2014. május 12., hétfő

Soha nem látott történelmi mélyponton a Dinamo Kijev

Az ukrán labdarúgó-bajnokság 1992-es indulása óta a Shakhtar Donetsk és a Dinamo Kijev versenyfutásáról szólt, melynek összevetésében a fővárosi csapat áll jobban. Az előző szezonban története során először csúszott le az első két hely egyikéről a Dinamo, akkor a bronzérem kieséssel ért fel a szurkolók szemében. Ezúttal érem sem lesz a nyakban, történelmi mélyponton a legeredményesebb ukrán klub. 

Az ukrán Premier Leaguet eddig csupán három csapat nyerte meg, első ízben a Tavrija Szimferopol, az azóta eltelt 22 kiírás során pedig vagy a Dinamo Kijev, vagy pedig a Shakhtar Donetsk diadalmaskodott. Előbbi tizenhárom aranyérmet tud felvonultatni, míg utóbbi a vasárnap megszerzett bajnoki arannyal immáron kilencet. A „Bilo-szinyi” becenévre hallgató klub az első 21 bajnoki kiírás során vagy arany, vagy pedig ezüstérmet nyert, így érthető módon a 2012/2013-as bronzérem katasztrófának számított a klub életében. Egy fordulóval az idei pontvadászat vége előtt immáron biztos, hogy negyedik helyezett lesz a csapat, mely történelmi mélypontot jelent, a Dinamo soha nem látott eredményt ért el a menesztett Oleh Blokhin és utódja Serhiy Rebrov irányítása alatt.

Az ukrán pontvadászat az utóbbi években egyre erősebbé vált, több klubcsapat is megerősödött, felvette a versenyt a két nagyhallal. Ilyen együttesek a Dnipro illetve a Metaliszt Kharkiv. A két klub immáron a nemzetközi porondon is letette névjegyét.

Idén tehát 13 arany, 8 ezüst és 1 bronz után először nem akasztanak érmet Dinamo Kijev játékos nyakába.

Őszi Ádám

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése