2014. szeptember 5., péntek

Dunga megnevezte az új brazil csapatkapitányt

Azt követően, hogy pár napja kihirdette a brazil válogatott új keretét a másodjára regnáló kapitány Dunga, megnevezte, a csapatkapitányt is, aki nem más lett, mint a Barca klasszisa Neymar.  

"El lett döntve, Neymar lesz a kapitány. Magas minőséget képviselő játékosról van szó, aki a kora ellenére tapasztalt." - hangzott el a sajtótájékoztatón, melyet a magyar idő szerint szombaton hajnalban 03:00-kor kezdődő Kolumbia elleni mérkőzés előtt tartottak.

Ami a keretet illeti, jelentős változást hozott Dunga, több játékost is kihagyott a világbajnoki keretből, így például nincsen Júlio César, Dani Alves, Marcelo, Maxwell, Fred és Paulinho sem a behívottak között. Továbbra sem kapott meghívót Kaká, Lucas Moura, Pato és Robinho. Ellenben bekerült Coutinho a Liverpool ásza, akit sokan hiányoltak a nyári csapatból. Illetve több otthon játszó labdarúgó is helyet kapott.

Íme a Kolumbia elleni brazil keret:
Kapusok: Jefferson (Botafogo), Rafael (Napoli).
Védők: David Luiz (PSG), Marquinhos (PSG), Gil (Corinthians), Miranda (Atlético), Maicon (Roma), Filipe Luís (Chelsea), Alex Sandro (Porto), Danilo (Porto).
Középpályások: Luiz Gustavo (Wolfsburg), Elias (Corinthians), Fernandinho (Man. City), Ramires (Chelsea), Everton Ribeiro (Cruzeiro), Oscar (Chelsea).
Támadók: Neymar (Barcelona), Coutinho (Liverpool), Hulk (Zenit), Willian (Chelsea), Goulart (Cruzeiro), Diego Tardelli (Atlético Mineiro).

Arrow

Gyökeres szabályváltoztatás a fociban! - jöhet a két perces büntetés?

Edzői csúcstalálkozót tartottak a minap Nyonban, ahova a sztárklubok edzői, korunk legmeghatározóbb szakemberei voltak hivatalosak, hogy megvitassák a labdarúgás szabályváltoztatásaiban felvetődő kérdéseket. Az esemény házigazdája a Manshester United kispadján majd három évtizedet eltöltő Sir Alex Ferguson volt, titulusában ő volt az UEFA edzők-nagykövete. Számos dolog elhangzott, ám a legérdekesebb kérdés rendesen átírhatja a jelenkori foci képét, illetve a Bajnokok Ligája kiemelésébe is változás állhat be, akár már jövőre. 

Kezdjük a Bajnokok Ligájával, melynek sorsolása, pontosabban kalapbeosztása igen nagy port kevert szakmai berkekbe. A kalapbeosztás jelenleg az öt esztendőre visszanyúló teljesítményt vizsgálva képez egy koefficienst, ám ez túl hosszú idő, ezalatt klubok meggyengülnek, mások pedig feltörnek. A jelenlegi rendszer abszolúte nem a jelenkori erőviszonyt tükrözi, hanem egy nagy átlagot. Klubok törnek fel, ilyen például a Dortmund, PSG, Manchester City trió és két éve esélyük sincsen az első kalapba kerülni, míg például a Porto, illetve a Benfica az öt éves múltjával kivívja az első kalap jogát. Itt megemlíthetjük például a Liverpool esetét is, mely harmadik kalapos volt, ám magasan kiemelkedett a többi csapat közül, minden sztárklub szerette volna elkerülni őket, mondván jelenkorunk egyik legveszélyesebb csapatáról van szó. Míg a második kalapba odakerülhetett a svájci bajnok Basel...! Elgondolkodtató...

A tervezet szerint ez a rendszer átalakítandó, úgy, hogy minél inkább az adott erőviszonyokat tükrözze, illetve a top ligák bajnokai alapból az első kalapba kerüljenek, lévén az adott periódusban ők a legjobbak. Ezen tervezetet a kiszivárgott hírek szerint Jürgen Klopp is támogatja, ami nem csoda, hiszen bombaerős együttesével eddig esélye sem volt az első kalapba kerülni, s volt rá példa, mikor a negyedik kalapból a City és a Real mellé kerültek.

Ami pedig átfogó, a jelenkor labdarúgását érintő szabályváltoztatást illeti, az nem más, mint az iidőleges kiállítás kérdése! Könnyen elképzelhető, hogy rövid időn belül jön a kettő, vagy a négy perces kiállítás ténye és a büntetőpad. Ennek bevezetése, átszabályozása azonban semmiképen sem könnyű, sőt nem is mindenki ért vele egyet. Ferguson így nyilatkozott ez ügyben - "Megegyezésre nem jutottunk, mert ez egy rendkívül nehéz és megosztó kérdés a labdarúgás jelenleg gyakorolt szabályrendszerének ismeretében. De jót beszélgettünk, vitatkoztunk róla"  - más sportágakban (kosárlabda, jégkoron, kézilabda) immáron bevett szokás az időleges büntetés, az UEFA vizsgálja ennek bevezetési lehetőségeit.

Ferguson arról is beszélt, hogy ezzel megállítható lenne jelenkori labdarúgásunk egyik legnagyobb problémája, a színészkedés és a szimulálások sora.

Arrow 

Real Madrid: BL Keretet hirdetett Ancelotti

Carlo Ancelotti a Real Madrid vezetőedzője csütörtökön este kihirdette a 2014/2015-ös Bajnokok Ligája csoportküzdelmeire nevezett keretét.  

A 25 főt kóstáló névsorban három a Real Madrid Castillát erősítő játékot is helyet kapott a szabályzatnak megfelelően, mely a saját nevelésű játékosok számára vonatkozik. A védők között Varela és Abner, míg a támadóknál Markkanen neve szerepel. A nevezettek listájáról nem maradt le Jesé sem, aki tavaly súlyos sérülést szenvedett és roppant hosszú kihagyáson van túl. Csakugyan ott van a listán Khedira, a német középpályására 6-8 hetes pihenő vár, ám a csoportkör második felére már elvileg bevethető lesz. 

Kapusok: Casillas, Navas, Pacheco. 
Védők: Varane, Pepe, Ramos, Coentrao, Marcelo, Carvajal, Arbeloa, Nacho, Varela, Abner. 
Középpálya: Khedira, Kroos, James, Bale, Modric, Isco, Illarramendi. 
Támadók: Cristiano, Benzema, Hernández, Jesé, Markkanen.

Arrow

Conte holland veréssel mutatkozott be az olasz kispadon

Bari, azon belül pedig a San Nicola Stadion adott otthon az Olaszország-Hollandia barátságos labdarúgó mérkőzésnek. A hazaiak hamar vezetéshez jutottak, majd Indi szabálytalanságával idő előtt eldöntötte a mérkőzés sorsa. A megfogyatkozó hollandoknak esélye sem volt, az olasz kispadon Conte mester így győzelemmel debütált. Eddig hibátlan! Nem úgy az Oranje kispadján Guus Hiddink, aki edzői pályafutásának második szakaszát kezdte meg  hazája válogatottjának kispadján 

Nem tétlenkedett sokáig a hazai együttes, mely a 3. minutumban megszerezte a vezetést jelentő találatot. Immobile remekül fektette el a kapuvédőt, s gurított az üres kapuba, a gólpasszt Bonucci jegyezte. A 9. percben aztán máris megfogyatkoztak a hollandok, miután Martins Indi a büntetőterületen belül lerántotta a kapura törő olasz támadót. A megítélt büntetőt De Rossi magabiztosan lőtte a jobb alsó sarokba, ezzel gyakorlatilag eldöntve a mérkőzést, mint azt sejteni lehetett. A kiállítás természetesen szerkezeti átalakítással járt, ennek Lens itta meg a levét, aki így 12 percet kapott, helyére érkezett Veltman. A 21. minutumban aztán Zaza növelhette volna háromra az olaszok előnyét, ám a Sassuolo támadója kihagyta a kifogyhatatlant. A hollandok helyzetig sem jutottak, ez hűen tükrözi a mérkőzés képét.

