2014. június 10., kedd

VB-történelem: Minden idők legjobb gólszerzői

Összegyűjtöttük azon játékosok listáját, akik egy világbajnokság alatt a legtöbb gólt szerezték. Az élen egy francia úriember szerepel, míg a sort, aminél nem kívántunk lejjebb menni egy brazil zárja. Nekünk magyaroknak sem kell szégyenkeznünk, hiszen Kocsis Sándor második helyezett a listán. Hát igen, ami most nem működik, az régen még működött. 

Egy tornán a legtöbb gólt szerző játékosok:
9. Ademir (brazil) 1950/ 7 gól 
6. Ronaldo (brazil) 2002/ 8 gól
6. Leonidas (brazil) 1938/ 8 gól
6. Stabile (argentin) 1930/ 8 gól
4. Lato (lengyel) 1974/ 9 gól
4. Eusebio (portugál) 1966/ 9 gól
3. Gerd Müller (német) 1970/ 10 gól
2. Kocsis Sándor (magyar) 1954/ 11 gól
1. Fontaine (francia) 1958/ 13 gól

Kocsis Sándor az Aranycsapat színeiben brillírozott a svájci világbajnokságon, melyet végül elvesztett a magyar válogatott, azon a bizonyos NSZK elleni mérkőzésen. A torna során Kocsis először Dél-Korea ellen talált a kapuba, a 9-0-ás diadalból egy mesterhármassal vette ki a részét. Ezt követően a későbbi győztes NSZK-nak rúgott négyet, melyet a csoportmeccs során 8-3-ra megvertünk. A Brazília elleni 4-2 és az Uruguay elleni szintén 4-2 során egyaránt két-két gólt szerzett az egykori FC Barcelona játékos.

Őszi Ádám

VB 2014: Kiderült ki lesz Messi szobatársa! - Íme a beosztás

Az Argentin Labdarúgó-szövetség még azt is nyilvánosságra hozta, hogy a keret tagjai milyen beosztásban foglalták el a Belo Horizonte-i szálláshelyet. Mivel a keret 23 tagú, a játékosok pedig kettesével vannak egy szobában, így kakukktojás is maradt Fernando Gago személyében, aki egyedül lesz. 

A szálláshelyen összeáll a Messi-Agüero páros és minden bizonnyal a világbajnokság folyamán a pályán is együtt láthatjuk majd a duót, ám az nagy kérdés, hogy a 2014/2015-ös szezonban ez miként lesz. Mint ismeretes Messi kiváltképp szeretné, ha Agüero csapattársa lenne az FC Barcelona csapatában.

A 23 fős argentin keret szobabeosztása: 
Marcos Rojo, José María Basanta
Agustín Orión, Enzo Pérez
Rodrigo Palacio, Augusto Fernández
Gonzalo Higuaín, Ezequiel Garay
Lucas Biglia, Ricardo Álvarez
Sergio Romero, Mariano Andújar
Hugo Campagnaro, Federico Fernández
Maxi Rodríguez, Martín Demichelis
Javier Mascherano, Pablo Zabaleta
Ángel Di María, Ezequiel Lavezzi
Lionel Messi, Sergio Agüero
Fernando Gago

Őszi Ádám

VB 2014: Botrány a nyitómeccs helyszínével

Csütörtökön a 2014-es labdarúgó-világbajnokság nyitómérkőzésének ad otthont a  Sao Pauló-i Corinthians Arén, mely ebben a pillanatban sincsen még készen. A hírt az építkezés egyik vezetője is megerősítette. 

"Több mint 300 munkásunk van, akik naponta 24 órát dolgoznak, hogy mindennel elkészüljünk időre" - olvashatóak a szakember szavai, aki láthatóan aggódik a munka befejezése miatt, melyet a határidő szerint múlt év december 31-ig kellett volna elvégezni.

Sok apró munkálat van még hátra, a munkások valószínűleg az utolsó pillanatokig dolgoznak majd. Több szektorban visszavan a székek rögzítése, a külső terekben fém- és famunkálatokat kellene befejezni, hogy ténylegesen úgy tündököljön a helyszín, ahogyan azt a tervező megálmodta. Emellett a VIP-páholy sincsen még készen, ez ám az őrült rohanás az idővel...

Az aréna kész állapotában 61606 néző befogadására lesz alkalmas és a nyitómeccsen kívül három másik csoportmeccsnek, egy negyeddöntőnek és az egyik elődöntőnek ad majd otthont.

Őszi Ádám

Megvan Joe Cole új klubja

Negyedik Premier League klubjában kezdi meg a 2014/2015-ös szezont Joe Cole, az Aston Villa hivatalosan is bejelentette a 32 esztendős ex-válogatott középpályás szerződtetését. 

A korábbi Chelsea közönségkedvenc a legutóbbi szezont nevelőegyüttesénél a West Ham Unitednél töltötte, ám szerződése lejárt, a felek pedig nem tudtak megállapodni, így elfogadta az Aston Villa által kínált lehetőséget. 

Cole a mögöttünk álló szezonban remek teljesítményt nyújtott, mid védekezésben, mind pedig támadójátékban vezéregyénisége volt klubjának. 

