2015. február 10., kedd

BBC vs MSN! - Összehasonlítottuk a Real és a Barca nagy trióját

A jelenkori modern futballban a Real Madrid és az FC Barcelona bír a legnagyobb szurkolótáborokkal, így nem csoda, ha ezen a téren a legtöbb a vita, a legnagyobb rivalizálás. A madridisták a BBC-re (Benzema, Bale, Cristiano Ronaldo), míg a katalánok az MSN-re (Messi, Suarez, Neymar) büszkék. Rendre felmerül a kérdés, hogy melyik trió a jobb, ám ezt igen nehéz megállapítani. Ezért a számokat hívtuk segítségül, hogy lássuk, melyik trió a hatékonyabb az idei esztendőben.  

A Real Madrid triója egyénenként szinte ugyanannyi mérkőzést játszott, míg a katalánok részéről csak Messi van 30 találkozó felett, Neymar kisebb sérülés miatt kénytelen volt kihagyni mérkőzéseket, míg Suarez csak eltiltásának lejárta után tudott játékra jelentkezni. A két csapat játékosainak lejátszott meccsei között 19 a különbség, a királyiak triója sokkalta többet volt pályán, így a puszta számok alapján nehéz lett volna az összehasonlítás, ezért Meccsenkénti pontátlagot számoltunk. Fontos, hogy minden sorozatot, minden mérkőzést figyelembe vettünk, tehát ezek a totál számok. Játékosonként vettük a meccsek, gólok és gólpasszok számát, ebből pedig összpontszámot alkottunk. Egy gól egy pont, egy gólpassz egy pont.

Összességében mindegyik mutatóban kicsit jobb a Real Madrid triója, ám ha megnézzük a lejátszott mérkőzések közötti különbséget, akkor fordul a kocka. Ami a meccsenkénti pontátlagot illeti, a Real Madrid triója mellett 1,08-as átlag párosul, míg a Katalánok esetében 1,27. Ha csak a gólátlagot vennénk figyelembe, tehát a gólpasszokat leszámítanánk 0,69 áll szembe 0,8-al.

Ebből kifolyólag jelen pillanatban az MSN a hatékonyabb, ám a BBC-nek sem kell szégyenkeznie, hiszen káprázatos, az amit ez a két trió fel tud mutatni. 

Ami az összevetést illeti, időről-időre újra jelentkezünk majd a két trió összehasonlításával, hogy aztán a szezon legvégén elváljon, ki volt hatékonyabb.


Őszi Ádám

Serie A: Nagy a harc a gólkirályi címért! - Íme a Top10

Csakúgy mint a spanyol, az olasz élvonalbeli labdarúgó-bajnokság (Serie A) is a 22. fordulón van túl. Potyogtak a gólok a hétvégén, a góllövőlista élmezőnyében pedig zajlott a helyezkedés. Hol van már a pár héttel ezelőtti kép, amikor Higuain volt az éllovas... 

Higuain ezen a héten is gól nélkül maradt, így a szintén góltalan Menez oldalán erősítik a 12 gólosak táborát. Az éllovas Carlos Tevez az AC Milan kapujába talált, míg Icardi az Intert repítette, a fiatal támadó két gólt jegyzett a Palermo ellen. Ha pedig már Palermo, Dybala is gól nélkül maradt, ahogyan csapata is az Inter ellen. Ami a góllövőlista első öt helyét illeti, négy argentin és egy francia gólgyárost láthatunk, az olasz csatárok idén nem igazán tündökölnek. A 9 gólos játékosok mezőnye tág, négyen is vannak, közülük pedig hárman olaszok, név szerint a veterán Di Natale, illetve a hétvégén egyaránt 1-1 gólt jegyző Gabbiadini, illetve Quagliarella. A tízes listát ezen a héten is Zaza a Sassuolo válogatott csatára zárja, ám holtversenyben van még két nyolc gólos játékos, az Udinese francia támadója Thereau és a Roma házi gólkirálya Ljajic.


Őszi Ádám

La Liga: Messi közelít CR7-hez! - Íme a góllövőlista élmezőnye

Hétvégén a 22. fordulót rendezték a spanyol élvonalbeli labdarúgó-bajnokságban (La Liga), a legemlékezetesebb momentum pedig a Real Madrid csúfos veresége volt, a városi rivális Atletico Madrid négyet gurított válasz ellenében Carlo Ancelotti tanítványainak. Nézzük, a góllövőlista élmezőnye hogyan formálódott, hiszen Messi és Neymar is eredményes tudott lenni. 

Cristiano Ronaldo előnye még így is öt gólos, az aranylabdás klasszis igencsak besült a Matracosok ellen, sokan azt várták tőle, hogy a sérültek hiányában a csapat vezére lesz, ám ez elmaradt, s jelen pillanatban születésnapi bulija végett áll a szurkolók kereszttüzében. A második helyen Lionel Messi, a Barca klasszisa ezúttal is eredményes tudott lenni, így öt gólra zárkózott riválisa mögött. Hol van már a 12 gólos különbség a felek között. A katalánok brazil csillaga Neymar is szépen termeli a gólokat az Athletic Bilbao elleni góljával immáron 16-nál jár, ezzel pedig a dobogó harmadik fokát foglalja el igen magabiztosan.

A Sevilla meglepetésre kikapott a Getafe vendégeként, Carlos Bacca pedig gól nélkül maradt. Beérte őt azonban Griezmann, a francia játékos Cassillas kapujába talált, csakúgy mint Mandzukic, aki beérte Karim Benezmát. A Real játékosok tehát gól nélkül maradtak a hétvégén, ahogy Vietto és Stuani sem tudta növelni találatainak számát, ám őrzik top 10-es tagságukat.


Őszi Ádám

Lezárult a Reus-saga, a Dortmund játékosa döntött! - hivatalos

Heti szinten téma volt a sajtóban Marco Reus dortmundi távozása, sztárklubok hada vadászott a német válogatott középpályásának játékjogára. Hiába, ezt pedig immáron hivatalosan mondhatjuk, ugyanis a Borussia Dortmund bejelentette, egyességre jutottak, Reus meghosszabbította szerződését. 

Sokan anno eladták őt az FC Barcelonának, ám végül az üzletből nem lett semmi, a katalánok periférián kívülre kerültek. Ezt követően robbant a hír, mely szerint 2017-ig érvényes szerződésében van egy kivásárlási záradék, melyet anno nem jól saccoltak meg a BVB illetékesei, tán ők sem gondolták, hogy Reus ilyen szintre lép, ilyen szintet képvisel majd. Ennek tükrében 25 millió euróért bárki kivásárolhatta volna Reus játékjogát, így nem csoda, hogy az érdeklődök közt olyan klubok tűntek fel, mint a Real Madrid, Manchester United, Arsenal, Liverpool négyes, de akár a Bayern Münchent is idesorolhatnánk.

Ami az új kontraktust illeti, 2019 június 30-as dátum áll a felek által immáron aláírt papírokon, s a legfontosabb, hogy nincsen kivásárlási záradék belefoglalva, így Reus a Dortmund kezében van.

"Soha nem hagytuk magunkat befolyásolni a pletykák által, mindvégig jó esélyt láttunk a megegyezésre. Egy egész korszakot meghatározhat Dortmundban, ahogyan Uwe Seeler tette korábban Hamburgban, vagy Steven Gerrard Liverpoolban. Büszkék vagyunk rá, hogy Marco egy ilyen nehéz időszak közepén döntött a hosszabbítás mellett." - mondta a hosszabbítást követően Hans-Joachim Watzke a BVB ügyvezető igazgatója.

Természetesen megszólalt Michael Zorc a sárga-feketék sportigazgatója is - "Reus szinte minden topklubnál meghatározó játékos tudna lenni. Mostani döntésével megmutatta elköteleződését szülővárosa, és szülővárosa csapata iránt. Fontos része a jövőbeli szakmai terveinknek."

Végezetül pedig maga az érintett Marco Reus így kommentálta aláírását - "Örülök a döntésemnek. Dortmund a szülővárosom, és a Borussia a klubom. Remélem, sikeres évek elé nézünk a csapattal és mögötte a szurkolókkal. Sok a tennivalónk, szeretnék benne segíteni."

Őszi Ádám