A második játékrészt aztán kis híján szépítéssel kezdte az Oranje, Van Persie csinálta meg magának a helyzetet, majd lőtt csúnyán mellé. Az 52. percben aztán Snaijder bombájja sistergett, ám ha nehezen is, de Sirigu hárítani tudott. Ezt követően a cseréké volt a főszerep, mindkét kapitány kipróbált több játékost is. A 80. percben még feljegyezhettük a csereként érkező Destro helyzetét, fejese azonban kapu fölé szállt.

Barátságos Összecsapás:
Olaszország - Hollandia 2-0 (2-0)
Bari, San Nicola 56121 néző; Vezette: Sergey Karasev 
Olaszország: Sirigu - Ranocchia, Bonucci, Astori - Darmian (Candreva 73.), Marchisio (Verratti 63.), Daniel De Rossi (Parolo 67.), Giaccherini, De Sciglio (Pasqual 67.) - Immobile (Giovinco 73.), Zaza (Destro 73.).
Hollandia: Cillessen - Janmaat (Van ser Wiel 72.), De Vrij, Martins Indi, Blind - Wijnaldum (Fer 85.), De Jong (Pieters 73.), Sneijder - Kuyt, Van Persie (Narsingh (80.), Lens (Veltman 12.).
Gólszerzők: Immobile (3.), Daniel De Rossi (10.-büntető) ill. -
Sárga: Verratti (74.) ill. -
Kiállítás: - ill. Martins Indi (9.)

Arrow

Spanyol fiaskó francia földön

Továbbra sem megy az átalakulóban lévő spanyol válogatottnak, Del Bosque tanítványai a csúfos világbajnoki búcsút követően ezúttal gall földön maradtak alul, úgy, hogy még kaput találó lövése sem tudott felmutatni a La Roja. Az átalakuló, megfiatalodó spanyol csapatban ezúttal egyetlen egy Barca játékos kapott helyet a kezdőben. 

Lüktető mezőnyjátékkal kezdődött a mérkőzés, nem kímélték egymást a csapatok, ellenben a kapuk nem igazán forogtak veszélyben. A 9. percben Benzema került helyzetbe, ám jobb alsóba tartó lövését De Gea olvasta. A félidő hajrájában ismételten a Real Madid gólfelelőse tüzelt, ám a forgatókönyv ezúttal is megegyezett a mérkőzés elején látottakkal. Hiába volt a labda többet a spanyoloknál, lövéseik elkerülték a kaput, igazén nagy gólhelyzetet nem sikerült kialakítani.

A fordulást követően aztán ismételten Karim volt főszerepben, aki remekül mozgott a pályán, ám a gól nem akart összejönni neki, ezúttal les miatt a játékvezető érvénytelenítette a találatát. Az edzők szép lassan megkezdték a cserék sorát, Matuidi pedig a gólszerzés gondolatával barátkozott, ám tizenhatról eleresztett lökete ha kicsivel is de elkerülte a kapufát. A 73. minutumban aztán nyolcvanezer ember tört ki önfeledt örömünnepben, a csereként érkező Rémy ugyanis bevette De Gea kapuját. A pár nappal korábban a Chelseat választó támadó hatalmas gólt akasztott kapásból a kapu jobb felső sarkába. A hajrában aztán David Silva lábában maradt az egyenlítés, a Manchester City kiválósága ha hajszállal is de mellélőtt. Az i-re a pontot Benzema tehette volna fel, ám a hosszabbításban ismételten De Gea nyerte kettejük párharcát. 

Barátságos összecsapás:
Franciaország - Spanyolország 1-0 (0-0)
Párizs, Stade de France 81325 néző; Vezette: Alain Bieri
Franciaország: Lloris - Debuchy, Varane, Sakho, Evra (Digne 68.) - Pogba, Matuidi (Cabaye 68.) - Sissoko (Schneiderlin 78.), Valbuena (Cabella 75.), Griezmann (Remy 59.) - Benzema.
Spanyolország: De Gea - Carvajal, Ramos, San José, Azpilicueta - Busquets (Iturraspe 46.), Cazorla (Isco 78.), Koke, Raúl García (David Silva 58.) - Fábregas (Pedro 68.), Diego Costa (Paco 67.).
Gólszerzők: Remy (74.) ill. -
Sárga: - ill. -
Kiállítás: - ill. -

Arrow