2013. június 5., szerda

Áron alul szerezte meg a Szpartak Moszkva a Valencia játékmesterét - hivatalos

A Valencia együttese az utolsó fordulóban nyert helyzetből veszítette el a Bajnokok Ligája indulásának jogát, így jövőre csupán az Európa Ligában indulhat a csapat. A klub trénere Ernesto Valverde azonnal leköszönt, helyét pedig Miroszlav Djukics vette át. Új edző, új szokások, távozó és érkező játékosok, megindult a bolyongás.  

A Valencia első komolyabb távozója a csapat játékmestere Tino Costa, aki a mai nap folyamán az orosz Szpartak Moszkva együtteséhez szerződött. A transzfer elég meglepő lehet, hát még ha figyelembe vesszük az áron aluli vételárat. Costa becsült piaci értéke 10 millió euró, az oroszok pedig pont annyiért vették meg t, mint anno a Valencia a Montpellier együttesétől 2010-ben, azaz 6,5 millióért. Szerződése 2015-ig érvényes volt, a Denevérekkel, így valószínűleg az új edző keze van a dologban, persze ez csak találgatás.

Tino a La Liga idei kiírásában 31 mérkőzésen kapott szerepet Valverde edzőtől és ezt egy gólja mellett hat gólpasszal hálálta meg. Ezen kívül két gólt jegyzett a Király Kupában, a Bajnokok Ligájában pedig négy assziszttal segítette a társakat.

Ha fekszik neki az orosz játékstílus, abban az esetben a Szpartak remek vételt csinált...

Őszi Ádám

A Montpellier még mindig Giroud utódját keresi! - most talán megtalálták...

Azt követően, hogy tavaly megnyerte a francia bajnokságot a Montpellier, az idei szezonban igen csak leszerepeltek, pedig a csapatot sikerült egybetartani egy játékos kivételével. Giroud a csapat gólgyárosa és egyben a bajnokság gólkirálya az Arsenal együtteséhez távozott, ezzel pedig nagy űrt hagyva maga mögött a támadósorban.  

Senki sem pótolhatatlan, csak meg kell találni az adott játékszisztémába illő játékost. A Montpellier szakemberei, most Djamel Bakar személyében látnak lehetőséget. a 24 esztendős korábbi francia utánpótlás válogatott támadó szerződése a Nancy együttesénél lejárt, így ingyen szerezték meg a játékjogát.

Bakar ifjúsági karrierje az AS Monaco együtteséhez fűződik, csakúgy profi pályafutásának kezdete 2007-ben. A kaszinóvárost 2009-ben hagyta el, azóta a Nancy alkalmazásában állt. Ami a mögöttünk lévő szezont illeti 35 mérkőzésen szerepelt többnyire kezdőként kapott játékleheltséget. A bizalmat 5 góllal és 4 gólpasszal, na meg persze mezőnymunkával hálálta meg.

Kíváncsian várjuk, hogy vajon tényleg ő lesz-e az új Giroud, vagy vele is bakot lő a Montleppier, mely jövőre szeretne sokkal előkelőbb helyen zárni a szezon végén.

Őszi Ádám

A Monaco feljutásában "részt vevő" svéd válogatottat vett a Panathinaikos

A címben még nem mondtunk el mindent, hiszen nem a francia élvonalba feljutó együttestől, hanem a holland Twente gárdájától vásárolt a Pana, az említett középpályás csupán kölcsönben tanyázott francia honban. 

Emir Bajrami nevére biztosan sok Loki fanatikus felkapja a fejét, hiszen a svéd válogatott középpályás 2006-2010-ig az Elfsborg játékosa volt, a Debrecen pedig Bajnokok Ligája selejtezőt vívott ellenük. Ezt követően a Twente csapott le rá és egészen mostanáig a holland klub alkalmazásában állt, igaz a hozzá fűzött reményeket nem igazán váltotta be. Az utóbbi tíz hónapot a Monaco együttesénél töltötte, ahol összesen 13 meccsen 495 játékpercet kapott. Mondhatni nem váltotta meg a világot.

A 25 esztendős középpályás szerződése lejárt holland együttesénél, így a szebb jövő reményében új csapat után nézett, a befutó pedig a görög Panathinaikos lett, mely igen csúfos szezont tudhat maga mögött, mivel csak 6. helyen végzett a görög pontvadászatban. 

Összefoglalva mind Bajrami, mind pedig a Pana számára ráfér egy jobb szezon, ki tudja, talán majd együtt.

Emir piaci értékét egyébként 1,5 millió euróra taksálják a szakemberek.

Őszi Ádám

Fantasztikus szezont záró orosz válogatott szélsőt vett az Anzhi - természetesen nem aprópénzért

A csapat megerősítésén dolgoznak Dagesztánban, hiszen az Anzhi harmadik lett és ezzel kivívta az Európa Liga szereplést. ami pedig ennél is fontosabb, jövőre még előrébb szeretnének végezni. Ezúttal a jobb szélre érkezett egy remek szezont maga mögött tudó középpályás. 

Aleksay Ionov neve azoknak csenghet ismerősen, akik rendszeresen követik az orosz pontvadászatot. A 24 esztendős szélső végigjárta a korosztályos válogatottakat és egyszeres felnőtt válogatottnak mondhatja magát. A labdarúgás alapjait a Zenit együttesénél szerezte meg, majd pedig itt mutatkozott be a profik közt. Nevelőegyesületénél 2007-2011-ig 57 meccsen kapott szerepet és 8 gól fűződik a nevéhez. A 2012-2013-as szezon azonban a Kuban Krasnodar csapatánál kezdte meg, ahol egybl beverekedte magát a kezdőbe és kirobbanthatatlannak bizonyult. Mind a 30 bajnoki meccsen szerephez jutott, ezeken pedig 2 gólja mellett 12 gólpasszt is jegyzett. Teljesítménye nem csoda, hogy felkeltette az Anzhi szakembereinek figyelmét.

A transfermarkt.de becslései szerint Ionov piaci ára 1,8 millió euró, ehhez képest Mahacskalában nem aprózták el, letettek érte 5 millió eurót. 

Őszi Ádám

Lengyel válogatott védővel erősített Koman Vladimir csapata

Az FC Krasnodar együttese a középmezőnyben zárta az orosz bajnokságot, ezzel pedig nem elégszik meg a klub vezetősége és tulajdonosa. Szeretnék, ha a gárda a következő szezonban európai kupaindulást érő helyen végezne. Ennek jegyében először is a védelem megerősítésén fáradoznak. 

Az első érkező Artur Jedrzejczyk személyében egy lengyel válogatott védő, aki a Legia Warsaw együttesének fordított hátat egy orosz kaland reményében. A 25 esztendős védő piaci értéke 1,1 millió euró, Koman klubja pedig ennek a kétszeresét, azaz 2,2 millió eurót fizetett a Legia együttesének.

A mögöttünk álló szezonban Artur alapembernek számított, 25 mérkőzésen szerepelt és remek védőkunmáj mellett két gólt és egy gólpasszt is feljegyezhet. Szerepelt emellett az Európa Ligában és a Lengyel Kupában is. Főleg középső védő poszton érzi jól magát, de a jobb oldali védő poszt sem ismeretlen számára.

Őszi Ádám

Vb 2014: Mexikó egy gyönyörű fejes góllal legyőzte Jamaikát és az élre állt

A CONCACAF zónában is zajlanak az események, és a még talpon lévő hat csapat ádáz küzdelmet vív a kvalifikációt, illetve pótselejtezőt érő helyekért. Magyar idő szerint szerdára virradóra játszották a Jamaika-Mexikó mérkőzést, melyen mindkét együttesnek nagyon kellett a három pont, hiszen három fordulót követően egyik csapat sem tudott felmutatni győzelmet. 

A vártnál szorosabb eredményt hozott az összecsapás, a jóval esélyesebb mexikói gárda csupán egy góllal tudta felülmúlni Jamaika legjobbjait, a lényeg azonban a megszerzett három pont, melynek köszönhetően az El Tri becenévre hallgató nemzeti csapat a tabella élére ugrott. A győztes találatot a Monterrey 29 esztendős támadója Aldo de Nigris fejelte egy remek beadást követően.

Ezzel igaz meccselőnnyel, de Mexikó kissé megnyugodhat és az élen várhatja a következő meccseket, míg Jamaika elég lehetetlen helyzetbe került, de a remény hal meg utoljára. Tíz mérkőzés van, még csak a fele sem ment le...

Jamaika - Mexikó 0-1 (0-0) (Aldo de Nigris 48.)

Szombaton játsszák: 
Jamaika - USA 03:30
Costa Rica - Honduras 04:00
Panama - Mexikó 04:05

A CONCACAF selejtezőcsoport állása:
1. Mexikó 4 1 3 0 3-2 6 pont
2. Panama 3 1 2 0 5-3 5 pont
3. Costa Rica 3 1 1 1 4-3 4 pont
4. USA 3 1 1 1 2-2 4 pont
5. Honduras 3 1 1 1 4-5 4 pont
6. Jamaika 4 0 2 2 1-4 2 pont

Az első három helyezett automatikusan kijut a világbajnokságra, míg a csoport negyedik helyezettje interkontinentális pótselejtezőn harcolhatja ki a világbajnoki részvételt. A pótselejtezőn az ellenfél a dél-amerikai ötödik, az ázsiai ötödik, és az óceániai csoport győztese lehet.

Őszi Ádám