2014. augusztus 26., kedd

Sérültet jelentett a Juve és a Fiorentina kulcsembere is

Hétvégén a topligák közül utolsóként az olasz élvonalbeli labdarúgó-bajnokságban (Serie A) is eldördül a kezdő sípszó. Igen ám, de két bajnokesélyes is gondban van, ugyanis a regnáló bajnok Juventus és az elsőségre áhítozó Fiorentina egyaránt nélkülözni kénytelen kulcsemberét. 

Az Öreg Hölgy veterán középpályása, a csapat esze és szíve Andrea Pirlo ugyanis térdsérülést szenvedett egy az edzésen bekövetkező rúgásnak köszönhetően. A baj nem nagy, ám egyenlőre orvosi utasításra nem edz a 35 esztendős irányító, aki minden bizonnyal kihagyja a 2014/2015-ös bajnoki nyitányt a Chievo ellen. 

Sokkalta nagyobb azonban a gond Firenzében, ahol ismételten megsérült a csapat gólfelelőse Giuseppe Rossi. Az olasz válogatott támadó a hírek szerint túlterhelte magát, edzésen fájdult meg az immáron sokadjára rakoncátlankodó térde és a sérülés úgy tűnik igen makacs, kellemetlen jelleget öltött. Játéka az AS Roma ellen esélytelen, hamarosan egy specialista veszi kezelésbe, ám könnyen lehet, hogy hosszabb kihagyás vár Rossira.

Arrow

PSG játékos lehet a Tottenham utolsó nyári igazolása

Jövő nyáron lejár a fiatal francia középpályás Adrien Raboit szerződése, melyet nem kíván meghosszabbítani a klubbal, így a párizsiak már most nyáron túladnának rajta. Korábban számos klub érdeklődött az ifjú tehetség iránt, ám eddig mindannyian sokallották a kívánt árat, mely 10-12 millió euró körül mozog. 

A 19 esztendős Raboit az előző szezonban hol csereként, hol pedig kezdőként szerepet kapott a csapatban, összességében minden sorozatot figyelembe véve 34 mérkőzésen kapott lehetőséget. Piaci értékét a transfermarkt.de 4,5 millió euróra taksálja, így egy jövőre lejáró szerződés esetén tényleg soknak mondható a 10-12 millió euró. Ennek ellenére a Spurs vezetősége kacérkodik a gondolattal és nekiláttak a transzfer előkészítésének, erről számolt be egy francia napilap.

Raboit korábban az AS Roma, a Juventus és az AC Milan kívánságlistáján is feltűnt, de a Dortmund és az Arsenal is szemezett a gondolattal. Sok gondolkodási idő immáron nincsen, hiszen a piac vasárnap éjfélkor zárul. 

Arrow  

Barca: Hatalmas rekord és egy mérföldkő küszöbén Messi

Hétvégén megkezdődött a 2014-2015-ös szezon, Lionel Messi pedig duplával rukkolt elő az Elche elleni nyitómérkőzésen, mellyel ismételten lopta a távolságot. Az argentin klasszis rövid időn belül karrierjének jelentős mérföldkövéhez érkezhet, illetve ő lehet minden idők legeredményesebb spanyol élvonalbéli labdarúgója. 

Történelmi lépték lehet karrierjében a 400. találat tétmérkőzésen, ehhez már csak két gólra van szükség. Messi a katalánok színeiben 356 gólnál jár, míg az argentin nemzeti csapatban ezidáig 42 alkalommal tudott eredményes lenni. Ez egy mérföldkő lesz karrierjében, ám igazán nagy rekorderré akkor válik, ha a spanyol elsőosztályú labdarúgó-bajnokság történetének legeredményesebb játékosává válik, ehhez pedig hét gólra van szüksége.

A jelenlegi rekorder az Athletic Bilbao egykori klasszisa, a hatszoros spanyol gólkirály Telmo Zarra, aki 278 mérkőzésen 251-szer tudott eredményes lenni. Messi jelenleg 245-nél jár és minden bizonnyal az idei szezonban megdönti Zarra rekordját. Azt, hogy erre hány fordulót kell várni, nem tudjuk, de heteken, hónapokon belül fény derülhet rá. 

Arrow 

PL: Hármat kapott a Liverpool, szárnyal a City - eredmények, tabella

Gigászi csatának indult, hatalmas verés lett a vége az angol élvonalbeli labdarúgó-bajnokság (Premier League) 2. fordulójának zárómérkőzéséből. A regnáló bajnok Manchester City csúnya pofont adott ellenfelének, mely bár nem játszott rosszul, de helyzeteit nem tudta kihasználni és mint tudjuk, a focit gólra játsszák. Győzelmével a Cíty továbbra is hibátlan, a Liverpool innentől pedig kapaszkodhat.  

A szakadó esőben puhatolózó játékkal kezdtek a csapatok, miközben Balotelli visszatért régi sikerei színhelyére az Etihadba, ám ezúttal egyenlőre csak a nézőtéren foglalhatott helyet. A manchesteri publikum megtapsolta az olasz támadót, akire úgy fest abszolút nem haragszanak, a szép emlékeket őrzik róla. Kósza lövések mindkét oldalon akadtak, Sterling fickándozott vendég részről, ám igazán nagy ziccert, vagy helyzetet nem igazán jegyezhettünk fel sokáig. A 33. percben aztán Sturridge kis híján megszerezte a vezetést, csúnyán megverte védőjét, ám Hart jól fogta a rövid sarkot. A hajrában aztán hangrobbanás következett be az Etihadban, Moreno és Lovren, a vörösök két új szerzeménye is nagyot hibázott, az adódó lehetőséget pedig Jovetic kegyetlenül kihasználta.

A második játékrész aztán sokkalta mozgalmasabbra sikeredett mint az első. A 49. percben rezgett Hart hálója, ám a találatot a játékvezető annullálta, lévén Sturridge lesen kapta a labdát. Hat minutummal később aztán Jovetic és a City szurkolók ünnepeltek, a montenegrói támadó találatát 19 passz előzte meg, a gólpasszt Navas jegyezte. A 60. percben csereként érkezett Markovic, aki kis híján szépíteni tudott. A végjáték a gólok és helyzetek mellett sajnos a sérülésekről is szólt, előbb Dzeko helyére érkezett Agüero, aki első labdaérintéséből gólt szerzett, mindössze 29 másodpercre volt szüksége az argentinnak. A 83. minutumban aztán csak összehozta a pool a szépítést, a találatot előbb Lambernek írták, ám a lassításokat megnézve Zabaleta öngóljaként lett elkönyvelve a gól. Egy perc alatt majdnem visszajött a meccsbe a pool, azonban a gólvonal előtt becsúszva menteni tudott Kompany, így maradt a 3-1-es mérkőzésállás. Rodgers menedzser elhasználta mindhárom cserelehetőségét, így tíz emberrel fejezte be a mérkőzést a pool, ugyanis Johnson nem tudta folytatni a játékot. Kevéssel ezt követően Moreno is a földön maradt, ő végig bicegte a találkozót, ám a dolog nem nem festett túl rózsásan. Az utolsó valamirevaló támadás a hazaiak nevéhez fűződött a hosszabbításban, ám Agüero kiszorított helyzetből csak az oldalhálót találta el.

Manchester City - Liverpool 3-1 (1-0)
Manchester, Etihad Stadion 47471 néző; Vezette: Michael Oliver
Manchester City: Hart - Zabaleta, Demichelis, Kompany, Clichy - Fernando, Yaya Touré, David Silva (Navas 65.), Jovetic (Fernandinho 80.), Nasri - Dzeko (Agüero 69.).
Liverpool: Mignolet - Johnson, Lovren, Skrtel, Moreno - Gerrard, Henderson, Allen (Can 75.) - Sterling (Lambert 79.), Sturridge, Coutinho (Markovic 60.).
G: Jovetic (41., 55.), Agüero (69.) ill. Zabaleta (83.-öngól)
Sárga: Yaya Toure (29.) ill. Can (76.)
Kiállítás: - ill. -

Premier League, a 2. forduló eredményei:
Aston Villa - Newcastle United 0:0
Chelsea - Leicester 2:0
Crystal Palace - West Ham United 1:3
Southampton - West Bromwich 0:0
Swansea - Burnley 1:0
Everton - Arsenal 2:2
Hull - Stoke 1:1
Tottenham - Queens Park 4:0
Sunderland AFC - Manchester United 1:1

A bajnokság állása: 
1. Tottenham 6 p. (5-0), 2. Manchester City 6 pont (5-1), 2. Chelsea 6 p. (5-1), 4. Swansea 6 p. (3-1), 5. Arsenal 4 p.,... 9. Liverpool 3p., 10. Everton 2 p.,... 13. Manchester United 1 p.,... 18. Crystal Palace 0 p. (2-5), 19. Burnley 0 p. (14), 20. QPR 0 p. (0-5)

A góllövőlista élmezőnye:
1. Berardinho (West Brom) 2 gól
1. Jovetic (Manchester City) 2 gól
1. Agüero (Manchester City) 2 gól
1. Chadli (Tottenham) 2 gól
1. Diego Costa (Chelsea) 2 gól
1. Dier (Tottenham) 2 gól
1. Naismith (Everton) 2 gól
1. Ramsey (Arsenal) 2 gól

Arrow

Török Szuperkupa: Ádáz büntetőpárbaj után a Feneré a serleg

Története során kilencedik alkalommal hódította el a Török Szuperkupát a Fenerbahce, miután büntetőkkel legyőzte az ősi rivális Galatasarayt, mely a mérkőzés oroszlánrészében hősiesen védekezett. 

Fenerbahce - Galatasaray 0-0 - böntetőkkel 3-2

Az első pillanattól kezdve megragadta a kezdeményezést a Fener, ám vagy a célzóberendezésekkel volt gond, vagy Muslera avatkozott remekül játékba. A második félidőt nagyon megnyomták Kartl tanítványai, ám a Galata kihúzta döntetlenre a kilencven percet. A lefújás pillanatában 17-7 volt a kapuralövési arány, Prandelli tanítványai pedig csupán egyszer találták el Demirel kapuját. A hosszabbítás aztán igen unalmasra sikeredett, sem a Fener, sem pedig a Galata nem tudott kaput találó lövést bemutatni, így 120 percnyi játék és nyolc sárgalap után jöhetett a büntetőpárbaj. Az első pár Adin és Kuyt betalált, ám a folytatásban a Fener zsinórban kettőt (Erik, Topuz), míg a Galata hármat (Inan, Melo, Kortukus) rontott. Meireles betalált, ezzel pedig négy ár után a Fenernél volt az előny. Hiába rúgta be Yilmaz az ötödiket, Kadlec is értékesítette azt, így a sárga-kékek örülhettek.

A Fenerbahce ezzel az örökranglistán megelőzte a Besiktas és a Trabzonspor csapatát, mindkét együttes 8 győzelmet tud felmutatni, míg a rekorder a mai vesztes a Galatasaray 13 elsőséggel. 

Arrow