2014. június 20., péntek

VB 2014: Emberelőny ide vagy oda, feltörhetetlen volt a görög falanksz

Japán számára csalódás, a görögök számára a reményt jelenti az egymás ellenében elért döntetlen, melyet a felek a C-csoport második fordulójának zárómeccsén értek el. Hiába játszott bő ötven percen át Zaccheroni csapata, a görög falanksz ezúttal feltörhetetlennek bizonyult. 

1. félidő: Magas páratartalom, szemerkélő eső és a legnagyobb japán sztár, Kagawa a padon, így kezdődött a vesztesek párharca. Nem kellett sokat várnunk aztán az első lehetőségre, a második percben Yamaguchi egy visszagurított labdát lőtt volna a kapura, ám közbeszólt egy görög blokk. A 7. percben tért ölelő átadást kapott Okazaki, aki nem tudta kellően megszelídíteni a labdát, így nem alakult ki egy az egy elleni ziccer, a helyzetben több volt. A mérkőzést sokkalta aktívabban kezdték az ázsiaiak, magukhoz ragadták a kezdeményezést, a görögök pedig szokásos falankszuk mögé vonultak, hogy aztán lessék a kontrák lehetőségét.

A 11. percben jegyezhettük fel az első európai lehetőséget, egy kontratámadás végén Kone messziről eresztett meg egy lapos löketet, mely Kawashima kezében a kapu közepében landolt. Bő negyed óra után megmutatták a passzok számát, mely 132-26 volt, ez az adat is rengeteget elárul a meccs képéről. A 20. percre kanyarodva aztán Oszako eresztett meg belsővel egy lövést, mely a jobb alsóba tartott, ám Karnezisz leért. Két minutummal később ismételten Oszako volt főszerepben, ezúttal a túloldalról 18-ról lőtt a bal kapufa mellé mintegy fél méterrel.

A labdabirtoklás is árulkodó volt, a mérkőzés egyes periódusaiban a mutató 72-28-nál állt. A 27. percben Maniatisz tört be oldalról a tizenhatoson belülre, majd került lövőhelyzetbe, ám egy önfeláldozó japán belerepült a lövésbe élő blokként. Ugyan ebben a minutumban Kacuranisz besárgult és mint később kiderült ennek komoly jelentősége volt. Ezt követően Honda és Okubu és veszélytettezett, ám gól nem született. 

Eljött a 35. perc és egy kényszerű csere, Mitroklou megsérült, helyére pedig Gekasz érkezett. Három percre rá a csapatkapitány Kacuranisz gyűjtötte be második sárgáját és ezzel nagyon nehéz helyzetbe hozta csapatát. A kiállítás átszervezést követelt Fetfacidisz helyére Karagunisz érkezett, ezzel pedig igen hamar elhasználta második cserelehetőségét Santos mester. A görögök nem illetődtek meg, Toroszidisz hatalmas bombát eresztett el, a japán kapuvédőnek bizony nagy bravúrt kellett bemutatnia, a félidő lezárásaként.

2. félidő: Emberelőny ide vagy oda, a játék képe semmit nem változott, a görög falanksz ugyan úgy állt a fordulást követően is kontrára lesve. Az 55. percben Szamarasz is besárgult, aki így kihagyj a harmadik csoportmeccset. Ezt követően kimerészkedtek rejtekükből a görögök és zsinórban négy szöglet erejéig a kapuhoz szegezték ellenfelüket, egy ízben pedig Gekasz fejesénél hatalmasat kellett védenie Kavasimának.

Az első valamirevaló japán lehetőségre egészen a 68. percig kellett várni a második játékrészben , ekkor Kagawa bepasszolt labdáját Okubo lőtte csúnyán fölé. Két minutummal később aztán nagy kavarodás volt a görög kapu előtt, a védők nem tudtak felszabadítani, Uchida azonban mellé lőtt. 

A 77. percben Okubo gondolt egyet és eresztett meg egy löketet 21-ről, Karnezisz pedig szögletre mentett. Öt minutummal a vége előtt Nagatomo lőtt középre, ahol fejen találta csapattársát Joshidát, aki a labdát irányítani nem tudta, így kimaradt a helyzet. Az utolsó percben Endo szabadrúgása a bal alsóba tartott, ám Karnezisz bravúrosan hárítani tudott. Bár megnyomta a végét japán, a görög védelmet emberelőnyben sem sikerült feltörni. Ezzel az eredménnyel Kolumbia biztos továbbjutó, a többi a harmadik fordulóban kiderül. 

Japán - Görögország 0-0 (0-0)
Natal, Estádio das Dunas 43289 néző, vzette: Joel Aguilar (salvadori) 
Japán: Kavasima - Ucsida, Konno, Josida, Nagatomo - Haszebe (Endo 46.), Jamagucsi - Okazaki, Honda, Okubo - Oszako (Kagawa 57.).
Görögország: Karnezisz - Toroszidisz, Papasztatopulosz, Manolasz, Holebasz - Kacuranisz, Maniatisz, Kone (Szalpingidisz 81.), Fetfacidisz (Karagunisz 38.), Mitroglu (Gekasz 35.) - Szamarasz.
G: - ill. -
S: Hasebe (12.) ill. Kacuranisz (27.), Szamarasz (55.), Toroszidisz (89.)
Kiállítás: - ill. Kacuranisz (38.)

Őszi Ádám

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése