2013. június 20., csütörtök

Flúgos futam! - hét gól, izgalom és fordulat a köbön, ez volt az olasz-japán meccs

Hiába vezetett két góllal, majd egyenlített 3-3-ra Japán, nem sikerült pontot szerezni a fásultan játszó olasz csapattal szemben, mely 4-3-as győzelmével Brazíliával karöltve ott lesz az elődöntőben. Igazi flúgos futam volt ez, fordulatokban és izgalmakban bővelkedő meccs, ahol nem feltétlenül született igazságos eredmény, de ezt a sportot gólra mérik.  

Meglehetősen defenzíven és enerváltan kezdtek az olaszok, ellenben japán, az első pillanattól átvette az irányítást, Montolivoék csak pillanatokig tudták megtartani a labdát, nem igazán jutottak levegőhöz. Az első komoly helyzetre öt percet kellett várni, ekkor Maeda fejelhetett meglehetősen üresen, Buffon nagy szerencséjére azonban a labda középre érkezett. 

Tíz perc elteltével kijelenthettük, hogy éledezik az olasz csapat, de helyzetig nem sikerült eljutiuk, már az nagy szó volt, hogy hátul meg tudták tartani a játékszert. A 17. percben Kagawa eresztett meg 25 méterről egy remek lövést, Buffon azonban résen volt és sikerült ölé tolnia a löketet. Aztán a 22. percben ismét az olasz kapuvédő volt főszerepben, a játékvezető büntetőt ítélt vele szemben, ami első és második megtekintésre is igen vitatható volt. Emellé pedig kiosztott a játékvezető egy sárgalapot, holott ez egy olyan szituáció volt, hogy vagy semmi, vagy büntető és piroslap. A büntetőt Honda vállalta magára és lőtte be a jobb alsóba. Buffon eltalálta a sarkot, de nem ért oda (0-1).

A 28. percben Nagatomo próbálkozott 17 méterről, belsővel eleresztett lövése azonban csemege volt Buffon számára. Fél óra elteltével Olaszország neve mellett nulla kapuralövési próbálkozás állt, míg Japán már hatszor eresztett el gólszerzési kísérletet. A 30. percben meg is unta ezt az olasz kapitány és Giovinco érkezett Aquilani helyére. De ez még mind semmi, a 34. percben jött a hidegzuhany, Kagawa is bevette Buffon kapuját. A United sztárja fordulatból varázsolta a játékszert a hálóba (0-2).

Japán pedig nem tágított, ráfeküdt a harmadik gólra, melyet majdnem sikerült is megszerezni, Buffon igazi védéssorozatot volt kénytelen bemutatni a bal alsónál, ugyanis egy szabadrúgást követően a kipattanóra is volt érkező. A játék minden területén felülmúlta japán az olasz csapatot, mely roppant fásultan játszott. Az első olasz kapuralövésre a 40. percben került sor, ehhez is egy rögzített szituáció kellett, azonban Pirlo fölé lőtt. Két perccel később pedig a semmiből egy szögletet követően jött a szépítés, a gólt pedig De Rossi jegyezte (1-2).

A félidő végére megérkeztek a meccsbe az olaszok, kis híján sikerült az egyenlítés a hosszabbításban, ám Giaccherini lövése a kapufáról kifelé pattant. Így a félidőben 2-1 állt az eredményjelzőn Japán javára.

A második játékrész elején leszakadt az ég, elkezdett esni az eső, az olaszok pedig kettő perc alatt megfordították a meccset. Előbb Uchida vétett öngólt egy beadást követően, majd pedig Balotelli talált be két perccel később tizenegyesből és ezzel pillanatok alatt más lett a leányzó fekvése (3-2).

Meg is jött az olaszok kedve, az 56. percben Giovinco tüzelt  18 méterről, ám Kawasima résen volt és sikerült szögletre mentenie, melyből jött Maggio fejese, ami azonban a hálóőr ölébe hullott, így az eredmény nem változott. Az olaszok némileg visszahízódtak és átadták japánnak a teret, hiszen az eredmény számukra immáron nagyon is kedvező volt, az óra nekik dolgozott nem pedig a felkelő nap országának. 

A 60. perc környékén beszorultak az olaszok, de a védekezésükön nem nagyon akadt rés, így a japán játékosok többnyire körbeadogattak, nem jutottak el lövésig. Viszont beadásig igen, abból pedig gól is lett, Okazaki bólintott a 70. percben Buffon kapujába és ezzel újra egyenlő lett az állás (3-3).

A 72. percben pedig Honda révén majdnem ismét japánnál volt a vezetés, remekül tört be, majd pedig eresztett el egy lapos lövést, melyet Buffon lábbal hárítani tudott, ha a szélre megy, esélye sem lett volna az olasz kapuvédőnek. A 77. percben ismét jött egy japán próbálkozás, ezúttal Hasebe eresztett meg egy sistergős bombát, mely centikkel ment csupán kapu fölé.

A 82. percben Okazaki lövése pattant ki a jobb kapufáról, a kipattanóra Kagawa érkezett, aki a földre bólintotta a játékszert, mely a felsőlécet érintve hagyta el a játékteret. A futballban pedig van egy örök szabály, a kihagyott helyzetek megbosszulják önmagukat! Így is lett, az olaszok megint egyszer mentek el a kapuig, abból pedig Giovinco a 86. percben gólt szerzett (4-3).

Két perccel később újabb japán lövés csattan a kapufán, a kipattanót követően a háló is zördült, az asszisztens azonban lest intett, így maradt a 4-3-as olasz vezetés. Az eredmény a továbbiakben nem változott, így Olaszország Brazíliával karöltve ott van az elődöntőben.

Japán remekül játszott, nem érdemelt vereséget, ám a foci az már csak ilyen kegyetlen. Le a kalappal az ázsiai csapat előtt.

'A' csoport 2. forduló
Olaszország - Japán 4-3 (1-2)
Recife, Cidade da Copa
Játékvezető: Diego Abal (argentin)
Olaszország: Buffon - Maggio (Abate 59.), Barzagli, Chiellini, De Sciglio - Montolivo, Pirlo, De Rossi - Aquilani (Giovinco 30.), Giaccherini (Marchisio 68.) - Balotelli
Japán: Kawasima - Uchida (Sakai 73.), Josida, Konno, Nagatomo - Hasebe (Nakamura 90.), Endo - Okazaki, Honda, Kagawa - Maeda (Havenaar 78.)
Gólszerzők: De Rossi (42.), Uchida (51.-öngól), Balotelli (53.-büntető), Giovinco (86.) ill. Honda (22.-büntető), Kagawa (34.), Okazaki (70.)
Sárgalap: Buffon (22.), De Rossi (36.) ill. Hasebe (52.)
Kiálltva: - ill. -

Az ‘A’ csoport állása:
1. Brazília 2 2 0 0 5-0 6 pont
2. Olaszország 2 2 0 0 6-4 6 pont
3. Mexikó 2 0 0 2 1-4 0 pont
4. Japán 2 0 0 2 3-7 0 pont

Őszi Ádám