2013. január 3., csütörtök

Merész: észak-koreai labdarúgó igazolt dél-koreai klubba!

Aki jártas a történelemben és a két ország Észak-Korea és Dél-Korea viszonyában, az tudja, a két ország közel sincs jóban, napjainkban is feszült politikai légkör övezi a két országot és határvidékük sem a békés határátkelőkkel van tömve, annál inkább beton bunkerekkel és kerítésekkel. Ritka eset az, ha egy sportoló az egyik országból a másikba igazol, mondhatni merész és bátor húzás... 

A mai napon hírt kaptunk arról, hogy az észak-koreai Jong Tae Sze a dél-koreai Suwon Bluewings labdarúgócsapatához szerződött.

A 27 esztendő támadó élete eddig igen csak kusza volt, hiszen Japánban nőtt fel, és a Kawasaki Frontale csapatától kapta élete első profi szerződését, majd  négy esztendő után Európába igazolt, méghozzá a német Bochum csapatába, ahol két esztendőt töltött el és tavaly nyáron igazolt a Köln együtteséhez, ahol viszont nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket és játéklehetőséget sem nagyon kapott. Ez az oka annak, hogy Jong elhagyta Európát.

A csatár ott volt a 2010-es VB-n Észak-Korea színeiben, válogatottnak pedig 2006 óta mondhatja magát. Érdekes, és nagyon ritka döntés amit hozott, mindössze ő a negyedik labdarúgó aki észak-koreaiként pályafutását Dél-Koreában folytatja.

Vajon milyen lesz a fogadtatás új klubjánál és annak szurkolnál?
Tán ennél is fontosabb, hogy hazájában miként reagálnak... ?

Őszi Ádám

IFFHS: Megválasztották az év szövetségi kapitányát, nincs meglepetés! - Mi viszont nem így látjuk...

Ahogyan arra számítani lehetett, az EB-t nyerő spanyol válogatott szövetségi kapitánya Vicente del Bosque lett 2012 legjobb szövetségi kapitánya. A 62 esztendős szakembert az IFFHS így másodszor választotta a legjobbnak, hiszen 2010-ben a VB címet követően már megkapta egyszer az elismerést.  

A dobogó második fokára az EB ezüstérmes olasz csapat edzője Cesares Prandelli  került, jócskán elmaradva Bosque úrtól a szavazatok tekintetében, hiszen az armada trénere tarolt.

A legalsó dobogó fokra Luis Fernando Tena állhat, ő vezette olimpiai bajnoki címre a Mexikói válogatottat a  nyári olimpián.

Őt követi a Nationalelf mestere Joachim Lőw, majd pedig némi meglepetésre csupán ötödik lett a zambiai kapitány Hervé Renard aki óriási meglepetésre Afrika trónjára kísérte Zambia nem éppen fociról híres csapatát.


A szövetségi kapitányok 2012-es rangsora
1. Vicente del Bosque (Spanyolország) 231 pont
2. Cesare Prandelli (Olaszország) 83 
3. Luis Fernando Tena (Mexikó) 70 
4. Joachim Löw (Németország) 48 
5. Hervé Renard (Zambia) 38 
6. Alejandro Sabella (Argentína) 21 
7. Paulo Bento (Portugália) 16 
8. José Pekérman (Kolumbia) 15
9. Fabio Capello (Anglia) 13 
10. Reinaldo Rueda (Ecuador) és
 Alberto Zaccheroni Japan 9-9
12. Didier Deschamps (Franciaország) és
 Oscar Tabárez (Uruguay) 8
14. Mirjalal Kaszimov (Üzbegisztán) 6
15. Oleg Blohin (Ukrajna) és 
 Ottmar Hitzfeld (Svájc) és
 Hong Mjung Bo (Koreai Köztársaság) 5-5


Megjegyzés!
A közvélemény egyértelműen Vicente del Bosque győzelmét várta, de! Felvetődik bennem egy kérdés, mely úgy szól: Mi a nehezebb dolog, egy szinte kész csapatot irányítani és vezetni a csúcsra, vagy a semmiből sikert elérni?

Szerintem a semmiből való siker sokkal nagyobb dolog, így nálam a lista megfordul! A spanyol válogatott hosszú évek óta nagyon egyben van, törzsét két klub adja és szerintem kisebb az érdeme az edzőnek mint például egy Zambiát győzelemre vezető edzőnek. 

Az én rangsorom:
1.  Hervé Renard (Zambia)  (Óriásit alkotott ő és a csapat is, a szerencse mellett óriási munka lapul )
2.  Luis Fernando Tena (Mexikó)  ( Jóval esélyesebb csapatok közül tört ki és nyerte meg az olimpiát  az edző érdeme megkérdőjelezhetetlen)
3. Cesare Prandelli (Olaszország) ( Egy az EB előtt a szurkolók és a szakértők által leírt csapatot vezetett az ezüstéremig, tartva a csapatban a lelket és a harci tüzet)
4. 1. Vicente del Bosque (Spanyolország) (EB cím, de egy kész csapat és gerinc, hiába az ellentét Madrid, Barcelona, a válogatottban harmónia van, természetesen ez a kapitány érdeme is, de  ezek a játékosok tudják mi a dolguk a pályán...)

Őszi Ádám