2014. május 19., hétfő

VB 2014: Keretet szűkítettek a görögök, megvan a 23 utazó neve

Fernando Santos görög labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya utolsóként hirdetett bő keretet a 32 induló közül, ám az első közt van azok között, akik leszűkítették az utazó keretet. Ott lesz a 2004-es hős csapat két játékosa  Jorgosz Karagunisz, illetve Kosztasz Kacuranisz, ám meglepetésekből is akadt azért rendesen.  

Az előzetesen megnevezett öt hálóőr közül ahogyan azt tudni is lehetett, csupán hárman utaznak, kimaradt Alekszandrosz Corvasz az Apollon Szmirnisz és Mihalisz Szifakisz az Atromitosz kapuvédője.

A védelemben megfogyatkoztak az Olympiakosz játékosok, négyből csupán ketten maradtak, a Avram Papadopulosz, Dimitrisz Sziovas duó otthonról nézheti a világeseményt. Nagy meglepetésre azonban olyan játékos is helyet kapott a 23-as utazó keretbe, aki a bő névsorban nem volt megtalálható, név szerint Vangelisz Morasz a Hellas Verona 32 esztendős játékosa.

A legnagyobb meglepetést Sztefanosz Athanasziadisz, a PAOK csatárának kimaradása okozta.

Íme Görögország 23 fős utazó VB kerete:
Kapusok: Oresztisz Karnezisz (Granada), Panajotisz Glikosz (PAOK), Sztefanosz Kapino (Panathinaikosz)

Védők: Kosztasz Manolasz (Olympiakosz), Hosze Holebasz (Olympiakosz ), Szokratisz Papasztathopulosz (Borussia Dortmund), Jorgosz Cavellasz (PAOK), Vaszilisz Toroszidisz (Roma), Lukasz Vintra (Levante), Vangelisz Morasz (Verona)

Középpályások: Alekszandrosz Ciolisz (Kayserispor), Kosztasz Kacuranisz (PAOK), Jorgosz Karagunisz (Fulham), Jannisz Maniatisz (Olympiakosz), Andreasz Szamarisz (Olympiakosz), Panajotisz Tahcidisz (Torino), Lazarosz Hrisztodulopulosz (Bologna), Panajotisz Kone (Bologna), Joannisz Fetfacidisz (Genoa)

Támadók: Dimitrisz Szalpingidisz (PAOK), Jorgosz Szamarasz (Celtic), Kosztasz Mitroglu (Fulham), Theofanisz Gekasz (Konyaspor)

Őszi Ádám

La Liga: Nulla Barca és egy Real játékos az év csapatában - Íme

A Spanyol Labdarúgóliga (LFP) egy nappal a 2013/2014-es pontvadászat vége után nyilvánosságra hozta álomcsapatát, melyben nagy meglepetésre egyetlen egy Barca játékos sincsen, míg a Bajnokok Ligája döntőjére készülő Real is csupán egy játékost az. A prímet a bajnoki címet megnyerő Atletico Madrid viszi, a tizenegy játékosból hét az övüké. 

A fennmaradó négy helyen három együttes osztozik, teljesítményével két Bilbao játékos Aymeric Laporte, akit a Barca szemelt ki, illetve a világbajnokságra utazó Ander Iturraspe került be,míg a Sevilla horvát zsenije Rakitic kapott helyet a középpálya tengelyében. A csapatból nem maradhatott ki a gólkirály Cristiano Ronaldo, aki Suarez társaságában holtversenyben megnyerte az európai aranycipőt is.

A 2013/2014-es szezon álomcsapata az LFP-nél:
Thibaut Courtois (Atlético Madrid) – Juanfran (Atlético Madrid), Aymeric Laporte (Athletic Bilbao), Diego Godín (Atlético Madrid), Filipe Luís (Atlético Madrid) – Koke (Atlético Madrid), Ander Iturraspe (Athletic Bilbao), Ivan Rakitic (Sevilla), Gabi (Atlético Madrid) – Diego Costa (Atlético Madrid), Cristiano Ronaldo (Real Madrid)

Őszi Ádám

Tragédia: életét vesztette a kapussal ütköző csatár

Élete utolsó mérkőzését játszotta a  Persiraja csatára, Akli Fairuz az indonéz másodosztályú csapat támadója, aki néhány nappal korábban a  PSAP Sigli kapusával, Agus Rahmannal ütközött a tizenhatoson belül. Az ütközés drámába torkollott, gyászol a futballvilág. 

Az eset után Fairuz elhagyta a játékteret, sérülése nem tűnt súlyosnak, ám a kispadon ülve állapota rosszabbra fordult és kórházba kellett szállítani, ahol pár nappal később életét vesztette. Az orvosi jelentések szerint súlyos belső sérüléseket szenvedett az ütközés folyamán, melynek következtében a húgyhólyagja kilyukadt. A baj egy pillanat alatt megvan...

Őszi Ádám

VB 2014: Helyzetjelentés a stadionokról

Sokan attól féltek, hogy egyes stadionok nem készülnek majd el a világbajnokság kezdetéig, nos emiatt már nem kell, hogy fájjon a szervezők feje, ugyanis az utolsó két stadionban is lejátszották a tesztmeccseket. Több stadion még nem teljesen kész, az utolsó simítások még vissza vannak, ám mire kell, mind a tizenkettő úgy fog pompázni, ahogyan azt tervezőik megálmodták. Ellenben közúthálózati, reptér és hasonló problémák még mindig fennállnak, a versenyfutás az idővel roppant szorosan zajlik. 

