2015. november 3., kedd

BL: Kazahsztánban botlott az Atletico Madrid!

Rendhagyó időpontban délután négy órakor rendeztek Bajnokok Ligája mérkőzést, a két főszereplő az Atletico Madrid és az Astana gárdája volt. Emellett mellékszereplőként bemutatjuk a hosszú utazást, a kazah hideget és műfüvet. A hazai csapat szépen összekuszálta a 'C' jelű csoport állását. 

FC Astana - Atletico Madrid 0-0 (0-0)
Helyszín: Asztana, Asztana Aréna; Vezette: A. Taylor (angol)
Gólszerzők: - ill. - 
Sárga: Postnikov (44.), Dzholchiev (60.), Zukov (84.) ill. - 
Kiállítás: - ill. - 

Astana: Eric - Ilic, Postnikov, Anicic, Shomko - Dzholchiev (Beysebekov 90.), Canas, Maksimovic, Foxi - Kabananga (Schetkin 80.), Muzhikov (Zukov 78.). Vezetőedző: Stanimir Stoilov

Atletico Madrid: Oblak - Siqueira, Gimenez, Godin, Juanfran - Koke (O. Torres 82.), Gabi, Tiago, Niguez (Ferreira 73.) - Griezmann, Torres (Jackson Martinez 64.). Vezetőedző: Diego Simeone

Műfüves kihívás várt az Atletico Madrid játékosaira egy hosszú és fárasztó utazást követően, több időzónával eltolódva Madridtól keletre. Ennek ellenére Diego Simeone csapata volt a találkozó esélyese, ehhez kétség sem férhetett.

1. félidő: Az első valamirevaló lehetőség ennek ellenére a hazai csapat nevéhez fűződött, a 7. percben Shomko éles szögből adott le lövést, s bizony a vendégek kapuvédőjének résen kellett lennie. Nem sokra rá aztán a "Matracosok" előtt volt a vezető gól megszerzésének lehetősége, ám egy blokkoló láb a labda és a háló útjába állt. A hazai csapat meglehetősen sokat birtokolta a labdát, s fél órányi játékot követően aposztrofálhattunk, hogy Diego Simeone csapata nem tud kazah ellenfele fölé kerekedni. Kisebb lehetőségek mindkét oldalon akadtak, de újabb komoly gólszerzési lehetőséget nem jegyezhettünk fel. A 32. percben aztán Juanfran adott álomszerű labdát, Torres került ziccerbe, lövése viszont az alapvonalon a kapufa mellett elgurulva hagyta el a játékteret. Kétségtelenül ez volt az első játékrész legnagyobb lehetősége, viszont kapufát is feljegyezhettünk a szünet előtt. Az első félidő utolsó percében egy szöglettel felérő szabadrúgást Koke tekert a kapu irányába, a labda pedig a felsőlécet érintve ment ki. 

2. félidő: Határozottan bennmaradt az öltözőben Diego Simeone csapata, jó tíz percre volt szüksége a madridiaknak arra, hogy újra meccsben érezzék magukat. Ez idő alatt azonban nagy gólszerzési lehetőséget a hazaiak sem tudtak kialakítani, bár Foxi és Kabananga okoztak pár kellemetlen pillanatot. A percek szépen peregtek, az Atleti pedig nem került közelebb a vezetés megszerzéséhez. Az indiszponáltan játszó Torres helyére Jackson Martinez érkezett, ám a kolumbiai beállása sem lendített a szekéren. A 74. percben aztán Koke hozta helyzetbe Griezmannt, ám a francia kisordórott, s keresztbe lőtt a kapu előtt. Bő tíz perccel a vége előtt aztán másodjára is a felsőléc érintésével hagyta el a játékteret a labda egy beadást követően. Nem jött azonban a gól a vendégek számára, a hideg, a sok utazás és a műfű "megette" Deigo Simeone csapatát. A hosszabbítás utolsó másodperceiben meccslabdája volt a madridiaknak, ám a Eric ráfeküdt a labdára, a játkvezető pedig lefújta a meccset.

Este a Benfica előtt ott lesz a lehetőség, hogy a tabella élére álljon, de egy Portugáliai győzelemmel a Galatasaray is helyzetbe kerülhet. Az Astana szépen összekuszálta a C-csoportban a szálakat.

Őszi Ádám

BL: Három csapat már ma továbbjuthat! - előzetes

Kedden és szerdán a visszavágókkal folytatódik a Bajnokok Ligája idei kiírásának csoportküzdelme. Három csapat akár már ma kiharcolhatja a továbbjutást. A játéknap slágermérkőzése ezúttal is a Real Madrid és a Paris Saint-Germain összecsapása. 

