2015. április 14., kedd

Magyar tehetség a Bayern Münchennél

Magyar tehetséget tesztel a Bayern München labdarúgócsapata, olvasható a kecskeméti klub hivatalos Facebook-oldalán.  Gréczi Márton Péter megérkezett Münchenbe és már munkába is állt. 

Az utóbbi időben sok bánat érte a magyar futballszurkolókat, évről évre tűnnek fel tehetséges labdarúgók, akikre azt mondjuk, hogy na majd ő! - Aztán eltűnnek a semmibe, vagy beleszürkülnek a kő kemény magyar valóságba. Hány és hány nevet sorolhatnánk fel az utóbbi tíz esztendőből. Talán Németh Krisztián volt mind közül a legnagyobb ígéret, de ott volt Varga Roland, Gosztonyi, előbbi korosztályos szinten még a kontinens válogatottjába is bekerült, ám a nagy áttörés elmaradt. Simon András is kint volt Liverpoolban, mostanra 25 esztendős, 6 magyar klubnál megfordult, mérkőzést azonban alig tud felmutatni. Sajnos nagyon sok a rossz és negatív példa, ám legyünk bizakodóak. Nemrégiben bemutattuk a PSV magyar tehetségét Kun Bertalant, aki előtt nagy jövő állhat, most pedig Gréczi Márton Péter tűnt fel mondhatni a semmiből.

Az ifjú kecskeméti labdarúgó, aki egyébként 2000-ben született és az U15-ös csapatának kiválósága igen korán kezdte a labdarúgást, 2008 óta érnek statisztikái, melyek önmagukért beszélnek, erre pedig felfigyelt a Bayern München labdarúgócsapata, pontosabban a német rekordbajnok megfigyelői. Gréczi ezidáig korosztályos együtteseiben 184 alkalommal lépett pályára, neve mellett pedig 126 gól szerepel. Ami az idei szezont illeti, 22 mérkőzésen 31 gólig jutott, most pedig a Bayern München akadémiáján bizonyíthat.

A Bayern München labdarúgócsapata levélben kereste meg az ifjú tehetséget, még márciusban, s invitálta meg edzeni, vagy ha úgy tetszik próbajátékra, melyre elkísérte őt Török László a klub szakmai igazgatója.

Gréczi Márton és Török László idő közben összefutott az 1860 München magyar játékosával Simon Krisztiánnal, erről közölt fotót a kecskeméti klub közösségi oldalán. 


Őszi Ádám

Bajnokok Ligája: Egymás ellen a két tavalyi döntős - előzetes

Megismétlődik a tavalyi Bajnokok Ligája finálé, avagy ezúttal a negyeddöntőben keresztezi egymás útját a két madridi sztárcsapat sorsa. Az odavágót a Vicente Calderónban rendezik, így némileg előnyben érezheti magát a Real, ám a közelmúlt ismeretében tudjuk, a Matracosoknak igen jól megy a városi riválissal szemben.  A pályán a játékosok, elméleti síkon pedig Carlo Ancelotti és Diego Simeone csap össze. 

Bajnokok Ligája, negyeddöntő 
Atletico Madrid - Real Madrid 20:45 (Sport 1)
Helyszín: Estadio Vicente Calderón

Várható kezdőcsapatok:
Atlético Madrid: Oblak – Juanfran, Godin, Miranda, Siquiera – Arda, Gabi, Tiago, Koke – Mandzukic, Griezmann
Real Madrid: Casillas – Carvajal, Ramos, Pepe, Marcelo – Kroos, Modric, James – Bale, Benzema, C. Ronaldo

Atletico Madrid: A Matracosok a Leverkusen ellen vívták ki a továbbjutást büntetőpárbaj keretein belül, ám abszolút nem állíthatjuk azt, hogy jó formában lenne Diego Simeone csapata, mely igaz legutóbbi nyolc mérkőzésén veretlen maradt, ám ezekből csupán hármat tudott győzelemmel abszolválni. Az eredménysor tükrében kiszálltak a spanyol bajnoki címért folyó versenyfutásból, s mostanra harmadik pozíciójukat kell félteniük, ugyanis a Valencia egy pontra feljött. A tét pedig hatalmas, automatikus Bajnokok Ligája indulás. Erre a meccsre a Malaga elleni bajnokival melegítettek Simeone tanítványai, ám csupán egy 2-2-es döntetlenre futotta.

