2014. június 26., csütörtök

Hivatalos: A Porto sztárjával erősített a Manchester City

Megvan az angol labdarúgó-bajnokságban szereplő Manchester City második nyári szerzeménye is, ezt a klub hivatalos honlapján tette közzé. Az újabb erősítés Portugáliából, azon belül pedig a Porto csapatától érkezik 15 millió euró ellenében.  

A szóban forgó játékos nem más, mint a 27 esztendős brazil védekező középpályás Fernando, aki még 2007-ben került a Porto csapatához, azóta pedig a csapat egyik legjobbjává nőtte ki magát. Összességében 232 alkalommal öltötte magára a klub címerével ellátott mezt, melyet most a Polgárokéra cserélt le. 

"Nagyon boldog vagyok, hogy a Manchester Cityben folytathatom a pályafutásom." - mondta Fernando, aki hozzátette, hogy már nagyon várja a társakkal való találkozást és megígérte a szurkolóknak, hogy mindent ki fog adni magából a bajnoki címvédés érdekébe.

A City már januárban szerette volna megszerezni a brazilt, ám akkor nem sikerült megállapodnia a feleknek. Bacary Sagna után ő a City második nyári szerzeménye, de valószínűleg nem az utolsó. 

Arrow

VB 2014: Oda Suárez karrierje!? - súlyos büntetést rótt ki a FIFA

Meghozta döntését a FIFA, melynek értelmében Luis Suárez az olasz Giorgio Chiellini megharapásáért súlyos árat fizet és biztosan nem játszik már a világbajnokságon. Ez a büntetés könnyen az uruguayi sztár karrierjébe kerülhet. A FIFA az ügyben mint visszaesővel szemben járt el.  

A döntés értelmében Suárez nem léphet pályára Uruguay következő 9 válogatott mérkőzésén, illetve négy hónapig felfüggesztették minden a labdarúgással kapcsolatos tevékenységét. Ezen felül a pénzbüntetés sem maradt el, a támadónak 100 ezer svájci frankba, azaz 25 millió forintjába került a harapás.

Az ítélet merőben befolyásolhatja Suárez karrierjét, aki morálisan megtörhet, hiszen nem mindennapi esemény egy labdarúgó életében a világbajnokság. Emellett pedig ki lesz az, aki 60-80 millió eurót kifizet egy  olyan támadóért, aki a szezon első két hónapjában biztosan nem játszhat!? Így könnyedén elképzelhető, hogy oda a Real Madrid és az FC Barcelona érdeklődése, Luis pedig marad a Liverpool játékosa, ahol várhatnak arra, hogy leteljen a csatár büntetése. 

Arrow

VB 2014: Hatalmas botrány! - Hazaküldte két sztárját Ghána

Az utolsó, mindent eldöntő csoportmeccs előtt robbant a ghánai bomba, mely igen csak megnövelte a portugál válogatott továbbjutási esélyeit. Az afrikai válogatott két sztárját is azonnali hatállyal hazazavarta, hatalmas morális válságban a csapat és a vezetés. 

Biztosan nem lesz ott este a Portugália ellen pályára lépő ghánai csapatban  Kevin-Prince Boatenget és Sulley Muntari, ugyanis mindkét labdarúgót elküldték a csapattól.

A Schalke 04 játékosának elmondása szerint a szerdai edzésen történt incidens áll a háttérben. Ezt a szövetség meg is erősítette és hozzátette Muntari megtámadta az egyik alkalmazottjukat, illetve a két játékos James Kwesi Appiah szövetségi kapitánnyal is csúnyán összeveszett. 

Más, gondok is vannak! A ghánai játékosok nem kapták még mindig meg a kijutásukért járó 75 ezer és 100 ezer dollár közötti összeget, mely 17-22,5 millió forintnak felel meg. A ghánai labdarúgó-szövetség bejelentette, hogy idő előtt, már most kikérte a vb-szereplésért járó összeget, hogy törlessze a játékosok felé  az adósságot.

Halkan jegyezzük meg, hogy megint egy afrikai ország, ahol a pénzen megy a vita, mint emlékezetes Kamerun első nekifutásra fel sem szállt a Brazíliába induló gépre, mert nem sikerült megállapodni a prémiumban. Ráadásul olyan labdarúgókról beszélünk, akiknek nincsenek mindennapi megélhetési gondjai mint egy átlag embernek, mivel milliomosok. Mégis a pénz diktál, ez elgondolkodtató.

Hogy mi lesz este a pályán? Nem tudhatjuk, de lehet érdemes nagyobb összeggel fogadni a portugál győzelemre, egy ilyen incidens után, morális válság közepette. 

Arrow

VB 2014: Vajon ki megy tovább a belgák mögött! - előzetes

A cím nem teljesen helytálló, ugyanis Algéria még akár meg is előzheti a belgákat, amennyiben azok nem szereznek pontot, ők pedig diadalmaskodnak az oroszok felett. Ami a csoportot illeti, mindegyik csapatnak megvan még az esélye, kinek jobb, kinek pedig rosszabb. Nézzük, hogyan alakulhatnak a dolgok a 'H' jelű kvartettben, mely a 2014-es világbajnokság csoportküzdelmeit zárja majd.


H csoport:
Dél-Korea - Belgium 22:00 (m1)
Sao Paulo, Arena de São Paulo
Játékvezető: Benjamin Jon Williams (ausztrál)

A történet nagyon egyszerű, a belga válogatott már egy döntetlennel is biztos csoportelső, de vereség esetén is meglehet számukra a hőn áhított hely, így nem igazán kell majd ütniük az istrángot, ellenben Dél-Koreának, mely a legrosszabb helyzetben van. Egy esetleges algériai győzelem számukra a kiesést jelentené, tehát sorsuk nem csupán a saját kezükben van, míg gólarányuk mínusz kettes, amin jócskán javítani kellene, hiszen még az is mérvadó lehet, akár az oroszok, akár az Algírok elleni összevetésben, ha úgy alakul.

A két csapat 1990-ban találkozott először, akkor a csoportküzdelmek során 2-0-ás belga siker született. Nyolc évvel később szintén összefutottak, az akkori döntetlen pedig mindkét fél búcsújába került. Legutóbb igen régen, 99-ben találkoztak egy barátságos meccsen, mely 2-1-es európai sikert hozott.

A mai meccs fő esélyese is Belgium, ám az a bizonyos tényező, hogy nem olyan nagy a tét...

H csoport:
Algéria - Oroszország 22:00 (m2)
Curitiba, Arena da Baixada
Játékvezető: Cüneyt Çakır (török)

Az oroszok számára csakis a győzelem az elfogadható, ha nem nyernek, akkor Capello és tanítványai is megvehetik hazafelé a repülőjegyet. A támadások erőltetése tehát az oroszok feladata lesz. Ha netán döntetlen születne, akkor Algériának még figyelnie kell hátrafelé, nehogy Dél-Korea nyerjen és jobb gólkülönbséggel továbbmenjen. 

A feleknek nincsen bejegyzett mérkőzése, esélyesebbnek az orosz válogatottat tartják az oddsmesterek.

A csoport állása:
1. Belgium 6 pont (3-1) +2
2. Algéria 3 pont (5-4) +1
3. Oroszország 1 pont (1-2) -1
4. Dél-Korea 1 pont (3-5) -2

Arrow

VB 2014: Hatalmas számolgatások a német csoportban! - előzetes

Óriási a számolgatás a 'G' jelű csoportban, ugyanis még mindegyik csapatnak megvan a matematikai esélye a kiesésre és a továbbjutásra egyaránt. Az más kérdés, hogy a németek szinte már ki sem eshetnek, míg a portugálok szinte tovább se juthatnak, csak ha valami nagy csoda történne. Nézzük, hogyan is számolgathatnak a csapatok...


G csoport: 
USA-Németország 18:00 (m1)
Recife, Arena Pernambuco
Játékvezető: Ravshan Irmatov (üzbég)

Semmiféle kérdés nincsen a csoportban abban az esetben, amennyiben a két válogatott döntetlent játszik egymással, hiszen akkor karöltve mennek a nyolcaddöntőbe, igaz a csoportelsősség ebben az esetben a németeket illeti majd. Győzelem esetén a nyertes lesz a csoportelső, míg a vesztes csapat izgulhat a másik párharc eredménye végett, ugyanis gólaránnyal még kieshet. A számolgatás itt főleg USA és Ghána között adott, Portugália csak akkor szólhat bele a történetbe, ha gól gazdag győzelmet arat.