A-csoport:
20:45 Shakhtar Donetsk - Malmö FF
20:45 Real Madrid - Paris St. Germain (M4 Sport)

A párizsi döntetlent követően újra megméretteti magát a Cristiano Ronaldo, illetve Zlatan Ibrahimovic fémjelezte csapat. Egyik gárda sem kapott még idén gólt a Bajnokok Ligájában, s egyikük már a mai napon biztosíthatja helyét a legjobb tizenhatban. A győztes továbbjut, ha a Shakhtar megveri a Malmöt. Jeles nap lesz a mai Di Maria karrierjében, az argentin középpályás először tér vissza a Bernabeuba távozását követően.

A Shakhtar Donetsk számára már csak matematikai esély maradt a továbbjutásra, az ukrán klub jobbára a harmadik helyre törhet, ehhez azonban le kellene győznie a svéd Malmöt. Svédországban a Shakhtar 1-0-ra kikapott két hete, amennyiben nem jön össze a visszavágás, idén a csoportkör vége jelenti a nemzetközi kupaporond végét.
B-csoport:
20:45 Manchester United - CSKA Moszkva (Sport 1)
20:45 PSV Eindhoven - Wolfsburg

Jeles nap lehet a mai a Manchester United történetében, avagy a Vörös Ördögök még soha nem nyertek hazai pályán orosz klubcsapat ellenében. A csoport állása szoros, a 4. fordulót követően még biztos továbbjutót biztosan nem avathatunk. Emellett érdekesség, hogy Van Gaal csapata legutóbb Moszkvában talált be két hete, csapata pedig 2005 óta nem látott rúgott gól nélküli negatív szériát fut. 

Ami a csoport másik találkozóját illeti, a PSV-nek van miért visszavágnia. Két nyílt sisakos támadójátékot felvállaló klub összecsapását láthatjuk, nincsen kizárva, hogy gólzáporba torkolljon a mérkőzés.
C-csoport:
16:00 Astana - Atlético Madrid (Sport 1)
20:45 Benfica - Galatasaray

Történelmi meccs a 'C' jelű kvartettben, avagy ilyen korán még soha nem kezdtek Bajnokok Ligája mérkőzést. Kazahsztán, pontosabban Astana nagyon távol van. A papírforma sima Atletico Madrid győzelmet ígér.

Isztambulban két hete megégett a Benfica, hazai pályán jöhet a visszavágás. Az esély megvan, kérdés, hogy tudnak-e vele élni a portugálok, vagy felhozzák a török riválist. Ebben a csoportban sem dől el semmi sem végérvényesen.

D-csoport:
20:45 Mönchengladbach - Juventus (Sport 2)
20:45 Sevilla - Manchester City

Idegenbéli győzelmek esetén továbbjutókat avathatunk! A Juventus és a Manchester City győzelem esetén karöltve léphet a legjobb tizenhat közé, az érdemi kérdéseket lezárva. Ehhez azonban lesz pár szava a két hazai csapatnak is. A Sevilla otthonában nagyon nehéz nyerni, míg a Mönchengladbach zseniális sorozatot fut a Bundesligában.

Őszi Ádám

Angol válogatott támadót igazolhat a Barca

Barcelonában már számolják a napokat, nemsokára lejár az átigazolási embargó, Luis Enrique, pedig új arcot adhat az utóbbi időben fásultan játszó katalán óriásnak. Mindenki arra számít, hogy a jelenleg Messit nélkülöző klub a téli átigazolási piac egyik legaktívabb csapata lesz, ennek megfelelően a pletykasor is szépen dagad. 

Spanyol lapok arról számoltak be, miszerint Vermaelen után újabb Arsenal játékost csábítana el a Barca, avagy a támadószekció Theo Walcott nevével bővülhet. A még mindig csak 26 esztendős szélső 2006 óta erősíti az Ágyúsokat, ám roppant sérülékeny mivolta végett ezidáig közel sem tudott olyan karriert befutni, mint ahogyan arra Arsene Wenger számított. A villámléptű labdarúgó jelenleg is a partvonalon kívülre szorul, s rehabilitációs tréningeket végez.

A neves német szakportál a transfermarkt.de júliusban 25 millió eurós árcédulát akasztott a 41-szeres angol válogatott labdarúgó nyakába. A piaci érték mellett azonban azt is figyelembe kell venni, hogy Walcott 2019 nyaráig szóló kontraktust kötött jelenlegi klubjával, így minden az Ágyúsok kezében van, jelenleg ők diktálhatnak.

Theo Walcott ezidáig 316 tétmérkőzésen öltötte magára az Arsenal mezét, s ez idő alatt 80 gól mellett 67 gólpasszt osztott ki a társaknak. Idén 14 mérkőzésen kapott lehetőséget, s ezt 4 góllal és 4 gólpasszal hálálta meg. Londoni karrierje előtt a Southamptont erősítette, 21 alkalommal öltötte magára a klub címerével ellátott mezt.

A villámléptű szélső november végéig harcképtelen elviekben, míg kérőként jelenleg csak az FC Barcelona merült fel.

Őszi Ádám