2012. október 2., kedd

BL G-csoport: Könnyed Barca győzelem, horrorisztikus sérüléssel és eldurvult végjátékkal

A Benfica együttese a Barcelona csapatát fogadta a BL mai játéknapján, azzal a nem titkolt szándékkal, hogy pontot, pontokat csen majd el a katalán együttestől, illetve megszakítson egy hosszú sorozatot a spanyol csapatok ellen.  

A mérkőzés remekül kezdődött, a Benfica támadólag lépett fel és több alkalommal is veszélyeztették a vendégek kapuját, de a Barca hamar megszerezte a vezetést. A 6. percben Messi beadását passzolta a kapuba Alexis (0-1). Ezt követően a vendégek nyomása nőtt, a benfica olykor pedig egészen veszélyes kontrákat vezetett, melyekből kapura lövések is lettek, ám gól nem. A félidő termése volt még három sárga kártya, meglepő módon vendégek vezettek ebben is 2-1-re.

A második félidő elején hamar eldöntötte a mérkőzést a Barca, az előkészítő szerepében ismét Messi jeleskedett, a találatot pedig Fabregas szerezte az 55. percben (0-2). A találkozó innentől lagymataggá és egyoldalúvá vált, a labdabirtoklás elérte a 24-76 százalékos arányt. A katalán csapatba visszatért Iniesta, viszont a 78. percben történt egy súlyos sérülés. Puyol a vendégek csapatkapitánya röpült be fejelni a tizenhatoson belülre és szerencsétlenül érkezett a földre, a keze a teste alatt maradt, maga alá fordult és minden bizonnyal el is tört, rendkívül rendellenesen állt, azonnal lecserélték és kórházba szállították. Az ezt követő tízen pár perc nem hozott focit, kakaskodást annál inkább, Messit több alkalommal visszarántották, buktatták,  Busquets a kiállítás sorsára jutott könyöklés miatt, majd pedig a túloldalon is történt egy hasonló eset, a szenvedő fél Alves volt, ám a piros elmaradt. Összességében könnyed katalán győzelem született, így nem kérdés, hogy vezetik a csoportot a négy pontos Celtic előtt, a Benfica pedig ezúttal sem tudta megtörni a spanyol átkot.

A játéknap másik mérkőzését korábban játszották, drámai mérkőzésen nagy meglepetésra a Celtic 3-2-re nyert Moszkvában és elhozta a három pontot.

Benfica-Barcelona 0-2 (0-1)
Gól: Alexis, Fabregas

Korábban: Szpartak Moszkva-Celtic 2-3

Szerző: Őszi Ádám

BL: Öt gólos drámi meccsen a Celtic örülhetett a hideg moszkvai estén

Azt követően, hogy a Szpartak Moszkva vereséget szenvedett az első fordulóban a Barcelona vendégeként most a Celtic ellen kellett volna begyűjteni a három pontot. A vereség a katalánok otthonában bármely csapat számára vállalható, ezzel nincsen gond, sőt a Szpartak majdnem pontokat hozott el. Ma este viszont a három pontra lett volna szüksége, ha nem akart nehéz helyzetbe kerülni ami a továbbjutást illeti.

A mérkőzést ahogyan az várható volt a hazai együttes kezdte jobban, irányították a játékot, és uralták azt, a pálya szinte felbillent, de mint tudott ez a fociban nem számít. A vezetést a vendégek szerezték meg, jött egy kontra, mint egy hideg zuhany, a befejező ember Hooper volt (0-1). Így zárták a felek az első negyed órát, a játék képe pedig maradt ugyan az, mint volt, a hazai csapat olykor görcsösen próbálta vezetni a támadásait, érződött a hátrány és az eredménykényszer. A fölény a 41. percben góllá érett, egy remek összjátékot követően Emenike talált a kapuba, így 1-1-es döntetlennel vonultak a felek az öltözőbe.

A második félidőre egy még elszántabb Szpartak érkezett és ez nem csak helyzetekben, hanem gólban is megnyilvánult, a 46. percben ismét Emenike volt eredményes, vezettek a hazaiak (2-1). Ekkor úgy tűnt sínen van a moszkvai csapat, a Celtic pedig kisiklott a hideg moszkvai estén, ám jött egy piros kártya, melyet  a 68. percben Insaurralde a hazaiak védője kapott és mehetett zuhanyozni. Ez a döntés gyökeresen befolyásolta a mérkőzés további menetelét, átvette az irányítást a skót csapat, a korábbi 69-31-es labdabirtoklás (százalékos arányban) 55-45-re olvadt. A felek eddig a pontig hasonló mértékben próbálkoztak a gólszerzéssel, de ezt követően a Celtic meccse jött. 

Előbb a 71. percben Kombarov öngóljának köszönhetően egyenlítettek (2-2), majd pedig tovább nyomtak, ezt jó pár kapura lövéssel jelezték is, de úgy tűnt meg kell elégednie a feleknek a pontosztozkodással, kimondhatjuk, a Celtic számára ez egy megfelelő eredmény lett volna. amikor már mindenki elkönyvelte a végeredményt jött Samaras és megszerezte a Celtic számára a győztes találatot, mely három pontot ért, nem is akár milyen pontokat.

Ezzel az eredménnyel a Szpartak pont nélkül áll a csoportban, a Celtic pedig 4 pontjával, ha csak ideiglenesen is de átvette a vezetést.

Szpartak Moszkva - Celtic 2-3 (1-1)
Gól: (Emenike 41., 48., ill. Hooper 12., Kombarov 71. – öngól, Szamarasz 90.)
Kiállítás: Insaurralde

Szerző: Őszi Ádám

BL G-csoport: Ibériai rangadó a Benfica és a Barc részvételével, korán kezdődik a Szpartak-Celtic

A második forduló első játéknapján megrendezésre kerül egy ibériai rangadó, illetve egy a csoport alakulását figyelembe véve fontos találkozó. A Barcelona együttese Lisszabonba látogat a Benfica vendégségébe, míg a Celtic csapata a fagyos Moszkvában próbál szerencsét a Szpartak ellen. Ami az első fordulót illeti, a Barca nagyon megizzadt hazai pályán orosz ellenfelével szemben, de nagy  nehezen sikerült begyűjteni a három pontot, így a katalánok vezetik a csoportot, hiszen a másik találkozón a Celtic és a Benfica gól nélküli döntetlent ért el. 

Ami azt illeti, jó ibériai derbinek ígérkezik a Benfica-Barca meccs, ám a statisztikák alapján közel sem lesz olyan gól dús. A két csapat eddig mindössze négy alkalommal találkozott, a mérleg 2 katalán győzelem, és 2 gól nélküli döntetlen. Mind a két alkalommal Lisszabonban játszottak gól nélküli döntetlent a felek, nem feltétlenül jó ómen, de azért vannak a statisztikák, hogy megdöntsék őket. Mind a két csapat jó szezonkezdést mondhat magáénak. A hazai gárda a portugál bajnokságban öt mérkőzést követően még veretlen, de három győzelme mellett két döntetlen is  becsúszott. csak úgy mint a BL első körében. A Barcelona szekere remekül halad, magabiztosan vezetik a spanyol pontvadászatot az ősi rivális Real Madrid előtt nyolc pont az előny hat fordulót követően. Eddig mind a hat mérkőzést hozták, illetve BL nyitányukon is nyerni tudtak, de sokszor csak a meccs utolsó pillanataiban. Kíváncsian várjuk mi lesz a ma esti mérkőzésen.

Benfica-Barcelona 20:45 (Sport1)

A csoport másik mérkőzése akár sorsdöntő is lehet, hiszen a moszkvai együttesnek pontokra van szüksége, ha életben szeretné tartani továbbjutási esélyeit. Még nagyon az elején vagyunk, de számukra egy esetleges vereség döntő lehetnek, így minden bizonnyal feltüzelve mennek ki a pályára a Celtic ellen a Szpartak játékosok. A mérkőzést mivel Oroszországban rendezik, így annak lebonolítására előbb kerül sor, magyar idő szerint 18:00-kor kezdenek a felek, a találkozót a DigiSport1 élőben közvetíti. Ami a BL nyitányt illeti már mindent elmondtunk, de nézzük a csapatok szereplését a honi bajnokságaikban. A skót pontvadászatot nyolc fordulót követően vezeti a Celtic együttese, úgy, hogy van egy elmaradt meccse, ám két döntetlen és egy vereség is becsúszott a négy győzelem mellé. A Szpartak már kicist előrébb tart, az orosz ligában már túl vannak tíz fordulón és hát a mérleg nem az igazi. Hat győzelem mellett becsúszott egy döntetlen és három vereség is, és csupán az 5. pozíciót foglalják el egyenlőre. Ami a két csapat egymás elleni múltját illeti, mert ilyen is van,  kétszer találkoztak a felek pont a BL-ben a kieséses szakaszban. Két 1-1-es mérkőzést követően pedig a skót gárda jutott tovább tizenegyesekkel. A Celtic lehet ma is elégedett lenne az egy ponttal  ám a Moszkva otthon szeretné tartani mindhármat.

Szpartak Moszkva-Celtic 18:00 (DigiSport1)

Szerző: Őszi Ádám