2014. május 22., csütörtök

Radikális változások a román pontvadászatban

A román labdarúgó-bajnokság (Liga 1) közgyűlése megszavazta a bajnokság átalakítását, mely radikális lépéseket és változásokat von majd maga mögött. Cél a bajnoki hajrá izgalmasabbá tétele és a pontvadászat színvonalának felvirágoztatása. 

Jelenleg 18 csapatos pontvadászat fut keleti szomszédunknál, így lesz ez jövőre is tehát a 2014/2015-ös szezonban, ám az eddigi négy kieső helyett ezúttal hatan fognak búcsúzni, ugyanis a 2015/2016-os szezon már 14 csapatos rendszerben fog zajlani, így hatalmas lesz a harc a bennmaradásért. 

Az új pontvadászat oda-visszavágós rendszeren, 26 alapszakaszi fordulón alapszik, majd a mezőny első hét helyezettje felsőházi rájátszásba kezd, míg a többiek az alsóházban mérik majd össze tudásukat. A rájátszás is oda-visszavágós alapú lesz, tehát a csapatok újabb 12 fordulóba vágnak bele, így összességében 38 bajnoki mérkőzésből tevődik majd össze a szezon.

Ezáltal sokkal izgalmasabbá válik a bajnokság vége, több lesz a rangadó, a legerősebb csapatok egymás ellen dönthetik el a bajnoki cím sorsát. Ami az alsóházat illeti, az utolsó kettő automatikusan kiesik majd, míg hátulról a harmadik osztályozós párharcra kényszerül.

A FociClub.hu főszerkesztője Őszi Ádám így vélekedik a változásokról - "Remek szisztémát dolgoztak ki a románok, mely előreláthatóan tényleg sokkalta izgalmasabbá teszi majd a pontvadászatot. Ez mind a klubok, mind pedig az egész román klubfutball fejlődését szolgálja majd. Hazánkban is többször felvetették már a változtatások lehetőségét, örömmel venném, ha az NB I-ben is hasonló lépések történnének."

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése