2015. június 11., csütörtök

Copa America: Esélylatolgatás egyenesen Uruguayból! - exkluzív

Kíváncsiak voltunk arra, hogy miként látja a 44. Copa America esélyeit egy olyan ember, aki kint él Dél-Amerikában, s nap mint nap követi a kontinens eseményeit. Felkerestük Salekovics Ádámot a mindenuruguay.blog.hu szerkesztőjét, aki már 2011 óta Uruguayban él és dolgozik, életének egyik fő mozgatórugója pedig a labdarúgás. Bemutatkozik tehát Salekovics Ádám, akinek anyagait ezentúl a FociClub.hu hasábjain olvashatjátok majd, mint vendégíró. Megismerhetitek szubjektív véleményét és látképét az uruguayi válogatottról és magáról a tornáról, mely magyar idő szerint pénteken 01:30-kor rajtol. 

Röviden, mit érdemes tudni rólad Ádám?
Uruguayban, azon belül pedig Montevideóban élek, immáron 2011 óta. Az uruguayi foci iránti szenvedélyem miatt költöztem ebbe a kis dél-amerikai országba, ahová gond nélkül sikerült beilleszkednem. Egy magániskolában és egy nyelvi intézetben tanítok, a szabadidőmben pedig focimeccseket nézek a lelátón és a televízióban. Kedvenc csapatom a montevideói Club Atlético River Plate, amelynek három és fél éve bérletes és aktív szurkolója vagyok. Jelenleg egy könyvön dolgozom, amely az uruguayi-magyar futballkapcsolatokról fog szólni.

- Érezed már a pezsgést a torna közeledtét Montevideóban?
Egyelőre nem. A bajnokság még nem ért véget, és a hétvégi Nacional-Peñarol döntő nagyobb figyelmet kap. Ez várhatóan az Uruguay-Argentína előtti napokban fog megváltozni.

- Mi az általános vélekedés, az utca embere mit vár az uruguayi nemzeti csapattól?
Nem túl bizakodóak az emberek. Általános nézet, hogy az uruguayi válogatott az elmúlt két-három évben rosszul játszott, és csak Suáreznek volt köszönhető, hogy kijutott a világbajnokságra. Ezúttal, ugye, Suárez hiányzik majd a csapatból.

- Suárez ezek szerint a legkedveltebb labdarúgó odakint, de mi a helyzet Edison Cavanival?
- Egyértelműen Suárez a legnépszerűbb uruguayi focista; Cavani meg sem közelíti őt ebben a tekintetben. Sőt, az elmúlt időszakban többször is előfordult, hogy Cavani furcsa gesztussal üzent meccs közben a szurkolóknak.

- Utóbbit hogyan kell értelmezzük és a szurkolók hogyan teszik?
- Cavanival szemben sokkal kritikusabbak a szurkolók. Suáreznek mindent, de szó szerint mindent megbocsátanak az emberek, ám ha a PSG légiósa rosszul játszik, és kihagyja a helyzeteit, megkapja a magáét. Az elmúlt egy évben Cavani több válogatott meccsen is úgy ünnepelte a góljait, hogy arra biztatta a szurkolókat, maradjanak csendben.

- Na és te mit vársz Uruguaytól, szerinted mi a realitás?
- Amit szeretnék és amit várok élesen elkülönülnek egymástól. Nyilván azt szeretném, hogy a válogatott megvédje a négy évvel ezelőtti címét, de szerintem ez most túl nagy feladat lesz a játékosok számára. Már a csoportból való továbbjutást is sikernek tartanám; arra számítok, hogy a negyeddöntőben kiesnek.

- Mit gondolsz ki nyeri a tornát és miért?
- Az a csapat nyeri a tornát, amelyik a legerősebb a kerettel utazik Chilébe, azaz Argentína! Gerardo Martino szövetségi kapitány nagyon jó stratéga, ugyanakkor nem annyira vaskalapos, mint az elődje, Alejandro Sabella. Arra számítok, hogy a Tévez-Messi páros tarthatatlan lesz. A csapat valamennyi poszton erős, a játékosok pedig ki vannak éhezve a sikerre. Argentína utoljára 1993-ban nyert világversenyt a felnőttek között. Érdekesség, hogy a legutóbbi chilei Copa Américát éppen Argentína nyerte - egy vesztes világbajnoki döntőt követően. Vélhetően a chilei és a kolumbiai csapat is ott lesz a legjobb négy között; a negyedik elődöntős Brazília vagy Paraguay lehet. A torna meglepetését a Ramón Díaz vezette paraguayiaktól várom.

- Melyik válogatott okozza a torna legnagyobb csalódását szerinted?
- Nagyon nagy csalódás szerintem nem lesz. Az A csoportban a chileiek, a B csoportban az argentinok vagy az uruguayiak, a C csoportban pedig a brazilok vagy a kolumbiaiak kiesése lenne csalódás. Ezen válogatottak közül senki sem kapott teljesíthetetlen feladatot az első körben. Ha tippelnem kellene, akkor azt mondanám, hogy ebből az ötösből az uruguayiak esnek ki elsőként, méghozzá azért, mert a csapat túlságosan is hozzászokott ahhoz, hogy Suárez majd csak talál egy gólt. Ezúttal sokkal kreatívabb támadójátékkal kell előrukkolniuk Tabárez fiainak, vagyis a tornán kellene valami újat kitalálni. Menet közben, az utolsó pillanatban ez ritkán sikerül. Mindenesetre a Guatemala elleni felkészülési mérkőzésen voltak biztató jelek...!

A hazaiak számára mindenképpen csalódás lenne, ha nem ők nyernék a Copa Américát, hiszen nyugodtan kijelenthetjük, hogy ez minden idők legerősebb chilei válogatottja. Ha most sem nyernek semmit, akkor vélhetően soha. Jorge Sampaoli játékosaira ez plusz lelki terhet ró.

- Sztárcsatárok sorát vonultatja fel a kontinenstorna, szerinted kik lesznek fókuszban és ki lesz a gólkirály?
- Szerintem Messi lesz a gólkirály. Nehezen tudnám elképzelni, hogy az argentin válogatott Messi tündöklése nélkül nyerje meg a tornát. Az Albiceleste sokkal támadóbb felfogásban fog játszani, mint a világbajnokságon. Neymar is jó, de nagy kérdés, hogy lesznek-e olyan társai, mint az argentinnak.

- Ki lehet a torna felfedezettje, valaki, akire még nem figyelünk annyira, de befuthat!?
-  Az uruguayi Giorgian De Arrascaeta lehet a torna felfedezettje. Egészen kivételes rúgótechnikával bír, és sokkal ötletesebb, mint a helyén játszó Nicolás Lodeiro. De Arrascaeta jelenleg a brazil bajnok Cruzeiro tagja, és hihetetlen népszerűségnek örvend a szurkolók körében. Ha ki tudja szorítani Lodeirót a kezdőből, akkor az uruguayi válogatott esélyei is jobbak lesznek.

Őszi Ádám

Copa America: Bemutatjuk a rendező országot Chilét!

Itt van a nyakunkon a 2015-ös Copa America, melynek házigazdája az észak-déli irányban a kontinensen hosszan elnyúló Chile lesz. Nyolc város kilenc stadionja ad otthont a mérkőzéseknek, nézzük mit érdemes tudni magáról az országról. Bemutatjuk Chilét! 

Amit érdemes tudni a rendező országról nagyvonalakban: A rendező városokra, a helyszínekre és a létesítményekre stadionmustra című rovatunkban tértünk ki, ezen iromány nem a sport szempontjából közelíti a dolgokat, általánosan kívánjuk bemutatni magát az országot, mely roppant hosszasan terül el a dél-amerikai kontinens nyugati felén az Andok vonulatán.  Nyugatról mindvégig az óceán határolja, míg keletről a már említett hegyvonulat. Országok tekintetében Peruval, Bolíviával és Argentínával érintkeznek határai.

Az ország államformája elnöki köztársaság, míg a beszélt nyelv a spanyol, ebből bizonyára mindenki számára tiszta a kép, Chile egykoron spanyol gyarmat volt, melynek függetlenségét 1818-ban kiáltották ki, ám elfogadására csak 1844-ben került sor. Népessége folyamatos növekedést mutat, az elmúlt 55 esztendőben több mint 10 millióval nőtt, s jelenleg 18 millió körül van.

Területét tekintve több mint nyolcszor akkora, mint Magyarország, ám ennek hathatós része hegység. Legmagasabb pontja 6880 méter magas, összesen pedig öt hegycsúcs is 5000 méter felé emelkedett. Festői tájai és óceánpartjai egyre közkedveltebb turistahelynek számítanak.

Chilében 32 nemzeti park található, az ország növény és állatvilága pedig roppant sokrétű. Az országot sokszor a Lámával párosítják össze az európai emberek.

Chile ipari országnak számít, rengeteg a bánya, virágzik a feldolgozóipar és az energiagazdálkodás, persze emellett mezőgazdaságból, erdőgazdálkodásból és halászatból is sokan élnek.

Az országban 71 repülőtér mellett 11 kikötő található, jól kiépített út és vasúthálózat köti össze a városokat. Egyre jobban felkapott turistahely.

Ami a gasztronómiát illeti a chilei emberek imádják a tenger gyümölcseit, s marhahúsból is rengeteget fogyasztanak, ahogyan friss gyümölcsöket és zöldségeket egyaránt. A hegyoldalakon termett szőlő roppant finom, a chilei borok pedig messze földön híresek.

Chile és a sport: Nem mondható sportnagyhatalomnak a dél-amerikai ország, ezt jól jelzi, hogy az olimpiák történetében csupán két aranyérmük van, s ha belegondolunk, sem egyéni, sem pedig csapatsportágakban nem tündökölnek chileiek. Egy sport viszi a prímet, ez pedig a labdarúgás, a legkisebbtől a legnagyobbig, a legfiatalabbtól a legidősebbig szinte mindenki a bőrgolyóval foglalkozik. A chilei nemzeti csapat több ízben állt már dobogón kontinenstornán, sőt világversenyen is, ám a legfényesebben csillogó érem nem igazán akar összejönni. Világbajnoki bronzérem már van a vitrinben, a kontinenstornáról pedig hat bronzérem mellett négy vesztes döntőről szól a történelem. Ki tudja, talán éppen most, 2015-ben hazai pályán törik meg az átok. Chile nyolcadik alkalommal szolgál a torna otthonául.

Őszi Ádám

Copa America (felkészülés): Szerény brazil győzelem a főpróbán

Brazília is megtartotta főpróbáját a kontinenstornára, a Selecao volt az utolsó gárda, mely felkészülési mérkőzést vívott első csoportmérkőzése előtt. A mögöttünk álló két hétben a keretek gőzerővel készültek, s több válogatott is hivatalos felkészülési mérkőzésekkel hangolt, míg akadtak olyan csapatok is, melyek ezen lehetőséggel nem éltek és inkább a színfalak mögött dolgoztak, gyakoroltak. 

Brazília - Honduras 1-0 (1-0)
G: Firmino (33.) ill. -

Immáron Neymar is a fedélzeten volt, igaz nem a kezdőben, hanem a padon kezdte a Honduras elleni mérkőzést, melyet a várakozásokkal ellentétben csupán egy góllal nyert meg a brazil válogatott. Mint tudjuk azonban, ezeken a mérkőzéseken az eredmény másodlagos, ezt jól mutatta a sok csere és a kipróbált variációs lehetőségek. A győztes gólt a Hoffenheim támadója Firmino szerezte az első negyedóra végén, azt követően, hogy Filipe Luis remek labdával játszotta meg őt.

A brazil válogatott magyar idő szerint hétfőn 23:30-kor mutatkozik be, ellenfele pedig Peru lesz.

A Copa America résztvevőinek felkészülési mérkőzései:
Mexikó - Guatemala 3-0
Peru - Mexikó 1-1 
Panama - Ecuador 1-1
Chile - Salvador 1-0 
Uruguay - Guatemala 5-1
Kolumbia - Costa Rica 1-0 
Ecuador - Panama 4-0 
Argentína - Bolívia 5-0 
Paraguay - Honduras 2-2 
Brazília - Mexikó 2-0 

Őszi Ádám

U20-as vb: Bombameglepetés üzbég módra!

Újabb meglepetés az U20-as világbajnokság nyolcaddöntői során, avagy Üzbegisztán történelmi sikert aratott korosztályos együttesével, s bejutott a negyeddöntőbe a jóval esélyesebbnek számító Ausztria kontójára. Ezzel az is eldőlt, hogy a szenegáli, vagy az üzbég együttes ott lesz a felső ági elődöntőben.  

Ausztria - Üzbegisztán 0-2 (0-0)
G: - ill. Khamdanov (47., 57.)

Mindkét csapat csoportja második helyén végzett, ám míg az osztrákok veretlenül jutottak tovább a halálcsoportnak aposztrofált 'B' jelű kvartettből, addig az üzbégek csupán három pontot szereztek, egy az utolsó fordulóban aratott győzelemmel léptek tovább jobb gólkülönbségüknek köszönhetően. A hét futballkultúra és úgy egyébként a két csapat összevetésében nyugati szomszédaink voltak a mérkőzés toronymagas esélyesei, ám a papírforma az nem jelent semmit, ezúttal is bebizonyosodott. Az üzbégek mezőnyben is felvették a harcot ellenfelükkel, s egyik fél sem tudott a másik fölé nőni igazán. A mérkőzés hőse a duplázó Khamdanov volt, az ifjú támadó az öltözőben maradó szerbeket a 47. percben büntette először, majd tíz perccel később megduplázta csapata, s saját góljainak számát egyaránt. Az osztrák cserék, s erőfeszítések hiábavalónak bizonyultak, ez Üzbegisztán napja volt ma! Ausztria tehát csakúgy mint Magyarország búcsúzott az U20-as világbajnokság küzdelmeitől.

Üzbegisztán a negyeddöntőben azzal a Szenegállal találkozik, mely a szintén esélyesebb ukrán csapatot ejtette ki szerdán büntetőpárbajt követően.

A góllövőlista élmezőnye:
1. Kovalenko (Ukrajna), MERVÓ BENCE (MAGYARORSZÁG) – 5 gól
2. Mukhtar, Stendera (Németország), Silva (Portugália) – 4 gól
6. Stark (Németország), Khamdanov (Üzbegisztán) – 3 gól

A nyolcaddöntők menetrendje:
jún. 10. 06:00    Ghána - Mali  0-3
jún. 10. 06:00    Szerbia - Magyarország 1-1 - (hosszabbítás után 2-1)
jún. 10. 09:30    USA  - Kolumbia 1-0
jún. 10. 09:30    Ukrajna - Szenegál 1-1 (büntetőkkel 1-3)
jún. 11. 06:00    Ausztria - Üzbegisztán 0-2
jún. 11. 09:30    Németország - Nigéria
jún. 11. 09:30    Portugália - Új-Zéland

jún. 11. 09:30    Brazília - Uruguay



A negyeddöntőben: 
??? - ??? 
Üzbegisztán - Szenegál 
USA - Szerbia 
Mali - ???


Őszi Ádám