2012. június 14., csütörtök

Beharangozó: Spanyolország-Írország


A mai este a C csoport második mérkőzésén a címvédő spanyol válogatott csap össze az első fordulóban vereséget szenvedő Írország csapatával. Nézzük a két csapat milyen egymás elleni múlttal rendelkezik.

C csoport 2.forduló Gdansk:
Spanyolország - Írország 20:45 (m1)

Spanyolország: Casillas  - Arbeloa, Piqué, Sergio Ramos, Jordi Alba - Xavi Hernández, Busquets, Xabi Alonso - Silva, Torres, Iniesta

Írország: Given - O'Shea, St Ledger, Dunne, Ward - Duff, Andrews, Whelan, McGeady - Cox, Keane

Spanyolország: Az első fordulóban elhullajtottak két pontot az olaszok ellen, így a mai mérkőzésen csak a győzelem az elfogadható számukra az ír csapat ellen. Erre minden esélyük megvan, ha jól játszanak és kijön a lépés.

Írország: Az ír csapat nagyon rosszul kezdett, hiszen kikaptak a horvátoktól és így esélyeik jelentősen csökkentek. A mai ellenfél ellen nagyon nehéz dolguk lesz, ám láttunk már csodákat a futballtörténelemben. Ha kikapnak akkor biztosan búcsúznak a csoportkört követően.

Múltidéző: A két csapat 1964 óta tizennégy alkalommal találkozott egymással, melyeken a mérleg erősen a spanyolok oldalára billen, ugyanis 9 spanyol gőzelem mellett 3 döntetlen és 2 ír siker született. Igaz legutóbb a 2002-es VB-n tizenegyesekkel mentek tovább a spanyolok tehát az döntetlennek számolható. A legnagyobb különbség 1964-ben egy 5-1-es spanyol siker volt. Látván az írek formáját a mai mérkőzésben egy kiütéses ibériai győzelem is benne van.

Egymás elleni meccsek: SPANYOLORSZÁG - ÍRORSZÁG
16.06.02VILSpanyolországÍrország2 : 1
(1 : 1)
13.10.93VILÍrországSpanyolország1 : 3
18.11.92VILSpanyolországÍrország0 : 0
26.04.89VILÍrországSpanyolország1 : 0
16.11.88VILSpanyolországÍrország2 : 0
27.04.83EURSpanyolországÍrország2 : 0
17.11.82EURÍrországSpanyolország3 : 3
07.12.66EURSpanyolországÍrország2 : 0
23.10.66EURÍrországSpanyolország0 : 0
10.11.65VILSpanyolországÍrország1 : 0
27.10.65VILSpanyolországÍrország4 : 1
05.05.65VILÍrországSpanyolország1 : 0
08.04.64EURÍrországSpanyolország0 : 2
11.03.64EURSpanyolországÍrország5 : 1

Szerző: Őszi Ádám

Beharangozó: Olaszország-Horvátország

Folytatódik az EB, ezúttal a C csoport második fordulójával. Remek küzdelem várható az olasz-horvát párharcon. Nézzük, hogyan vették az első kanyart a csapatok és milyen egymás elleni múlttal rendelkeznek.

C csoport 2.forduló Poznan:
Olaszország - Horvátország 18:00 (m1)

Hivatalos kezdőcsapatok:
Olasz:
Buffon, Maggio, Chiellini, Bonucci, Motta, Marchisio, Giaccherini, De Rossi, Pirlo, Balotelli, Cassano
Horvát:
Pletikosa, Strinić, Ćorluka, Schildenfeld, Rakitić, Vukojević, Modrić, Srna, Perišić, Jelavić, Mandžukić

Olaszország: Remekül játszottak az első fordulóban a címvédő spanyolok ellen és sikerült elcsenniük egy pontot. Ami a ma esti meccset illeti, remek mérkőzés várható, hiszen egy nagyon jól összerakott horvát csapattal találkoznak. Egy esetleges olasz vereség nehéz helyzetbe hozná Balotelliéket.

Horvátország: Győzelemmel kezdték az EB-t, Írország csapatát győzték le és így jelenleg vezetik a csoportot. Ha ma este sikerülne megverni az olaszokat akkor a horvát csapat akár tovább is juthat.

Múltidéző:  A  két csapat egymás elleni múltja nem nyúlik vissza túl messzire, hiszen a rendszerváltás óta beszélhetünk horvát csapatról, előtte Jugoszlávia részeként szerepeltek. Eddig öt alkalommal csaptak össze a felek és a  mérleg meglepő, mivel 3 horvát siker és két döntetlen született eddig, tehát az olaszoknak még nem sikerült nyerniük mai riválisuk ellen. A két csapat közti legnagyobb különbség az utolsó meccsükön volt 2006-ban akkor 2-0-ra diadalmaskodtak déli szomszédaink.

Egymás elleni meccsek: OLASZORSZÁG - HORVÁTORSZÁG
16.08.06BAROlaszországHorvátország0 : 2
08.06.02VILOlaszországHorvátország1 : 2
28.04.99BARHorvátországOlaszország0 : 0
08.10.95EURHorvátországOlaszország1 : 1
16.11.94EUROlaszországHorvátország1 : 2

Szerző: Őszi Ádám

Az orosz válogatott nagy árat fizethet szurkolói miatt!

Az ilyen huligánok miatt miért bűnhődjön egy csapat?
Mint ismert az orosz szurkolók rengeteg gondot okoztak az EB ideje alatt. A csehek elleni első mérkőzésen balhéztak a stadionban, illetve a lengyel mérkőzés előtt számtalan alkalommal összecsaptak a hazai szurkolókkal, melynek súlyos sérültjei is lettek. Ezen incidensek után az UEFA nem mindennapi büntetést szabott ki az orosz szövetségnek. Nem is az a 120 ezer euró okozza a problémát, melyet büntetésként kaptak, hanem az a hat pontos levonás ami a 2016-os EB selejtezőn kaphat csapat.

Miért kéne bűnhődniük nekik?
A dolog úgy szól, ha ilyen jellegű problémák, incidensek lépnek fel  az orosz szurkolókkal a selejtezőkig, akkor a válogatott mínusz hat pontról kezdi el a selejtezőket ami óriási hátrány és akár a továbbjutásba is kerülhet. Ez ellen a döntés ellen az orosz szövetség fellebbez, mivel a csapatnak semmi köze nincsen a szurkolókhoz és azoknak a viselkedéséhez. Miért sújtsák a csapatot ilyen büntetéssel, mikor ők nem tehetnek arról, hogy orosz futballhuligánok azt teszik amit?

Véleményem szerint ez nagy butaság az UEFA illetékeseitől! Pénzbírság rendben van ez természetes ilyen esetben, viszont inkább próbálják meg kiszűrni azokat akik ezt tették és kitiltani őket minden sportrendezvényről. A focistáknak semmi közük ehhez a dologhoz!

Nektek mi a véleményetek? Szerintetek ez így fair?

Szerző: Őszi Ádám

Ronaldo csődöt mondott, hogyan lesz így a válogatott ikonja?


Nem találja a helyét Cristiano Ronaldo, mintha még meg sem érkezett volna a kontinensviadalra. Az első mérkőzésen beleszürkült a mezőnybe, a leglátványosabb dolog vele kapcsolatban az volt, hogy a szünetben mezt cserélt és hajstílust is váltott. A második mérkőzésen tegnap Dánia ellen két ajtó ablak ziccert hagyott ki tőle nem megszokott módon. De ha még csak ennyi lett volna, hiszen a portugál klasszis középpályást játszva nem lépett vissza védekezni és a dánok sorra az ő helyén vezették a támadásokat. Mondható úgy, hogy vele  tizenketten voltak Aggerék. A mérkőzést követően pedig a dán szurkolókkal foglalkozott, akik Messi nevét skandálták, mikor hozzá került a labda. Ez is azt bizonyítja, hogy mennyire zavarja az, hogy az argentin több gólt szerzett nála a szezonban. Ronaldonak a válogatott vezéregyéniségének kéne lennie, irányítani, ám ha így folytatja aligha mondhatja ezt el magáról ezt. A  focival kellene foglalkoznia nem pedig folyamatosan a külső tényezőkkel.

