredző távozásával, ő is a tettek mezejére léphet. Három Serie A klub is vinné, ám a hírek szerint a Fiorentina lehet a befutó. 

A 31 esztendős támadó középpályás számos olasz csapatban megfordult karrierje során, sőt még a Premier Leagueben is kipróbálhatta magát a West Ham United mezét magára öltve. Karrierjének legsikeresebb időszaka azonban a bolognai korszakához fűződik, ekkor rendszeres tagja volt az olasz válogatott keretének. Kínai szerepvállalásával némileg periférián kívülre került, ám lehet, hogy most jön el karrierjének nagy lehetősége.

A Hellas Verona mellett az AC Milan is érdeklődést mutat iránta, ám az olasz zsurnaliszták úgy tudják a Fiorentina lehet a befutó. 

A német transfermarkt.de mindössze 4 millió euróra taksálja Diamanti piaci árát, akinek 2017-is szóló szerződése van a kínai sikercsapattal, melynek irányítását a korábbi aranylabdás Fabio Cannavaro vette át.

Őszi Ádám

Ázsia Kupa: Ausztrália négyet hintett kezdésként

Melbourne városában, azon belül pedig a Rectangular Stadion gyepén kezdetét vette a 2015-ös AFC Ázsia-kupa. A nyitómérkőzésen a házigazda Ausztrália ráijesztett szurkolóira, ám végül könnyed, fölényes győzelemmel abszolválta első mérkőzését Kuvait ellenében. 

A-csoport; 1. forduló
Ausztrália - Kuvait 4-1 (2-1)
Melbourne, Rectangular Stadion: 30050 néző
Ausztrália: Ryan - Franjic, Sainsbury, Spiranovic, Behich - Luango (Braschiano 85.), Jedinak, Troisi - Kruse (Burns 72.), Leckie, Cahill (Juric 65.). Vezetőedző: Postecoglou
Kuvait: Hameed - Al Qahtani (Al Mutwa 75.), Neda, Fadhel (Al Fadhel 57.), Al Hajeri - Al Enezi, Al Harbi, Al Mishaan (Naser 63.), Al Ebrahim, Al Sheikh - Al Maqspeed. Vezetőedző: Maaloul
Gólszerzők: Cahill (33.), Luongo (44.), Jedinak (62.-büntető), Troisi (90+2.) ill. Fadhel (8.)
Sárga: - ill. Fadhel (19.), Al Harbi (47.)
Kiállítás: - ill. -

Hiába kezdett jól és nagy fölényben a házigazda, egy szemfüles csukafejes révén Kuvait szerzett vezetést a 8. minutumban Fadhel révén. A bekapott találat nem eredményezett rendszerzavart, Cahill vezetésével rendre veszélyes helyzeteket tudott kialakítani Ausztrália. A fölény a 33. percben érett góllá, ekkor Cahill talált  Hameed kapujába. Arról, hogy ne döntetlennel vonuljanak a felek az öltözőbe, Luongo gondoskodott a 44. percben, fejese a kapu közepében kötött ki közelről igen csak nagy erővel.

A fordulást követően nemsokkal nekieredt az eső, a 60. minutumban pedig egy hatalmas hazai kapufát jegyezhettünk fel. Két minutummal később aztán büntetőt ítélt a játékvezető, a végrehajtó Jedinak volt, a Palace középpályása magabiztosan az elvetődő kapusnak ellenkező irányba küldte a labdát, mely találkozott a hálóval. Kuvait nem adta fel, ezt bizonyította a 71. percben jegyzett kapufa is, mely kis híján a Ryan mögött elhaladó vonal mögé kerül. Hameed több ízben is remekül avatkozott játékba, nagyokat fogott, ám Ausztrália a hosszabbításban még fölényesebbé tette győzelmét. A találkozót Troisi gólja zárta.

Ausztrália a 2. fordulóban Ománnal, míg Kuvait Dél-Koreával csap össze. Folytatás holnap kora reggel és a délelőtti órákban magyar idő szerint.

Az A-csoport állása:
1. Ausztrália 3 pont (4:1)
2. Dél-Korea 0 pont (0:0)
3. Omán 0 pont (0:0)
4. Kuvait 0 pont (1:4)

Íme a 2015-ös AFC Ázsia-kupa góllövőlistája:
1 gólos: Cahill, Luongo, Jedinak, Troisi (Ausztrália), Fadhel (Kuvait)

Őszi Ádám