Joe Cole eddigi karrierje számokban:
1998–2003 West Ham United 126 meccs 10 gól
2003–2010 Chelsea 183 meccs 27 gól
2010–2013 Liverpool 26 meccs 3 gól
2011–2012 Lille (kölcsönben) 32 meccs 4 gól
2013–2014 West Ham United 31 meccs 5 gól
2014–         Aston Villa

Válogatott:
2001–2010 England 56 meccs 10 gól

Összesen: 454 mérkőzés  és 59 gól

Őszi Ádám

Felkészülés: Hatalmas ghánai diadal, brazilokat verő Besicék

Három a június 12-én rajtoló világbajnokságra készülő válogatott is pályára lépett az éj leple alatt, a bosnyák válogatott brazilokat vert, míg Ghána igazi erődemonstrációt tartott a szintén vb-résztvevő Dél-Korea ellenében. 

Ghána - Dél-Korea 4-0 (2-0)
G: J. Ayew (11., 53., 89.), A. Gyan (44.)

Mezőnyben felvette a harcot Dél-Korea, ám a kapu előtt valahogyan elfogyott a tudomány, ezt markánsan jelzi a mérkőzés folyamán kaput találó egyetlen lövés. A túloldalon több volt a próbálkozás és a kaput találó labda is, ezekből négyet pedig be is vett az ázsiaiak hálóőre. Brillírozott és mesterhármast szerzett a 22 esztendős Jordan Ayew, mellette pedig Hyan is megnövelte eggyel válogatott béli találatainak számát. Ez egy igazi erődemonstráció volt, egy jelzés, hogy bizony sem a németek, sem pedig a portugálok nem lehetnek biztosak a dolgukban.


Santos u21 - Bosznia és Hercegovina 1-5 (0-3)
G: Joao (90.) ill. Hajrovic (34.), Ibisevic (41., 45.), Lulic (62.), Visca (78.)

A bosnyák csapat a Santos utánpótláscsapata ellen hangolódott. A balkáni alakulat ötöt gurított ellenfelének, a gólvágó Ibisevic kétszer is megrezgette a hálót, míg a Fradi játékosa Besic ezúttal is remekül szerepelt.

Őszi Ádám


Legnagyobb riválisától szerzett játékost a Newcastle 16 év után

Vannak olyan klubok, melyek szemben állnak egymással, az ősidők óta rivalizálnak. Mondhatni minden csapatnak megvan az ilyen riválisa. A Newcstle United például a Sunderland gárdájával áll ilyen viszonyban, ezáltal pedig nem túl gyakori dolog, ha egymástól igazolnak a klubok.  Ez azonban most 16 esztendő után ismételten megtörtént. 

A "Fekete Macskáknál" irányító középpályása Jack Colback ugyanis immáron a "Szarkák" játékosának tudhatja magát, miután szerződése lejárt, ezt pedig nem hosszabbította meg klubjával. A Sunderland így elvesztette alapemberét, ráadásul a legnagyobb rivális kaparintotta meg, ahol egyébként Colback ifjú korában két évig nevelkedett.

Legutóbb a kapuvédő Lionel Pérez volt az aki megtette ezt az utat 1998-ban.

Őszi Ádám

Bombahír: Mégis indulhat a Manchester United az Európa Ligában!?

Egy az UEFA által még meg nem erősített hír látott napvilágot, a forrás a 101greatgoals.com azonban a szövetségre hivatkozóan közölte, hogy a zöld asztalnál való történések következtében mégis kiléphet az európai porondra a Manchester United és mellette a Valencia egyaránt. 

Mint ismeretes, az UEFA bundázás vádjával két török együttestől (Eskisehispor és a Sivaspor) is elvette az indulási jogot, melynek következtében a két felszabaduló kvóta a két legerősebb bajnokság egy-egy csapatát illetheti meg, ugyanis más török klub nem kapott licencet.

Ezáltal pedig a Vörös Ördögök és a Denevérek lehetnek a befutók, ugyanis ligájukban ők maradtak le egyetlen egy pozícióval az indulást jelentő helytől.

Sokan már most összeesküvés elméletről beszélnek, mondván a United az United és mekkora csorba, ha sehol nem indul, míg a Valencia igen csak dúsgazdag tulajra lelt, az UEFA pedig lekenyerezhető!? Sajnos túl sok csúnya kétely merült fel mostanság...

Őszi Ádám 

Olasz sztárcsapathoz szerződött a román válogatott hálóőr

Hat esztendőt követően elhagyja a Steaua Bukarest csapatát a román válogatott első számú kapuvédője Ciprian Tătărușanu, aki a Serie A felé vette az irányt, immáron hivatalosan is. 

A 28 esztendős kapuvédő szerződése lejárt a regnáló román bajnokkal, ezt a kontraktust pedig a felek nem hosszabbították meg, így az Európa Ligában induló Fiorentina egy igen jónak festő üzletet kötött. Ciprian teljesítményére,, na meg lejáró szerződésére több csapat is felfigyelt. Különféle sajtóorgánumok az utóbbi időben az Olympiakos, Tottenham, West Ham trió mellett az AC Milan érdeklődéséről is beszámoltak.

Az újdonsült hálóőr fő riválisa a 24 esztendős brazil kapuvédő Neto lesz, mellette még ott van a keretben a 35 esztendős Cristiano Lupatelli.

Ciprian a Steaua színeiben kétszer nyert bajnokságot és egy-egy ízben kupát, szuperkupát. 

Őszi Ádám