2014. november 25., kedd

Lothar Matthäus újfent szövetségi kapitány lehet

Úgy hírlik, hogy a magyar válogatott ex-kapitánya Lothar Matthäus lehet Temur Kecbaja utódja a grúz nemzeti tizenegy élén. A Bayern München egykori kiválósága 2011 után vállalhat ismételten edzői munkát. 

Az 53 esztendős tréner legutóbb a bolgár nemzeti csapatot irányította 2010 és 2011 között, akkori leköszönését követően pedig a mai napig nem vállalt edzői munkát. A grúz szövetség főtitkára Revaz Arveladze elismerte, hogy képben van Matthäus, ám jelenleg elemzések folynak, ezt követően jöhet csak a következő lépés, mely a jelöltek kiválasztása lesz.

A beszámolók szerint Matthäust érdekelné a munka, ám a döntést előbb a grúz szövetségnek kell meghoznia. Mindenképpen hosszútávú megoldásban gondolkoznak, legalább három esztendős szerződést kínálnak majd a kiválasztott szakembernek.

Őszi Ádám

Copa America: Sorsoltak! - Megvan a csoportbeosztás

Sorsoltak, és elkészítették a 2015-ös Copa America csoportbeosztását, illetve menetrendjét a Dél-amerikai Labdarúgó-szövetség illetékesei. Remek mérkőzésekre és párharcokra van kilátás. 

A kontinensviadal 44. alkalommal kerül megrendezésre, a házigazda az a Chile lesz, mely legutóbb 1991-ben adott otthont az eseménynek. A torna győztese kvalifikálja magát  a 2017-es konföderációs kupára. Ami a csoportküzdelmeket illeti, minden csoport első két helyezettje automatikusan továbblép, míg a két legjobb csoport harmadik nyer még utat a nyolcaddöntőbe. 

A torna megrendezése június 11. és július 4. között esedékes.

A csoport:
Chile, Mexikó, Ecuador, Bolívia

A házigazda chilei csapat Mexikó, Ecuador és Bolívia legjobbjai ellen léphet tovább csoportjából, Hernandez és társai, meghívottként szerepelhetnek a tornán, Alexis Sanchez és a Real Madrid támadójának a párharca igen jónak ígérkezik, de Ecuador gólfelelőséről Enner Valenciáról se feledkezzünk meg. Igen kiegyenlített csoport, Bolívia kilóg a sorból.

B csoport:
Argentína, Uruguay, Paraguay, Jamaica

Egy csoportban a világbajnokság ezüstérmese és a címvédő Uruguay. Egymás ellen lép majd pályára Messi és Suarez, már amennyiben addigra lejár utóbbinak az eltiltása. A csoportból ezen két együttes kiemelkedik, sem Paraguay és a meghívott Jamaica nem képvisel jelentős játékerőt. igaz Uruguay is átalakuláson, fiatalításon megy keresztül ú.

C csoport:
Brazília, Kolumbia, Peru, Venezuela

Egymás ellen Neymar és James Rodriguez, nem mindennapi mérkőzésnek ígérkezik Kolumbia és Brazília összecsapása. Csakúgy mint a másik négyesben itt is a csoport másik két képviselője Peru és Venezuela egy sokkalta szerényebb játékerőt képvisel. 

Őszi Ádám

Ter Stegen: "Nem könnyű a jelenlegi helyzetem, de..."

Ter Stegen az FC Barcelona nyáron szerződtetett kapuvédője megtörte a csendet és a német Kickernek adott interjújában beszélt helyzetétől. 

"Elég nehéz helyzetben vagyok, de türelmesnek kell lennem. Mindent megteszek azért, hogy bizonyítsak az edzésen, és hogy nehéz választás elé állítsam az edzőmet. Voltak jó teljesítményeim, de az emberek csak a hibákra emlékeznek. Hibázni viszont emberi dolog. Manuel Neuer, Iker Casillas vagy Roman Weidenfeller is követtek el hibákat." - olvasható Ter Stegen nyilatkozata a Kicker hasábjain. A kapuvédő érthető módon némileg csalódott, ám elárulta, gondjai voltak a beilleszkedéssel, a ritmusfelvétellel. Nem a társakkal volt gond, hanem a szemléletmóddal, a játékrendszerrel ,a mit képvisel az FC Barcelona.

