2014. május 12., hétfő

Széteshet az ukrán pontvadászat a politika miatt

Ukrajna a szétesés és a polgárháború szélén áll, a Krím-félsziget immáron orosz föld, Kelet Ukrajna pedig az elszakadás szélén áll, folyamatosak az összecsapások a kormánypárti és az oroszbarát erők között. A politika természetesen mindenre, így a sportra, azon belül pedig a labdarúgásra is kihat. A provinciai változások komoly behatással lehetnek az ukrán Premier Leaguere, közel a mezőny fele elszakadhat az országtól. 

Könnyen előfordulhat, hogy idén versengett egymással utoljára a két ősi rivális a Shakhtar Donetsk és a Dinamo Kijev, ugyanis előbbi az érintett térségben van és könnyen orosz földdé válhat az elkövetkező időben. Az ukrán elsőosztályú pontvadászatban jelenleg 15 klub szerepel, a másodosztályból pedig egy feljutó már megvan, a másik helyre pedig még három klub pályázik. Átfutottuk a klubok földrajzi elhelyezkedését és kiválogattuk, hogy mely klubokat érinti a válság.

Immáron biztos, hogy az orosz bajnokságban folytatja az egyszeres ukrán bajnok Tavriya Simferopol, mely a Krím-félszigeten található. A híradásokból mostanság ismerős lehet Sevastopol, Luhansk és Mariupol városa, nos mindháromnak elsőosztályú csapata van. Emellett ott van Donetsk, mely a bajnokság négy legerősebb csapata közül kettőt ad a Shakhtar és a Metalurg személyében, illetve a már biztos feljutó Olimpik is a város csapata. Emellett ott fekszik közvetlenül az orosz-ukrán határ mellett a Metalist Kharkiv székhelye is. A másik legnagyobb feljutási eséllyel bíró, még ukrán klub a Stal Alchevsk ugyancsak a jelenlegi veszélyzónában terül el.

Átnézvén a klubok listáját az ember látja, hogy mekkora változás állhat be az ország labdarúgásában, ha egyáltalán marad Ukrajna mint Ukrajna, ugyanis soha nem tudhatjuk, mikor tanítják úgy a földrajzot, hogy Oroszország éppenséggel Magyarország szomszédja...

Az ukrán klubfoci elgyengülésével, az oroszban új, hatalmas rivalizálások kezdődhetnek, amennyiben a változások bekövetkeznek.

A krízisben érintett klubok:
Metalurg Donetsk, Illichivets Mariupol, Metalist Kharkiv, Sevastopol, Shakhtar Donetsk, Tavriya Simferopol, Zorya Luhansk, Olimpik Donetsk (feljutó), Stal Alchevsk (feljuthat)

Jelenleg nem érintett klubok:
Chornomorets Odesa, Dnipro Dnipropetrovsk, Dynamo Kyiv, Hoverla Uzhhorod, Karpaty Lviv, Metalurh Zaporizhya, Vorskla Poltava, Volyn Lutsk

Őszi Ádám

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése