2015. április 18., szombat

Nyögvenyelős Bayern siker, tovább tart a Hertha remek sorozata

Túl vagyunk a szombat délutáni meccsdömpingen, Dárdai Pál csapata a Hertha pedig hetedik mérkőzésén sem talált legyőzőre, egyre biztosabb a bennmaradás. Ez azonban nem mondható el a Freiburg együtteséről, mely kiesési rangadót bukott. Ami pedig a Bayern Münchent illeti, a három pont megvan, ám más pozitívumot nem igazán említhetünk Guardiola csapatával kapcsolatban... 

Hoffenheim - Bayern München 0-2 (0-1)
Helyszín: Rhein-Neckar Aréna - 30150 néző
Vezette: Tobias Stieler
Gólszerzők: - ill. Rode (38.), Beck (90+3.-öngól)
Sárga lap: Rudy (19.), Beck (68.), Volland (70.) ill. Müller (21.), Dante (24.)
Kiállítás: ill. -

Hoffenheim: Baumann - Beck, Strobl, Bicakcic, Toljan (Schipplock 85.) - Polanski (Szalai 69.), Rudy, Schwegler, Firmino, Volland - Modeste (Zuber 69.). Vezetőedző: Gisdol

Bayern München: Neuer - Bernat (Boateng 46.), Badstuber, Dante, Rafinha - Gaudino (Alcantara 57.), Rode, Götze, Müller, Weiser - Lewandowski (Pizarro 89.). Vezetőedző: Guardiola

Kulcsemberei nélkül továbbra sem megy a Bayern München szerere, ez az állítás még akkor is helytálló, ha a csapat három ponttal távozott Hoffenheimből. A mutatott játék nem volt túl meggyőző, az igazi Guardiola csapat most nagyon messze van a valóságtól. A 18. percben Lewandowski hagyott ki egy hathatós helyzetet, majd Szalai riválisa Modeste mulasztott el egy lehetőséget fél óra elteltével. A 38. percben aztán tombolt a kicsiny vendég szektor. Előbb a fejüket fogták a szurkolók, ugyanis Müller lövését hárítani tudta Baumann, azonban szűk fél perccel később Rode bevágta a labdát a hálóba. Arról, hogy ne Bayern vezetéssel vonuljanak a csapatok az öltözőbe, Volland tehetett volna, a támadó fejese azonban a bal kapufa mellett hagyta el a játékteret.

A fordulást követően eldönthette volna  Guardiola csapata a meccset, ám előbb  Lewandowski a felsőlécet találta telibe, majd Baumann védett hatalmasat Alcantara lövésénél. A kipattanóra Müller csapott le, ám ő sem tudott túljárni Baumann eszén. A 63. percben aztán Volland lövésénél Neuer csak nézett, ám a támadó 23 méterről ha csak picivel is de célt tévesztett. Ezt követően a cserék és a sárga kártyák vették át a főszerepet. Gisdol mester Szalai Ádámnak is bizalmat szavazott, a válogatott csatár a 69. percben érkezett meg a meccsbe. Az utolsó húsz perc kimagasló, nagy helyzet nélkül csordogált el, a Bayern begyűjtötte a három bajnoki pontot, ám kihangsúlyozandó, hogy ez a produktum roppant gyenge volt. A találkozót egy Beck öngól zárta, ezzel 0-2 állt a végén az eredményjelzőn...

Hertha BSC - 1. FC Köln 0-0 (0-0)

Dárdai Pál csapata a Hertha tovább húzza veretlenségi sorozatát, a kiesés elől menekülő fővárosi csapat immáron hét mérkőzés óta nem talált legyőző, s a Köln ellen is megvoltak a lehetőségek, Langkamp, Skjelbred és Haraguchi is közel állt a gólhoz. AKöln nem játszott túl veszélyesen a kapura, a hazaiak remekül szűrtek, igaz az első játékrész derekán Brecko kis híján eredményes tudott lenni. Dárdai vezetésével a Hertha stabilitást nyert, ez pedig úgy fest bennmaradást ér a klubnak. 

Freiburg - Mainz 2-3 (0-2)
G: Mehmedi (81.), Schmid (90+2.) ill. Okazaki (39., 45+1.)

A Mainz megszakította a kiesés elől menekülő Freiburg jó sorozatát, hiába lépett fel roppant támadóan, s eresztett kapura dupla annyi kísérletet a hazai csapat, a Mainz sokkalta jobban gazdálkodott lehetőségeivel. Az első játékrész végébe belealudt a Freiburg, Okazaki pedig szűk hat perc alatt kettőt helyezett el Bürki kapujába, ezzel gyakorlatilag "eldöntve" az alsóházi meccset. A 81. percben Mehmedi szépített, s visszahozta a hazai szívekbe a reményt, mely sokáig nem virult, ugyanis két perccel később Mali a Mainz harmadik gólját is a kapuba helyezte.  S mint később kiderült, nagyon fontos gól volt ez, ugyanis Schmid a ráadásban megszerezte a Freiburg második találatát, ám ez sem volt elegendő a pontszerzéshez. Nagyon fontos idegenbéli három pontot tehetett ezzel zsebre Szalai Ádám korábbi csapata, így hét pontra kerül a kiesőzóna, mely roppant közeli volt.

Őszi Ádám

Kelendő lehet a nyáron a Basel gólgyárosa

Nagyon úgy fest, hogy a Basel zsinórban hatodszor is megnyeri a svájci bajnokságot, ám a csapat nem rendelkezik ahhoz kellő anyagi tőkével, hogy meghatározó csapattá váljon a nemzetközi porondon. Évről évre a legjobbak között bizonyíthat a csapat, s mindig a horogra akad egy-egy sztárcsapat skalpja, ám az igazán nagy eredmény nagyon távoli. Ez nem csoda, hiszen évről évre új csapatot kell építeni, a legjobbakat ugyanis levadásszák a nyugat európai nagyhalak. Így lehet ez a nyáron is, a csapat házi gólkirálya Gashi igen kelendő lehet. 

Shkelzen Gashi az FC Zürich neveltje, nevelőklubjában nem futott be karriert, rendre a kölcsönszerződések aláírása jutott számára, míg nem 2012-ben az Aarau leigazolta, s egy jó szezon után (29 meccs 19 gól), máris nevelőegyüttese ősi riválisa a városi ellenfél Grashoppers keretében találta magát. A Grashoppers az utóbbi években a Basel legnagyobb riválisának számít, Gashi pedig két szezon alatt 72 mérkőzésen 26 gólt és 12 gólpasszt jegyzett, a nyáron pedig lecsapott rá a Basel, s 1,5 millió euró ellenében megegyeztek a felek.

Gashi mondhatni egy későn érő játékos, nehezen indult be a karrierje, azonban most 26 esztendősen rengeteg szem szegeződik rá, mérkőzésről mérkőzésre játékosmegfigyelők figyelik játékát. A szezon még nem ért véget, Gashi mutatói pedig igen impozánsak, minden sorozatot figyelembe véve 31 mérkőzésen 25 találatot jegyez, s a Bjanokok Ligájában is bemutatkozhatott, sőt gólt is lőtt. 

Ami az esetleges kérőket illeti, konkrét csapatokról nem szeretnénk beszélni, nem tisztünk találgatni, ám úgy hírlik, hogy Bundesliga és Premier League csapatok képviselői is többször meglátogatták mostanság a Basel mérkőzéseit. Ami pedig a pénzügyi részleteket illeti, Gashi ára eddig soha nem látott magasságokban (5 millió euró), míg szerződése 2018-ig érvényes, így a Basel igen szép összeget tehet zsebre, akár egy 10 millió euró körüli összeg is befuthat. Ezt persze majd meglátjuk nyáron...

Őszi Ádám

Újabb Marseille blama, oda a szezon...

Nagy a baj az Olympic Marseille háza táján, a csapat az utóbbi hetekben elbukta a bajnokságot, péntek esti vereségét követően pedig a Bajnokok Ligája indulás is távolinak tűnik. Sőt, hátrafelé kell figyelni, ugyanis immáron a nemzetközi kupaindulás is veszélybe került. 

Sokáig stabil listavezető volt Marcelo Bielsa csapata a Ligue 1-ben, ám szép lassan magára talált a PSG, illetve a Lyon is szép eredménysort tudhat magáénak. Az előny egyre csak fogyott, míg nem fordult a kocka, s átrendeződött az élmezőny. Sorsfordító volt a Marseille-Lyon mérkőzés öt fordulóval korábban, ekkor 0-0-ás döntetlen került a jegyzőkönyvben, ám aki követi a francia focit, az tudja, hogy egy jogos gólt nem adott meg a bíró, ez pedig nagyon sokat számít. Ott valami megtört a csapatban, igaz a sereghajtó Lens még kapott egy pofont, ám azóta a Marseille gyűjti őket, zsinórban hármat is beszedtek, ez pedig a szezonjába került a csapatnak. Szoros vereség a PSG-től, elbukták a Bordeaux elleni derbit, most pedig a Nantes is belerúgott a szenvedő csapatba (1-0).

A bajnoki álmok már a PSG elleni vereség után elszálltak, mostanra pedig már a Bajnokok Ligája indulás is távolinak tetszik. A harmadik helyen jelen állás szerint az AS Monaco telepedett meg, s hétvégén egy esetleges győzelemmel négy pontra növelhetik a különbséget hat fordulóval a vége előtt.

Ha pedig ez mind nem lenne elég, hátrafelé is figyelni kell, a St. Etienne a Lyon ellen játszik derbit, s egy esetleges győzelemmel előzhet, míg egy ponttal beérheti Bielsa csapatát, míg a Bordeaux a Lille esetleges legyőzésével beérheti pontszámban az OM-et. A Bordeaux jelenleg hatodik és már nem kupaindulást érő helyen tanyázik...

Kérdés, hogy meg lehet-e menteni ezt a szezont és mi számít megmentésnek. Minden bizonnyal egy Bajnokok Ligája indulás már annak számítana, a szezon tükrében pedig érthetően csalódottak a Marseille szurkolók, akik nemrég még bajnoki aranyról álmodoztak. 

Őszi Ádám

Botlott a Mönchengladbach, nagy lehetőség előtt a Leverkusen

Gól nélküli döntetlent hozott a Bundesliga 29. fordulójának péntek esti nyitómérkőzése, a Mönchengladbach a Frakfurt otthonában bukott el nagyon fontos pontokat, s adott hatalmas lehetőséget a Leverkusen számára.  

Frankfurt - Mönchengladbach 0-0 (0-0)
Helyszín: Commerzbank-Aréna - 51000 néző
Vezette: Marco Fritz
Gólszerzők: - ill. -
Sárga lap: Anderson (9.), Medojevic (49.), Oczipka (51.) ill. Wendt (7.), Herrmann (58.)
Kiállítás: - ill. -

Frankfurt: Trapp - Ignjovski, Madlung, Anderson, Oczipka - Aigner, Hasebe, Medojevic (Chandler 65.), Kittel, Seferovic - Valdez (Piazon 81.). Vezetőedző: Schaaf

Mönchengladbach: Sommer - Wendt, Dominguez, Brouwers, Jantschke - Johnson (Nordtveit 90+2.), Xhaka, Kramer, Herrmann (Traore 81.) - Raffael (Hazard 74.), Kruse. Vezetőedző: Favre

Rögtön egy hazai lehetőséggel kezdődött a találkozó, Seferovic kapott nagyon pontos labdát, s hagyott ki egy nagy helyzetet nem egész egy perc elteltével. Könnyen alaphangot kaphatott volna tehát a mérkőzés, ám az a bizonyos utolsó momentum hiányzott, ahogyan Meier a Bundesliga góllövőlistájának éllovasa is a hazaiak számára, ha valaki esetleg nem tudta volna, a támadó megsérült, s idén már biztosan nem látjuk. A 11. percben aztán a vendégek is megvillantak, pontosabban Herrmann, aki előbb egy könnyedebb lökettel kínálta meg Trappot, majd a kipattanóra is lecsapott, s a kapu mögötti felső szektorba vágta azt. Az első játékrész feléhez érve aztán Johnson előtt adódott lehetőség Wendt passzát követően, ám a labda keresztbe elment a kapu előtt, s kirúgás következhetett. A félidő legszebb mozzanata Sommer nevéhez fűződik, a Gladbach kapuvédője bravúrosan hárította Valdez fejesét a 35. minutumban. A felek gól nélkül vonultak az öltözőbe, hogy aztán a második játékrészben eldöntsék a három pont sorsát.

A fordulást követően kapura inaktívan kezdtek a felek, a mérkőzés kissé lagymatag formát öltött, a sárga lapok villogtak, a támadók nem annyira. A 70. percben aztán nagy ziccert rontott a Frankfurt, Valdez adott remek labdát Aigner lábára, aki egy csel után ziccerbe hozta magát, majd csúnyán a kapu mellé lőtt. A végjátékban aztán a cseréken kívül nem igazán jegyezhettünk fel semmit, a három pont sorsa pedig Thorgan Hazard lábában volt, ám ott is maradt, a belga ugyanis egy az egyben nem tudott túljárni Trapp eszén, aki olvasta a támadó gondolatait. A végelszámolásban ez a kihagyott helyzet nagyon sokat számíthat.

Egy kis számolgatás, egy kis matekozás: A Möndhengladbach üldözője a Leverkusen, mely hat mérkőzéses győzelmi szériát fut, s az eredmény tükrében hétvégén egy győzelemmel beérheti riválisát. Az ellenfél a 12 mérkőzés óta nyeretlen Hannover lesz hazai környezetben, papíron nem okozhat gondot a meccs a Gyógyszergyáriaknak, ám tudjuk, hogy milyen egy sebzett vad. A tét hatalmas, hiszen nem mindegy, hogy harmadik, vagy negyedik helyen végez egy csapat, ugyanis a dobogó legalsó foka már automatikus BL indulást ér, míg a negyedik hely csak a selejtezőre jogosít fel. Ha a Leverksuen nyer szombaton, akkor a gólkülönbség fog rangsorolni a csapatok között. Jelen állás szerint a Mönchengladbach plusz 22-nél áll, míg a Leverkusen  21-nél, ám ha nyernek, az ugye legalább plusz egy, ha nem több...! Parázs végjátékra van tehát kilátás, nézzük az utolsó öt fordulóban kire milyen mérkőzések várnak.

30. forduló: 
Mönchengladbach-Wolfsburg
Köln-Leverkusen
31. forduló:
Leverkusen-Bayern München
Hertha-Mönchengladbach
32. forduló:
Mönchengladbach - Leverkusen
33. forduló:
Leverkusen-Hoffenheim
Werder Bremen-Mönchengladbach
34. forduló:
Frankfurt-Leverkusen
Mönchengladbach-Augsburg

Őszi Ádám

MLS: Győzelmével élre ált Henry korábbi csapata

Tovább tart a New York Der Bulls jó sorozata, Thierry Henry korábbi csapata idén még veretlen, s öt mérkőzést követően vezeti saját konferenciáját. Marsch tanítványai számára a San Jose nem jelentett gondot. 

New York Red Bulls – San Jose Earthquakes 2-0 (2-0)
G: Kljestan (29.), Grella (35.) ill. -

Hatalmas vendég helyzettel kezdődött a mérkőzés, egy oldalsó beadásról csupán centikkel maradt le az egyik berobbanó középpályás, azonban ezt megúszta a hazai csapat. A felek nem kerteltek, rögtön egymásnak estek, lüktető, helyenként csapongó is volt a játék, jó ideig nem igazn volt középpálya, gyorsan átjátszotta a területet mindkét csapat. Szép fokozatosan a Red Bulls vette át az irányítást,Marsch tanítványai sokkalta több helyzetet, lehetőséget dolgoztak ki, ennek pedig meg is lett az eredménye, a 29. percben Kljestantalált a kapuba öt méterről. Ez idő tájt nem igazán találta önmagát az Earthquakes, mely hamar két gólos hátrányba került, szintén a jobb szélről érkezett a beadás, Grella pedig a hosszún teljesen üresen belsőzhetett hat méterről a hálóba. A második játékrészben több helyzetet dolgozott ki a San Jose mint az elsőben, kiegyenlítettebbé vált a meccs, a New York némileg hátradőlt, ám még a szépítő találat sem jött össze. Ezzel a Red Bulls továbbra is veretlen, s az eredmény tükrében az élre állt konferenciájában. 

A hétvégi forduló eredményei:
New York City – Philadelphia 1-1

A folytatásban…
ápr. 18. 21:00 Montreal Impact – Chicago Fire  (Eurosport 2)
ápr. 19. 01:00 D.C. United – Houston Dynamo
ápr. 19. 01:30 Columbus Crew – Orlando City
ápr. 19. 02:30 FC Dallas – Toronto FC
ápr. 19. 03:00 Colorado Rapids – Seattle Sounders
ápr. 19. 03:30 Real Salt Lake – Vancouver Whitecaps
ápr. 19. 04:30 L. A. Galaxy – Sporting Kansas
ápr. 19. 23:00 Philadelphia – New England  (Eurosport 2)
ápr. 20. 01:00 New York City – Portland Timbers (Eurosport 2)

A góllövőlista élmezőnye:
1. Rivero (Vancouver Whitecaps) 5 gól
2. Dempsey (Seattle Sounders) 3 gól
2. Perez (FC Dallas) 3 gól
2. Wondolowski (San Jose Earthquakes) 3 gól
2. Adi (Portland Timbers) 3 gól
2. Martins (Seattle Sounders) 3 gól
2. Aristeguieta (Philodelphia) 3 gól
2. Camara (Columbus Crew) 3 gól
2. Kaka (Orlando City) 3 gól

Végezetül pedig a bajnoki tabella:


Őszi Ádám