2012. október 31., szerda

Visszatérés: Theo Walcott tegnap bebizonyította, ott a helye az Arsenal kezdőjében és nincs lehetetlen...

Bizonyára mindenki ismeri Theo Walcott nevét, aki egy picit is jártas a futball berkein belül. A 23 esztendő labdarúgó ifiként a Newbury csapatában kezdte karrierjét, aztán a Swindon Town együtteséhez került, ezen klubok aprócska állomások voltak életében. Mindössze 11 esztendős volt, mikor a Southampton felfigyelt rá és leigazolta. A labdarúgás alapjait itt tanították meg neki, és 15 esztendősen és 175 naposan már bemutatkozhatott a felnőtt csapatban. Anglia szerte óriási szuper tehetségnek tartották, végigjárta az utánpótlás válogatottak rangsorát. Az Arsenal menedzsere Wenger felfigyelt az ifjú Theo hihetetlen képességeire és az ágyúsok 2006-ban leigazolták őt. Szépen indult a karrierje, ám a kimagasló eredmények elmaradtak, és a kitörés váratott magára. Többször bizonyított, ám stabilan az Ágyúsok kezdőjébe nem tudta beverekedni magát, így volt ez az idei szezonban is, többnyire csereemberként számoltak vele. 

Megemlíthetjük az EB-t, ahol tagja volt az angol válogatottnak, és a vak is látta, mikor beállt, hátán vitte a csapatot és lendületet vitt az együttesbe, meccset nyert és döntött el, mindenki várta, hogy a következő meccsen kezdő lesz, de nem így történt. Ez a  helyzet a klubjában az Arsenalban is, a mester szerint általában van jobb a posztján.

Mi ezt nem így látjuk, Walcott az Ágyúsok és az Angol válogatott húzóembere lehetne ha hagynák kibontakozni őt. Erre bizonyíték a tegnap esti Reading-Arsenal mérkőzés, melyen oroszlánrészt vállalva 4-0-ról fordítottak és nyerték meg a meccset 5-7-re. Theo három gólt szerzett és két gólpasszt adott, ezzel jelezve a mesternek, hogy számíthat rá a továbbiakban.

Tény, hogy ő sem volt mindig kirobbanó formában és természetesen edzője látja milyen fizikai és mentális állapotban van a játékosa, de ha ezután sem kerül be a kezdőbe, akkor valami nem kóser. Úgy gondoljuk, most átszakadt egy hát és a 23 esztendős játékos bebizonyíthatja rátermettségét. Amennyiben ez nem sikerül akkor el kell gondolkoznia mind a klubnak, mind pedig Walcottnak a váltáson, melyet már nyáron rebesgettek, pont a fent említett okok miatt. Az támadó úgy érzi nem kap elég bizonyítási lehetőséget, a Chelsea már korábban megkörnyékezte...

Kíváncsian várjuk, mi lesz Walcott karrierjének további folytatása, figyelemmel fogjuk kísérni.

Szerző: Őszi Ádám

Mesébe illő Reading-Arsenal a Liga Kupában: 12 gól és fordítás 4-0-ról, újjáéledő Theo Walcott...

Tegnap az Angol Ligakupát felvonultató beharangozóban nem igen esett szó a Reading-Arsenal párharcról, mindenki inkább a Chelsea-Manchester United visszavágóra koncentrál a hétvégi botrányt követően. Azonban aki megnézte az Ágyúsok meccsét biztosan nem csalatkozott, ilyen meccset nem lát az ember csak nagyon ritkán. Előzetesbe legyen annyi, hogy 12 gól született és eszméletlen fordítás történt. 

Ahogy arra számítani lehetett a találkozót megelőzően Arsene Wenger több fiatal tehetségének is bizalmat szavazott. A kezdőben kapott helyet többek közt Martinez, Jenkinson, Miquel, Coquelin, Frimpong, Gnabry, ők egytől egyik 20 esztendő körüli fiatal tehetségek és csak az igazi Arsenal fanatikusok számára lehetnek ismerősek. Az utoljára említett fiatalember mindössze 17 esztendős csupán. Mellettük helyet kaptak a csapatban olyan játékosok, akik nem igazán számítanak alapembernek, Chamakh, Walcott, Arshavin, Koscielny és Djourou. Mondhatni, soha nem látott felállásban az Arsenal, mely rémségesen kezdte a meccset.

A hazai együttes már a 12. percben magához ragadta a vezetést Roberts találatával, ám akkor még a hazaiak sem sejtették, hogy mennyire beindul a gépezet. A 19. minutumban előbb Koscielny vette be a saját kapuját, majd pedig egy percre rá Leigertwood köszönt be és húsz perc elteltével már 3-0 volt a Reading előnye. Különböző portálokon és fórumokon már ekkor csúnyán leszólták az Arsenalt, hát még mikor a 37. percben Hunt góljával már 4-0-ra vezettek a hazaiak. Úgy tűnt Wenger fiatal csapata óriási zakóba fut bele, a hazai szurkolók igazi örömünnepet jártak a lelátón, és sokan maguk sem hittek a szemüknek. Halkan jegyzem meg, ha valaki ekkor megteszi az Arsenalt... ! Viszont a félidő hosszabbításának első percében egy lélektanilag nagyon fontos pillanatban jött a szépítő találat Arshavin ugratta ki a villámgyors Walcottot, aki egészen a kapuig robogott és a kijövő kapus fölött elpörgette a labdát (4-1). Így vonultak a felek az öltözőbe.  

Azt nem tudhatjuk, hogy Arsene Wenger mit mondott fiainak az öltözőben és miként tette azt, de mintha egy másik csapat jött volna ki a második félidőre. Viszont az eredmény nem akart formálódni, a mester kettős cserére szánta el magát, bejött a pályára Eisfeld és Giroud. Ez volt ám a nyerő csere! Walcott labdáját két perccel később a csereként beállt Giroud juttatta a hálóba, ezzel már 4-2 volt az állás. Ezt követően teltek múltak a percek és úgy tűnt marad az eredmény és a Reading jut a legjobb nyolc közé. Egy perccel a rendes játékidő vége előtt azonban jött az öngólt szerző Koscielny és a hálóba juttatta a labdát, ezúttal az ellenfelébe ezzel 4-3-ra módosult az állás, ki más adta volna a labdát mint Walcott. A játékvezető felmutatta a hosszítást, mely a szokott háromnál kicsit több volt, hét gól és a gólörömöknek köszönhetően. Tapintható volt a feszültség a stadionban, mindenki a sajátjaiért szurkolt, az egyik fél a hármas sípszót várta, a vendég drukkerek pedig a csodában hittek, mely meg is érkezett! Úgy hívták, hogy Walcott, aki a 95. percben a hosszabbítás utolsó pillanataiban 4-4-re módosította az állást. Egy pillanat alatt elhalkult a hazai publikum és az Ágyúsok fanatikusai hatalmas üdvrivalgásba kezdtek. Hihetetlen, 4-0-ról sikerült hosszabbításra menteni  a meccset Wenger fiainak.

A hosszabbítás első felében már a vendégeknél volt a vezetés, Chamakh 103. percben szerzett gólja volt zsinórban az ötödik Arsenal találat. A hazai szurkolók mélán ültek a lelátón, nem hittek a szemüknek, mikor visszajött a remény, Pogrebnyak a 116. percben bevette Martinez kapuját, és úgy tűnt 5-5 után következhetnek a büntetők ezen az őrült mérkőzésen. Ám aki látta ezt a mérkőzést, az tudta, hogy csattanó nélkül nem érhet véget, a 120. percben walcott szerezte meg az Arsenal hatodik gólját és ha még ez sem lett volna elég a 120 plusz második percben Chamakh is betalált még a kint álló kapus fölött gyönyörűen átemelve a labdát, ekkorra a Readin már mindegy alapon kitámadott. A végeredmény tehát Reading-Arsenal   5-7, hihetetlen történelmi fordítást vittek véghez az Ágyúsok játékosai, a meccs nyerőembere és legjobbja Walcott volt, aki három gólja mellett két gólpasszal is kivette a részét a sikerből.

Reading - Arsenal 4-4 (4-1)
Gólok: Roberts (12.), Koscielny (19., öngól), Leigertwood (20.), Hunt (37.),, Pogrebnyak (115.) ill. Walcott (45.+2., 90.+6., 120. +1.), Giroud (64.), Koscielny (89.), Chamakh (103., 120.+3.)

Az elmúlt 10 év legőrültebb angol kupameccsét láthattuk tegnap, hamvaiból támadt fel az Arsenal szó szerint...

Szerző: Őszi Ádám