Ami a két csapat egymás elleni múltját illeti, mindig az idézőjelben hazaiként feltüntetett csapat nyert, soha nem született döntetlen és bizony a németek is beleszaladtak pár jókora pofonba. Az 1998-as világbajnokság csoportküzdelmei során futottak össze a felek és született 2-0-ás német siker, ám egy évvel később 3-0-ra, majd a Konföderációs kupán 2-0-ra is USA diadalmaskodott. A 2002-es év is két találkozót hozott, előbb barátságos meccsen 4-2-re nyertek a németek, majd a világbajnoki negyeddöntőben 1-0-val léptek tovább. A 2006-os barátságos meccs 4-1-es német sikert hozott, míg az utolsó tavalyi találkozásuk 4-3-as gólzáporos amerikai sikerrel zárult.

A találkozó egyértelmű esélyese Németország az oddsmesterek szerint.

G csoport: 
Portugália-Ghána 18:00 (m2)
Brazíliaváros, Estádio Nacional
Játékvezető: Nawaf Ghayyath Shukrulla (bahreini)

A két válogatottnak nincsen egymás ellen bejegyzett mérkőzése, így szűz talajra lépnek a felek. Egy esetleges döntetlen mindkét csapat kiesését jelentené, míg valamelyik vél győzelme esetén kezdődhet a számolgatás, a gólarányok illetékében. Nagy kérdés, hogy Cristiano Ronaldo mennyire egészséges és mit tud hozzátenni a játékhoz. A portugáloknak gólzáport kellene rendezniük a továbbjutás érdekében. Ghána számára egy szerény győzelem is elegendő lehet. Egy biztos, izgalmakban nem lesz hiány...

A csoport állása:
1. Németország 4 pont (6-2) +4
2. USA 4 pont (4-3) +1
3. Ghána 1 pont (3-4) -1
4. Portugália 1 pont (2-6) -4

Arrow

Felkészülés: Lauth mentett "pontot" a Fradinak

Második felkészülési mérkőzését immáron nem tudta győzelemmel abszolválni a Ferencváros, sőt, az utolsó utáni pillanatig úgy festett, hogy az újonc Dunaújváros elveri az Európa Ligára készülő fővárosi csapatot. 

Azt követően, hogy első felkészülési mérkőzésén a Szabadkígyós ellen 16-0-ás győzelmet aratott a Fradi az első komolyabb akadályt nem sikerült átugrania a Doll csapatnak, mely korán, már a 10. percben hátrányba került Jakab góljának, illetve e védelemnek köszönhetően. Sokáig, sőt az utolsó pillanatig úgy festett, hogy nem születik több gól, ám jött az új igazolás Benjamin Lauth, aki a kapuba lőtt egy hatalmas kavarodást követően.

Felkészülési mérkőzés:
FTC-Dunaújváros 1-1 (0-1)
G: Lauth (90.) ill. Jakab (10.)

Arrow

VB 2014: Újabb edző mondott le a kudarc végett

Azonnali hatállyal távozik posztjáról Alberto Zaccheroni a japán nemzeti csapat szakvezetője. Döntését a világbajnoki rossz szerepléssel indokolta. nem ő az egyetlen edző, aki lemondott posztjáról, korábban Honduras, Elefántcsontpart ás Olaszország szövetségi kapitánya is a tettek mezejére lépett. 

Alberto Zaccheroni még 2010-ben vette át a japán válogatott irányítását, mellyel 2011-ben AFC Ázsia-kupát nyert. Összességében 62 mérkőzésen irányította a csapatot, ez idő alatt 34 győzelem, 13 döntetlen és 15 vereséget könyvelhetett el a csapat. 

Arról, hogy ki töltheti be a megüresedett posztot, még nincsenek hírek, ám ne feledjük, jövőre AFC Ázsia-kupát rendeznek, a cél pedig a címvédés lenne.

Arrow