2014. december 28., vasárnap

Idegenben botlott a Chelsea

Nagyon fontos bajnoki pontokat hagyott a St Mary's Stadionban a listavezető Chelsea. Mourinho tanítványai ezúttal nem tudták legyűrni soros ellenfelüket, ezzel nagy lehetőséget adva a Manchester City számára. Győzelme esetén a címvédő egy pontra zárkózhat. 

Southampton - Chelsea 1-1 (1-1)
St Mary's Stadion, 31641 néző; Vezette: Anthony Taylor
Southampton: Forster - Alderweireld, Fonte, Yoshida (Gardos 62.), Targett - Davis (Long 77.), Wanayama, Schneiderlin, Mane, Tadic (Ward-Prowse 58.) - Pellé.
Chelsea: Courtois - Filipe Luis, Terry, Cahill, Ivanovic - Matic, Mikel (Drogba 74.), Hazard, Fabregas, Schürrle (Willian 46.) - Diego Costa (Remy 89.).
Gólszerzők: Mane (17.) ill. Hazard (45+1.)
Sárga: Yoshida (57.), Schneiderlin (72.) ill. Matic (31.), Fabregas (55.)
Kiállítás: Schneiderlin (88.) ill. -

Megszokott idegenbéli, defenzív taktikájával kezdett a Chelsea, mely ezúttal az Azpilipueta, Oscar, Willan trió nélkül lépett pályára. A Soton nagy vehemenciával érkezett meg a mérkőzésbe, a Chelsea támadásai pedig teljes mértékben elhaltak az ellenfél védő harmadában, a kapusok igen keveset voltak foglalkoztatva. A 14. percben két szögletnél is veszélyeztetett a hazai csapat, ám Schneiderlin lövését előbb sikerült blokkolni, majd Mane lefejelt labdájáról Fonte maradt le centikkel. Három minutummal később aztán talpra ugrott a St Mary's Stadion közönsége, ekkor Tadic ugratta ki Manet, Terry pedig csúnyán bennmaradt, az ex-Salzburg támadó pedig a kimozduló Courtois felett a kapuba emelt. (1-0)

A vezető gól ellenére nem állt vissza Koeman csapata, többnyire mezőnyben folyt a játék, s kósza hazai kísérleteket jegyezhettünk fel. A Chelsea kis híján lövési kísérlet nélkül vonult a félidőre, ám a hosszabbításban Fabregas átadását követően Hazard tekert zseniálisan Forster kapujába, ezzel zárult az első felvonás. (1-1)

A második felvonásra Schürrle helyére érkezett Willian, a Chelsea pedig növelte az iramot, Mourinho tanítványai magasabb fordulatszámra kapcsoltak. Több ízben nagyon beszorult saját kapuja elé a hazai gárda, mely hősiesen védekezett. Az 55. minutumban a játékvezető műesés révén sárgával jutalmazta Fabregast, ám a felvételek alapján ezt rosszul tette, bizony-bizony járt volna a büntető a londoni kékeknek. Biztosak lehetünk benne, hogy Mourinho nem megy el szó nélkül az eset mellett, a lélektani hadviselést nagyon szereti a portugál. Öt minutummal később aztán egy Hazard löket ment el centikkel a kapufa mellett, ám hiába pár kósza lövés, kaput nem találtak a felek, a 76. percben a statisztikákra nézve 1:1 kaput találó kísérletet láthattunk. A 77. percben aztán összetehette a kezét Koeman és a hibázó védő, ugyanis Gardos úgy gurította haza a labdát, hogy az a lesen ólálkodó Diego Costát találta meg, a spanyol azonban pechjére indulás gyanánt elcsúszott. Drogba beállása Mikel helyére jelezte, Mourinho nem elégedett az egy ponttal, erre a túloldalon Koeman is válaszolt, ő Davis helyére Longot hozta be előre. Két perccel a vége előtt Schneiderlin mehetett zuhanyozni, a játékvezető pedig négy percet hosszabbított. A Chelsea kapuja elé szegezte a Sotont, ám mindhiába, a hazai védelem nem kapitulált, 

Ezzel nagyon fontos pontokat hullajtott a listavezető, mely nagy lehetőség elé állította a címvédőt. A City egy győzelem esetén egy pontra zárkózhat. Ami a hazai csapatot illeti, a Soton továbbra is őrzi ötödik helyét.

Őszi Ádám

Elengedte utánpótlás válogatott játékosát az Arsenal - hivatalos

Eddig tartott az Arsenal és a svéd Kristoffer Olsson frigye, a mindössze 19 esztendős utánpótlás-válogatott középpályás Dániában folytatja pályafutását. 

A hírt Olsson jelenlegi csapata, az FC Midtjylland jelentette be. A fiatal svéd szeptember óta szerepel kölcsönben a dán klubnál. Teljesítménye olyannyira meggyőzte a klub vezetőit, hogy azok felvették a kapcsolatot az Ágyúsokkal a végleges transzfert illetően. A tárgyalások pedig révbe értek.

Olsson úgy nyilatkozott, hogy az FC Midtjylland  az a klub, mely hisze benne, s látja a potenciált, jelen állás szerint itt fejlődhet a legtöbbet. A transzfer részleteiről egyelőre nem közöltek hivatalos információt, a pletykák szerint 1 millió euró lehetett a vételár.

Őszi Ádám

Nemanja Matic öccse meghozta a nagy döntést

A  Chelsea szerb futballistájának, Nemanja Maticnak az öccse, meghozta karrierje egyik legfontosabb döntését, elkötelezte magát válogatott szinten. A NAC Breda középpályása Uros Matic nem Szerbiát, hanem a macedón nemzeti csapatot erősíti. 

A hírt megerősítette a Macedón Labdarúgó Szövetség elnöke Ilco Gjorgioski, aki szombaton személyesen találkozott a 24 esztendős támadó középpályással. Uros Matic március 27-én a fehéroroszok elleni selejtezőmérkőzés alkalmával debütálhat a macedón nemzeti csapatban. Amennyiben ez megtörténik, már nincsen visszatáncolási lehetőség.

Uros Matic korábban szerepelt utánpótlás szinten a szerb nemzeti csapatokban, ám felnőtt szinten eddigi karrierje nem hozta meg a korábban várt nagy áttörést. Jelenleg a holland NAC Breda játékosa, egy esztendeje pedig a Benfica B csapatában rúgta a bőrt.

Úgy fest tehát, hogy a Matic testvérek egyszerre nem öltik magukra a szerb címeres mezt. Ki tudja, hogy egyáltalán Uros számára valaha eljött volna-e ez a lehetőség.

Őszi Ádám

Marca: Íme az év csapata szavazás végeredménye

Spanyolországban a szurkolók köreiben a Real Madrid tarolt, ez derül ki a madridi illetőségű sportportál a Marca közönségszavazásából. Az év La Liga álomcsapatára 46 ezer voks érkezett, mindössze egy Barca és egy Atletico Madrid játékos került az álomtizenegybe a Real játékosokon kívül. Úgy fest, hogy a katalánok színe megkopott spanyol honban... 

Egyetlen Sevilla, vagy éppen Valencia játékos sem került az álomcsapatba, míg a bajnok Atletico Madrid is csak Diego Godínt adja. A Barca játékosok sem a le népszerűbbek idén, igaz Messi játékát még mindig elismeri a közönség. Neymar azonban sehol sincsen.

Íme az év La Liga álomcsapata a Marca olvasói szerint:
Iker Casillas (Real Madrid) - Dani Carvajal (Real Madrid), Sergio Ramos (Real Madrid), Diego Godín (Atlético Madrid), Marcelo (Real Madrid) - Gareth Bale (Real Madrid), Toni Kroos (Real Madrid), James Rodríguez (Real Madrid), Isco (Real Madrid) - Cristiano Ronaldo (Real Madrid), Lionel Messi (FC Barcelona). 

Kíváncsiak lennénk, hogy például a katalán Sport olvasói miként voksolnak, abból jó képet kaphatnánk, hogy milyen átfedés van az egyes oldalak olvasói között.

Őszi Ádám