Eközben Ronaldo tegnapi nyilatkozata Messivel kapcsolatban nagy vihart kavart Argentínában.

Szerző: Őszi Ádám


Hivatalos: Prukner ismét a Rákóczi kispadján

Hivatalossá vált, hogy Prukner László ül le Sisa Tibor megüresedett helyére Kaposváron. A szakember korábban az első osztályba vezette az együttes és jó pár éven keresztül az első osztályban tartotta, majd 2010-ben távozott a Ferencváros együtteséhez.  Az idei szezont a kieső ZTE kispadján töltötte. A klub és a  szakember csütörtök délben állapodtak meg egymással, részleteket még nem árultak el.

Mario a "varázsló" Hollandiának sem kegyelmezett


Gomez megállíthatatlan volt, így Németország a portugálok után Hollandiát is lelépte. A csoportban még semmi nem dőlt el, mind a négy csapatnak van esélye a továbbjutásra, persze a legnagyobb a hat pontos németeknek, ám még az ő továbbjutásuk sem száz százalék. 

A találkozót Hollandia kezdte jobban, Van Persie révén akár a vezetés is meglehetett volna, ám a csatár immáron az EB-n sokadszorra nem találta el jól a labdát. A túloldalon Özil válaszolt egy 22 méteres sistergős bombával, mely a bal kapufán csattant. Az első gól a 24. percben született egy remek játék után, Schweinsteiger adott remek ütempasszt Gomeznek aki köszönte és két védő közt befordulva a labdát elhintette a jobb alsó sarokba. Nem sokkal ezután Badstuber növelhette volna a Nationalelf előnyét, de fejese három méterről Stekelenburgot találta telibe. Ami nem sikerült Badstubernek az sikerült a 38. percben Gomeznek. Az előkészítő ezúttal is Schweinsteiger volt, remek passzát követően Gomez kissé kiszorított helyzetből az ellenkező kapufa mellé tekerte a labdát. Magabiztos előnnyel mehettek a szünetre Özilék.

A második játékrész viszonylag eseménytelen első húsz percet hozott. Érthetetlen módon Robbenék nem támadtak le és hiányzott a tűz az akarat. Viszont pár távoli próbálkozást követően kezdtek felpörögni, magukra találni aminek eredménye is lett. A 73. percben Van Persie jelezte megérkezett a kontinensviadalra és a német védő lábai között elsuhanó lövése bombaerővel csapódott a hálóba. Ezzel nyílttá vált a találkozó, vérszemet kaptak a hollandok, Joachim Löw remek ütemben cserélt, mellyel megtörte az iramot. A végén Klose majdnem begyötört egy gólt  Stekelenburg segítségével. A végén a németek húzták az időt és nem engedték ki kezükből a találkozót.

A csoportban semmi nem dőlt el, a németeknek hat ponttal remekül állnak a nulla pontos hollandoknak pedig maradt esélyük, ám az már nem csak a saját kezükben lesz.

B csoport 2. forduló:
Harkiv, Metaliszt Stadion, 37 750 néző. Vezette: Eriksson (svéd)
Németország - Hollandia 2-1 (2-0)
Gól: Van Persie (73.), ill. Gomez (24., 38.)

Forma
1.Németország22003:16
2.Portugália21013:33
3.Dánia21013:33
4.Hollandia20021:30

Működik egy facebookos oldalunk is, kedveljétek, likoljátok az oldalt és üzenőfezlatokon megjelennek a legfrissebb hírek. Jó kommentelgetést, olvasgatást http://www.facebook.com/SportToll

Szerző: Őszi Ádám