Taktikájához mérten legjobb összeállításában futhat ki a gyepre a csapat, ugyanis sem sérülés, sem pedig eltiltás nem nehezíti Simeone dolgát, igaz a sárga laposok listája igen bő (Tiago, Mario Suárez, Ansaldi, Gabi, Jesús Gámez és Fernando Torres), mindannyian két lappal rendelkeznek, így döntő lehet a párharc tekintetében, hogy ki, vagy éppen kik lesznek azok akik kihagyni kényszerülnek a visszavágót. 

Ami a házi góllövőlistát illeti, Griezmann és Mandzukic szinte fej-fej mellett halad, előbbi 21-nél jár, míg utóbbi 20-at jegyez az idei esztendőben minden sorozatot figyelembe véve, s ha hinni lehet a sajtónak, mindketten ott lesznek a kezdőben. Emellett meg kell még említeni Fernando Torres nevét, aki idén már ellátta a királyiak baját egyszer, a kupatovábbjutásból egy duplával vette ki a részét a Bernabeuban.

Real Madrid: Döntetlen a Villareal ellen, majd kellemetlen vereség Bilbaóban és kis híján fiaskó a Schalke ellen, nem sokon múlott, hogy a címvédő ne jusson el idáig. Ez azonban már a múlt, ahogyan a rossz forma is. A Barcelona elleni derbit igaz elbukta Ancelotti legénysége, ám a játék biztató volt, azóta pedig szárnyal a csapat, 9-1-es, 2-0-ás és 3-0-ás győzelem ékesíti az eredménysort, Ronaldo nagyon belendült, jól megy a BBC tagjainak az utóbbi meccseken. 

Csakúgy mint Simeone, Ancelotti is taktikájához mérten legjobb csapatát küldheti harcba, nincsen sem sérült, sem pedig eltiltott játékosa a sárga lapokkal pedig csak Kroosnak, Marcelónak és Coentraónak kell vigyáznia. nagyon sokat vethet a latba Luka Modric játéka, a horvát klasszissal teljesen más a középpálya, illetve Sergio Ramos és James Rodriguez is játékra kész.

A királyiak esetében a BBC-re kell nagyon odafigyelni, Bezema és Bale is jó formában van, előbbi 22, míg utóbbi 17 gólnál jár a szezonban, míg Cristiano Ronaldo szárnyal, 48 találatnál tart. 

Egymás elleni múlt: Taglalhatnánk, hogy hány meccset játszottak már egymással a felek, ám nem szeretnénk oly mélyre nyúlni a történelemben, elég ha csak a közelmúltat nézzük meg, hiszen tavaly ez a két együttes vívta a sorozat döntőjét, melyet végül hosszabbításban Benzemáék nyertek meg, idén pedig ez lesz a hetedik találkozásuk, két bajnoki mellett s Spanyol Szuperkupában és a Spanyol kupában is megmérettettek egymással. Nem rosszmájúság azt állítani, hogy a Real Madridnak nem megy a városi rivális ellen, négy vereség mellett csupán két döntetlen van a számlán, idén még nem sikerült legyűrni a Matracosokat, akik legutóbb a Vicente Calderónban egy négyest gurítottak. Messzemenő következtetéseket azonban ne vonjunk le, minden mérkőzés, minden párharc más és más, a madridi szurkolók nagy része úgy készül erre az estére, hogy eljött a visszavágás ideje.

A 2014/2015-ös szezonban:
La Liga: Atletico Madrid - Real Madrid 4-0
Copa del Rey: Real Madrid - Atletico Madrid 2-2
Copa del Rey: Atletico Madrid - Real Madrid 2-0
La Liga: Real Madrid - Atletico Madrid 1-2
Spanyol Szuperkupa: Atletico Madrid - Real Madrid 1-0
Spanyol Szuperkupa: Real Madrid - Atletico Madrid 1-1

A Bajnokok Ligája döntőben (2013-2014): Real Madrid - Atletico Madrid 4-1 - hosszabbítás után

A két vezetőedző rendkívül tiszteli egymást, a sajtón keresztül úgymond körbeudvarolták egymás szaktekintélyét, ám a pályán, illetve a pálya mellett már nem lesz kegyelem, mindkét csapat a győzelemre, a továbbjutásra törekszik majd. 

Őszi Ádám