Ami a kapusok közti helyzetet illeti, a bajnokságban Claudio Bravo a katalánok első számú kapuvédője, míg a Bajnokok Ligájában rendre Ter Stegen kap lehetőséget Enrique mestertől. 

Őszi Ádám

VB-bronzot nyerő edző a pécsi kispadon - hivatalos

A PMFC-Matias élvonalbeli labdarúgócsapata hétfő este hivatalos honlapján jelentette be, hogy az ideiglenesen megbízott Kulcsár Árpád helyét Robert Jarni veszi át. A horvát válogatottal 1988-ban világbajnoki bronzérmet nyerő egykori hátvéd fét és fél esztendős szerződést írt alá a baranyai klub vezetőségével.  

A 46 éves ex-labdarúgó a pécsi klub hivatalos honlapjának így nyilatkozott - "A legfontosabb az, hogy játékos-pályafutásom során szerzett tapasztalataimat átadjam a csapatnak. Mentálisan és szakmailag is fel kell készíteni az együttest. Nem olyan típus vagyok, aki egy irodában szeret ücsörögni, szeretek a pályán irányítani, dolgozni. Pécsen az első néhány napban meg kell ismernem a játékosokat, ezután kezdhetünk el azon gondolkozni, hogy kiből miként lehet kihozni a maximumot"

Továbbra is a csapatnál marad Kulcsár árpád, aki Sasa Glavas társaként segíti majd az új vezetőedző munkáját. 

Robert Jarni pályafutása során 81 alkalommal öltötte magára a horvát válogatott címeres mezét, világszerte igen ismert labdarúgónak számít, ugyanis megfordult a Serie A-ban, illetve a La Ligában is. Pályafutását a Hajduk Splitben kezdte, majd Bari, az FC Torino és a Juventus következett. Olaszországot 1995-ben hagyta el egy spanyol kaland kedvéért, ekkor lett a Real Betis játékosa. Három évvel később leigazolta a Real Madrid, ám egy szezon (27 meccs) után távozott a Las Palmashoz. Karrierjét görög földön a Panathinaikos labdarúgójaként fejezte be 2002-ben.

Ami edzői pályafutását illeti, a 2007/2008-as szezonban nevelőegyüttesét a Hajduk Splitet irányította. Ezt követően egészen 2010-ig nem edzősködött, ekkor az NK Istra 1961 kispadjára ült le, ám még ebben az esztendőben fel is állították. Egy rövid szünetet követően a 2012/2013-as szezonban ismételten a Hajduk Splitnél vállalt szerepet az U19-es csapat trénereként, majd a mögöttünk álló szezonban az FK Sarajevo csapatát trenírozta. 

Ami a célkitűzést illeti, Jarni feladata a Pécs benntartása lesz az idei szezonban, mint ismeretes, a csapat 15 fordulót követően mindössze utolsó előtti, tehát kieső helyen szerénykedik.

Őszi Ádám

Pelé újfent korházban

Rájár a rúd a brazil labdarúgás legendájára, a 74 esztendős egykori Santos klasszis Pelé ugyanis szűk két héten belül másodszor került kórházba. Állapotáról nem adtak ki információt. 

Nem egész két hete hasi fájdalmak miatt szállítotték kórházba a brazil válogatott gólrekorderét. Ekkor vesekövet távolítottak el a szervezetéből műtéti úton, majd pár nappal korábban hazaengedték. 

A brazíliai sajtóértesülések arról szólnak, hogy a legenda húgyúti fertőzést kapott, melynek következtében ismételten kórházi ápolásra szorul. A hírt a Sao Pauló-i Albert Einstein Kórház szóvivője nem támasztotta alá, mondván nem adnak ki hírt Palé állapotáról, ám azt elismerte, hogy a világbajnok benn fekszik a kórházban.

Őszi Ádám

Kassai újabb rangadót kapott a BL-ben!

Újabb nívós mérkőzést kapott Kassai Viktor. Azt követően, hogy a Bajnokok Ligája csoportküzdelmeinek 4. fordulójában a Real Madrid és a Liverpool összecsapásán ténykedett, munkájával elégedettek voltak, így az 5. forduló rangadóját is megkapta. Irány London! 

