2013. október 7., hétfő

Őrület Ukrajnában! - Hetet lőtt a Shakhtar, kilencet vágott a Dinamo

Ukrajna két legnagyobb múlttal rendelkező klubja a Shakhtar Donetsk és a Dinamo Kijev egyaránt bukdácsolt az utóbbi hetekben, fontos bajnoki pontokat vesztettek. Hétvégén azonban fordult a kocka és mindkét együttes igazi gálaelőadást tartott hazai közönsége előtt. 

A Shakhtar Donetsk úgy futhatott neki a hétvégének, hogy előző négy bajnokijából csupán egyet tudott megnyerni, erre pedig már nagyon régen volt példa. A botladozás odáig vezetett, hogy a csapat lecsúszott az élről. Az ukrán bajnokság elképesztő fejlődésen megy keresztül és bizony trónkövetelőkből sincsen hiány, a Dnipro és a Metalist Kharkiv egyaránt bajnokaspiránssá nőtte ki magát. Az ellenfél szombaton az Arsenal Kijev volt, a fővárosiak azonban nem mutattak nagy ellenállást, mondhatni csúnyán behódoltak a donetski óriás előtt. Az első félidőben úgy tűnt 1-0-ás állással vonulnak a csapatok az öltözőbe Ferreyra tizedik percben szerzett találatának köszönhetően, azonban nem így lett, huszáros hajrát vettek a hazaiak és Alex két perc alatt két gólt szerzett. A második félidő elején Ferreyra duplázott, összességében pedig triplát jegyzett, majd Eduardo és Ismaily is betalált Kopaliani hálójába. A 7-0-ás végeredmény a 62. percben alakult ki, ezt követően nem esett gól, a hazaiak érezhetően visszább vettek. Mi lett volna ha nem teszik...

Aligha gondolta volna valaki, hogy a 7-0-ás Shakhtar diadalt übereli valaki a vasárnapi meccseken, a Dinamo Kijev azonban elfogadta a kihívást és rég látott nagy győzelmet aratott a mostanság igen csak rossz korszakot megélő hívek előtt. Az ellenfél ráadásul nem is egy kiesés ellen küzdő csapat volt, hanem a Metalurg Donetsk, mely a középmezőnybe tartozik, csakúgy mint a Dinamo Kijev a fordulót megelőzően. A fővárosiak ugyan úgy mint a Shakhtar utóbbi négy meccsükből csak egyet tudtak megnyerni. A találkozó kulcsmomentuma a 19. percben jött el, mikor is a vendégek játékosát Golaydot a játékvezető az öltözőbe parancsolta. Nyolc perccel később Yarmolenko és Lens találatával mát 2-0 állt az eredményjelzőn. A félidő végén szépített a Metalurg Lazic találatával. A fordulást követően aztán belehúzott a hazai gárda és futószalagon gyártotta a gólokat. Lens és Yarmolenko is újból eredményes tudott lenni, illetve Belhanda huszonöt perc alatt gurított egy mesterhármast. Az i-re a pontot Mbokani tette fel a 89. percben, mikor is megszerezte csapata utolsó kilencedik találatát.

Shakhtar Donetsk - Arsenal Kijev 7-0 (3-0)
G: Ferreyra (10., 48., 54.), Alex (44., 45.), Eduardo (58.), Ismaily (62.) ill. -

Dinamo Kijev - Metalurg Donetsk 9-1 (2-1)
G: Yarmolenko (21., 64.), Lens (27., 62.), Belhanda (48., 70., 73.), Haruna (67.), Mbokani (89.) ill. Lazic (40.)

Az ukrán pontvadászat állása 12 fordulót követően:
1. Metalist Kharkiv 29 pont, 2. Shakhtar Donetsk 26 p., 3. Dnipro 26 p., 4, Odessa 24 p. 5. Dinamo Kijev 21 p.

A góllövőlista élmezőnye:
1. Devic (Metalist Kharkiv) 13 gól
2. Seleznyov (Dnipro) 7 gól
3. Mbokani (Dinamo Kijev) 6 gól

Őszi Ádám

Bundesliga: Szalai a Kicker álomcsapatában

Igen illusztris társaság tagja lett Szalai Ádám a Schalke 04 támadója, aki bekerült a forduló álomcsapatába a Kickernél. A magyar válogatott játékos az Augsburg elleni duplájával és a mérkőzésen mutatott mezőnyjátékával érdemelte ki az elismerést. 

Az álomcsapat kapujába egyértelmű volt, hogy Leno a Leverkusen hálóőre kerül, aki elképesztő hatékonysággal hárította a Bayern München jobbnál jobb lövéseit. Az sem lehetett kérdéses, hogy Lasogga is ott lesz, ugyanis a Hamburg csatára nyolc perc alatt rámolt be egy triplát a Nürnberg kapujába.

A címvédő Bayern nem győzött, de ezúttal is parádésan játszott, ők ezúttal négy játékost adtak, míg az első vereségét elszenvedő Dortmund ezúttal egy játékost sem tudott felmutatni a legjobbak között. Az újonc  Braunschweig is adott egy játékost Bellarabi személyében, akinek nagymértékben szerepe volt abban, hogy megszerezte első győzelmét csapata.

A 8. forduló álomcsapata a Kickernél:
Leno (Bayer Leverkusen) – Westermann (Hamburg), Stranzl (Mönchengladbach), Dante (Bayern München), Alaba (Bayern München) – Lahm (Bayern München) – Bellarabi (Eintracht Braunschweig), Van der Vaart (Hamburg), Ribéry (Bayern München) – Szalai (Schalke), Lasogga (Hamburg)

Őszi Ádám

Pellé a megállíthatatlan, a leggólerősebb olasz

Úgy fest, hogy Graziano Pellé egy igen csak későn érő típus. A Feyenord 28 esztendős olasz csatára csak úgy ontja a gólokat és előző csapataival ellentétben most nagyon is él, teljesítményére semmi panasz nem lehet. 

Pellé története régre nyúlik vissza. Fiatal játékosként nagy tehetségnek tartották, szerepelt az olasz u20-as és u21-es válogatottban, de aztán a felnőtt mezőnyben eltűnt. Lecce, Catania, Alkmaar, Parma és Sampdoria. Hogy mi a közös ezekben a csapatokban? Pellé korábban mindegyiknek a tagja volt és egyikben sem játszott jól, míg nem tavaly kölcsön vette őt a Feyenord együttese.

A támadó, mint akit kicseréltek, elképesztően gyorsan beilleszkedett a csapatba és elkezdte a gólgyártást, melyet a szurkolók nagy örömére a mai napig nem hagyott abba. Közönség kedvenccé vált pillanatok alatt, a szezon végén pedig neve mellett 29 bajnoki meccs szerepelt és 27 rúgott gól.  Ezzel pedig második helyen végzett a góllövőlistán, melyet Bony Wilfried a Vitesse játékosa nyert meg.

Az idei szezonban eddig 9 bajnoki meccsen lépett pályára és 10 alkalommal keserítette meg az ellenfél szurkolóit. Ezzel rotterdami karrierje során 39 mérkőzésen 38 gólt szerzett, ami elég irigylésre méltó.

Az olasz sajtóban rendkívül felkapottá, népszerűvé vált, sokan szakemberek, szurkolók a válogatottba követelik, Prandelli szövetségi kapitány azonban ezúttal is kihagyta őt az olasz keretből. Az Azzurri pénteken Dániában vendégszerepel majd, míg négy nappal később az örményeket fogadják.

Őszi Ádám 

Cesare Prandelli hirdetett, íme az Azzurri kerete

Véget ért a Serie A hétvégi fordulója, az olaszok pedig már hétvégére fókuszálnak, amikor is nemzeti csapatuk Dániában vendégszerepel majd vb-selejtezőn. Cesare Prandelli szövetségi kapitány keretet hirdetett, melyben ezúttal helyet kapott Daniel de Rossi és Federico Balzaretti egyaránt. 

A dánok elleni meccset követően nem lesz lazítás, a csapat hazautazik és készül a négy nappal később játszandó örmények elleni meccsre. Prandelli nincsen könnyű helyzetben egy-egy kerethirdetéskor, ezt az is jelzi, hogy olyan jó formában lévő játékosnak nem jut például hely, mint Pellé a Feyenord csatára, aki 11 mérkőzésen 11 gólnál tart a szezonban. De említhetnénk  Bonucci vagy éppen Barzagli nevét is.

Az olasz keret:
Kapus: Gianluigi Buffon (Juventus), Federico Marchetti (Lazio), Salvatore Sirigu (PSG)

Védők: Ignacio Abate (Milan), Davide Astori (Cagliari), Federico Balzaretti (Roma), Leonardo Bonucci (Juventus), Giorgio Chiellini (Juventus), Lorenzo De Silvestri (Sampdoria), Manuel Pasqual (Fiorentina), Andrea Ranocchia (Internazionale)

Középpályások: Alberto Aquilani (Fiorentina), Antonio Candreva (Lazio), Daniele De Rossi (Roma), Alessandro Diamanti (Bologna), Alessandro Florenzi (Roma), Emanuele Giaccherini (Sunderland), Claudio Marchisio (Juventus), Riccardo Montolivo (Milan), Andrea Pirlo (Juventus), Andrea Poli (Milan), Thiago Motta (PSG), Marco Verratti (PSG), Alessio Cerci (Torino)

Csatárok: Mario Balotelli (Milan), Alberto Gilardino (Genoa), Lorenzo Insigne (Napoli), Pablo Daniel Osvaldo (Southampton), Giuseppe Rossi (Fiorentina)

Őszi Ádám

Rooney: "Cserbenhagytuk Moyes-t..."

