2014. június 20., péntek

VB 2014: Pályán az olaszok és a franciák - előzetes

Anglia a kiesés szélére sodródott a Premier League gólkirályának Luis Suáreznek köszönhetően, míg a görögök ismételten bemutatták, hogy milyen is az a falanksz védekezés. Megállás azonban nincsen, jön a kilencedik játéknap és újabb sorsdöntő mérkőzések. Háromszor kilencven perc, hat kiváló csapat, remek momentumok izgalom, öröm és könny. nézzük mire számíthatunk ma.


D csoport: 
Olaszország-Costa Rica 18:00 (m1)
Recife, Arena Pernambuco
Játékvezető: Enrique Osses (chilei)

A játéknapot a 'D' jelű kvartett két győztese kezdi majd meg és az első fordulóban mutatott játék alapján egy igen jó találkozóra van kilátás. A mindenki által lesajnál Costa Rica ugyanis emlékezzünk vissza 3-1-re legyőzte Uruguayt és ezzel áthúzta az összes csapat számítását. Egy biztos, Costa Rica az esélytelenek nyugalmával, ám a nyilatkozatok alapján óriási hittel érkezett a tornára és céljuk a világszenzáció, a halálcsoportból történő továbbjutás. Természetesen az oddsmesterek szerint a mérkőzés favoritja Olaszország, de senki ne igyon előre a medve bőrére. 

A két válogatott nem találkozott egymással az ezredforduló óta, tehát itt az ideje megmérettetni. Ha a két csapat döntetlenre végezne, az azt jelentené, hogy az angolok a harmadik forduló előtt követhetik a spanyolokat és megválthatják repjegyüket hazafelé.

E csoport: 
Svájc-Franciaország 21:00 (m1)
Salvador, Arena Fonte Nova
Játékvezető: Björn Kuipers (holland)

A folytatásban aztán az E-csoport első fordulójának két győztese feszül egymásnak, a tét pedig nagy valószínűséggel a csoportelsősség, ám számolgatásokba még ne bocsátkozzunk. A favorit egyértelműen a gall alakulat, ám keleti szomszédaikat sem szabad leírni, jó és parázs mérkőzésre van kilátás, mondhatni egy szomszédvári rangadóra. 

Ami az egymás elleni múltat jelenti, a felek jó néhányszor összecsaptak már az ezredforduló óta is, a mérleg két francia győzelem és három döntetlen. A felek legutóbbi három meccsüket hozták ikszre. Legutóbb a 2006-os világbajnokság csoportküzdelmei során találkoztak, akkor egy gól nélküli döntetlent könyvelhettünk el.

E csoport:
Honduras-Ecuador 00:00 (m1)
Curitiba, Arena da Baixada
Játékvezető: Benjamin Jon Williams (ausztrál)

A játéknap zárásaként pedig egy párharc, mely európai szemmel nem túl pikáns, nem vonz túl nagy közönséget, ám ne feledjük, soha nem tudhatjuk, miből kerekedik a jó meccs. A felek az életben maradásért küzdenek, a vesztes biztosan csomagol. A mérkőzés egyértelmű favoritjának Ecuador számít.

A két csapat jól ismeri egymást, az ezredforduló óta hat alkalommal is megmérkőztek, két ecuadori győzelem mellett három döntetlent és egy hondurasi sikert könyvelhettünk el. Mindegyik mérkőzés barátságos összecsapás volt.

Őszi Ádám

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése