2015. szeptember 11., péntek

Nem emberi: Amikor nem hiszel a szemednek... de igaz!

Beszélgessünk egy kicsit a számok nyelvén, döbbenjünk meg sokadjára is! A labdarúgásban őrületes pénzek mozognak, ezt eddig is tudtuk, dobálóznak a klubok átigazolási összegekkel, ezen pedig az átlag ember sokszor megrökönyödik. A fizetésekről kevesebb szó esik, most kibontottuk a Premier League legjobban fizetett játékosainak pénztárcáját. Állakat felkötni, egy élet alatt nem keresel annyit, mint ők hét nap alatt...! Fizetési sapka? Minek...? 

A fizetési listát uralja a Manchester City és a Chelsea, ők ketten nyolc játékost adnak a legjobban kereső tíz játékosból, ám a legjobban a Manchester United fizet egy labdarúgónak. A dobogó teljes mértékben manchesteri kézben van. Öveket bekötni, állat felbiztosítani.

1. A Premier League legjobban fizetett labdarúgója Wayne Rooney! A Manchester United támadója 2014-ben kötött öt esztendős kontraktust a klubbal, melynek értelmében heti 260 ezer fontot (108 millió forint) keres. Havonta tehát 432 millió forintot tehet zsebre, mely éves szinten 5 milliárd 184 millió forint. Ez nagyobb, mint a magyarországi ötös lottó valaha volt legnagyobb főnyereménye. A Vörös Ördögök 2014 és 2019 között a szerződés értelmében 25 milliárd 920 millió forintot raknak Rooney zsebébe.

Aki úgy gondolja, hogy ez normális, kérem tegye fel a kezét, gondolom nem nagy a kézerdő a monitorok előtt. Félreértés ne essék, nem sajnáljuk, de irreális. Emberek ezrei halnak éhen nap mint nap, a tűzoltó, a mentő, aki életeket ment, meg éppen kijön a fizetéséből hó végére...

2. A második legjobban fizetett labdarúgó Sergio Agüero, a Manchester City argentin gólvágója nem sokkal marad el Rooney mögött, heti 240 ezer fontot (100 millió forint) tesz zsebre. Nem számolgatunk tovább, mint Rooney esetében, akinek kedve támad, a napiarfolyam.hu oldalán átváltogathatja a havi, vagy éppen éves összegeket.

Yaya Toure az elefántcsontparti középpályása holtversenyben a második, szintén heti 240 ezer fontos fizetésével.  Ő is a Manchester City játékosa.

4. A Chelsea belga ásza Eden Hazard a következő, aki 220 ezer fontot (92 millió forintot) keres, ezzel pedig London legjobban fizetett labdarúgója.

5. Egy újabb Manchester City játékos a spanyol David Silva személyében, még az ő fizetése is eléri a 200 ezer fontot (83 millió forint), avagy pontosan ennyit keres. 

6. Egy Arsenal középpályás Mesut Özil, valamivel meg kellett győzni a németet, hogy a Real Madrid után az Emiratesbe tegye át székhelyét. A heti 190 ezer font (79 millió forint) ehhez megfelelő volt. Ő már 200 ezer alatt keres, ám panaszra nem lehet oka, persze ez is csak nézőpont kérdése, hogy mihez képest..!

7. Avagy Íme egy nyári igazolás Raheem Sterling személyében. A Liverpool is megelégedett az átigazolási összeggel és az ifjú labdarúgó is a 180 ezer fontos (75 millió forint) heti fizetéssel. 

8. Cesc Fabregas  (Chelsea) is ott van a tíz legjobban kereső Premier League játékos között, az Arsenal és a Barcelona korábbi csillaga heti 170 ezer fontot (71 millió forint) tehet zsebre. 

Holtversenyben a spanyollal egy nyári igazolás Kevin De Bruyne, a Manchester City legfrissebb igazolása 170 ezer fontot keres hetente. Debütálására most hétvégén kerülhet sor, ám úgy hogy még nem lépett pályára, így is keresett már több mint 100 millió forintot...!

10. A tízes listát a Cheslea veterán védője John Terry zárja 160 ezer fontos (66 millió forint) heti fizetéssel. Egyetlen védőként az élmezőnyben. 

Apropó, friss hír, hogy ez a lista már lehet nem is aktuális, avagy Terry könnyen lehet, hogy már nem tagja a nívós társaságnak. De Gea hosszabbított a Vörös Ördögökkel, úgy fest, hogy nem lesz a Real Madrid játékosa. Egyes hírek szerint megkapta a 200 ezer fontos heti fizetést, a sajtó most igyekszik kideríteni, hogy pontosan mennyi is az annyi. 

Egy kis összegzés! A Manchester City öt (!) labdarúgót ad a listára, heti fizetésük 1 millió 30 ezer font (430 millió forint). Ezt pedig fel lehet szorozni havi, vagy éppen éves szinten, s ez csak a klub öt legjobban fizetett labdarúgója ,a keretet, több mint húsz játékos alkotja. 

Ami pedig a tíz játékos heti fizetését illeti: 2 millió 30 ezer font (körülbelül 840 millió forint)

Köszönöm a figyelmet: Őszi Ádám

Megsérült a Real Madrid húzóembere

Az a fránya válogatott fellépés, az a nyavalyás barátságos találkozó, gondolhatja a Real Madrid trénere Rafa Benítaz. A spanyol tréner nem számíthat kolumbiai kiválóságára James Rodríguezre, aki sérülten tért vissza a nemzeti csapatból. 

Hogy mekkora a baj!? Szerencsére nem egy műtéttel járó sérülésről, csupán egy combizomhúzódásról van szó, ám ez is kellemetlen, ugyanis James Rodriquez remekül kezdte a szezont, sokak szerint a királyiak egyik legjobbja volt idáig. Két mérkőzésen két gólt és egy asszisztot jegyez, ám ennél is fontosabb a pályán nyújtott dinamikus teljesítménye, mely egészében megsüvegelendő. Ilyenkor azonban könnyen kizökkenhet egy játékos, még ha az orvosok csak egy tíz napos kihagyást jósolnak, akkor is.

A 24 esztendős klasszis a Peru elleni találkozó 59. percében került fájdalmas arccal a földre, s le is kellett cserélni.

A Real Madrid a hévégén Barcelonába utazik, hogy az Espanyol otthonából csaklizza el a három bajnoki pontot, James azonban nem csak erről a meccsről, de a Shakhtar Donetsk elleni Bajnokok Ligája mérkőzésről is biztosan lemarad, a jövő heti spanyol bajnoki pedig még kérdéses.

Nem csak James tért vissza sérülten, a brazil Danilo sem egészséges...!

Őszi Ádám

Bemutatjuk a Budapest Footgolf Team (BFGT) csapatát

Nemrégiben bejelentettük, hogy a FociClub.hu ismételten palettájára vette a Footgolfot, a sportágat, melyet főszerkesztőnk Őszi Ádám is kipróbált, s azóta is csak dicsérő szavakkal illet. Bemutató sorozatunk első állomásához érkezett, felderítettük, milyen klubcsapatok alapultak a sportág ezidáig rövid, ám tartalmas létrejötte óta. Íme a Budapest Footgolf Team (BFGT) csapata. 

A Budapest Footgolf Team (BFGT) jövőre ünnepli első szülinapját, ugyanis 2015-ben alapították. Elnöke Tajtyi Róbert, főtitkára Czibrus Zsolt, míg az alelnöki posztot négyen is bitorolják Papp Péter, Pál Zoltán , Balázsi Csaba és Podusil György személyében.

Ahogyan az a képen is látható, kétféle, 'A' és 'B' szerelése van a csapatnak.

A)     fehér póló, világoszöld nadrág, piros sportszár
B)      szürke póló, fekete nadrág, piros sportszár

A Budapest Footgolf Team (BFGT) tagjai roppant aktívak, s nem mellesleg jól is szerepelnek. Nem csak a hazai porondon, de a nemzetközi színtéren is megmutatták tudásukat Európában és a Amerikai Egyesült Államokban egyaránt. A szezonnak pedig még nincsen vége...!

Fontosabb eredmények:
European FootGolf Trophy Tour – Marbella (2015)
-          Podusil György 6. hely 
European FootGolf Trophy Tour – Szlovákia (2015)
-          Papp Péter 4. hely 
European FootGolf Trophy Tour – Amszterdam (Capital Cup 2015)
-          Papp Péter 6. hely 
European FootGolf Trophy Tour – Svájc (2015)
-          Podusil György 6. hely 
Footgolf Európa Bajnokság – Budapest (2015)
-          Balázsi Csaba 1. hely 
American Footgolf League – PRO AM Tour 2015 (St. Port Lucie)
-          Podusil György 2. hely
-          Tajtyi Róbert 5. hely 
American Footgolf League – PRO AM Tour 2015 (Miami)
-          Tajtyi Róbert 5. hely 
European FootGolf Trophy Tour – Belgium (2015)
-          Tajtyi Róbert 1. hely
-          Balázsi Csaba 5. hely

S hogy miben rejlik a siker kulcsa? A srácok egységesen állítják -  "Csapatunk fő erőssége a barátság és az összetartás, egymás segítése a versenyeken. Külföldi, vagy vidéki utazások mindig közös szervezésben zajlanak, gyakran családtagjaink is elkísérnek minket."

A Budapest Footgolf Team (BFGT) jelenleg hét (keret) tagot, játékost számlál róluk tudhatunk most meg pár információt. Életkorukat, paramétereiket, becenevüket és azt, hogy a hétköznapokban mivel foglalkoznak. Ami pedig a senior és a felnőtt kategória közötti válaszvonalat illeti, 40 esztendő a határ, tehát 1975-ös születésű idén még a felnőtt mezőnyben vívhatott, jövőre azonban már seniornak minősül. Ennek tükrében és az adatok alapján láthatjuk, hogy a BFGT-t jelenleg öt senior korú versenyző és két felnőtt alkotja, junior és női versenyzője nincsen a klubnak.

Játékosok bemutatása:
Név: Tajtyi Róbert
Születési év: 1972
Magasság: 178 cm, Testsúly: 98 kg, Jobb lábas
Becenév: Rob
Tulajdonos 39-es Önkiszolgáló éttermek, Lakoma étterem 

Név: Czirbus Tamás
Születési év: 1977
Magasság: 184 cm Testsúly: 100+, Jobb lábas
Becenév: Főti
Mavir Jogtanácsos

Név: Balázsi Csaba
Születési év: 1968
Magasság: 186 cm Testsúly: 98 kg, Jobb lábas
Becenév: Csacsi
Ügyvezető Igazgató Kató Néni Kürtös kalács, Töki pompos Kitelepülés

Név: Papp Péter
Születési év: 1974
Magasság: 180 cm Testsúly: 78 kg, Jobb és Ball lábas
Becenév: Kobra 
Tulajdonos The Big Fish Étterem, Kreatív Stúdió

Név: Pál Zoltán
Születési év: 1977
Magasság: 179 cm Testsúly: 76 kg, Bal lábas
Becenév: Zoli
Vasas Kubala Akadémia Utánpótlás edző

Név: Podusil György
Születési év: 1971
Magasság: 184 cm Testsúly: 94 kg , Jobb lábas
Becenév: Madár
Tulajdonos  Cera Kft Hideg, meleg burkolatok 

Név: Szabó László
Születési év: 1971
Magasság: 183 cm Testsúly: 94 kg , Jobb lábas
Becenév: Laci
Ügyvezető Igazgató Kreatív Stúdió

Őszi Ádám

Bundesliga: Otthon a Bayern, idegenben a Dortmund és a Wolfsburg - előzetes

A válogatott szünetet követőn újfent visszarázódik a megszokott kerékvágásba a klubfutball. Kedden és szerdán már  Bajnokok Ligája csoportküzdelmeit figyelhetjük majd, míg csütörtökön az Europa Liga főtáblás mezőnye is megkezdi a harcot. Előtte azonban hétvége, ha pedig hétvége, akkor bajnoki forduló. Így lesz ez a német élvonalbeli labdarúgó-bajnokságban (Bundesliga) is, a a csapatok a 4. fordulóra készülnek. 

Ezen a hétvégén a címben felsorolt három csapat közül csak egyet láthatunk a televízióban, ugyanis szombaton egy időben játszanak. Két hibátlan csapat van már csak a mezőnyben, a Bayern München az Augsburgot fogadja, míg a Borussia Dortmund a Hannover vendége lesz. Egyik csapat sem vett repülőrajtot, mindössze egyetlen egy pontjuk van, s a papírforma szerint, ez nem is ezen a hétvégén változik meg. A Wolfsburg szintén idegenbe látogat, a remekül rajtoló újonc, az Ingolstadt lesz az ellenfele Dortéknak. 

Mindezek előtt azonban nyitómeccs is lesz, a hagyományoknak megfelelően péntek este. A rajton totálisan besülő, s pont nélkül álló Mönchengladbach az elmúlt két esztendőben osztályozóval bennmaradó Hamburgot fogadja. 

Szombaton aztán a már fentebb említett mérkőzéseken kívül lesz Leverkusen meccs, a Bayer hazai pályán fogadja az újonc Darmstadt legjobbjait, a sorminta alapján döntetlennek kellene jönnie, a vendégek ugyanis csak döntetlent játszottak eddig. Ez azonban abszolút nem tűnik könnyű feladatnak a Gyógyszegyáriak otthonában. 

A Dárdai Pál vezette Hertha BSC is a kora délutáni meccseken rúg labdába, ráadásul hazai környezetben Berlinben fogadják a pont nélkül álló, s ezidáig legtöbb gólt kapó svábokat. A szombati játéknap zárásán a pazarul rajtoló és még veretlen Köln az Eintracht vendégségébe érkezik.

Vasárnapra marad a szokásos két mérkőzés, a Szalai Ádámot foglalkoztató és egyben nélkülöző Hoffenheim a Werder Bremen ellenében lép pályára előbbi pályaválasztói jogával, míg a Schalke 04 zárja a Bundesliga hétvégi fordulóját, a Mainz ellenében.

Tartsatok a FociClub.hu-val, és nem maradtok le semmiről, minden mérkőzésről beszámolót írunk.

Péntek:
szept. 11. 20:30 Mönchengladbach - Hamburg (Eurosport 2)

Szombat:
szept. 12. 15:30 Bayern München - Augsburg (Eurosport 2)
szept. 12. 15:30 Bayer Leverkusen - Darmstadt
szept. 12. 15:30 Hannover 96 - Borussia Dortmund
szept. 12. 15:30 Hertha BSC - VfB Stuttgart
szept. 12. 15:30 Ingolstadt - Wolfsburg
szept. 12. 18:30 Eintracht Frankfurt - 1. FC Köln (Eurosport 2)

Vasárnap:
szept. 13. 15:30 Hoffenheim - Werder Bremen (Eurosport 2)
szept. 13. 17:30 Schalke 04 - Mainz (Eurosport 2)

Őszi Ádám

Serie A: Így költekeztek a csapatok a nyáron!

Az olasz élvonalbeli labdarúgó-bajnokság (Serie A) sokat vesztett a nívójából az utóbbi években. Milánó két ékessége lekerült az elittérképtől, s anyagi szempontból egyik olasz klub sem tudta felvenni a versenyt olasz és angol vetélytársaival, s mint tudjuk, a mai modern fociban a pénz a legtöbb esetben a minőséget is magával hordozza. Ahogy Puskás Ferenc mondta - " Kis pénz, kis foci, nagy pénz, nagy foci!" Ezen a nyáron azonban egykét klub mélyebben a zsebébe nyúlt, nézzük hogyan költekeztek az élvonalbeli csapatok a nyáron. 

A kiadások tekintetében a legaktívabb a címvédő Juventus volt, a torinóiak jócskán meghaladták a 100 millió eurót, melyet játékosokra költöttek. Igaz volt bevételük is bőven, Artoro Vidal szép összeget hozott a konyhára, de így is bőven negatívban zárt a klub. Rég nem láttuk az Öreg Hölgyet ilyen mértékben költekezni. 

A Farkasoknál is szép pénzek mozogtak, igaz ők plusz 30 millióban zártak. De volt ennél jobban "gazdálkodó" klub is, az Udinese majdnem 50 millió eurót zsebelt be. Kérdés, hogy miért nem forgatták vissza ezt a pénzt, hiszen a csapat nem a legacélosabb. 

Két újoncnál újoncoknál nem igen történt pénzmozgás, a Bologna önmagához képest pedig elég szépen költekezett.

Végezetül pedig Milánó két korábbi büszkesége az Inter és az AC Milan! Mindkét klub hatalmas összegeket szánt az erősítésre, azzal a különbséggel, hogy az Inter eladásban is jeleskedett és pozitívban zárt, míg a Milan bevételt nem igazán produkált. A legnagyobb mínusz a piros-feketéké, több, mint 80 millió euró.

Összességében az elmúlt évekhez képest jól költekeztek a Serie A csapatai, többen zártak mínuszban, mint pluszban. 


Őszi Ádám