2014. január 20., hétfő

Geráék ellen nem ment, pontokat hullajtott az Everton

Gera Zoltánnal a fedélzeten tartott otthon egyetlen egy bajnoki pontot a West Bromwich Albion, mely az Everton együttesét tartóztatta fel a 22. forduló hétfő esti zárómeccsén. A liverpooli kékek így a negyedik helyett csupán a hatodikat foglalják el. 

West Brom - Everton 1-1 (0-1)
G: Lugano (75.) ill. Mirallas (41.)

A mérkőzés felemás félidőket hozott, az első játékrészt a vendégek nyomták meg jobban, sokkal több veszélyes akciót tudtak kialakítani. Az első komolyabb lehetőséget Oviedo hagyta ki a 12. percben, lövése a jobb kapufa mellett hagyta el a játékteret. Az első valamirevaló hazai lehetőséget a 30. percben jegyezhettük fel, ekkor Brunt lövését hárította könnyedén Howard. A nyomás a félidő végére góllá érett, Lukaku tálalt Mirallas elé, aki gyönyörű löketet engedett el a tizenhatoson kívülről, a labda pedig a bal alsó sarokban kötött ki. A fordulást követően aztán minden megváltozott, elmaradtak a vendég lehetőségek, míg Gera vezetésével a WBA beleadott mindent. Ennek meg is lett az eredménye, ugyanis a 75. percben Lugano egalizált fejjel egy beadást követően, s mint kiderült állította be a végeredményt. Gera Zoltán 60 percet töltött a pályán, jól játszott.

Íme a 22. forduló eredményei:
Sunderland - Southampton 2:2
Manchester City - Cardiff City 4:2
Arsenal - Fulham 2:0
Norwich - Hull City 1:0
West Ham United - Newcastle United 1:3
Crystal Palace - Stoke City 1:0
Liverpool - Aston Villa 2:2 
Swansea - Tottenham 1:3
Chelsea - Manchester United 3:1

A Premier League állása:
1. Arsenal 51 pont, 2. Manchester City 50 p., 3. Chelsea 49 p., 4. Liverpool 43 p. (53-28), 5. Tottenham 43 p. (29-26), 6. Everton 42 p., 7. Manchester United 37 p., 8. Newcastle 36 p.,... 18. West Ham 18 p. (22-33), 19. Sunderland 18 p. (21-36), 20. Cardiff City 18 p. (17-38)

A góllövőlista élmezőnye:
1. Suarez (Liverpool) 22 gól
2. Agüero (Manchester City) 14 gól
3. Remy (Newcastle) 11 gól
3. Sturridge (Liverpool) 11 gól
3. Yaya Toure (Manchester City) 11 gól

Őszi Ádám

Toivonen elhagyja a PSV-t és Franciaországba szerződik

A Stade Rennes FC hivatalos honlapján jelentette be Ola Toivonen érkezését, aki a 14:40-es nemzetközi járattal érkezett meg a francia városba, hogy alávesse magát az ilyenkor szükséges orvosi vizsgálatoknak. 

A hivatalos bejelentés várat magára, nem tudni, hogy a mai napom megtörténik, vagy várni kell vele, egy azonban biztos, hogy a 34-szeres svéd válogatott támadó készen áll a váltásra, kész elhagyni Eindhovent öt esztendőt követően. A PSV színeiben több mint 60 gólt szerző 27 esztendős csatár idén nem igazán találta a helyét, eddig csupán 2 gólt szerzett az egész szezonban. Szerződését nem hosszabbította meg, mely lejár nyáron, így ha pénzzé szeretné tenni játékjogát a holland klub, akkor még most ebben az átigazolási időszakban kellett lépniük.

Toivonen érkezését követően adott egy gyors interjút a reptérre érkező stábnak, majd beült egy érte érkező BMW gépjárműbe és elszelelt.

Amennyiben az üzlet megköttetik, abban az esetben a bennmaradásért harcolhat klubjával a francia élvonalban. A Rennes jelenleg 15. helyen áll a 20 csapatos mezőnyben, a kiesőzóna pedig hat pontnyira van. 

Őszi Ádám

A Barca szezonja a számok nyelvén, elképesztő statisztikák!

Túl vagyunk a szezon felén az FC Barcelona pedig ha minimálisan is de vezeti hazája bajnokságát, talpon van a Király Kupában és a Bajnokok Ligájában egyaránt. Körülnéztünk a csapat háza táján, utánanéztünk pár statisztikai érdekességnek. Íme a katalánok szezonja a számok nyelvén, avagy csapatmunka és döbbenetes sérüléshullám. 

FC Barcelona:
A katalán óriás 20 mérkőzésen 51 pontot abszolvált idáig, mérlege 16 győzelem, 3 döntetlen és egyetlen egy vereség. Összesen 54 gólt szereztek ez pedig meccsenkénti 2,7-es gólarány, míg kapott gólok terén 13-nál jár a csapat, mely 0,65-ös átlag. Az utóbbi két forduló két döntetlent hozott, ennek köszönhetően pedig elolvadt a Real Madriddal szembeni hátrány. A "Matracosok" viszont nem tudtak meglépni, ugyanis a két együttes először egymás ellen játszott gól nélküli döntetlent, majd most hétvégén 1-1-es döntetlennel zártak a Levante, illetve a Sevilla ellenében. A házi góllövőlistát Pedro és Sanchez vezeti holtversenyben 11 góllal, ez annak is köszönhető, hogy Messi közel 70 napos kihagyásra kényszerült. A csapat megmutatta, hogy argentin szupersztárja nélkül is tudja hozni az eredményeket a bajnokságban, ám mindenképpen kiemelendő, hogy látszott a "Bolha" hiánya, mikor egy-egy erősebb rivális jött szembe, a csapat vele együtt komplett. Ami viszont kiemelendő, hogy nagyon sokrétű, az eddigi fordulók során 12 játékos talált a kapuba.

Ami a Király Kupát illeti, négy meccsen, tehát két párharcon van túl a csapat. Mindegyik meccset győzelemmel abszolválta, a gólarány pedig 13-1, szinte tökéletes.

A Bajnokok Ligájában csoportelsőként lépett tovább a csapat 4 győzelmet, 1 döntetlent és 1 vertsége számlálva 13 pontot összeszedve. A gárda 16 gólt lőtt és mindössze 5 kapott.

Összegzés:
A csapat eddig 30 meccset játszott, ezeken a meccseken pedig 83 alkalommal rezgette meg az ellenfelek kapuját, mely 2,76 gólos átlagot ad meccsenként. Ami a kapott gólokat illeti, Valdes és Pinto együttvéve 19 alkalommal kellett, hogy maga mögé nyúljon, ez meccsenkénti 0,63 kapott gól.

A csapat házi kanadai-táblája (gól és gólpassz), pontlistája:
Cesc Fabregas 11 gól és 17 gólpassz = 28 pont
Alexis Sanchez 15 gól és 9 gólpassz = 24 pont
Neymar 11 gól és 12 gólpassz = 23 pont
Pedro 15 gól és 6 gólpassz = 21 pont
Lionel Messi 16 gól és 4 gólpassz = 20 pont
Adriano 2 gól és 5 gólpassz = 7 pont
Xavi 3 gól és 4 gólpassz = 7 pont
Andrés Iniesta 1 gól és 4 gólpassz = 5 pont
Dani Alves 2 gól és 2 gólpassz = 4 pont
Cristian Tello 1 gól és 2 gólpassz = 3 pont
Sergio Busquets 2 gól és 1 gólpassz = 3 pont
Gerard Pique 3 gól és 0 gólpassz = 3 pont
Martín Montoya 1 gól és 1 gólpassz = 2 pont
Marc Bartra 1 gól és 1 gólpassz = 2 pont
Jordi Alba 0 gól és 1 gólpassz = 1 pont

A listát látva sok dolgot meg lehet állapítani, többek közt azt, hogy a csapat biztos lábakon áll, még Messi kiesése sem jelentett összeomlást, ahogyan azt nagyon sokan várták. Az előre játékban 4-5 stabil ember van, akire lehet számítani, a csapatból azonban Fabregas idei klasszisa kiemelkedik, egyszerűen zseniális, amit a spanyol művel. Messi hosszú kihagyása ellenére sem áll rosszul.  Persze ez is nézőpont kérdése, hogy mihez képest. Ami némi szomorúságra adhat okot a katalán híveknek, az Xavi és Iniesta teljesítménye, a páros sajnos már nem a régi, de szó sincs róla hogy kilógnának a csapatból, csupán az előző években sokkal dinamikusabbak voltak és többet vállaltak magukra.

Kritikus sérüléshullám:
Elképesztően nagy terhet kell viselnie a csapatnak, ugyanis folyamatosan sérülések nehezítik a munkát. Volt, hogy a komplett védősor kidőlt és középpályások játszottak a védelemben, ám megoldották. Sérüléssel bajlódott hosszabb ideig Dani Alves, Puyol és Jordi Alba. Kisebb kihagyásokra kényszerült Pique és Adriano. Mint ismeretes, hosszú időre majdnem 70 napra kidőlt Lionel Messi, míg Neymar másodszor kényszerül a vonalon túlra, ezúttal úgy fest 3-4 hét kihagyás vár a brazilra. Victor Valdes, a kapu őrzője is megjárta a hadi sérültek sátrát, míg Jonathan, Affelay, Cuenca egész végig sérültek voltak.

Őszi Ádám

Betis: Újabb edzőváltás, egykori PSG középpályás ül le a padra

Az idei szezonban immáron elmondhatja magáról a Real Betis csapata, hogy több edzője volt, mint győzelme van! A csapat ugyanis harmadik vezetőedzőjét kezdte meg fogyasztani a mai nappal, miután a Real Madrid elleni súlyos vereséget követően menesztették a Juan Carlos Garridot azt a szakembert, aki mindössze decemberben ült le a padra. 

Először két és fél évnyi szolgálatot követően Pepe Melt rúgta ki a vezetőség december 2-án, miután a csapat nagyon beragadt és toronymagas sereghajtóvá, kiesőjelöltté nőtte ki magát. Még aznap kinevezték Juan Carlos Garrido, akiről immáron tudjuk, hogy nem sok vizet zavart a klub életében, ugyanis tíz mérkőzést követően zsinórban három elszenvedett vereség után kitették a szűrét, az utolsó csepp a pohárban a hétvégi Real Madrid elleni vereség volt.

Ezúttal sem tétlenkedett a sevillai klub vezetősége és gyorsan megtalálta, kinevezte az utódot az argentin Gabriel Calderón személyében, aki játékosként a PSG színeiben élte aranykorát, de megfordult 1983-1987 között a Betis gárdájában is. Az argentin válogatottal világbajnoki második lett. A stoplist 1994-ben akasztotta szögre és kezdett edzői karrierbe. Első klubja a francia Cean volt, melyet a svájci Lausanne Sports követett. Ezt követően szövetségi kapitány lett, előbb Szaud-Arábia, majd Omán nemzeti csapatánál. Irányította az Al-Ittihad, az Al-Hilal és a Bani Yas SC-t, míg nem legutóbb Bahrein nemzeti csapatát dirigálta. 

A feladata most nem más, mint hogy benntartsa a Betist valahogyan a La Ligában...

Őszi Ádám

Kölcsönadta fiatal kolumbiai csillagát a Milan

Egyenlőre nem számít Jherson Vergara szolgálataira Seedorf az AC Milan frissen kinevezett vezetőedzője, így a tehetséges kolumbiai ifjút kölcsön adta klubja a töretlen fejlődés reményében és abban, hogy új klubjában folyamatos játéklehetőséghez juthat. 

A mindössze 19 esztendős u20-as válogatott védő 2013 nyarán érkezett Milánóba 1,5 millió euró ellenében. A felnőttek közt nem kapott lehetőséget, még nem elég jó, nem elég felkészült, így a játékos érdekeit figyelembe véve a Parma ajánlatára bólintottak a vezetők. 

A Serie A jelenlegi nyolcadik helyezettje remek sorozatot fut, az utóbbi hetekben védelmére nem lehet panasz, ám az erősítés mindig jól jön. Kérdés, hogy Vergara tényleg kap-e lehetőséget, meg tudja-e győzni az edzőt arról, hogy helye van a csapatban. Ha nem, akkor szinte fölösleges volt a kaland, mely jelenleg a szezon végéig szól, eddig adta kölcsön klubja az AC Milan.

A mögöttünk álló esztendőben hazája u20-as válogatottjával megnyerte a Dél-amerikai ifjúsági bajnokságot.

Őszi Ádám 

Granada: kölcsönjátékos érkezett Liverpoolból

Nyáron Tiago Ilori 7 millió font ellenében nagy reményekkel érkezett az átalakuláson átmenő "Vörösökhöz", ám mind a mai napig nem tudta meggyőzni a vezetőedzőt arról, hogy helye van a csapatban, így még Ligakupa, vagy FA Kupa meccsen sem jutott szerephez. Gond egy szál sem, fiatal titánról van szó, akinek jelenleg a fejlődés a legfontosabb, ezért döntött klubja a kölcsönadás mellett. 

Az érdeklődő a Granada volt, mely nyíltan közeledett a játékos felé kölcsönszerződési szándékával. A klubok, a felek megegyeztek, így a 20 esztendős középső védő a La Liga tizedik helyén álló csapatban folytatja. A kölcsönszerződés júniusban lejár, tehát mindössze a szezon végéig tart, ezt követően kerülhet majd sor a játékos jövőjét illető tárgyalásokról. Előre megbeszélt, szerződésbe foglalt opciós jogról nem tudunk.

Ilori a portugál u21-es válogatott tagja, korábban pedig hazájában a Sporting együttesében szerepelt, nevelkedett.

Őszi Ádám