2014. május 21., szerda

VB 2014: Chilei sokk, kulcsemberét vesztette a csapat!

Újabb áldozata van a sérülés nevű "kórnak", mely a labdarúgókat a kezdetek óta tizedeli. Derült égből fasírt, avagy pillanatok alatt szertefoszlott álom. Nem utazhat a brazíliai világbajnokságra a chilei válogatott ásza, a Fiorentina támadó középpályása Mati Fernández. Mondani sem kell, mekkora érvágás ez a Dél-amerikai csapatnak. 

"Nagyon szomorú hírt kell közölnöm: nem vagyok megfelelő fizikai állapotban ahhoz, hogy játsszak a vb-n! Meg kell műteni a jobb térdemet. Tegnapig nem tudtam semmit erről, szóval nem így terveztem. Ez egy nehéz helyzet." - közölte a rossz hírt Mati egy összehívott sajtótájékoztató keretében.

A 28 esztendős labdarúgó oszlopos tagja a chilai csapatnak, melynek mezét mind idáig 59 alkalommal ölthette magára, ám ez a szám most biztosan nem fog gyarapodni. Minden sorozatot figyelembe véve Mati idén 38 alkalommal lépett pályára klubcsapata szerelésében.

Őszi Ádám

AS Monaco: Menesztették Ranierit! megvan az utód is...!?

A francia labdarúgó-bajnokságban második helyen végző AS Monaco, mely ezzel az eredménnyel jövőre indulhat a Bajnokok Ligájában hivatalos honlapján jelentette be Claudio Ranieri menesztését. Az olasz sztáredző munkáját megköszönték és új lendületet kívánnak adni a csapatnak.  

"Nem egyszerű dolog két év alatt a másodosztályból a BL-be vezetni egy csapatot, ezért hálával tartozunk Ranierinek. Ezzel együtt úgy láttuk, változásra van szükség ahhoz, hogy új lendületet vehessen a Monaco." - nyilatkozta Vagyim Vasziljev, a hercegségi klub alelnöke.

Bár hivatalosan még nem jelentették be, de minden arra enged következtetni, hogy utóda is megvan a venezuelai Leonardo Jardim személyében, aki idén a Sporting CP csapatát vezette ezüstéremig Portugáligában, korábban pedig az Olymipakos és a Braga csapatával is sikeres volt. Többen már tényként kezelik, közlik a frigyet.

Őszi Ádám

Serie A: Edzőváltás a nagymultú olasz klubnál

Edzői pályafutásának második periódusa is befejeződött Francesco Guidolinnak az Udinese élén. Az 58 esztendős tréner és a klub négy szezon után szakít. Harag nincsen, sőt a tulajdonosok kérésére tisztet is tölt majd be Guidolin. 

Három sikeresnek mondható szezon, egy bronzérem, egy negyedik és egy ötödik helyezést követően idén hatalmas mélyrepülést láthattunk az Udinese csapatától, mely csupán a 13. pozícióban zárta az olasz labdarúgó.bajnokságot. Halkan tegyük hozzá, hogy igazi otthonától távol, ugyanis a Friuli Stadion átépítés alatt áll. 

A vezetőség döntésének értelmében azonban Francesco Guidolin távozik posztjából és szakmai ellenőrként tevékenykedik a továbbiakban. Nem csupán az Udinese, hanem a Granada és a Watford csapatánál egyaránt.

Guidolin korábban az 1998-199-es szezonban ült már egyszer az udinei csapat kispadján.

Őszi Ádám

Barca: Megfelelő ajánlat esetén négy kulcsember távozhat

Mint azt már korábban is beharangoztuk, ez a nyár a változások szelét hozza az FC Barcelona csapatánál, új edző, új játékosok és bizony hatalmas távozók. A Marca információi szerint négy katalán játékos is távozhat abban az esetben, ha megfelelő ajánlat érkezik értük, és itt most nem epizódszereplőkről, hanem komoly kulcsjátékosokról beszélünk. 

A négy játékos közül ketten a védelem oszlopos tagjai Dani Alves és Javier Mascherano személyében, míg a támadószekcióból Cesc Fabregas és Alexis Sanchez érezheti magát veszélyben. Fontos és kiemelendő, hogy a sajtóban megjelent hírek szerint mindegyikőjüknek akad kérője, van akinek nem is egy. Kérdés, hogy az udvarlók mennyire hajlandóak mélyen a zsebbe nyúlni.

Dani Alves a Manchester City célkeresztjébe került és mint tudjuk a "Polgároknak" nem számít a pénz, azonban most nyeltek be egy 60 millió eurós pénzbüntetést a pénzügyi fair play szabály megszegése miatt és a Bajnokok Ligájába nevezhet játékosok száma is megcsappant. Piaci ára 18 millió euróra taksált, szerződése pedig jövő nyárig érvényes. A kérők közt van a Paris Saint-Germain is mely a hírek szerint 51 százalékos eséllyel pályázik rá. Emellett az AS Monaco és az Arsenal berkein belül is felmerült a neve.

Javier Mascherano mint sokan mások szintén szerepel az AS Monaco bizonyos listáján, ám vonzóbb lehet korábbi liverpooli edzőjének hívószava, Rafa Benítez a Napoli fedélzetén tudná az argentin védőt, akinek piaci ára 15 millió euró, szerződése pedig még két évig érvényes.

Casc Fabregas aki 8 gólja mellett 19 gólpasszt jegyzett a szezonban szintén a távozók listáját erősítheti, ám esetében a kérőnek igen mélyen  a zsebbe kell nyúlnia. A hírek szerint a United 40 millió eurót is hajlandó lenne az asztalra tenni, ám félő, hogy ez igen kevésnek tűnik, ugyanis Cesc piaci ára 50 millió euró, mely párosul egy 2016 nyaráig érvényes kontraktussal. A Vörös Ördögök mellett az Arsenal neve is felsejlett, ám aligha térne vissza egykori csapatába az akkoron viharosan távozó spanyol.

Végül pedig Alexis Sanchez, aki iránt komoly érdeklődést mutat az olasz trón ura a Juventus. A 25 esztendős chilei piaci ára 30 millió euró, szerződése pedig neki is két esztendőre szól még és mint tudjuk a torinóiak nem igazán szeretnek mélyen a zsebbe nyúlni...

Sanchez neve egyébként a Napoli, Inter, Arsenal, Manchester United négyesnél is felvetődött az utóbbi időben.

A fent említett nevek mellett pedig akár tíz olyan játékos is távozhat, akik kevés lehetőséghez jutottak idáig és ezt követően sem feltétlenül változna a helyzetük.

Őszi Ádám