2014. március 13., csütörtök

EL: Csatát nyert a Betis, de nem háborút!

Igazi kuriózumnak számít az, amikor városi derbit rendeznek egy nemzetközi kupasorozatban. Az Európa Liga csütörtöki nyolcaddöntőinek egyike a sevillai városi derbi volt, melynek végén hatalmas meglepetésre a sokkalta esélytelenebbnek tartott Betis szurkolói örülhettek. 

Sevilla - Betis 0-2 (0-1)
G: - ill. Leo Baptistao (15.), Sevilla (77.)

Könnyen előfordulhatott volna, hogy a Sevilla már az első percben gólt szerez, ám Adan remek mozdulattal hárította Bocca lövését, így maradt a gól nélküli állás. Jól bekezdtek a hazaiak, a labda többnyire náluk volt, ám ezzel nem tudtak mit kezdeni, gólt a spanyol pontvadászatban ligautolsó városi rivális tudott szerezni, vagy ahogy mondani szokás, a kihagyott helyzetek megbosszulják önmagukat. A 15. minutumban Bacca lövését blokkolták, majd a kipattanót Reyes tűzte rá, ám a labda a kapu bal oldala mellett hagyta el a játékteret. A következő pillanatban már Beto kapuja előtt legyeskedtek a zöld-fehérek, s ha már ott voltak akkor gólt szereztek. Juanfran beadására Leo Baptistao érkezett, a betis szurkolók pedig önfeledten ünnepelhettek. A hazaiak nem zavarodtak meg a bekapott góltól, szemmel láthatóan jobban zavarta őket saját pontatlanságuk a kapu előtt. 

A második játékrész sokkal laposabbra sikeredett, mint az első, sokat elmond, hogy a Sevilla három lövéssel próbálkozott, ebből pedig egy sem talált kaput. Ellenben a Betis sikeresen megduplázta előnyét, a sors furcsa fintora, hogy Sevilla városában a sevillai derbin a Sevilla csapatának Sevilla talált be. Ha ez valakinek túl kusza lett volna, nos a Betis cserejátékosa Salva Sevilla nevéhez fűződött a gól, melyet Leo Baptistao készített elő. Idegenbéli győzelmével a Betis hatalmas előnyre tett szert, csatát nyert, de még nem "háborút"!

Őszi Ádám

EL: Portóban égett meg a Napoli; nyolc között érezheti magát a sziporkázó Valencia!

Megkezdődött az Európa Liga idei nyolcaddöntőinek összecsapása, kedd este 19 órai kezdette hat csapat szállt ringbe, egyetlen egy célt kitűzva, mely nem más volt, mint a továbbjutás, az előny megszerzése. Kinek így, kinek pedig úgy sikerült, olyan nincsen, hogy mindenkinek jó legyen. A Valencia a legjobb nyolcban érezheti magát, míg a Porto kényelmesen, de nem hátradőlve várhatja a visszavágót. A Basel és a Salzburg párharcán a második meccsre maradt a döntés. 

Ludogorets - Valencia 0-3 (0-3)
G: - ill. Barragan (5.), Cartabia (34.), Senderos (59.)
Kiállítva: Juninho Quixada (80.) ill. Keita (24.)
Sok jó csapat elbukott már a regnáló belga bajnok a Ludogorets otthonában, ám a Valencia nem állt be a sorba. A Denevérek már az 5. percben vezetésre tettek szert Barragan révén, ekkor elhalkult a népes publikum, ám a 24. percben mindenki felmorajlott, mikor is Keita a kiállítás sorsára futott, illetve terítéken volt egy büntető, melyet a hazaiak kedvence Bezjak sikeresen kihagyott. Emberelőny ide vagy oda, újabb gólt ismételten a Valencia szerzett, a 34. percben Paco passzár követően Cartabia mattolta Stojanov hálóőrt. A folytatásban sem jutott sok öröm a Ludogorets ultráknak, a csapat az 59. percben újabb gólt kapott, ekkor Vargas passza után Senderos volt eredményes. A 80. percben aztán egalizálódott a létszám, a hazaiak játékosa Juninho Quixada mehetett zuhanyozni. Győzelmével a Valencia gyakorlatilag a nyolc között érezheti magát, a visszavágó formalitásnak tűnik.

FC Porto - Napoli 1-0 (1-0)
G: J. Martinez (57.) ill. 
A mérkőzés elején igen csak bekezdett a hazai csapat, mely több ízben is komoly helyzetet alakított ki, ám gól egyikből sem született. Meglehetősen nagy volt a differencia a két együttes között, többnyire csak a Porto akarata érvényesült. A második játékrész némileg kiegyenlítettebb volt, ekkor már a napoli helyzetei is megvoltak, ám gólt nem tudott szerezni Benítez csapta, Higuain, Albiol, majd kétszer Zapata révén is gólt szerezhetett volna. A hazaiak ellenben bevették Reina kapuját, az 57. percben rezgett a háló, a tettes Jackson Martinez a hazaiak kolumbiai gólzsákja volt. Nincsen tehát idegenben lőtt gólja Nápolyiaknak, lépéselőnybe került a Porto.

Basel - Salzburg 0-0 (0-0)
Gól nélküli döntetlent hozott Svájc és Ausztria két élcsapatának találkozója. A mérkőzés elején a Salzburg akarata érvényesült, a vendégek jól bemelegítették Sommert a hazaiak kapuvédőjét, aki remekül állta a sarat. A találkozó igen hullámzó képet mutatott, összességében a vendégek voltak jobbak. Gulácsi Péter végig védte a meccset és remekül húzta le a rolót, amikor kellett.

Őszi Ádám

A MU sztárcsatára a Real célkeresztjében - sajtóhír

A Daily Mirror beszámolója, "kéme" szerint a Real Madrid berkein belül felvetődött annak lehetősége, hogy a nyáron a klub kivesse hálóját Robin van Persie megszerzésének érdekében. 

Első és nagyon fontos dolog, melyet le kell, hogy szögezzünk, hogy minden labdarúgó számára fontos a nemzetközi porond, olyan sztárok esetében pedig mint RVP sokszor már az Európa Liga sem jöhet szóba, a játékosok a legjobbak között szeretnének bizonyítani évről évre. A Manchester United borzasztóan rossz szezont fut, és nemhogy a Bajnokok Ligája, de még az Európa Liga indulás is távolinak tűnik, ez pedig gyökeres változásokat eszközölhet egy csapat életében. Könnyen előfordulhat tehát, hogy a szezon végén  Robin van Persie sarkon fordul és délnek veszi az irányt. A játékos korábban már tett célzást arra, hogy jobban érezte magát akkor, mikor nem David Moyes, hanem a jó öreg rutinos róka ir Alex Ferguson irányította a csapatot.

Ha pedig a királyiak szemszögéből nézzük a dolgot, tudhatjuk, hogy hosszú ideje téma egy sztárcsatár leigazolása, nemrégiben távozott Higuain, az ő helyén pedig űr tátong. Igaz erre sokan azt mondják, hogy Morata, illetve Jesé, ám lássuk be őket még nem kezelhetjük klasszis befejezőként.

A kalapban tehát egy névvel több, Robin van Persie, Sergio Agüero, Luis Suarez...

Őszi Ádám

FIFA-világranglista: Veresége ellenére javított a magyar csapat!

A  Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) kiadta legfrissebb márciusi világranglistáját, melyen a magyar válogatott a finnek ellen elszenvedett vereség ellenére javított egyet pozícióján. Az élbolyban nem történt változás a lista élén továbbra is az Európa- és világbajnok La Furia Roja áll. 

Az első öt helyezett maradt ugyan ott ahol eddig, míg a hatodik, illetve hetedik helyen csere történt, Uruguay megelőzte Svájc válogatottját. Érdekesség, hogy a  legutóbbi vb-n ezüstérmes Hollandia immáron nem található meg az első tízben, helyüket Belgium vette át, az Oranje pedig visszacsúszott a 11. pozícióba. A magyar csapat egy helyet előre lépve jelenleg 43. a friss világranglistán.

A márciusi FIFA-ranglista (zárójelben a februári helyezés):
 1.  (1.) Spanyolország 1510 pont
 2.  (2.) Németország 1336
 3.  (3.) Argentína 1234
 4.  (4.) Portugália 1199
 5.  (5.) Kolumbia 1183
 6.  (7.) Uruguay 1126
 7.  (6.) Svájc 1123
 8.  (8.) Olaszország 1112
 9.  (9.) Brazília 1104
10. (11.) Belgium 1084
....13. (12.) Görögország 1038
....32. (33.) Románia 740
....43. (44.) MAGYARORSZÁG 652
....58. (65.) Finnország 556
....86. (85.) Észak-Írország 388
...162. (172.) Feröer-szigetek 87

Őszi Ádám

Real Madrid: Megvan Coentrao utódja - sajtóhír

Egybehangzó hírek szerint Fabio Coentrao a Real Madrid portugál válogatott védője a nyáron távozhat, ez pedig egy új játékos érkezését jelentheti. A zsurnaliszták egyből beindultak, az  AS  pedig már tudni is véli, hogy ki lesz a befutó. 

A hírportál szerint a Sevilla védője Alberto Moreno áll a célkeresztben, akinek 30 millió eurós kivásárlási ára van, ám klubja hajlandó lehet elengedni őt 15 millió euró környéki összegért. A 21 esztendős játékos kiváló szezont fut, teljesítményére az Atletico Madrid is szemet vetett.

Játéka olyannyira meggyőzőnek bizonyult, hogy behívót kapott Del Bosque szövetségi kapitánytól és immáron két ízben is magára ölthette a La Furia Roja címeres mezét. Piaci értékét a transfermarkt.de 10 millió euróra taksálja, melyhez párosul egy hosszútávú 2018 nyaráig érvényes kontraktus.

Őszi Ádám

Bajnok a Rangers! - irány a Championship

Tovább robog a Rangers, a visszatérése pedig egyre jobban közeleg. A világ legtöbb bajnoki címével büszkélkedő, nemrégiben csődöt mondó klub nyolc fordulóval a vége előtt megnyerte a skót harmadosztályú bajnokságot, ezzel pedig feljutott a Championshipbe, ahonnan már csak egy lépés, hogy újra Celtic-Rangers rangadóktól legyen hangos Skócia. 

Rangers - Airdrie 3-0 (3-0)
G: McCulloch (3., 21.-mindkettő büntető, 41.) ill. -

A találkozó egyes beszámolók szerint remek hangulatban kezdődött, a szurkolók már ekkor skandálták -  "Bajnokcsapat, bajnokcsapat!", illetve a "Feljutottunk, feljutottunk!" rigmusokat. Nos, nem illik előre inni a medve bőrére, azonban nem lett ebből semmi gond McCulloch az első félidőben triplázott a 42 ezer Rangers szurkoló pedig önfeledten ünnepelhetett tovább. 

Ez a győzelem azt jelentette, hogy a Rangers minden idők leggyorsabb bajnoka lett Skóciában, ugyanis még soha nem sikerült senkinek nyolc fordulóval a vége előtt bajnoki címet ünnepelni. A csapat előnye 26 pont a második Dunfermline Atheltic előtt, míg gólkülönbsége káprázatos 87-14-es.

A csődöt követően tehát a legalacsonyabb profi ligába száműzött klub a 2012/2013-as szezonban egyből megnyerte a negyedosztályt, most (2013/2014) pedig könnyedén vette a harmadik vonal akadályát is. Irány a Championship, egy újabb "kaland", egy maghódításra váró osztály! Vajon sikerül elsőre a feljutás?

A League One állása 28 forduló után:
1. Rangers 80 pont (87-14) - már bajnok!
2. Dunfermline 54 pont (61-44)
3. Stranraer 45 pont (48-43)
4. Ayr 39 pont (47-52)

Őszi Ádám

Magyar Kupa: Szárnyalt a DVSC, Újpest MTK trió

Igen meggyőző teljesítménnyel rukkolt elő a címben említett trió a Magyar Kupa negyeddöntőinek első felvonásán. Két gárda idegenben lőtt három gólt és került karnyújtásnyira a továbbjutáshoz, míg az MTK lehúzta a rolót és hazai pályán magabiztosan győzött a Győr ellen. 

Nyíregyháza - Debrecen 1-3 (0-0)
G: Huszák (65.), ill. Tisza (50., 79.), Bódi (53.)
Regionális rangadót játszott az NBI, illetve az NB II jelenlegi éllovasa, melyből a Debrecen jött ki jobban, mondhatni Tisza remeklésének köszönhetően szinte el is dőlt a párharc, a visszavágó formalitásnak tűnik. A télen Diósgyőrból érkező támadó az 50. percben törte meg a gólcsendet és szerzet vezetést csapatának. A második vendég találatra sem kellett sokat várni, három perccel később Bódi növelte kettőre a Loki előnyét. A 65. percben Huszák közelebb hozta eggyel a hazaiakat, megcsillantva a reményt, ám a találkozót Tisza foglalta keretbe a 79. percben. A továbbjutás sorsa nagy valószínűséggel eldőlt.

MTK - Győri ETO 2-0 (1-0)
G: Torghelle (36.), Kanta J. (67.) ill. -
Torghelle Sándor és Kanta József góljainak köszönhetően újabb skalpot gyűjtött be az MTK, mely ezúttal a regnáló magyar bajnok Győri ETO csapatát lépte le úgy, hogy Horváth Ferenc tanítványai még gólt sem tudtak szerezni, ezzel nagyon nehéz helyzetbe hozva magukat. A három mérkőzés közül ez a párharc maradt a legnyitottabb, ám Győrben egy MTK gól a véget jelentheti.

Pécs - Újpest 1–3 (0-0)
G: Pölöskey P. (85.), ill. Vasziljevics (65., 73. – 11-esből, 80.)
Két csapat, melynek háza táján nem minden van denrben, vagy fogalmazhatunk úgy, hogy semmi sincsen rendben, azonban a játékosoknak a pályára kell koncentrálniuk. Az utóbbi hetekben szárnyaló Pécs ezúttal hazai közönsége előtt szaladt bele csúnya pofonba. A fővárosiak vezére Vasziljevics volt, aki egymaga mesterhármast jegyzett, míg a túloldalon 1-0-ás állásnál sikerült büntetőt hibáznia a hazaiaknak, mely döntő befolyással bírt a mérkőzés végkimenetelében. Pölöskey a végén még egyenlített, ez azonban szépségtapasz volt csupán, az Újpest nagyon közel került az elődöntőhöz.

Korábban:
Lombard Pápa - Diósgyőri VTK 2-2

Őszi Ádám