Az egyik stadion, melyben még nem rendeztek hivatalos tesztmeccset az esemény nyitányának, a brazil és a horvát válogatott összecsapásának otthont adó Sao Pauló-i stadion, mely a Corinthians otthona. Az ellenfél a Figueirense volt, a találkozót pedig 36 ezer néző előtt rendezték. Az aréna befogadóképessége egyébként 68 ezer fős.

Egy másik helyszínen is megtörtént az első tesztmeccs, ez a cuiabai Pantanal Arénában egy bajnoki összecsapással teszteltek, ezzel pedig nincsen olyan helyszín, ahol nem játszottak volna már meccset. Jöhetnek az utolsó simítások, aztán kevesebb mint egy hónap és Brazíliára figyel majd az egész világ.

Őszi Ádám

Álomrekordot zsebelt be a Juvetus

Elképesztően jó szezont futott az olasz labdarúgó-bajnokságban (Serie A) a Juventus labdarúgócsapatom mely hétvégén a Cagliari 3-0-ás legyőzésével hazai és az európai topligákat figyelembe véve is pontrekordot állított fel. A torinóiak 102 egységgel zárták a szezont, mely abszolút rekord. 

Láttunk már veretlenül megnyert bajnoki címet az Öreg Hölgytől, ez most nem sikerült, ám a csapat ezúttal több győzelmet könyvelhetett el, mint akkor. A Serie A eddigi pontrekordere az Internazionale volt, mely 97 egységgel lett anno bajnok, ez a rekord már egy fordulóval a vége előtt megdőlt. Emlékezhetünk a Real Madrid, vagy éppen a Barcelona nemrégiben 100-100 ponttal lett bajnok, a Juve most ezt is túlszárnyalta.

Emellett kiemelendő, hogy hazai pályán egyetlen egy pontot sem vesztett a csapat, mind a 19 mérkőzését győzelemmel abszolválta, ráadásul 47-9-es gólkülönbséggel. Az új Juventus Aréna így méltán kiérdemelte az oroszlánbarlang elnevezést.

A "Zebrák" történetük 30. bajnoki aranyérmüket könyvelhették el, melynek köszönhetően mezükön jövőre immáron három csillag szerepelhet. Mögöttük Milánó két csapata az Inter és az AC Milan 18-18 elsőséggel és egy csillaggal következik.

Őszi Ádám

Drogba meghozta döntését

Véget ér a Galatasaray és Didier Drogba frigye, ugyanis a 36 esztendős elefántcsontparti nem hosszabbítja meg idény végéig szóló szerződését a klubbal. Arról, azonban nem beszélt, hogy mi lesz a folytatásban, egy dologra koncentrál, a világbajnokságra. 

"A Galatasaray mindig a szívemben lesz. Nagyon büszke vagyok arra, hogy képviselhettem ezt a csapatot. Nem a pénzért jöttem ide, ha az számítana, akkor maradtam volna Kínában. Azért igazoltam Törökországba, hogy újra érezzem a szenvedélyt. Azzal, hogy betaláltam a Fenerbahce és a Besiktas ellen, azt gondolom, nagy örömet okoztam a szurkolóknak." - mondta Drogba a riporternek

Drogba  2013 januárjában lett a Galata játékosa, ez idő alatt pedig a szurkolók nagy kedvencévé nőtte ki magát. A klub színeiben ez idő alatt 18 gólt szerzett, egyik legemlékezetesebb, legfontosabb találata a Fener elleni volt, mellyel Török Szuperkupát nyert a csapat. Ezen kívül egy bajnoki cím és egy kupagyőzelem is a trófeák közé vándorolt.

Őszi Ádám

VB 2014: Megsérült, így nem utazhat a franciák kapusa

Újabb peches játékossal bővül azoknak a névsora, akik sérülés miatt kénytelenek kihagyni a június 12-én kezdődő labdarúgó-világbajnokságot.  

Steve Mandanda ott volt a franciák 23 fős utazó keretében, az Olympique Marseille kapusa Didier Deschamps szövetségi kapitány elképzelései szerint Hugo Lloris mögött a második számú kapusa lett volna a galloknak. 

Mandanda a francia bajnokság utolsó fordulójában a Guingamp elleni bajnokin egy ütközést követően maradt a földön és saját lábán nem is tudta elhagyni a játékteret. Kórházba szállítása után kiderült, hogy nyakcsigolya-sérülést szenvedett, így csupán a televízión keresztül nézheti majd társait. 

Deschamps nem tétlenkedett, a tartalékok közül behívta a Saint-Étienne hálóőrét a 27 esztendős Stéphane Ruffier személyében.

Őszi Ádám

Íme a Top ligák kiesői

Nem csupán győztesei, Bajnokok Ligája és Európa Liga indulói vannak a pontvadászatoknak, bizony mindenütt akadnak búcsúzó csapatok, szomorú szurkolótáborok. Végigfutunk a nagyobb európai pontvadászatokon és összegyűjtjük, mely csapatokat nem láthatjuk jövőre első osztályú meccsen.  


Top bajnokságok:
Anglia (Premier League): Norwich City, Fulham, Cardiff City
Németország: (Bundesliga): 1. FC Nürnberg, Braunschweig
Spanyolország: (La Liga): Osasuna, Valladolid, Real Betis
Olaszország: (Serie A): Catania, Bologna, Livorno
Franciaország (Ligue 1): Sochaux, Valenciennes, Ajacció 

Azonban kétség kívül a legnagyobb búcsúzó Oroszországban az Anzhi csapata, mely liga utolsóként köszönt el, s hullott szét egy esztendő alatt. Nemrégiben még a Bajnokok Ligájáról álmodtak, most pedig készülhetnek a másodosztályra.

Őszi Ádám