2013. október 7., hétfő

Őrület Ukrajnában! - Hetet lőtt a Shakhtar, kilencet vágott a Dinamo

Ukrajna két legnagyobb múlttal rendelkező klubja a Shakhtar Donetsk és a Dinamo Kijev egyaránt bukdácsolt az utóbbi hetekben, fontos bajnoki pontokat vesztettek. Hétvégén azonban fordult a kocka és mindkét együttes igazi gálaelőadást tartott hazai közönsége előtt. 

A Shakhtar Donetsk úgy futhatott neki a hétvégének, hogy előző négy bajnokijából csupán egyet tudott megnyerni, erre pedig már nagyon régen volt példa. A botladozás odáig vezetett, hogy a csapat lecsúszott az élről. Az ukrán bajnokság elképesztő fejlődésen megy keresztül és bizony trónkövetelőkből sincsen hiány, a Dnipro és a Metalist Kharkiv egyaránt bajnokaspiránssá nőtte ki magát. Az ellenfél szombaton az Arsenal Kijev volt, a fővárosiak azonban nem mutattak nagy ellenállást, mondhatni csúnyán behódoltak a donetski óriás előtt. Az első félidőben úgy tűnt 1-0-ás állással vonulnak a csapatok az öltözőbe Ferreyra tizedik percben szerzett találatának köszönhetően, azonban nem így lett, huszáros hajrát vettek a hazaiak és Alex két perc alatt két gólt szerzett. A második félidő elején Ferreyra duplázott, összességében pedig triplát jegyzett, majd Eduardo és Ismaily is betalált Kopaliani hálójába. A 7-0-ás végeredmény a 62. percben alakult ki, ezt követően nem esett gól, a hazaiak érezhetően visszább vettek. Mi lett volna ha nem teszik...

Aligha gondolta volna valaki, hogy a 7-0-ás Shakhtar diadalt übereli valaki a vasárnapi meccseken, a Dinamo Kijev azonban elfogadta a kihívást és rég látott nagy győzelmet aratott a mostanság igen csak rossz korszakot megélő hívek előtt. Az ellenfél ráadásul nem is egy kiesés ellen küzdő csapat volt, hanem a Metalurg Donetsk, mely a középmezőnybe tartozik, csakúgy mint a Dinamo Kijev a fordulót megelőzően. A fővárosiak ugyan úgy mint a Shakhtar utóbbi négy meccsükből csak egyet tudtak megnyerni. A találkozó kulcsmomentuma a 19. percben jött el, mikor is a vendégek játékosát Golaydot a játékvezető az öltözőbe parancsolta. Nyolc perccel később Yarmolenko és Lens találatával mát 2-0 állt az eredményjelzőn. A félidő végén szépített a Metalurg Lazic találatával. A fordulást követően aztán belehúzott a hazai gárda és futószalagon gyártotta a gólokat. Lens és Yarmolenko is újból eredményes tudott lenni, illetve Belhanda huszonöt perc alatt gurított egy mesterhármast. Az i-re a pontot Mbokani tette fel a 89. percben, mikor is megszerezte csapata utolsó kilencedik találatát.

Shakhtar Donetsk - Arsenal Kijev 7-0 (3-0)
G: Ferreyra (10., 48., 54.), Alex (44., 45.), Eduardo (58.), Ismaily (62.) ill. -

Dinamo Kijev - Metalurg Donetsk 9-1 (2-1)
G: Yarmolenko (21., 64.), Lens (27., 62.), Belhanda (48., 70., 73.), Haruna (67.), Mbokani (89.) ill. Lazic (40.)

Az ukrán pontvadászat állása 12 fordulót követően:
1. Metalist Kharkiv 29 pont, 2. Shakhtar Donetsk 26 p., 3. Dnipro 26 p., 4, Odessa 24 p. 5. Dinamo Kijev 21 p.

A góllövőlista élmezőnye:
1. Devic (Metalist Kharkiv) 13 gól
2. Seleznyov (Dnipro) 7 gól
3. Mbokani (Dinamo Kijev) 6 gól

Őszi Ádám

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése