2014. november 7., péntek

Bajnokok Ligája! - Íme a góllövőlista élmezőnye

Eltelt négy forduló a Bajnokok Ligája idei kiírásából, a góllövőlistán pedig alakulnak az erőviszonyok. Hatalmas előnyre tett szert Luiz Adriano, a Shakhtar gólgyárosa, könnyen lehet, hogy már most bezsebelte a gólkirályi címet, ám ezzel a kijelentéssel még csínján bánjunk , hiszen két forduló vissza van a csoportkörből. Ezt követően pedig jön az egyenes kieséses rendszer. Igaz itt már erősen rátolódik majd a mezőny. Az utóbbi években 9 találat nem lett volna elég a gólkirályi címhez, ám jó pár olyan szezont tudnánk mondani a századforduló óta, ahol ennyi, vagy kevesebb is elég volt. Nézzük, hogyan áll most a mezőny, kik a fő üldözők. 

A 9 gólos listavezető:
Luiz Adriano (Shakhtar Donetsk) 

A brazil támadó tripla annyi gólt jegyez a Bajnokok Ligájában, mint az ukrán pontvadászatban. Kedvenc ellenfele a BATE lett, a fehéroroszok már rettegik a nevét, ugyanis a boriszovi mesterötöst követően ukrán földön mesterhármast jegyzett, így kilenc találatából nyolcat a BATE-nak lőtt. Három gólját tizenegyesből szerezte, érdemein ez azonban nem csorbít. A helyzeteket be kellett lőni.

Az 5 gólos üldöző:
Benzema (Real Madrid)

A listavezető után Karim Benzema a legfőbb üldöző, a Real MAdrid francia támadója fantasztikus formában van, mind a La Ligában, mind pedig a Bajnokok Ligájában lövi a gólokat, játéka pedig egyre inkább lenyűgöző. A kritikus hangok el is hallgattak az utóbbi időben, korábban sok támadás érte a gallt, mondván nem királyi szintű támadó. 

A 4 gólosok:
Brahimi (Porto), Jackson Martinez (Porto), Messi (Barcelona)

A Porto remekül hasít csoportjában, Brahimi és Matrinez egyaránt pazar formát mutat. Utóbbi akár előrébb is lehetne, ha nem ront büntetőt a legutóbbi mérkőzésen. A két nagyágyú Messi és Ronaldo egyenlőre "sehol sincsen", a korábbi évek versenyfutása egyenlőre elmarad, ám lehet, hogy az egyenes kieséses szakaszra, majd csúcsosodik.

A 3 gólosok:
Alex Teixeira (Shakhtar Donetsk), Aubameyang (Dortmund), Cavani (PSG), Doumbia (CSZKA Moszkva), Gervinho (AS Roma), Huntelaar (Schalke 04), Immobile (Dortmund), Nani (Sporting CP), Ramos (Dortmund), Ronaldo (Real Madrid), Son Heung-Min (Leverkusen), Welbeck (Arsenal)

Rengeteg a mezőnyben a három gólos, köztük van Cristiano Ronaldo is, aki a Bajnokok Ligájában sokkalta szerényebben teljesít eddig, nem úgy a spanyol pontvadászatban, ahol tucatszám ontja a találatokat. A Dortmudn támadói igen testvériesek, Aubameyang mellett a két újonc Immobile és Ramos is háromszor tudott eredményes lenni. A PSG-t Cavani repíti Ibra hiányában, míg a Manchester Cityt a CSZKA támadója Doumbia sanyargatta az utóbbi játéknapokon. Nani régi önmagát idézi a Sporting színeiben, fel is kaptak azon hírek, mely szerint Van Gaal sajnálja eladását és már próbálja visszaforgatni a folyamatot. Gervinho egyenlőre a Roma leggólerősebb játékosa, míg Welbeck az Arsenal színeiben mesterkedik. A Leverkusen új gólfelelőse Son Heung-Min.

Arrow

Nagy visszatérők és újonc az angol keretben! - íme a 26 fős lista

Roy Hodgson az angol válogatott szövetségi kapitánya kijelölte 26 fős keretét a Szlovénia, illetve Skócia elleni soron következő Európa-bajnoki selejtezőmérkőzésekre. Két nagy visszatérő és egy meg újonc is van a keretben, a prímet az Arsenal viszi, a londoni klub hat játékost ad. 

Hosszú idő után kapott ismételten meghívót Stewart Downing, aki még a Liverpool játékosaként szerepelt utoljára a nemzeti csapatban. Jelenleg a West Ham játékosa, teljesítménye mellett pedig Hodgson mester nem tudott elsiklani. A másik nagy visszatérő Theo Walcott. Az Arsenal villámléptű támadója az év elején szenvedett súlyos sérülést, melynek következtében hosszú időre került a zöld gyepen kívülre. Nemrégiben visszatért, Hodgson pedig újfent bizalmat szavazott neki.

A Premier League meglepetésembere a West Brom támadója is meghívót kapott, Saido Berahino  először öltheti magára a címeres mezt, amennyiben lehetőséget kap a két mérkőzés kötül valamelyiken. 

Az angol válogatott keret:
Kapusok: Joe Hart (Manchester City), Ben Foster (West Brom), Fraser Forster (Southampton).

Védők: Leighton Baines (Everton), Gary Cahill (Chelsea), Calum Chambers (Arsenal), Nathaniel Clyne (Southampton), Kieran Gibbs (Arsenal), Luke Shaw (Manchester United), Phil Jagielka (Everton), Chris Smalling (Manchester United).

Középpályások: Ross Barkley (Everton), Michael Carrick (Manchester United), Stewart Downing (West Ham), Jordan Henderson (Liverpool), Adam Lallana (Liverpool), James Milner (Manchester City), Alex Oxlade-Chamberlain (Arsenal), Raheem Sterling (Liverpool), Andros Townsend (Tottenham), Jack Wilshere (Arsenal).

Támadók: Theo Walcott (Arsenal), Rickie Lambert (Liverpool), Wayne Rooney (Manchester United), Danny Welbeck (Arsenal), Saido Berahino (West Brom).

Arrow

Hatalmas megtiszteltetés érte Van Buytent

Sportolónak adható legmagasabb állami kitüntetéssel díjazták a világbajnokság után visszavonuló Daniel Van Buytent. Belgiumban ez idáig mindössze öt labdarúgó kapta meg az elismerést. Legutóbb a jelenlegi szövetségi kapitány Marc Wilmots  "koronázták meg", ám már ennek is tizenkét esztendeje. 

Az elismerő kitüntetést 1928-ban alapították és minden esztendőben egy személy kaphatja meg a sportban nyújtott kiemelkedő teljesítményéért. A díj legfeljebb egy alkalommal adható. Korábban öt labdarúgó kapta meg az elismerést, név szerint: Union Sint-Gillis, Paul van Himst, Michel Preud’homme Jan Ceulemans és Marc Wilmots.

A díjról olyan kiemelkedő személyiségek döntenek, mint például Jacques Rogge a NOB egykori elnöke, vagy Eddy Merckxm a kerékpáros, aki ötször hódította meg a Tourt. 

Daniel Van Buyten 36 esztendősen döntött a visszavonulás mellett. Karrierjét a Charleroi színeiben kezdte, majd a Standard Liége védője lett. Légiós karrierjét francia honban a Marseille csapatában kezdte meg, majd kölcsönben a Manchester Cityt is megjárta. Ezt követően Hamburg, majd München volt a célállomás. A Bayern játékosaként érte el legnagyobb sikereit, közel 200 alkalommal öltötte magára a német rekordbajnok mezét. A belga nemzeti csapatban 84-szer lépett pályára 

Arrow 

Real játékossal érkeznek a finnek! - Íme a keret

Keretet hirdetett Mixu Paatelainen, a finn labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya a jövő pénteken esedékes Magyarország elleni Európa-bajnoki selejtezőmérkőzésre, illetve az ezt követő szlovákok elleni barátságos mérkőzésre. A keretben ott van a Real Madrid Castilla nyáron igazolt támadója, akit Carlo Ancelotti a BL keretbe is nevezett.  

A 23 fős keretben mindössze négy játékos találunk, aki a hazai pontvadászatban játszik, a többiek mind légiósként tengetik hétköznapjaikat. Ráadásul többen nívós klubban játszanak, gondolhatunk itt az Ajax védőjére Niklas Moisander személyében, vagy Roman Eremenkora, aki a CSZKA Moszkva játékosa. A támadósorban megtaláljuk Lovrencsics Gergő poznani csapattársát  Kasper Hämäläinent, illetve a Real Madrid Castilla 197 centis gólvágóját Eero Markkanent.

Íme a finn válogatott 23 fős kerete:
Kapusok: Lukas Hradecky (Bröndby), Niki Mäenpää (Venlo), Henrik Moisander (FC Lahti).

Védők: Veli Lampi (HJK), Sebastian Sorsa (HJK), Kari Arkivuo (Häcken), Jere Uronen (Helsingborgs), Joona Toivio (Molde), Juhani Ojala (Terek Grozny), Niklas Moisander (Ajax), Jarkko Hurme (Odds).

Középpályások: Perparim Hetemaj (Chievo), Tim Sparv (Midtjylland), Markus Halsti (Malmö), Teemu Tainio (HJK), Sakari Mattila (Alesunds), Joni Kauko (FSV Frankfurt), Roman Eremenko (CSZKA Moszkva).

Támadók: Kasper Hämäläinen (Lech Poznan), Teemu Pukki (Bröndby), Riku Riski (Rosenborg), Joel Pohjanpalo (Fortuna Düsseldorf), Eero Markkanen (Real Madrid Castilla).

Arrow

Görögországba igazolhat a Videoton ásza

Az nso.hu értesülései szerint Nemanja Nikolics a Videoton gólfelelőse görög földön folytathatja pályafutását. A hírt a játékos menedzsere Filipovics Vladan is megerősítette.  A maygar klub úgy fest egy forintot sem kap játékosáért. 

A kérő nem más, mint a másodosztályban a feljutásért küzdő szebb időket is megélő AEK Athén, mely régóta figyeli a magyar válogatott támadót, legutóbb a Kecskemét elleni bajnokin pedig megfigyelőket is küldött. 

Nikolics idén 13 találatnál jár az NB I-ben, ezzel pedig toronymagasan vezeti a góllövőlistát a hat gólos Kanta, illetve Rudolf előtt. A transzfer 2015 nyarán jöhet létre, ekkor jár le a támad szerződése, melyet ezidáig nem hosszabbított meg és úgy hírlik, erre nincs is nagy esély. 

Ami az AEK Athén szereplését illeti, a klub nemrégiben megjárta a görög harmadik vonalat gazdasági nehézségek miatt, ám jelen állás szerint feljutó az élvonalba.

Arrow

ManUnited ajánlat a Real védőjéért

Arról cikkez a Daily Star, hogy a Manchester United hamarosan ajánlatot tesz a Real Madrid portugál védőjéért  Fábio Coentraóért. 

Mint ismeretes a 26 esztendős portugál Mourinho távozását követően az Ancelotti éra egyik áldozatává vált, az olasz tréner mostanra epizódszereplőként is ritkán számít a védőre, aki így a távozás útjára léphet. Neve több ízben összefonódott már a Manchester Uniteddel, de akadnak más érdeklődők is. Ára azonban borsos lehet, ugyanis a királyiak 2019 nyaráig szóló szerződést kötöttek vele. A német transfermarkt.de 20 millió euróra taksálja piaci értékét.

Coentrao az idei szezonban mindössze három mérkőzésen kapott lehetőséget, az utóbbi időben a királyiak utazó keretébe sem került be. A Daily Star informátora szerint a Vörös Ördögök 35 millió eurót kinálhatnak a portugál válogatott védő játékjogáért.

Arrow

Gondok vannak az Atletico Madrid új stadionjával

Nagyon elszámolták magukat a Peineta Stadion kivitelezői, ugyanis az Atletico Madrid új otthona a klub bejelentése szerint egy éves csúszással készül csak el. A probléma pontos okát nem közölték. 

Juanjo Anaut a matracosok szóvivője a csütörtöki nap folyamán bejelentette, hogy a kivitelezővel folytatott hosszas tárgyalások után arra jutottak, hogy a 2016-os átadás helyett csupán 2017-re tudják elkészíteni az Atletico új stadionját, ezáltal Simeone csapatának további egy esztendőre a  Vicente Calderón lesz az otthona.

Arrow

Megvan a Liverpool új kapusa - sajtóhír

Spanyol sajtóértesülések szerint a Malaga labdarúgócsapata elfogadta a Liverpool ajánlatát, így januárban országot és egyben bajnokságot válthat a nyári világbajnokság kapussztárja Guillermo Ochoa. 

A 29 esztendős mexikói válogatott kapuvédő nyáron hagyta el az Ajaccio együttesét, lejáró szerződése végett a spanyol élvonalban szereplő Malaga ingyen kaparintotta meg játékjogát. A világbajnokságon nyújtott jó teljesítmény több klub figyelmét, köztük a Liverpoolét is felkeltette. A Brendan Rodgers által irányított vörösök vezetői állítólag 6,5 millió eurós ajánlatot tettek, melyre a Malaga illetékesei rábólintottak, így már csak a piacnyitányt kell várni az átigazolás lepapírozására.

Bizonyára sokakban felmerül a kérdés, hogy vajon ki lesz a Liverpool első számú kapuvédője!? Mignolet, vagy Ochoa? A 26 esztendős belga az idei szezonban rengeteg kritikát és egyben gólt kapott, összességében eddig 15 mérkőzésen 21-szer találtak a kapujába és csupán két találkozót tudott lehozni gól nélkül. Legutóbb a Real Madrid ellen parádésan védett, ám egy mérkőzéssel nem lehet kijavítani tömérdeknyi bakit. Apropó, halkan jegyezzük meg, hogy a vörösök védelme igen gyenge, Mingolet pedig sokszor kiszolgáltatott helyzetbe kerül, így az esetében említett statisztikák természetesen nem jók, de az egészet nem lehet az ő nyakába varrni.

Mignolet neve egyébként szóba került a Real Madrid háza táján, így az sem kizárt, hogy a belga távozik.

Arrow