2013. július 17., szerda

Gold Cup: hibátlan USA, továbbevickélő, de rommá lőtt Kuba...

Véget ért a 2013-as Gold Cup csoportköre és kialakult a negyeddöntő mezőnye. Ahogyan arra számítani lehetett a házigazda USA hibátlan maradt, Kuba pedig negatív szerepkörben tetszelegve lépett tovább. A torna egyértelmű pozitív hőse Martinique, ám a sors kegyetlen... 

Az Egyesült Államok utolsó csoportmeccsét Costa Rica ellen vívta. A meccsnek volt tétje, hiszen a presztízs mellett a csoportelsősség is nagyon fontos volt, hiszen nem mindegy, ki milyen ellenfelet kap és milyen ágra jut. A találkozón a Donovan vezette hazaiak domináltak a mezőnyben, ám lövések és próbálkozások tekintetében igen kiegyenlített volt a meccs. A döntetlen USA válogatottjának kedvezett volna, ám erről szó sem volt, mivel a 82. percben a pár perccel korábban becserélt Shea talált a kapuba és ezzel eldöntötte a három pont sorsát.

Korábban játszották a Kuba-Belize meccset, melyen a kubaiaknak egyetlen esélyük volt, négy vagy több góllal kellett elverniük ellenfelüket és akkor leszorítják a nagyon szimpatikus Martinique válogatottját. Nos, a futball kegyetlen és csodák csodájára pont néggyel nyert Kuba, úgy, hogy az utolsó tíz percre fordulva előbb kiállítottak egy játékost Belize együtteséből, majd gyorsan még gurított kettőt Kuba. Ezzel pedig több lőtt góllal leszorították Martinique csapatát a harmadik helyen továbbjutó csapatok listájáról. A sors fintora, hogy Martinique egy nagy pofonba sem futott bele, nagyon szimpatikusan játszott, míg Kuba két kiütéses vereséget követően egy nagyon gyenge csapatot elverve harcolta ki a nyolcba jutás lehetőségét. A kubaiak hőse egyértelműen a mesterhármast jegyző Martínez volt.

Kuba - Belize 4-0
Gólszerzők: Martínez (38., 62., 84.), Márquez (90.)
Kiállítva: - ill. Gaynair (81.)

USA - Costa Rica 1-0
Gólszerző: Shale (82.)

A 'C' csoport végeredménye:
1. USA 3 3 0 0 11-2 9 pont
2. Costa Rica 3 2 0 1 4-1 6 pont
3. Kuba 3 1 0 2 5-7 3 pont
4. Belize 3 0 0 3 1-11 0 pont

A legjobb harmadik helyezettek rangsora (kettő jutott tovább)
1. Salvador 3 1 1 1 4-4 4 pont
2. Kuba 3 1 0 2 5-7 3 pont
3. Martinique 3 1 0 2 2-4 3 pont

Végül pedig a negyeddöntő párosítása:
Mexikó - Trinidad és Tobago
Panama - Kuba
Honduras - Costa Rica
USA - Salvador

Őszi Ádám

Barca: Mindössze tizenöten az első edzésen és az orvosi vizsgálaton

Barcelonában is elkezdték a felkészülést a 2013/2014-es szezonra. A rövidnek mondható pihenőt követően, mely a keret nagy részének egy Konföderációs Kupát is tartogatott, a tegnapi napon újra elkezdődött a szezon. Az első "edzésen" és az orvosi vizsgálaton mindössze 15 játékos vett részt, a csapat többi tagja később, a napokban csatlakozik majd. 

Az első és legfontosabb dolog az egészség, így a szezon mint mindig és mindenhol az orvosi vizsgálatokkal kezdődött. A játékosok vér- és vizeletvételen, EKG-vizsgálaton, stressz teszten, mozgásszervi ultrahangon vettek részt, illetve táplálkozási kérdőívet töltettek ki velük.

A 15 tagú delegáció a következő képen festett: Affelay, Puyol, Cuenca, Pinto, Oier Olazabal, Montoya, Marc Barta, Mascherano, Adriano, Song, S. Roberto, Dos Santos, Messi, Tello és Alexis.

A tréninget Tito Villanova mester vezette. A szerdai, tehát mai napon pedig már két edzés vár majd a katalán játékosokra.

Őszi Ádám