Magyar játékvezetői delegációt kapott az Arsenal és a Borussia Dortmund összecsapása. Bár a BVB már továbbjutott, az Arsenal számára égetően fontos lenne a győzelem, annak érdekében, hogy az utolsó fordulóban izgalommentesen, hátradőlve futhassanak ki az Isztambuli éjszakába.

Az európai szövetség hivatalos honlapjának tájékoztatása szerint Kassai Viktor  asszisztensei Ring György és Tóth Vencel lesznek, míg az alapvonalat és a büntetőterületet Bognár Tamás és Fábián Mihály fürkészi. A mérkőzés negyedik játékvezetője  Kispál Róbert lesz.

Őszi Ádám

Pontokat vesztett a Southampton - eredmények, tabella

Hétfőn késő este zárult az angol élvonalbeli labdarúgó-bajnokság (Premier League) 12. fordulója, az utóbbi hetekben brillírozó, még gólt sem kapó Southampton pedig fontos pontokat veszített.  A Chelsea immáron hat egységnyi különbséggel vezeti a bajnokságot. 

Aston Villa - Southampton 1-1 (1-0)
G: Agbonlahor (29.) ill. Clyne (81.)

Bár határozottabban kezdte a találkozót a dobogó második fokán helyet foglaló Southampton, egy kapitális kapushibát követően mégis a hazaiak szereztek vezetést. Egy tért ölelő indításra Forster futott ki, ám a játékszert nem találta el, mely továbbment, így a rárontó Agbonlahornak könnyű dolga volt, a mellette futó, ám lemaradó védőpáros gyűrűjében mondhatni díszkísérettel guríthatott a hálóba. A második játékrészben két ízben is növelhette volna előnyét a hazai csapat, a kontrák remekül ültek, ám Weimann mindkét próbálkozásánál hatalmasat védett Forster némileg javítva hibáját. A végjátékban aztán betalált a Soton, a gól pedig pontmentőnek bizonyult. Bertrand küzdötte magát át a szélen védőjén, majd gurította be a labdát, mely az első hullám háta mögé érkezett. Egy hazai védő sem tudta beletenni a lábát, így az az érkező Clyne elé érkezett meg, a vandégek jobb oldali védője pedig nem hibázott, a kapu jobb oldalába belsőzte a játékszert.

A pontosztozkodás következtében az Aston Villa ké tpontnyira került a kiesőzónától, míg a Southampton őrzi második helyét, igaz a Manchester City két ponttal közeledett, míg az éllovas Chelsea ugyanennyivel távolodott.

Íme a Premier League 12. fordulójának eredménysora:
Chelsea - West Bromwich 2:0
Everton - West Ham United 2:1
Leicester - Sunderland AFC 0:0
Manchester City - Swansea 2:1
Newcastle United - Queens Park 1:0
Stoke - Burnley 1:2
Arsenal - Manchester United 1:2
Crystal Palace - Liverpool 3:1
Hull - Tottenham 1:2
Aston Villa - Southampton 1:1

A bajnokság állása 12 fordulót követően:
1. Chelsea 32 pont
2. Southampton 26 p.
3. Manchester City 24 p.
4. Manchester United 19 p. (19:15)
5. Newcastle 19 p. (14:15)
6. West Ham 18 p. (20:16)
7. Swansea 18 p. (16:13)
8. Arsenal 17 p. (20:15)
9. Everton 17 p. (22:19)
10. Tottemham 17 p. (16:17)
....
12. Liverpool 14 p,
...                                          
18. Leichester 10 p, (11:18)
19. Burnley 10 p. (8:20)
20. QPR 8 p.

Íme a góllövőlista élmezőnye:
1. Agüero (Manchester City) 12 gól
2. Diego Costa (Chelsea) 11 gól
3. Alexis Sanchez (Arsenal) 8 gól
4. Beragino (West Brom) 7 gól
5. Austin (QPR), Chadli (Tottenham), Pellé (Southampton), Sahko (West Ham) 6-6 gól
9. Bony (Swansea), Lukaku (Everton), Ulloa (Leichester) 5-5 gól

Őszi Ádám