2015. augusztus 15., szombat

Dupla annyi piros, mint gól a Hertha meccsén

Felemás magyar délutánt hozott a Bundesliga szombati játéknapja. Míg Szalai Ádám a Hoffenheim keretébe sem került be, addig a Dárdai Pát trenírozta Hertha BSC győzelemmel kezdte meg a szezont, ráadásul idegenből sikerült elcsípni a pontokat. 

Augsburg - Hertha BSC 0-1 (0-0)
G: - ill. Kalou (48.- büntető)
Kiállítás: Bobadilla (45+2.) ill. Beerens (66.)

A papírformát figyelembe véve az esélytelenek nyugalmával szállhatott ringbe a berlini csapat, ám a statisztikák semmit sem jelentenek, ez rendre bebizonyosodik. A mérkőzésen hamar besárgult Bobadilla, a hazaiak csatára pedig az első játékrész hajrájában második sárgáját követően mehetett zuhanyozni. Durva, mondhatni két ostoba belépőből jött 9ssze a kiállítás, s amilyen rosszul fejeződött be az első felvonás a hazaiak szempontjából, olyan rosszul is indult a második, a Hertha BSC büntetőt kapott, Kapou lába pedig nem remegett meg, az elefántcsontparti túljárt Hitz eszén. A 66. minutumban aztán egalizálódott a létszám, Beerens is megkapta második sárgáját, így Bobadilla  nyomdokaiba lépett. Kevesebb játékos, egy kicsit nagyobb tér, ám ezt nem sikerült kihasználnia egyik félnek sem, a Hertha BSC megőrizte előnyét, s remekül kezdte az új szezont.

Leverkusen - Hoffenheim 2-1 (1-1)
G: Kießling (45.), Brandt (71.) ill.  Zuber (5.)

A Hoffenheim számára megkezdődött a szezon, ám ez nem mondható el Szalai Ádámról, a magyar válogatott támadó nemhogy a kezdőcsapatban, de még a keretben sem kapott helyet. A vendégek nem napozni érkeztek, ezt gyorsan jelezték is, Polanski átadását Zuber váltotta gólra az ötödik percben. Meglepetéssel indult tehát a találkozó, s nem igazán akart Baumann háta mögött rezegni a háló, úgy festett, előnnyel fordulhatnak a vendégek, ám ekkor jött Kießling és lélektanilag roppant törékeny pillanatban egalizált. A fordulást követően aztán már csak egy csapat volt a pályán, ennek ellenére a Hoffenheim jól tartotta magát. Schmidt cseréje azonban bejött, Brandt beállt, s a 71. percben egy kis ritmusfelvételt követően elhelyezte a hálóban a győztes gólt. A Leverkusen így győzelemmel kezdte a szezont, míg a Hoffenheim szurkolóknak várnia kell az első pontokra.

Őszi Ádám

Sorsoltak a Német Kupában! - hatalmas derbik jönnek

Miközben a Bayern München és a Hamburg összecsapásával megkezdődött a német Bundesliga idei küzdelemsorozata, a zöld asztalnál megtartották a Német Kupa 2. fordulójának párosítását. A Bayern München és a Schalke 04 is derbire készülhet, hamar búcsúzni fogunk két sztárgárdától biztosan. 

A Bayern München a tavalyi Bundesliga ezüstérmesét a Wolfsburgot kapta ellenfeléül, míg a Schalke a Mönchengladbac legjobbjait láthatja majd vendégül. Emellett több olyan párharc is van, ahol alacsonyabb osztályú csapatok csapnak majd össze, a 3. fordulóban így garantáltan lesz öt ilyen gárda. A Borussia Dortmundra másodosztályú megmérettetés vár, míg a Kalmár Zsoltot és Gulácsi Pétert is foglalkoztató RB Leipzig az egyik lehető legjobb ellenfelet kapta papíron. Dárdai Pál és a Hertha BSC Frakfurtba utazik, ám nem az Eintracht, hanem az FSV lesz az ellenfél.

Német Kupa 2015/16-os kiírásának 2. fordulója:
Wolfsburg - Bayern München
Werder Bremen - Köln
Bochum (II.) - Kaiserslautern (II.)
Freiburg (II.) - Augsburg
Darmstadt - Hannover
Nürnberg (II.) - Fortuna Düsseldorf (II.)
Mainz - 1860 München (II.)
FSV Frankfurt (II.) - Hertha BSC
Borussia Dortmund - Padeborn (II.)
Sandhausen (II.) - Heidenheim (II.)
Schalke 04 - Mönchengladbach
SSV Reutlingen (IV.) - Braunschweig (II.)
Carl-Zeiss Jena (IV.) - VfB Stuttgart
SPVGG Unterhaching (IV.) - RB Leipzig (II.)
Erzgebirge Aue (III.) - Eintracht Frankfurt
Viktoria Köln (IV.) - Bayer Leverkusen

Őszi Ádám

Kiütéses győzelemmel rajtolt a Bayern München - videóval

Elrajtolt a német élvonalbeli labdarúgó-bajnokság, közismertebb nevén Bundesliga 2015/16-os szezonja, a nyitányon a címvédő Bayern München egy döcögősnek mondható első játékrészt követően a második felvonásban a szőnyeg alá söpörtre a Hamburg legjobbjait. 

Bayern München - Hamburg 5-0 (1-0)
Helyszín: München, Allianz Aréna 75000 néző; Vezette: Bastian Dankert
Gólszerzők: Benatia (27.), Lewandowski (53.), Müller (69., 73.), Costa (87.) ill. -
Sárga: Alonso (12.), Boateng (18.) ill. Diekmeier (25.), Spahic (35.)
Kiállítás: - ill. -

Bayern München: Neuer - Lahm (Alcantara 72.), Benatia, Boateng, Alaba - Alonso (Rafinha 56.), Robben (Götze 65.), Müller, Vidal, Costa - Lewandowski. Vezetőesző:  Pep Guardiola

Hamburg: Adler - Ostrzolek, Spahic, Djourou, Diekmeier - Holtby, Jung, Ekdal (Olic 61.) - Ilicevic (Diaz 69.), Gregoritsch, Schipplock (Lasogga 69.). Vezetőedző: Bruno Labbadia

Az első pillanattól fogva hatalmas mezőnyfölényt tudhatott magáénak a hazai csapat, mely volt, hogy 80-20 százalékban birtokolta a játékszert. Robben a 8. percben közel állt ahhoz, hogy az új idény első Bayern találatát jegyezze, ám fejese tizenegy méterről kaput tévesztett. Fejjátékból elégtelen! - Lewandoeskinak sem ment jobban, mint Robbennek, a lengyel nyolc méterről bólinthatott, ám a labda a felsőléc felett hagyta el a játékteret, Adlernek még hárítania sem kellett. A 27. percben aztán kellett volna hárítani, ám nem sikerült, Benatia pedig megmutatta társainak, hogy miként kell belebólintani a labdába, úgy, hogy az a kívánt célterületre érkezzen meg. Thomas Müller is próbálkozott, lövése azonban ha kicsivel is, de elkerülte a bal kapufát jó tizenhét méterről. A közönség egy pillanatra felhördült, majd jött a csalódott moraj. Az első játékrész hajrája meglehetősen eseménytelenre sikeredett, a Hamburg kapujának előterébe szegezve védekezett.

A nyomás a második félidőben sem szűnt, ám ezúttal már a góllövő cipő is a hazai játékosok lábán volt. Az 53. percben Lewandowski is megkezdte a gólgyártást, 18 méterről laposan lőtte ki a jobb alsót, Adler esélytelen volt. Rafinha próbálkozását aztán Adler hárította, Thomas Müller fejesénél azonban földbe gyökeredzett a lába. Zseniális akció, Douglas Costa beadása pedig bal külsővel élményszámba ment. Ekkor már 3-0 állt az eredményjeltőn, s sok volt vissza, tudni lehetett, hogy ha a Bayern nem kapcsol visszább, akkor ebből nagy zakó lehet. Lett is, ugyanis Thomas Müller másodszor is betalált, majd a végeredményt Douglas Costa állította be. Müller második találata előtt Vidal hagyott ki hatalmas helyzetet, a címvédő így is könnyed győzelmet aratott, s jól indította a szezont, míg a Hamburg számára itt egy újabb intő jel...!

Megmerjük kockáztatni, öt gólos sikerével a müncheniek az élen zárják a tabellát.

Őszi Ádám