Pocsék szezonrajtot produkált a Manchseter United, mely hosszú évtizedek után nem Fergusonnal a kispadon kezdte meg a bajnokságot. Az új edző Moyes hamar a sajtó és a szurkolók kereszttüzébe került. 

Rooney a csapat angol válogatott támadója a Sky Sports-nak adott nyilatkozatában kiállt edzője mellett és a következőket mondta -  "Természetesen a menedzser alatt van egy kis nyomás, de tudjuk, hogy csapatként mi vagyunk azok, akik cserbenhagyták. Össze kell tartanunk a menedzserrel, illetve küzdőszellemet mutatnunk, és aztán jók leszünk."

"Ez egy átmeneti szezon, mert új az edző, más a stílus, és alkalmazkodnunk kell ehhez. Ennél is fontosabb, hogy jobban kell teljesítenünk, mint eddig."

A United jelenleg 9. az angol bajnokságban, az éllovas Arsenal hat pontra van tőlük. Még nagyon az elején járunk, így van idő a javításra. A keret nem változott jelentősen, ez a csapat nyerte meg tavaly is a bajnokságot, csupán össze kell szoknia edzőnek és csapatnak, megtalálni a közös ösvényt, az elvárt szisztémát és játékstílust.

Rooney és Moyes egyébként már korábban is dolgozott együtt az Everton csapatánál, ahol a skót keze alatt debütált a szeplős angol még 2002-ben.

Őszi Ádám

Real Madrid: Újabb "Bale" transzfer a láthatáron, ezúttal sztárcsatárt vennének...

Úgy tűnik, hogy a Bale transzfer után sem áll le a Real az őrült költekezéssel. A Guardian legfrissebb beszámolója szerint, ugyanis a télen Agüero a Manchester City argentin válogatott csatára lesz az első számú célpont.  

Mint ismeretes, Ancelotti a királyiak vezetőedzője csatárproblémával küzd. Ne feledjük, a nyáron távozott Higuain, a csapatban pedig Benzema maradt egyedül aki tipikus csatárként aposztrofálható és kellő rutinnal bír. A francia teljesítménye azonban több mint pocsék, csattognak a feje fölött a hullámok, míg Morata azért még nagyon fiatal és egyes egyedül nem bír el ekkora teherrel. Így jött tehát az ötlet, hogy némi kis "aprópénzért" megszerezzék Agüerot a dúsgazdag "Polgároktól".

Apropó aprópénz! Hogy mennyibe is kerülhet az argentin? A transfermarkt.de becslései szerint a csatár jelenlegi piaci értéke 40 millió euró, ám figyelembe kell vennünk, hogy 2017-ig érvényes szerződése van, így ha a Real tényleg transzfert akar csinálni, akkor a City a "beszélő". Valószínűleg nem  tervezik eladni Agüerót, ha pedig mégis, akkor annak jó borsos akár 55-60 millió eurós ára is lehet.

Felvetődik a kérdés, tényleg megéri mindez? A válasz valószínűleg ott motoszkál mindenki fejében...

Agüero egyébként 8 mérkőzésen szerepelt idén a manchesteri csapatban (Bajnokok Ligája, Premier League) és ezen meccseken 5 gólt szerzett és 3 ízben szolgálta ki a csapattársakat.

Madrid nem lenne ismeretlen számára, hiszen korábban a városi rivális Atletico játékosaként keserítette a királyiak életét.

Őszi Ádám

Vezérét vesztette a Dortmund

Ha jön a baj, akkor csőstül, tartja a mondás, ezt pedig Jürgen Klopp a Borussia Dortmund vezetőedzője is alá tudja támasztani, ugyanis csapata nem csak a veretlenségét, de kulcsjátékosát is elvesztette a Mönchengladbach elleni meccsen.  

A BVB hivatalos honlapján vasárnap jelentették be a hírt, mely szerint Sahin bokasérülése súlyosabb a vártnál, felépülése pedig minimum három hetet vesz igénybe. 

Sahin így biztosan nem lehet ott a török válogatott két soron következő vb-selejtezőin, mely óriási érvágás a nemzeti csapat számára, mely nagyon fontos, sorsdöntő meccsekre készül. Emellett pedig szinte biztosan kihagyni kényszerül a Schalke és a Hannover elleni két bajnokit, nem beszélve a nagyon fontos Arsenal elleni Bajnokok Ligája meccsről...

Nem csupán Sahin járt rosszul a hétvégén, a Schalke ghánai sztárja Kevin-Prince Boateng is kidőlt a sorból, míg Huszti csapattársa, a Hannover gólgyárosa Didier Ya Konanra is megsérült, rá műtét vár.

Őszi Ádám