2015. november 10., kedd

Premier League: Meglepetések a góllövőlistán! - Top10

Az idei szezonban még nem jelentkeztünk góllövőlistákkal foglalkozó cikksorozatunkkal, a La Liga, illetve a Serie A után most azonban bemutatjuk az angol élvonalbeli labdarúgó-bajnokság (Premier League) 2015/16-os szezonjának eddigi legeredményesebb labdarúgóit. Meglepetés van bőven, ahogyan sérült, vagy éppen megbújó sztárcsatár is... 

Érdekesség, hogy sztárcsatárok sorát sorakoztatja fel a Premier League, a góllövőlista élmezőnyében mégis keveset találunk belőlük, ahogyan a szépen beharangozott szupertehetségek is lapulnak. Helyettük mások teljesítenek remekül, az idei év eddig a meglepetésemberekről szól.

Mielőtt azonban belevetnénk magunkat a legeredményesebb tíz labdarúgó listájába, nézzük át, kik is azok, akik a vártnál sokkalta rosszabb szezont futnak. Kezdjük a Chelsea csatáraival, ha ránézünk a tabellára már az is sokat elmond az idei szezonról, a címvédő a kiesés ellen harcol, míg Diego Costa 2, Falcao és Pedro 1-1 gólt szerzett mindössze az idei szezonban. Liverpoolban sem rózsás a helyzet, a 2 gólos Sturridge halványan sem emlékeztet régi önmagára, ahogyan Benteke révén sem ezt várták az Anfielden, amikor leigazolták, a belga támadó 4 gólig jutott ezidáig. A Manchester City-nél már nincsen Dezeko, ráadásul Agüero is sérült, mégsem tud csillogni a második számú csatár, aki jelenleg Bony, az elefántcsontpartinak mindössze 2 találata van idén a bajnokságban. Érdekes, hogy mind ő, mind pedig Benteke sokkalta jobban szerepelt előző csapatában, mely játékerőben lényegesen gyengébb volt. Tavaly a köztudatba robbanó Berahino idén nem tudja ugyan azt a szintet hozni eddig, mindössze 3 gólja van, ahogyan a Vörös Ördögök sztárcsatára Rooney és a két hatalmas ígéretnek beharangozott labdarúgó Depay és Martial teljesítménye is szerénynek mondható. Előbbi esetében állítólag ráadásul komoly gondok vannak fejben.

A futottak még kategória után jöjjenek azok a labdarúgók, akik teljesítményükkel hívták fel magukra a figyelmet, meglepetés van bőven, ezt előre borítékoljuk. A góllövőlista éllovasa Jamie Vardy, a 28 esztendős labdarúgó a 4. forduló óta minden mérkőzésen betalált, zsinórban 8 mérkőzésen tudott eredményes lenni, két ízben pedig duplázott. Senki nem számolt azzal, hogy így elkapja majd a fonalat, tavaly egész szezonban mindössze 5 gólig jutott, meglátjuk, szezon végén mi lesz a karrierrekordja. 

Öt gólos szakadék tátong az éllovas és az üldözőboly között, 3 labdarúgó jegyez ezidáig 7 gólt. Közülük Lukaku nem számít meglepetésnek, az Everton belga csatára szépen gyűjtögeti a gólokat, ám Ighalo és Mahrez újfent a váratlan kategóriába tartozik. Ighalo az újonc Watford 26 esztendős nigériai csatára, első Premier League szezonja pedig remekül kezdődött. Tavaly a Championshipben 20 gólig jutott, ám ebből alaphangon semmi nem következik. Amennyiben így folytatja, a Watford már most félhet a téli átigazolási szezontól. A 24 esztendős Mahrez tavaly is remekül játszott, ám közel sem volt ilyen eredményes az ő neve is bizonyára felkerült már pár klubcsapat kívánságlistájára. 

Őket üldözi egy jókora 6 gólos csoport, avagy Agüero sérülés miatt nem tudja tartani a lépést Vardy-val, holott szinte biztosak lehetünk benne, hogy az argentin ott lenne az első hely környékén. Mikor megsérült remek formában volt, idén mesterötöst szerzett. Az Ágyúsoknál Giroud és Sanchez szépen megosztozik a gólokon, bár a szurkolók nem bánnák, ha végre lenne valami extraklasszis teljesítmény a csapatban. A tavalyi szezonban Berahino mellett Harry Kane volt a másik meglepetésember. A szezon elei pocsék rajt után a nyakába aggatták az egy szezonos csatár jelzőt, ám erre az utóbbi hetekben elkezdett rácáfolni, a legutóbb három meccsén ötször talált az ellenfelek kapujába. Az olasz Pellé hozza azt, amit tőle elvárnak, persze a szurkolók mindig telhetetlenek, míg Wijnaldum igazolja rátermettségét, próbálja a hátán cipelni a vergődő "Szarkáka".  Igaz az utóbbi hetekben ő is igen szürke teljesítményt nyújtott, ahogyan csapata is. 


Őszi Ádám