2014. január 14., kedd

Rangers FC: Egyszer fenn, egyszer lenn, avagy kiút a legsötétebb veremből

A korábban Glasgow Rangers néven elhíresült, mára Rangers FC néven futó 54-szeres bajnok klub, melly ezzel a számmal világrekorder, bizony nagyon eltűnt a futballtérképről. A klub szomorú históriáját, csődbemenettelét valószínűleg senkinek nem kell bemutatnunk, ellenben jelenét igen, hiszen igen kevés szó esik róluk az utóbbi időben! Egyszer fenn, egyszer lenn, avagy kiút a legsötétebb veremből. 

Az újraalapult klub egészen a skót labdarúgás utolsó profi ligájáig, a League Two névre hallgató negyedik vonalig lett száműzve, melyet közvetlen riválisai szavaztak meg, majd rájöttek, hogy bizony ez a skót labdarúgásnak minden csak nem jó, hiszen mindenkinek hiányoznak a Celtic-Rangers derbik, melyre egész Európa figyelt és bizony azóta többnyire elfordult, tehát szinte eladhatatlanná vált! Hiába, az öngól az öngól!

Az első esztendőben, tehát a 2012-2013-as szezonban a skót profi futball legmélyebb bugyrából kellett nekirugaszkodni egy hosszú útnak, mely visszavezet a Premiership mezőnyébe. A pénz nem veti, nem vetette fel a klubot, a valamirevaló játékosok pedig elhagyták a klubot, hiszen egy negyedosztály, mégiscsak egy negyedosztály, az idő fogaskereke pedig őröl, egy komoly karrierről áhítozó labdarúgónak nem fér bele 3-4 év, netán több, hogy ismét a legjobbak között legyen a csapattal. Így teljesen átalakuló kerettel, új, ám lelkes játékosokkal vágott neki a Rangers FC a League Two küzdelmeinek, melyet első nekifutásra meg is nyert, kipipált. A megvívott 36 meccséből 25 megnyert, 8 döntetlenre hozott, 3 pedig elvesztett. A mezőnyt toronymagasan előzte meg, a második helyezett Peterhead 24 ponttal végzett mögöttük, ám a döntetlenek és vereségek jelezték, van hova fejlődnie ennek a csapatnak.

Az idei szezonra tovább erősödött a klub ám jegyezzük meg, kiemelkedő játékosokat nem sikerült a csapathoz csábítani egyenlőre. A  League One (harmadosztály) automatikusan egy feljutót ad, ezt a helyet pályázta meg az 54-szeres bajnok. A számítások eddig bejönnek, 20 meccs után 19 győzelemmel és mindössze 1 döntetlennel vezetik a tabellát 17 pontos előnnyel. A gólarány elképesztő 69-8-as, a tulajdonosok pedig már előre gondolkoznak, hiszen nagy visszaesésnek kellene történnie ahhoz ,hogy a csapat jövőre ne a másodosztályban, a Championshipben szerepeljen, mely azért lényegesen nívósabb szintet képvisel és egyre vonzóbb a játékosok számára. 

Ha minden a tervek szerint meg, akkor a 2015-2016-os szezont ismételten az első osztályban kezdené meg a Rangers FC, ahol újfent düböröghetne a kelták elleni csúcsderbi! A legfrissebb hírek szerint a csapat erősítésére érkezhet a norvég válogatott védekező középpályása Stefan Johansen, akit a friss bajnok Strömsgodset gárdájától vennének meg. A 23 esztendős játékos piaci ára 2,2 millió euró, ám szerződése 2014 végén lejár, így ha pénzt szeretnének belőle látni klubjánál, akkor még időben túl kell adni rajta.

Úgy fest tehát, hogy egyre minőségibb játékosok után néznek a klub háza táján, folyik a keret megerősítése. Ami pedig egy óriási lehetőség az a kupa, melynek esetleges megnyerésével kiléphetne a csapat a nemzetközi porondra még azelőtt, hogy újra a legjobbak között lenne. Ez pedig anyagi szempontból nem lenne utolsó szempont.

Nemsokára megtudjuk, mit hoz a világ egyik legsikeresebb klubja számára a jövő!

Őszi Ádám

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése