2015. május 20., szerda

Ciprusi Kupa: Címvédés és botrány a fináléban

Balhéval és játékmegszakítással fűszerezett finálét hozott a Ciprusi Kupa döntője. Az APOEL megvédte címét, az AEL Limassol szurkolói pedig nem bírták elviselni az újabb kudarcot. A rekordgyőztes immáron 21 aranynál jár. 

APOEL - AEL Limassol 4-2 (2-1)
G: De Vincenti (31.), Efrem (45., 53.), Riise (60.) ill.  Sema (11.), Sielis (90.)

Habár jól indult a mérkőzés az AEL Limassol számára, Sema góljával a 11. percben megszerezték a a vezetést, ám az első játékrész hajrája a címvédőé volt. De Vincenti révén sikerült az egyenlítés a 31. percben,  majd lélektani szempontból roppant fontos pillanatban az utolsó másodpercekben a vezetést is magához ragadta az APOEL Efrem, mely így előnnyel mehetett a szünetre. A második felvonás elején aztán Efrem duplázott, ezzel gyakorlatilag eldöntve az aranyérem sorsát. A 60. percben aztán már négy állt a címvédő neve mellett, a Liverpool szurkolók egykori kedvence Riise is betalált, ez pedig kiverte a biztosítékot az AEL Limassol szurkolóinál, akik görögtüzeket gyújtottak, s a pályára kezdték hajigálni a pirotechnikai eszközöket. Ekkor a játékvezető félbe szakította a mérkőzést, a játékosokra nézve veszélyesnek ítélte a helyzetet, így az öltözőbe parancsolta a feleket. Hosszas várakozás után folytatódhatott a játék, még az AEL Limassol játékosai sem tudták csitítani fanatikusaikat. A mérkőzés végül 4-2-es eredménnyel zárult az eredményen Sielis kozmetikázott a rendes játékidő utolsó percében.

Története során 21. alkalommal, zsinórban másodszor hódította el a honi kupát az APOEL, míg az AEL Limassol eddig is a legpechesebb döntőzőnek számított, ez volt a klub 17. fináléja és a 11. ezüstérme. A döntőben egyszerűen nem megy, zsinórban hatodjára bukott el finálét az AEL Limassol, s mindent az ezredforduló óta.

A Ciprusi Kupa legsikeresebb csapatai:
1. APOEL - 21 arany
2. Omonia Nicosia - 14
3. Anorthosis - 10
4. Apollon Limassol - 7
5. AEL Limassol - 6

Idő közben Lettországban is kupagyőztest avattak, a Jelgava nagy meglepetésre megvédte címét. A mérkőzés toronymagas esélyesének a 2013-as győztes Ventspils számított, a csapat esélyeit pedig nagyban növelte a negyedik percben az, hogy Diallo révén megfogyatkozott a Jelgava, mely emberhátránya ellenére fél óra elteltével már 2-0-ra vezetett, ezt az előnyt pedig meg is őrizte a mérkőzés hátralévő részében. A Jelgava így története harmadik aranyát könyvelhette el a kupában, míg a Ventspils maradt hatnál.

Ventspils - Jelgava 0-2 (0-2)
G: - ill. Eriba (10.), Freimanis (31.)
Kiállítva: - ill. Diallo (4.)

Őszi Ádám

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése